Nye retningslinjer for uddeling af puljen til teater på pleje- og aktivitetscentre
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at udvalget godkender nye retningslinjer for indstillinger til puljen til teater på pleje- og aktivitetscentre, så alle institutioner med kommunal driftsaftale kan få dækket hele udgiften til indkøb af forestillinger
Tidligere beslutninger
Punktet blev udskudt på mødet den 7. marts 2023, da mødet blev aflyst.
Problemstilling
Puljen til teater på pleje- og aktivitetscentre er vedtaget som en del af budgetaftalen for 2020, og blev etableret med den forudsætning, at udgifterne til forestillinger finansieres dels fra puljen og dels af Statens Refusionsordning, som refunderer 50 pct. af udgifter til forestillinger på offentlige institutioner.
Forvaltningen blev i 2022 opmærksomme på, at der i behandling af ansøgninger til puljen til teater på pleje- og aktivitetscentre ikke er taget højde for, at en andel af pleje- og aktivitetscentrene i Københavns Kommune er selvejende institutioner eller har andre ejerforhold.
Forvaltningen har henvendt sig til Slots- og Kulturstyrelsen for at få afklaret, om selvejende institutioner kan betragtes som offentlige institutioner, hvis de har en kommunal driftsaftale. Forvaltningen har modtaget følgende svar: ”Det korte svar er nej. Det er institutionens CVR-nummer, der er styrende for om institutionen betragtes som kommunal eller privat, uanset at plejehjemmet har en kommunal driftsoverenskomst. Københavns Kommune kan dog bestille og betale for en forestilling, der afvikles på et plejehjem og hjemtage refusion eller alternativt yde et øremærket tilskud til plejehjemmet og hjemtage refusion af dette tilskud.”
Da Statens Refusionsordning kun gælder for offentlige institutioner, kan de selvejende institutioner med kommunal driftsaftale derfor ikke få dækket 50 pct. af udgifterne hos Statens Refusionsordning til de forestillinger, de har købt.
Puljen udløber med 2023, men da forudsætningerne for at uddele puljemidlerne har ændret sig pba. afklaringen fra Slots- og Kulturstyrelsen, skal udvalget tage stilling til, om fremgangsmåden for indstillinger til puljen kan ændres.
Løsning
Det er forvaltningens vurdering, at der i formålet med puljens oprettelse ikke er skelnet mellem de kommunale institutioners ejerforhold i ønsket om at skabe teateroplevelser for borgere, som ikke har mulighed for at opsøge disse.
Forvaltningen foreslår derfor, at der i indstillinger til puljen ikke skelnes mellem kommunale og selvejende institutioner, men at udvalget i stedet kan bevilge det fulde beløb til ansøgninger fra pleje- og aktivitetscentre, som ikke er refusionsberettigede fra Statens Refusionsordning.
Dette vil have som konsekvens, at der forventes at kunne tildeles midler til færre forestillinger, men at institutionerne ligestilles i forhold til, at de ikke selv skal afholde udgifter til forestillinger.
De fleste af pleje- og aktivitetscentrene søger til forestillinger i november og december, hvilket ikke gør det muligt at følge Slots- og Kulturstyrelsens forslag om, at forvaltningen indkøber forestillinger på vegne af institutionerne og hjemtager refusion for disse. Risikoen vil være, at budgettet overskrides, da hjemtagelsen af refusionen først kan ske efter afvikling af forestillingerne. Samme problematik gælder øremærket tilskud.
Forvaltningen vil tage problemstillingen med i udarbejdelsen af et eventuelt budgetnotat, hvis puljen inkluderes i forhandlingerne om budget 2024.
Økonomi
Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Hvis udvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen tilpasse fremgangsmåden for indstillinger til puljen til teater på pleje- og aktivitetscentre, og udarbejde et orienteringsnotat om sagen til Kultur- og Fritidsudvalget.