Mødedato: 07.02.2023, kl. 16:00
Mødested: Københavns Rådhus

Behandling af ansøgninger til Nattelivspuljen

Se alle bilag

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Nattelivsudvalget tager stilling til uddeling af puljemidler på 40.000 kr. (budget A) eller 20.000 kr. (budget B) til NEDA – Nordic Ecstatic Dance Association til projektet ”Fri dans, Fest & Fællesskab – uden alkohol og stoffer!”,
  2. at Nattelivsudvalget tager stilling til uddeling af puljemidler på 90.000 kr. til Københavns Frie Promotere, Sex & Samfund og Copenhagen Pride til projektet ”Alliance for et tryggere natteliv”,
  3. at Nattelivsudvalget tager stilling til uddeling af puljemidler på 99.000 kr. til Den Anden Side til projektet ”RADA”
  4. at Nattelivsudvalget tager stilling til uddeling af puljemidler på 75.000 kr. til Creak Inc. til projektet ”All we Need”.

Problemstilling

Som en del af Nattelivsudvalgets opgaver og leverancer skal udvalget bevilge støtte til forsøg og indsatser i nattelivet.

I 2023 uddeles puljen på følgende møder i Nattelivsudvalget:

  1. Møde den 7. februar 2023 (frist den 16. januar 2023)
  2. Møde den 7. juni 2023 (frist den 10. maj 2023)
  3. Møde den 27. september 2023 (frist den 30. august 2023)

Der er afsat 1 mio. kr. til uddeling af Nattelivspuljen i 2023. Nattelivsudvalget har endnu ikke anvendt midler afsat til uddeling i 2023.

Kriterier for behandling af ansøgninger

Af kommissorium for Københavns Nattelivsudvalg fremgår det, at ansøgningerne skal vurderes på baggrund af en række vejledende kriterier. De vejledende kriterier er følgende:

  • Der lægges vægt på, at ansøgningens formål er i overensstemmelse med visionen i den gældende restaurations- og nattelivsplan i Københavns Kommune
  • Ansøgninger med 50 pct. medfinansiering fra nattelivets aktører vil blive prioriteret, men kriteriet kan fraviges, såfremt ansøgningen gælder realisering af et konkret initiativ i den gældende restaurations- og nattelivsplan
  • Medfinansiering kan komme fra alle nattelivets aktører samt puljer af initiativer i København. Medfinansiering kan også udmønte sig i arbejdstimer
  • Der vil blive lagt vægt på, om ansøgningen er indgivet af en lokal indsats-gruppe til løsning af konkrete udfordringer lokalt i nattelivet.

På mødet i Nattelivsudvalget den 6. april 2022 blev det endvidere besluttet, at ansøgningerne til Nattelivspuljen skal opfylde en række processuelle krav, herunder:

  • Ansøgningen skal overholde ansøgningsfristerne
  • Ansøgningen skal indgives via Nattelivspuljens blanket, inklusive budget og procesplan
  • Projektet skal foregå i Københavns Kommune
  • Projektet skal være afviklet inden for det år, som ansøgningen indgivet.

Løsning

Efter ansøgningsfristen den 16. januar 2023 har forvaltningen i alt modtaget fire ansøgninger til Nattelivspuljen:

  1. Ansøgning fra Nordic Ecstatic Dance Association (NEDA) om støtte til projektet ”Fri dans, Fest & Fællesskab – uden alkohol og stoffer!” (bilag 5.1).
  2. Ansøgning fra Københavns Frie Promotere, Sex & Samfund og Copenhagen Pride om støtte til formidling af projektet ”Alliance for et tryggere natteliv” (bilag 5.2)
  3. Ansøgning fra Den Anden Side om støtte til projektet ”RADA” (bilag 5.3)
  4. Ansøgning fra Creak Inc. om støtte til projektet ”All We Need” (bilag 5.4)

Ansøgningernes indhold og formål er udfoldet i nedenstående.

Ansøgning 1: Ansøgning fra Nordic Ecstatic Dance Association til projektet ”Fri dans, Fest & Fællesskab – Uden alkohol og stoffer!”

Nordic Ecstatic Dance Association (NEDA) søger om et beløb på 40.000 kr. (budget A) eller 20.000 kr. (budget B) til projektet ”Fri dans, Fest & Fællesskab – uden alkohol og stoffer!”. Midlerne søges til afholdelse af to-fire offentlige arrangementer med fokus på danse-fænomenet ’Ecstatic Dance’ samt et trygt dansegulv uden brug af alkohol og stoffer. Ansøgningen fremgår af bilag 5.1.

