Behandling af ansøgninger til Nattelivspuljen
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Nattelivsudvalget tager stilling til uddeling af puljemidler på 143.000 kroner til Københavns Frie Promotere og Sex & Samfund til projektet Alliance for et tryggere natteliv
- at Nattelivsudvalget tager stilling til uddeling af puljemidler på 391.000 kroner til Danmarks Restauranter og Cafeer til projektet Fair city – dialogwebsite.
Problemstilling
Som en del af Nattelivsudvalgets opgaver og leverancer skal udvalget bevilge støtte til forsøg og særlige indsatser i nattelivet. Der er i den forbindelse afsat puljemidler (1 mio. kr. årligt), som partnerskabet kan uddele til tiltag på nattelivsområdet. Puljen uddeles ved to årlige ansøgningsrunder.
På mødet i Nattelivsudvalget den 6. april 2022 blev det besluttet, at forvaltningen skulle igangsatte en ansøgningsrunde, der skulle muliggøre behandling af ansøgninger til Nattelivspuljen på Nattelivsudvalgets møde den 22. juni 2022.
Af kommissorium for Københavns Nattelivsudvalg fremgår det, at ansøgningerne skal vurderes på baggrund af en række vejledende kriterier for uddeling af puljemidlerne, vedtaget i Borgerrepræsentationen den 20. januar 2022, jf. bilag 4.1. De vejledende kriterier er følgende:
- Der lægges vægt på, at ansøgningens formål er i overensstemmelse med visionen i den gældende restaurations- og nattelivsplan i Københavns Kommune.
- Ansøgninger med 50 pct. medfinansiering fra nattelivets aktører vil blive prioriteret, men kriteriet kan fraviges, såfremt ansøgningen gælder realisering af et konkret initiativ i den gældende restaurations- og nattelivsplan.
- Medfinansiering kan komme fra alle nattelivets aktører samt puljer af initiativer i København. Medfinansiering kan også udmønte sig i arbejdstimer.
- Der vil blive lagt vægt på, om ansøgningen er indgivet af en lokal indsats-gruppe til løsning af konkrete udfordringer lokalt i nattelivet.'
På mødet i Nattelivsudvalget den 6. april 2022 blev det endvidere besluttet, at ansøgningerne til Nattelivspuljen skal opfylde en række processuelle krav, og at forvaltningen har ret til at meddele ansøger administrativt afslag, såfremt ansøgningen ikke opfylder kravene, jf. bilag 1.1.
Løsning
Efter ansøgningsfristen den 12. maj 2022 har forvaltningen i alt modtaget to ansøgninger til Nattelivspuljen:
- Ansøgning 1: Alliance for et tryggere natteliv
- Ansøgning 2: Fair city – dialogwebsite
Ansøgningernes indhold og formål uddybes i nedenstående.
Ansøgning 1: Alliance for et tryggere natteliv
Københavns Frie Promotere (herefter KFP) og Sex & Samfund søger om 143.000 kroner til udarbejdelse af en rapport, der skal undersøge og kortlægge diskriminerende og grænseoverskridende adfærd i det københavnske natteliv. Rapportens konklusioner skal anvendes til at udarbejde konkrete værktøjer og initiativer til ændring af adfærden. Ansøgningen fremgår af bilag 4.2.
Uredigeret projektbeskrivelse
”Det københavnske natteliv skal være fri for diskrimination og grænseoverskridende adfærd, og det er derfor afgørende, at granske de adfærdskodeks, der er medvirkende årsag til problematikken, samt at kortlægge hvor denne adfærd foregår. KFP samt Sex&Samfund går sammen om en rapport, hvis sigte er at undersøge og kortlægge diskriminerende og grænseoverskridende adfærd i det Københavnske natteliv. Den vil blive udarbejdet med et fokus på løsninger der kan støtte og starte sunde, inkluderende og forpligtende fællesskaber, samt hjælpe københavns kommunes nattelivsudvalg med en plan for at komme diskriminerende adfærd i nattelivet til livs jf. Restaurations – og nattelivsplanen fra 2021.
Rapporten vil således have et todelt fokus:
|
Til de vejledende kriterier bemærker forvaltningen, at ansøgningens formål blandt andet berører ambitionerne om bekæmpelse af grænseoverskridende adfærd og diskrimination samt øget inddragelse, dialog og samarbejde mellem nattelivets aktører, der fremgår af visionen i den gældende restaurations- og nattelivsplan.
