Mødedato: 28.05.2024, kl. 16:00
Mødested: Københavns Rådhus

Arbejdsgruppens arbejde med forslag til indsatser i 2025

Se alle bilag

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Nattelivsudvalget tager arbejdsgruppens anbefalinger til efterretning.

Problemstilling

Nattelivsudvalget besluttede på mødet den 19. februar 2024, at en arbejdsgruppe under Nattelivsudvalget skulle arbejde med forslag til Budget 2025 til behandling på Nattelivsudvalgets møde den 28. maj 2024. Arbejdsgruppen har bestået af:

  • Søren Rud (beboerne)
  • Lars Børsting (branchen)
  • Alexander Rastén Rydberg (kulturlivet)
  • Sofus Pilehave (unge/nattelivsgæster)
  • Bent Lohmann (lokaludvalg)

Der er afholdt tre møder i arbejdsgruppen siden mødet i Nattelivsudvalget den 19. februar 2024. Arbejdsgruppen har med udgangspunkt i bl.a. udvalgets arbejde det forløbne år drøftet mulige initiativer på nattelivsområdet, som Nattelivsudvalget kunne anbefale Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget at rejse ifm. forhandlingerne om Budget 2025.

Drøftelserne i arbejdsgruppen har være fokuseret mod Restaurations- og Nattelivsplan 2021, udvalgets tidligere drøftelser og arbejde med forslag til Budget 2024 samt undersøgelser og dokumentation udarbejdet i regi af Nattelivsudvalget.

Løsning

På tre møder har arbejdsgruppen under Nattelivsudvalget drøftet forslag til indsatser i 2025 inden for emnerne: dialogforankring, støj/udeservering, diskrimination og kulturbåret natteliv. Inden for temaerne blev der konkret drøftet fire mulige forslag til indsatser i 2025, jf. nedenstående tabel. 

Mulige initiativer i 2025 drøftet i arbejdsgruppen under Nattelivsudvalget

Tema

Initiativ

Dialogforankring

1. Forankring af arbejdet i Nattelivsudvalget

Støj/udeservering

2. Konkrete anbefalinger i undersøgelsen af festen i gaden

Diskrimination

3. Uddannelsesforløb ifm. Charter for et natteliv uden diskrimination

Kulturbåret natteliv  

4. Konkrete test med open air zoner i København

Arbejdsgruppen har i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen arbejdet videre med de listede forslag til indsatser og er på den baggrund nået frem til nedenstående generelle anbefalinger til Nattelivsudvalget:

1Forankring af det pågående arbejde i Nattelivsudvalget

 Anbefaling: Det er arbejdsgruppens anbefaling, at initiativet afholdes inden for den eksisterende ramme, herunder gennem en bredere anvendelse af initiativet med lokale indsatsgrupper.

2. Konkrete anbefalinger i undersøgelsen af festen i gaden

 Anbefaling: Det er arbejdsgruppens anbefaling, at Nattelivsudvalget tager arbejdsgruppens kvalificering af anbefalingerne i undersøgelsen af ’festen i gaden’ (jf. bilag 4.1) til efterretning, og at fagudvalgene herefter modtager rapporterne til orientering.

Herudover anbefales det, at forvaltningen undersøger muligheden for give støtte til rådgivning om lydisolering af vinduer grundet støj fra nattelivet (anbefaling nr. 13, juni 2023) samt mulighederne for at skabe tryghed med gade- og stemningsbelysning (anbefaling nr. 4, december 2023).

3) Uddannelsesforløb ifm. Charter for et natteliv uden diskrimination

 Anbefaling: Det er arbejdsgruppens anbefaling, at arbejdet vedr. et uddannelsesforløb ifm. Charter for et natteliv uden diskrimination bør afvente evaluering og politisk behandling af pilotforsøg med efterprøvelse af charteret (ultimo 2024).

4) Konkrete test med open air zoner i København

Anbefaling: Det er arbejdsgruppens anbefaling, at Nattelivsudvalget finansierer en test med en open air zone i sommeren 2024 med midler fra Nattelivspuljen.

Det indstilles således ikke, at Nattelivsudvalget anbefaler Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget at rejse konkrete forslag ifm. forhandlingerne om Budget 2025.

Baggrunden for arbejdsgruppens anbefalinger 

Nedenfor er baggrunden for arbejdsgruppens anbefalinger beskrevet, herunder forvaltningens bemærkninger til de drøftede forslag.

1) Forankring af det pågående arbejde i Nattelivsudvalget

Beskrivelse:

Arbejdsgruppen drøftede, hvordan det omfattende arbejde i regi af Nattelivsudvalget, herunder undersøgelser/indsatser mv., fremover kunne forankres, så der blev fulgt op på udvalgets arbejde. Arbejdsgruppen ønskede at understøtte, at resultaterne af indsatserne i udvalget – også på sigt – medvirker til en positiv udvikling af nattelivet i København, herunder ifm. implementering af en ny restaurations- og nattelivsplan.