Uredigeret projektbeskrivelse fra projektholder

 

”NEDA er indbegrebet af kulturforandringen italesat i Københavns Kommunes Restaurations- og Nattelivsplan: Jo mere alkohol, der drikkes, desto sværere er det at opretholde grænserne og respekten i nattelivet. Derfor ønsker Københavns Kommune at bidrage til en kulturændring, så nattelivet i mindre grad er båret af druk og i højere grad af kultur og forpligtende fællesskaber.

 

Kort fortalt laver vi danse-fester, hvor man kan blive høj af dansen, musikken og fællesskabet uden brug af alkohol og stoffer. Vi er uddannede i ’ekstatisk dans’, som handler om at skabe et trygt rum til fri og intuitiv bevægelse. Til trods for ordet ’ekstatisk’ handler det i høj grad også om ’grounding’. Vi inspirerer vores deltagere til at komme ud af hovedet / tankerne og ned i kroppen og mærke sig selv. Det er særdeles frigørende og altid med fællesskabet i centrum. Vores deltagere nyder at have et fristed til at danse frit uden alkohol og stoffer. Vores events afholdes tidligt på aftenen, hvilket er et plus for nattelivet og nabohensyn.

 

’Ecstatic Dance’ er et globalt fænomen, som vinder større og større udbredelse. I Holland er der mere end 40 aktører inden for området, hvilket har skabt en ny trend og modvægt til den gængse ’gå-i-byen-kultur’. Vi brænder således for at udbrede kendskabet til vores danse-koncept og være trendsættere i forhold til at skabe et alternativ til den danske drukkultur og -scene.”

Bemærkninger

Til de vejledende kriterier bemærker forvaltningen, at ansøgningens formål berører ambitionen om et mere kulturbåret natteliv med sunde, inkluderende og forpligtende fællesskaber, der fremgår af visionen i den gældende restaurations- og nattelivsplan.

Det påpeges, at dansearrangementerne afholdes tidligt på aftenen, hvorfor der kan stilles spørgsmålstegn ved, om ansøger efterlever nattelivspuljens hovedformål om at støtte projekter i Københavns natteliv.

Ansøger oplyser om en forventet medfinansiering på minimum 50 pct. i form af bl.a. lokaleleje, forplejning, produktion, leje af lydanlæg m.m. Udgifterne finansieres af entréindtægter samt frivillige arbejdstimer.

Det bemærkes endeligt, at NEDA blev tildelt 20.000 kr. til to enslydende arrangementer ved uddeling af Nattelivspuljen den 5. oktober 2022.

Ansøgning 2: Ansøgning fra Københavns Frie Promotere (KFP), Sex & Samfund og Copenhagen Pride om støtte til promovering af projektet ”Alliance for et tryggere natteliv”

KFP, Sex & Samfund og Copenhagen Pride søger om et beløb på 90.000 kr. til promovering af en rapport om grænseoverskridende og diskriminerende adfærd i det københavnske natteliv (bl.a. finansieret af Nattelivspuljen med 143.000 kr. i 2022). Rapporten indeholder anbefalinger og værktøjer til bekæmpelse af samme. Der søges om midler til udarbejdelse af trykt og digitalt kampagnemateriale samt debatindlæg og anden eksponering. I forlængelse heraf promoveres rapporten på Roskilde festival, Folkemødet, Distortion og Pride Week i perioden juni-august 2023. En informationskampagne forventes igangsat september 2023. Ansøgningen fremgår af bilag 5.2.

Uredigeret projektbeskrivelse fra projektholder

 

”Det københavnske natteliv skal være fri for diskrimination og grænseoverskridende adfærd, og det er derfor afgørende at granske de adfærdskodeks, der er medvirkende årsag til problematikken, samt at kortlægge hvor denne adfærd foregår.

Alliancen for et tryggere natteliv, bestående af Sex & Samfund, Copenhagen Pride og Københavns Frie Promotere, er i gang med at udarbejde en rapport, der har til formål at undersøge og kortlægge diskriminerende og grænseoverskridende adfærd i det københavnske natteliv. Udarbejdelsen af rapporten er udført med tidligere midler fra Nattelivspuljen. Dataindsamlingen er i sidste fase, og rapporten forventes udgivet ultimo maj.