Det bemærkes desuden, at medfinansieringen af projektet i det vedlagte budget udgør ca. 26 pct. (37.000 kr.) Det kan dog oplyses, at formodentlig medfinansiering, i form af arbejdstimer, ikke er opgivet i budgettet, hvorfor medfinansieringen kan være højere.
Til de processuelle krav bemærker forvaltningen, at en del af dataindsamlingen til undersøgelsen vil foregå på Roskilde Festival, som ligger uden for Københavns kommunegrænse. Forvaltningen vurderer dog, at formålet med rapporten er at kortlægge og reducere grænseoverskridende adfærd i Københavns Kommune, og at det formelle krav om, at projektet skal finde sted inden for kommunen, derfor anses som værende opfyldt. Det er forvaltningens vurdering, at Roskilde Festival som lokation tilbyder et bredt statistisk grundlag for undersøgelsen, idet mange unge er samlet på ét sted.
Ansøgning 2: Fair city – dialogwebsite
Danmarks Restauranter og Cafeer (herefter DRC) søger om et beløb på 391.000 til udarbejdelse af en dialogwebsite, der skal forebygge og bekæmpe diskrimination og krænkelser i nattelivet i Københavns Kommune. Gennem en tværgående partnerskabsmodel skal dialogwebsitet facilitere kontakt mellem restauranter og natklubber og den konkrete borger, som har oplevet diskriminerende eller grænseoverskridende adfærd. Den samlede ansøgning fremgår af bilag 4.3.
Uredigeret projektbeskrivelse
”Projektets formål handler om at forebygge og bekæmpe diskrimination og krænkelser i nattelivet i Københavns kommune, jf. nattelivsplan pkt. 9. DRC ønsker at gøre det muligt at skabe kontakt mellem de involverede personer fra Restauranterne og natklubberne, og den person, som person som ikke føler sig positiv behandlet. En afvisning kan være ubehagelig, hvis det opleves, at det sker på et urimeligt grundlag. DRC vil udvikle et værktøj/website, hvor den forurettede kan indberette hændelser. Baseret på denne rapport vil tilbuddet blive kontaktet af en mediator i for at få en dialog med Restauranten eller Natklubben.” |
Til de vejledende kriterier bemærker forvaltningen, at ansøgningens formål blandt andet berører ambitionerne om bekæmpelse af grænseoverskridende adfærd og diskrimination samt øget inddragelse, dialog og samarbejde mellem nattelivets aktører, der fremgår af visionen i den gældende restaurations- og nattelivsplan.
Det bemærkes desuden, at der i ansøgningens afsnit om medfinansiering oplyses om intern arbejdstid i DRC, men at denne arbejdstid ikke indgår i det vedhæftede budget. Således har forvaltningen ikke kunne tage stilling til, hvorvidt ansøgningen lever op til det vejledende kriterie om 50 pct. medfinansiering. Såfremt forslaget i sig selv kan støttes, vil forvaltningen gå i dialog med DRC om de nærmere detaljer.
Til de processuelle krav bemærker forvaltningen, at der af ansøgningen ikke fremgår start- og slutdato for projektet. DRC påpeger i ansøgningen, at tidsintervallet afhænger af projektets finansiering. Projekt estimeres til 15 uger.
Videre proces
Såfremt Nattelivsudvalget beslutter at give medhold til en ansøger, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen fortsætte processen med udbetaling af puljemidlerne samt opfølgning på projektets tilblivelse.
Såfremt det besluttes, at der ikke skal gives medhold til en ansøger, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen fremsende et formelt afslag.
Beslutning
Ad 1. at-punkt:
Nattelivsudvalget besluttede at imødekomme ansøgningen fra Københavns Frie Promotere og Sex & Samfund på143.000 kr. til projektet Alliance for et tryggere natteliv under forudsætning af, at der også indgår en væsentlig undersøgelse af nattelivet i Københavns Kommune.
Ad 2. at-punkt:
Nattelivsudvalget besluttede derudover at give afslag på ansøgningen fra Danmarks Restauranter og Cafeer på 391.000 kr. til projektet Fair city – dialogwebsite. Det blev aftalt, at forvaltningen skal gå i dialog med Danmarks Restauranter og Caféer om en revidering af ansøgningen med henblik på genindsendelse af projektansøgningen.
Jeppe Møller Herskind og Alexander Rastén Rydberg deltog ikke i sagens behandling på grund af inhabilitet.