De konkrete spor, der blev fremhævet, var bl.a.: branchens arbejde med Charter for et natteliv uden diskrimination, arbejdet med kortlægning af mulige open air zoner, lokale indsatsgrupper, undersøgelser af nattelivet (festen i gaden, det kulturbårne natteliv m.fl.) samt ungeinddragelsesprojektet.

 

Forvaltningens

bemærkninger:

Det er forvaltningens vurdering, at dette forslag i perioden for Restaurations- og Nattelivsplan 2021 kan imødekommes inden for den eksisterende økonomiske ramme, herunder i form af møder i Nattelivsudvalget og evt. underarbejdsgrupper, interessenthåndtering ved brancheforamøder samt ved en bredere anvendelse af lokale indsatsgrupper.

 

Arbejdsgruppens anbefaling

Det er arbejdsgruppens anbefaling, at initiativet afholdes inden for den eksisterende ramme, herunder gennem en bredere anvendelse af initiativet med lokale indsatsgrupper.

Herudover anbefaler arbejdsgruppen, at opgaven med forankring af Nattelivsudvalgets arbejde skal være et fokus ved udarbejdelse af en ny restaurations- og nattelivsplan i Københavns Kommune.

 

2. Konkrete anbefalinger i undersøgelsen af festen i gaden

Beskrivelse:

Arbejdsgruppen drøftede anbefalingerne i undersøgelsen af festen i gaden (i alt 20 - juni/december). Der var enighed i arbejdsgruppen om, at flere af anbefalingerne var relevante for udviklingen af nattelivet i København. Det blev samtidig påpeget, at en lang række af anbefalingerne allerede var igangsat i regi af Restaurations- og Nattelivsplan 2021, samt at enkelte lå uden for kommunens kompetenceområde.

 

Forvaltningens

bemærkninger:

I samarbejde med arbejdsgruppen har forvaltningen kvalificeret anbefalingerne ud fra et myndighedsperspektiv og optegnet Nattelivsudvalgets mulighedsrum ift. det videre arbejde med anbefalingerne, jf. bilag 4.1.

 

Arbejdsgruppens anbefaling

Det er arbejdsgruppens anbefaling, at Nattelivsudvalget tager arbejdsgruppens kvalificering af anbefalingerne fra undersøgelsen af festen i gaden til efterretning, herunder at der ikke er grundlag for at anbefale initiativer til budget 2025. En række af de relevante forslag fra undersøgelsen er allerede enten i gang eller afsluttet på anden vis i regi af Nattelivsudvalget og Københavns kommunes arbejde på området generelt, jf. bilag 4.2.

Det anbefales imidlertid, at forvaltningen undersøger muligheden for implementering af undersøgelsens anbefaling om:

  • At give mulighed for støtte til rådgivning om lydisolering af vinduer grundet støj fra nattelivet (nr. 13, juni 2023)
  • At skabe tryghed med gade- og stemningsbelysning (nr. 4, december 2023)

Samtidig er det anbefalingen, at konklusioner og anbefalinger fra undersøgelsen skal indgå i det kommende arbejde med en ny restaurations- og nattelivsplan.

 

3) Uddannelsesforløb i Charter for et natteliv uden diskrimination

Beskrivelse:

Arbejdsgruppen drøftede initiativet om et uddannelsesforløb, der indgår som et konkret initiativ i Charter for et natteliv uden diskrimination.

 

Forvaltningens

bemærkninger:

Det er forvaltningens vurdering, at uddannelse (vidensdeling/erfaringsudveksling mv.) kan tilbydes i mindre skala som en del af modellen for efterprøvelse af charteret, hvortil der er afsat midler ifm. Budget 2024 (til og med 2027). Det bemærkes, at resultaterne af den besluttede model for efterprøvelse skal evalueres og genbehandles i Kultur- og Fritidsudvalget ultimo 2024.

 

Arbejdsgruppens anbefaling

Det er arbejdsgruppens anbefaling, at arbejdet vedr. et uddannelsesforløb ifm. Charter for et natteliv uden diskrimination bør afvente evaluering og politisk behandling af pilotforsøg med efterprøvelse af charteret i Kultur- og Fritidsudvalget (ultimo 2024).

 

4) Konkrete test med open air zoner i København

Beskrivelse:

I 2024 er det indledede arbejde med undersøgelse af mulighederne for etablering af en open air zone i København påbegyndt. Arbejdsgruppen drøftede opstart af en fase 2 i projektet, hvor der udføres konkrete forsøg med en open air zone på en udvalgt lokation i København.

 

Forvaltningens

bemærkninger:

Det er forvaltningens vurdering, at formatet med en open air zone bør testes i en mindre skala før et forslag til en varig konstellation kan besluttes og finansieres.

 

Arbejdsgruppens anbefaling

Det er arbejdsgruppens anbefaling, at Nattelivsudvalget finansierer en test med en open air zone i sommeren 2024 med midler fra Nattelivspuljen.

 

Videre proces

Såfremt Nattelivsudvalget kan tage arbejdsgruppens anbefalinger til efterretning, vil forvaltningen arbejde videre med udmøntning af anbefalingerne.

Beslutning

Nattelivsudvalget tog arbejdsgruppens anbefalinger til efterretning.

Til top