Stillingtagen til opdaterede anbefalinger vedrørende børn og musikundervisning
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller at
- Musikudvalget godkender opdaterede anbefalinger vedrørende børn og musikundervisning i musikplanen.
Problemstilling
Musikudvalget drøftede på mødet den 8. februar 2023 Musikplanens anbefalinger vedrørende børn og musikundervisning og besluttede, at udkast til opdateret anbefalinger vedrørende børn og musikundervisning forelægges på et kommende møde og, at indstillingen kun vedrører information omkring børn og musikundervisning.
Tidligere anbefaling
Det anbefales, at Københavns Kommune opretter en enhed, der koordinerer og administrer indsatsen for at skabe et sammenhængende, kvalificeret og effektivt musikundervisningstilbud i kommunen. Enheden forankres i henholdsvis BUF, KKF og TMF og placeres centralt i den kommunale forvaltning. Enheden skal blandt andet:
- Foretage tilbagevendende undersøgelser og dataindsamlinger med henblik på at klarlægge de københavnske kulturtilbud til børn samt foretage kortlægninger af børnenes kulturvaner.
- Fremme samarbejdet og koordineringen mellem den almene musikundervisning i grundskolen, og de øvrige musikundervisningstilbud, der findes i kommunen.
- Etablere et netværk for musikundervisere og varetage den overordnede koordinering, kompetenceudvikling og synliggørelse af de forskellige tilbud fra private musikundervisere, kirker og skoler og øvrige kommunale aktører.
- Sætte fokus på intelligente kvadratmeter i forbindelse med musikundervisning på skoler og i kulturhuse.
- Sætte fokus på brug af digitale løsninger i musikundervisningen.
Status på tidligere anbefalinger
Der blev i forbindelse med budgetaftalen for 2020 afsat 0,6 mio. kr. i 2020 og 1 mio. kr. årligt i 2021-2023 til musiktilbud som supplement til folkeskolens almindelige musikundervisning. Mere Musik i Skolen begyndte i efteråret 2020 med forskelligartede tilbud fra kortere skolekoncerter for en hel årgang til et længere workshop forløb for én enkelt klasse.
Både Levende Musik i Skolen og Copenhagen Phil udbyder musikundervisningsforløb til projektet Mere Musik i Skolen, der formidles via Åben Skole portalen.
Levende Musik i Skolen (LMS) er et nationalt kompetencecenter for koncerter og læring og landets største koncertarrangør på skoleområdet. Levende Musik i Skolen samarbejder med 59 kommuner og omkring 100 musikgrupper/kunstnere.
Børne- og Ungdomsforvaltningen udarbejdede i forbindelse med budget 22 og Budget 23 - i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen - budgetnotater, der beskrev et fremtidigt samarbejde med institutionen Levende Musik i Skolen (LMS) om at få flere professionelle koncerttilbud ud til de københavnske skoler. I forbindelse med Budget 23 blev parterne enige om, at Københavns folkeskoleelever fra 0-9. klasse skal sikres mindst én koncertoplevelse om året, og der blev afsat 0,8 mio. kr. i 2023 og 1,8 mio. kr. årligt i 2024-2026 til deltagelse i Levende Musik i Skolens koncertordning.
De regionale spillesteder VEGA og ALICE skal i deres strategi for perioden 2021-24 - i samarbejde med Levende Musik i Skolen (LMS) - arbejde med klare mål om at styrke formidlingen af levende musik til elever i grundskolen.
I forbindelse med Budget 23 blev der udarbejdet et budgetønske om at bevilge et tilskud på ca. 0,5 mio. kr. årligt i enten en toårig periode fra 2023-2024 eller en treårig periode fra 2023-2025 til et samarbejde mellem Københavns Kommune og Goldschmidts Musikakademi om musikundervisning til børn udenfor skolen. Forslaget havde til formål at give børn, som normalt ikke har adgang til den almindelige musikundervisning af sociale eller økonomiske årsager, mulighed for at deltage i gratis musikundervisning. Forslaget blev ikke vedtaget. Kortlægning af børns kulturvaner I forbindelse med Overførselssagen 2020-21 blev der rejst et ønske om 0,8 mio. kr. i 2021 til kortlægning af børns kulturvaner og tydeliggørelse af de københavnske kulturtilbud til børn. Forslaget blev ikke vedtaget.
Løsning
Musikudvalget skal tage stilling til opdaterede anbefalinger vedrørende børn og musikundervisning, der kan forelægges for Kultur- og Fritidsudvalget.
Musikskolen
Det anbefales, at Københavns Kommune sætter fokus på:
- Øget kapacitet på Københavns Kommunes Musikskole
- Spredning af Musikskolens aktiviteter i alle bydele
- Samarbejde mellem Musikskolen og andre udbydere af musikundervisning til børn
Digital fokus
Det anbefales, at Københavns Kommune sætter fokus på:
- brug af digitale undervisningsplatforme i musikundervisningen
- at skabe en elektronisk musikskole, bl.a. via samarbejde med Strøm Festival
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Forvaltningen vil på baggrund af udvalgets beslutning indarbejde anbefalingerne i en opdateret musikplan.