Rapporten bliver udarbejdet med fokus på at foreslå løsninger, der kan støtte og starte sunde, inkluderende og forpligtende fællesskaber, samt bidrage til Københavns Kommunes Nattelivsudvalgs arbejde med en plan for at komme diskriminerende adfærd i nattelivet til livs jf. Restaurations – og nattelivsplanen fra 2021.

 

Rapporten har et todelt fokus:

  1. En kortlægning af diskriminerende adfærd i nattelivet gennem kvalitativ og kvantitativ dataindsamling.
  2. Konkrete værktøjer og initiativer til at bekæmpe grænseoverskridende og diskriminerende adfærd i nattelivet udarbejdet på baggrund af den indsamlede data samt fokusgruppeinterviews og indsamling af vidnesbyrd.

For at resultaterne i rapporten skal få den ønskede opmærksomhed og gennemslagskraft, kræver det at resultaterne bliver kommunikeret og promoveret aktivt i månederne efter udgivelsen. Derfor søger vi midler til næste fase i arbejdet med undersøgelsen af grænseoverskridende adfærd i det københavnske natteliv.”

Bemærkninger

Til de vejledende kriterier bemærker forvaltningen, at ansøgningens formål bl.a. berører ambitionen om bekæmpelse af grænseoverskridende adfærd og diskrimination, som fremgår af den gældende restaurations- og nattelivsplan.

Ansøger oplyser desuden, at der med ansøgningen følger medfinansiering fra Sex & Samfund, KFP og Copenhagen Pride i form af arbejdstimer, frivilligtimer samt sekretariatsressourcer. Der er ikke oplyst et beløb for medfinansiering.

Til de processuelle krav bemærker forvaltningen, at ansøger bl.a. søger om midler fra Nattelivspuljen til dækning af udgifter i forbindelse promovering af rapporten på Roskilde Festival og Folkemødet. Begge lokationer uden for Københavns Kommune.

Ansøgning 3: Ansøgning fra Den Anden Side om støtte til projektet ”RADA (Repræsentation (Representation), Opmærksomhed (Awareness), Diversitet (Diversity), Ansvarlighed (Accountability)”

Den Anden Side søger om i alt 99.000 kr. til tre formål: fornyelse af natklubbens ’awareness’-politik, opkvalificering af natklubbens ledelse og bookingansvarlige, med formålet om at øge diversitet og repræsentation, og opkvalificering af natklubbens ’awareness’-personale for at øge tryghed ved klubbens arrangementer. Projektet forventes at forløbe i perioden januar-oktober 2023. Projektet afsluttes med udgivelsen af en ny ’awareness’-politik samt en rapport om projektets forløb, læring og løsningsforslag via virksomhedens fysiske og digitale kommunikationskanaler. Ansøgningen fremgår af bilag 5.3.

Uredigeret projektbeskrivelse fra projektholder

 

”Den Anden Side har eksisteret siden november 2022, med en forhistorie fra natklubberne Et Andet Sted og Ved Siden Af. Med det nye klubkoncept og nye og større lokaler, er tiden til at styrke awarenessteamets kompetencer og natklubbens safer space politikker, samt at øge diversiteten og repræsentationen i vores program. Derfor arbejder vi i 2023 på projektet RADA, som bl.a. omfatter målrettet arbejde med kompetenceudvikling af awarenesspersonale inden for sikkerhed og konflikthåndtering. Hertil vil Den Anden Sides profil ift. awarenesspolitik og events gennemgå en fornyelse hvor metoder gentænkes, ledelsen uddannes i diversitet og repræsentation og dermed styrker dens evne til at opretholde en ansvarlig arrangørprofil som progressiv natklub i det københavnske natteliv, særligt for marginaliserede befolkningsgrupper som udgør en stor del af vores eksisterende klientel.”

Bemærkninger

Til de vejledende kriterier bemærker forvaltningen, at ansøgningens formål blandt andet berører ambitionerne om bekæmpelse af grænseoverskridende adfærd og diskrimination i Restaurations- og Nattelivsplan 2021.

Det bemærkes, at projektets samlede udgifter estimeres til ca. 200.000 kr., herudaf medfinansieres projektet med 100.000 kr. (50 pct.).

Ansøgning 4: Ansøgning fra Creak Inc. Records om støtte til projektet ”All We Need”

Creak inc. Records søger om et beløb på 75.000 kr. til en række natklubsarrangementer, workshops, koncerter og festivalevents i 2023. Arrangementerne vil have fokus på house-genren med formål om at udbrede kendskab til genren samt skabe et trygt dansegulv med nultolerance over for diskriminerende adfærd. I den forbindelse vil ansøger opkvalificere spillestedernes personale i ’safer space’-politik. Der vil også blive udarbejdet en rapport om arrangementernes forløb, problemstillinger og håndtering heraf. Ansøgningen fremgår af bilag 5.4.

