Finansiering af Nattelivsudvalgets forslag til indsatser
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Nattelivsudvalget på baggrund af arbejdsgruppens anbefaling beslutter at finansiere initiativ om en Creative Footprint Report, initiativ om kortlægning af erfaringer med aktiv støjreduktion til open-air-koncerter samt initiativ om kortlægning af ”alternative” udendørs lokationer til kulturarrangementer/natteliv.
- at Nattelivsudvalget på baggrund af arbejdsgruppens anbefaling beslutter, at initiativet om finansiering af et ungeinddragelsesprojekt behandles på første møde i Nattelivsudvalget 2024 ifm. uddeling af Nattelivspuljen.
Problemstilling
Københavns Nattelivsudvalg har i 2022-2023 drøftet mulige initiativer på nattelivsområdet inden for temaerne Diskrimination, Støj og udeservering samt Kulturbåret natteliv. En arbejdsgruppe under Nattelivsudvalget har i første halvår af 2023 konkretiseret drøftelserne i en række forslag til konkrete indsatser på nattelivsområdet. Et samlet initiativkatalog fremgår af bilag 5.1.
Nattelivsudvalget besluttede på mødet den 7. juni 2023 at anbefale fagudvalgene at tage stilling til, om forslagene fra Nattelivsudvalgets initiativkatalog (bilag 5.1) skulle indgå i forhandlingerne om Budget 2024. Størstedelen af Nattelivsudvalgets forslag til indsatser blev henvist til budgetforhandlingerne men modtog ikke finansiering ifm. Budget 2024.
På Nattelivsudvalgets møde den 27. september 2023 præsenterede forvaltningen udvalget for alternative muligheder for finansiering af indsatserne. Forvaltningen lagde op til, at initiativerne kunne finansieres ved anvendelse af midlerne fra Nattelivspuljen på 1 mio. kr. (resterende beløb for 2023 er 774.00 kr.) eller gennem kommunens budget til undersøgelser på nattelivsområdet (0,5 mio. årligt) i 2024.
På baggrund af drøftelserne på Nattelivsudvalgets møde den 27. september 2023 blev det aftalt at fortsætte dette arbejde i en arbejdsgruppe under Nattelivsudvalget, der i samarbejde med forvaltningen skulle kvalificere og prioritere Nattelivsudvalgets forslag til indsatser med henblik på finansiering fra Nattelivspuljen i 2023.
Løsning
Arbejdsgruppen under Nattelivsudvalget har bestået af følgende udvalgsmedlemmer:
- Lars Børsting (erhvervet)
- Alexander Rastén Rydberg (kultur)
- Sofus Pilehave (nattelivsgæster)
- Bent Lohmann (lokaludvalg)
- Marie-Louise Andreassen (beboere)
Der er afholdt to møder i arbejdsgruppen efter mødet i Nattelivsudvalget den 27. september 2023. Arbejdsgruppen har arbejdet med at kvalificere og prioritere Nattelivsudvalgets forslag til indsatser med henblik på at anbefale Nattelivsudvalget at iværksætte et eller flere af initiativerne gennem finansiering fra Nattelivspuljen i 2023.
På mødet i arbejdsgruppen den 26. oktober 2023 anmodende arbejdsgruppen forvaltningen om at uddybe bestemte initiativer, herunder:
- Initiativ om Creative Footprint Report (bilag 5.2)
- Notat vedr. initiativ om etablering af en ungeindsats (bilag 5.3)
- Notat vedr. initiativer relateret til kulturbåret natteliv (bilag 5.4), hhv. kortlægning af erfaringer med aktiv støjreduktion til open-air-koncerter og kortlægning af ”alternative” udendørs lokationer til kulturarrangementer/natteliv
- Notat vedr. initiativ om undervisningsforløb ifm. Charter for et natteliv uden diskrimination (bilag 5.5)
På baggrund af arbejdsgruppens drøftelser på et møde i arbejdsgruppen den 7. november 2023, er det arbejdsgruppens anbefaling:
- at iværksætte initiativ om Creative Footprint Report (550 t. kr.) og initiativer relateret til kulturbåret natteliv (150 t. kr.) med finansiering fra Nattelivspuljen i 2023,
- at initiativet om etablering af et ungeinddragelsesprojekt løftes på det første møde i Nattelivsudvalget i 2024 ifm. uddeling af Nattelivspuljen.
Det er arbejdsgruppens anbefaling, at initiativet om et ungeinddragelsesprojekt udsættes til primo 2023, idet processen med udvikling af projektet, herunder involveringen af unge/nattelivsgæster, vil blive forhastet og vanskeligt gennemførligt, hvis projektet skulle udføres i december 2023.
Det er derudover arbejdsgruppens vurdering, at det ikke pt. er relevant at igangsætte et undervisningsforløb i regi af Charter for et natteliv uden diskrimination i 2023, eftersom charteret endnu ikke er lanceret.
Videre proces
Såfremt Nattelivsudvalget beslutter at godkende indstillingen, vil forvaltningen iværksætte initiativerne Creative Footprint Report samt initiativerne relateret til kulturbåret natteliv, herunder kortlægning af erfaringer med aktiv støjreduktion til open-air-koncerter samt kortlægning af ”alternative” udendørs lokationer til kulturarrangementer/natteliv.
Endelig vil forvaltningen undersøge mulighederne for etablering af et ungeinddragelsesprojekt til endelig beslutning i Nattelivsudvalget på det første ordinære udvalgsmøde i 2024.
Beslutning
Kultur- og Fritidsforvaltningen oplyste, forinden udvalget tog stilling til indstillingen, at Nattelivsudvalget kunne anvende midler fra Nattelivspuljen 2023 til aktiviteter, som også afvikles i 2023. Øvrige aktiviteter, der finder sted i 2024, skal finansieres med midler fra budgettet for 2024, såfremt Nattelivsudvalget godkender indstillingen.
Indstillingen blev på den baggrund godkendt.