Det lokale miljøarbejde i 2019
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg tager Miljøpunkt Indre By & Christianshavns årsberetning og tilskudsregnskab for det lokale miljøarbejde i 2019, der fremgår af bilagene, til efterretning med de bemærkninger og svar på spørgsmål, der fremgår af løsningsafsnittet i denne sag.
- at Indre By Lokaludvalg på det grundlag tiltræder, at sekretariatet i juni 2020 udbetaler 2. rate af driftsstøtten til Miljøpunkt Indre By/Christianshavn for det lokale miljøarbejde 2020.
Problemstilling
Jf. driftsstøtteaftalen om det lokale miljøarbejde for 2019-20 har Miljøpunkt Indre By & Christianshavn i samarbejde med Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg udarbejdet en årsplan for det lokale miljøarbejde 2019-20.
Jf. driftsstøtteaftalen om det lokale miljøarbejde skal driftsstøtten fra lokaludvalgene benyttes til planlægning og gennemførelse af årsplanens aktiviteter, samt driftsudgifter forbundet med Miljøpunktets virke. I aftalen er det også bestemt, at årsberetningen for Miljøpunkt Indre By & Christianshavns arbejde som minimum skal indeholde en beskrivelse af gennemførte aktiviteter, status i forhold til opfyldelse af årsplanens mål og succeskriterier, samt øvrige aktiviteter der er blevet aftalt med lokaludvalgene. Det er en forudsætning for udbetaling af støtten, at årsplan, budget, årsregnskab og årsberetning er indsendt rettidigt, samt at støttevilkårene er overholdt.
Sagen var på dagsordenen for lokaludvalgets møder den 14. maj og 11. juni 2020, men blev udsat.
Løsning
Sekretariatets bemærkninger til årsberetningen 2019
Sekretariatet vurderer efter læsningen af årsberetningen for det lokale miljøarbejde i 2019, at Miljøpunktets aktiviteter i 2019 i det store hele er i overensstemmelse med årsplanen for det lokale miljøarbejde 2019-20, idet en række aktiviteter, der ikke er gennemført i 2019, skulle gennemføres i år. Pga. corona-restriktionerne, der blev iværksat den 11. marts 2020, har Miljøpunktet imidlertid ikke kunnet gennemføre planlagte aktiviteter i perioden medio marts-maj 2020. Miljøpunktet forventer at gennemføre dem senere i år.
Nedenfor ses bemærkninger fra sekretariatet samt svar på spørgsmål til årsberetningen, som sekretariatet har stillet Miljøpunktet.
1.2.2. Debatter og formidling om luftforurening
Svar på spørgsmål
På spørgsmål fra sekretariatet har Miljøpunktet svaret,
- at oplysningen i årsberetningen om den manglende kontrol af miljøzonen stammer fra politiet og kom frem i forbindelse med udarbejdelsen af luftforureningsprojektet i 2019. Oplysningen fra politiet er ikke på skrift. Miljøpunktet er fortsat i kontakt med politiet, og afventer svar på omfang af kontrol på skrift. Miljøpunktet mener, at dette bør være et indsatsområde fremadrettet i et samarbejde mellem kommune og politi.
- at oplysningen i årsberetningen om manglende kontrol af ultrafine partikler hos synshallerne i Danmark stammer fra interviews med ansvarlige hos FDM og APPLUS. De oplyste til ovennævnte luftforureningsprojekt, at synshallerne ikke har udstyret, og at der ikke er pligt til at undersøge filteret for ultrafine partikler. Der laves en gas-test, men, den fanger ikke de ultrafine partikler.
- at ved interviews i forbindelse med ovennævnte luftforureningsprojekt med flere tekniske eksperter fik man bekræftet, at filtrene skal vedligeholdes. Hvis filtrene ikke vedligeholdes, også Euro 5 og 6, kan det afstedkomme udledning af alt for mange ultrafine partikler. Der er i dag ikke en grænseværdi for ultrafine partikler og derfor heller ikke pligt til kontrol af ultrafine partikler.
- at Movia i et interview til luftforureningsprojektet har oplyst, at de tjekker filtrene på deres busser. Busserne skal alene overholde krav, svarende til den alder bussen har, med den filtertype, som hører til og i forhold til de luftkvalitetskrav, som de skal overholde. Movia oplyste også, at der skulle være nyt på vej omkring test og vedligeholdelse.
- at data fra luftmålinger i 2019 ved turistholdepladsen ved Tivoli ud mod H.C. Andersens Boulevard viste, at selv busser med nyere filtre udsendte flere ultrafine partikler end de teknologisk/mekanisk skulle, hvilket indikerer manglende vedligeholdelse af busser med euro 5-og 6-filtre. Filtrene skulle teknisk set fjerne ultrafine partikler.
2.2.1 Fokus på støj fra events og natteliv og muligheder for forebyggelse sammen med lokale
Svar på spørgsmål
På spørgsmål fra sekretariatet har Miljøpunktet svaret,
- at de fem netværksmøder, der omtales, blev afholdt med Støjnetværket, som består af borgere fra de forskellige bydele i København, primært Indre By.
- at input til begrænsning af støj på Christianshavn, som omtales, angår promenaden ved Hal C og Christianshavns Vold. På parktræffet for Christianshavns Vold i 2019, der blev afholdt som led i udarbejdelsen af en pleje- og udviklingsplan for området, kom det således frem, at Christianshavns Vold er et sted, borgerne søger hen for at få ro og klaret hovedet.
- at natteværterne, der omtales, er de medarbejdere, som Kultur- og Fritidsforvaltningen har ansat til at være til stede i Indre By for at forsøge at fremme hensynsfuld adfærd i nattelivet. Kultur- og Fritidsforvaltningen betaler Miljøpunktet et beløb, som dækker Miljøpunktets
merudgifter til f.eks. vand, varme og el ved at lade natteværterne holde til Miljøpunktet i weekenderne.
2.2.2. Afholde ”stille” events, herunder indsamling af data om alternative, tekniske løsninger til støjende events
Svar på spørgsmål
På spørgsmål fra sekretariatet har Miljøpunktet svaret,
- at data fra silent disco-eventen på Dronning Louises Bro den 27. april 2019, hvor Miljøpunktet foretog observationer og støjmålinger, er ved at blive bearbejdet. De bliver præsenteret i løbet af 2020.
3.2.1 Informere og vejlede om at etablere grønne facader og byrum med roser eller anden grøn beplantning
Bemærkning
- Det nævnes, at Inspirationskataloget er blevet tilrettet og trykt. Af Tilskudsregnskab 2019 fremgår det, at der er trykt 250 hæfter.
3.2.2 Arrangere ture og vejlede om nye træer sammen med lokale i de to bydele
Svar på spørgsmål
På spørgsmål fra sekretariatet har Miljøpunktet svaret,
- at Miljøpunktet samarbejder med Forsvarets Ejendomsstyrelse om at klarlægge hvilke muligheder, der er for begrønning i Nyboder-området. Efter et møde med Forsvarets Ejendomsstyrelse vil Miljøpunktets næste skridt være at involvere beboere i området.
Bemærkning
- Miljøpunktets initiativ skal koordineres med lokaludvalgets indsats vedr. Sankt Pauls Plads. Sekretariatet vil tale med Miljøpunktet om dette.
4.2.1 Formidle muligheder for sortering af genanvendeligt affald i hjemmet og i det offentlige rum
Svar på spørgsmål
På spørgsmål fra sekretariatet har Miljøpunktet svaret,
- at en P-have er en parkeringsplads, der inddrages til at være et midlertidig opholdsrum/have/begrønning. Her kan affaldssortering også tænkes ind som en del af det midlertidige rum.
-
at Miljøpunktet tog del i projektet med multifunktionelle affaldsløsninger på Christianshavn i 2018. Miljøpunktet har i 2019 fulgt den arbejdsgruppe, som blev nedsat i forbindelse med de multifunktionelle affaldsløsninger, og fulgt arbejdet med evaluering af projektet. Erfaringerne herfra, især den helt nære borgerkontakt, involvering og formidling, er brugt i den videre dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen om de kommende affaldssorteringspunkter. Det drejer sig om 750 punkter i kommunen, hvor af de 50 skal sættes op i Indre By og på Christianshavn. