Mødedato: 25.06.2020, kl. 18:00
Mødested: Festsalen i Bethesda, Rømersgade 17

Potentielle placeringer for nye nærgenbrugsstationer

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen om potentielle placeringer for nye nærgenbrugsstationer i Indre By.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg bemyndiger formanden til at sende Teknik- og Miljøforvaltningen et høringssvar vedr. potentielle placeringer for nye nærgenbrugsstationer i Indre By, baseret på formandens bemærkninger i løsningsafsnittet og på lokaludvalgsmedlemmernes bemærkninger i møderne den 11. juni og 25. juni 2020.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har i mail den 12. maj 2020 henvendt sig til lokaludvalgene og Miljøpunkterne for at kortlægge potentielle placeringer for nye nærgenbrugsstationer, da der skal etableres tre permanente og tre alternativer/ midlertidige nærgenbrugsstationer i kommunen i planperioden, som løber til og med 2024.

Teknik- og Miljøforvaltningen har udvalgt 15 områder og udarbejdet en række analysekort for områderne. Se bilaget. Områderne er udvalgt på baggrund af deres befolkningstæthed, afstanden til nuværende genbrugs- og nærgenbrugsstationer, og andre forhold som kan virke som en barriere eller som potentiale for en nærgenbrugsstation. Potentielle genbrugsstationer kan være en kombination af genbrugsaktiviteter og byrum.

Tre af områderne ligger i Indre By:

  • Område nr. 9 er den nordvestlige del af Middelalderbyen samt Nansensgade-kvarteret.
  • Område nr. 11 er Østerport-kvarteret.
  • Område nr. 12 er  Nyboder-kvarteret samt området mellem Kgs. Have og Bredgade.

Der er i dag syv nærgenbrugsstationer i København. Formålet er at give borgerne en udvidet mulighed for at sortere og bortskaffe deres affald, få vejledning omkring sortering om affald generelt (stationerne er bemandet) og give adgang til byttefaciliteter. Omkring 70% af brugerne kommer for at gi’ og ta’ effekter til genbrug, så nærgenbrugsstationen er også med til at øge genbrug lokalt. Derudover har genbrugsstationerne succes med at afholde og engagere lokale borgere i events, skabe lokale partnerskaber i forhold til at skabe job for flexjobbere og unge. 

Almindelige nærgenbrugsstationer er på ca. 400-500 m2, mens der ikke er fastsat størrelser for de alternative/midlertidige nærgenbrugsstationer.

Lokaludvalgets beslutning i mødet den 11. juni 2020  

  1. Lokaludvalget drøftede nye nærgenbrugsstationer i Indre By. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
  • Det skal foreslås at sektionsopdele nærgenbrugsstationer, så de forskellige sektioner kan placeres forskellige steder.
  • Det bør undersøges, om det er muligt at placere en nærgenbrugsstation i Østre Anlæg.
  • Det bør undersøges, om det er muligt at placere en nærgenbrugsstation i Nørre Voldgade.
  • Det bør undersøges, om det er muligt at placere en nærgenbrugsstation i eller ved Kulturhuset Indre By. .
  • Det bør undersøges, om det er muligt at placere nærgenbrugsstationer på arealer, der tilhører skoler og børneinstitutioner. 
  • Der skal ikke tages arealer fra børnene. Der er i forvejen forholdsvis lidt areal ved skoler og børneinstitutioner for børnene.
  • Det bør undersøges, hvad kravet er til omfang af og indhold i en nærgenbrugsstation.
  • Det er vigtigere at få besluttet placering af affaldssorteringsstationer i byrummet end placering af nærgenbrugsstationer.
  • Der er forskel mellem nærgenbrugstationer og affaldsstationer i det offentlige rum
  • For så vidt angår en placering i Nyboder bør det undersøges, hvilke arealer der tilhører kommunen og hvilke arealer der tilhører forsvaret.

2. Lokaludvalget beslutter sit høringssvar i mødet den 25. juni 2020, idet sekretariatet beder forvaltningen om inden da at oplyse, hvad kravet er til omfang af og indhold i en nærgenbrugsstation.

Forvaltningen har endnu ikke svaret på, hvad kravet er til omfang af og indhold i en nærgenbrugsstation.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget tilkendegiver overfor Teknik- og Miljøforvaltningen, at der i Indre By ikke kan bruges standardløsninger for nærgenbrugsstationer, da bydelen er tæt bebygget. En løsning kunne være at placere en nærgenbrugsstations forskellige funktioner på flere mindre arealer rundt om i bydelen.

Formanden foreslår desuden, art lokaludvalget meddeler Teknik- og Miljøforvaltningen, at man kan overveje at placere nærgenbrugsstationer følgende steder:

  • Under Langebro på vandsiden af Christians Brygge
  • På den sydlige del af Nyropsgade mellem Herholdtsgade og Gl. Kongevej
  • På en pram i Inderhavnen, fx. for enden af Nordre Toldbod ud for Langelinie Park
  • I eller omkring Nansensgade-kvarteret
  • Nyboders Nærgenbrugsstation. Kommunen og Forsvarets Ejendomsstyrelse bør aftale et samarbejde om at åbne nærbrugsstationen for offentligheden og drive den i fællesskab.

Endelig foreslår formanden, at lokaludvalget beder Teknik- og Miljøforvaltningen overveje, om man med fordel kan vente med at finde plads til nærgenbrugsstationer, eftersom der inden så længe skal findes plads i Indre Bys byrum til et to-cifret antal affaldssorteringspunkter.

I bilaget ses et oplæg fra Miljøpunkt Indre By & Christianshavn om sagen.

Økonomi

Intet. 

Videre proces

Formanden sender høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen. 

Beslutning

 
 
Lokaludvalget tiltrådte forslag fra
  • Gunna Starck om, at det af høringssvaret skal fremgå, at en nærgenbrugsstation skal gøre noget godt for området, den ligger i.
  • Gunna Starck om, at det af høringssvaret skal fremgå, at området bag Polititorvet er egnet til en nærgenbrugsstation.
  • Bent Lohmann om, at det af høringssvaret skal fremgå, at forvaltningen bør undersøge muligheden for at placere enkeltfunktioner i en nærgenbrugsstation på gadehjørner, hvor 10 m-reglen gælder, evt. forsænket, så der er udsyn for bilister og cyklister.
  • Ingolf Ibus om, at det af høringssvaret skal fremgå, at man kan etablere små genbrugsstationer, hvis de tømmes tit.
  • Ingolf Ibus om, at det af høringssvaret skal fremgå, at nærgenbrugsstationer skal indarbejdes i bymiljøet.
  • Kjeld A. Larsen om, at det af høringssvaret skal fremgå, at man i tilknytning til nærgenbrugsstationer kan etablere reparationscafeer.
  • Niels Kongshaug om, at det af høringssvaret skal fremgå, at beholdere til pap, papir og plastik, der nu står i gårdrum, bør kunne placeres gratis på gadehjørner, hvor 10 m-reglen er gældende.
  • Marietta Bonnet om, at det af høringssvaret skal fremgå, at nærgenbrugsstationer bør placeres, hvor folk mødes, fx. ved Kulturhuset Indre By.
  • Karina Muriel Mimoun om, at det af høringssvaret skal fremgå, at der kan være en nærgenbrugsstation i Turbinehallerne, hvor lokale borgere har ønske om, at der bliver aktiviteter for børn og unge, fx. en skaterbane.
  • Kjeld A. Larsen om, at det af høringssvaret skal fremgå, at der kan være nærgenbrugsstationer i metrostationernes cykelkældre, der står ubenyttede hen.
  • Jan Frederik Hansen om, at det af høringssvaret skal fremgå, at nærgenbrugsstationer skal fremstå pæne, ordentlige og rene.
  • Bent Lohmann om, at det af høringssvaret skal fremgå, at lokaludvalget ønsker at få oplyst, om nærgenbrugsstationerne er bemandede og skal indrettes med mandskabsrum.
  • Bent Lohmann om, at det af høringssvaret skal fremgå, at lokaludvalget tilkendegiver, at når der skal findes plads i Indre Bys byrum til miljøinitiativer, bør man prioritere plads til affaldssortering over plads til nærgenbrugsstationer.

Lokaludvalget bemyndigede formanden til at sende Teknik- og Miljøforvaltningen et høringssvar vedr. potentielle placeringer for nye nærgenbrugsstationer i Indre By, baseret på formandens bemærkninger i løsningsafsnittet og på lokaludvalgsmedlemmernes bemærkninger i mødet den 11. juni 2020 samt på ovennævnte godkendte forslag.

Til top