Uredigeret projektbeskrivelse fra projektholder

 

”All We Need er et natklubinitiativ med mål om at udbrede house musikkulturen, dets etos om et frit, trygt og musikalsk udfordrende dansegulv, samt styrke det kunstneriske bånd mellem dansemiljøet, DJ og natklubaktører i København. Vi stræber efter at skabe natklubaftener med åbne og sikre dansegulve på tværs af Københavnske venues. Publikum, personale og de udøvende kunstnere skal oplyses og engageres aktivt i safer space retningslinjer med en nultolerance politik overfor diskriminerende adfærd. Kulturen underbygges af at invitere internationalt anerkendte flagbærere for housemusikken- og dansen på lydsystemer, hvor musikken kan opleves som tiltænkt - kropsligt og spirituelt.

 

Det brede Københavnske natklubspublikum er ej oplyste om kulturen og vigtigheden af gensidig respekt på et dansegulv, der ellers er normen på natklubber i storbyer som Berlin, New York og Paris. Vores mål er at skabe oplevelser i nattelivet, hvor grænse-overskridende adfærd minimeres for at lade omdrejningspunktet være samværet, dansen, musikken og kulturen.

 

Projektet er anført af DJ, pladeselskabsejer og konservatorieuddannet music manager Daniel Bruhn Jensen (Creak Inc. / Søndagsvenner) i samarbejde med danser Marie Kaae (Dansehallerne) og klub-kulturaktør, DJ og musikvidenskaber Mikkel Ayi Okine (SydhavnsGade).”

Bemærkninger

Til de vejledende kriterier bemærkes, at ansøgningens formål bl.a. berører ambitionen om bekæmpelse af grænseoverskridende adfærd og diskrimination samt visionen om et mere kulturbåret natteliv i Restaurations- og Nattelivsplan 2021.

I ansøgningen oplyses om medfinansiering fra KODA’s projektpulje på 75.000 kr. (50. pct.) Herudover benævnes en række samarbejdspartnere (H15 og Strøm), hvilke bidrager med lokation samt leje af lydudstyr.

Forvaltningen bemærker endeligt, at ansøger søgte Nattelivspuljen ved seneste ansøgningsrunde i oktober 2022 og fik afslag på ansøgningen. Forvaltningen har sidenhen, på opfordring af Nattelivsudvalget, været i dialog med ansøger om genindsendelse af ansøgningen, herunder ift. budgetposter og afrapportering.

Videre proces

Såfremt Nattelivsudvalget beslutter at give medhold til en ansøger, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen fortsætte processen med udbetaling af puljemidlerne samt opfølgning på projektets tilblivelse.

Såfremt det besluttes, at der ikke skal gives medhold til en ansøger, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen fremsende et formelt afslag til ansøger.

Beslutning

Ad 1. at-punkt:

Nattelivsudvalget besluttede at give afslag på ansøgningen fra NEDA om støtte på 20.000-40.000 kr. til projektet ”Fri dans, Fest & Fællesskab – uden alkohol og stoffer!”.

Ad 2. at-punkt:

Nattelivsudvalget besluttede at sende ansøgningen retur til projektholder med henblik på revidering. Det blev aftalt, at forvaltningen skal gå i dialog med ansøger om inkorporering af et øget fokus på partnerskaber i ansøgningen samt udladelse af budgettering til deltagelse i Folkemødet på Bornholm.

Nattelivsudvalget bemyndigede forvaltningen til at træffe afgørelse i sagen ved potentiel genindsendelse af ansøgningen.

Ad 3. at-punkt:

Nattelivsudvalget besluttede at imødekomme ansøgningen fra Den Anden Side om 99.000 kr. til projektet RADA under forudsætning af, at der udarbejdes et skriftligt produkt med oplæg til værktøjer, som kan styrke awarenessarbejdet andre steder i Københavns natteliv.

Derudover opfordres Den Anden Side til at invitere brancheorganisationen DRC til at følge projektet.

Ad 4. at-punkt:

Nattelivsudvalget besluttede at give afslag på ansøgningen fra Creak Inc. om 75.000 kr. til projektet ”All We Need”.

Til top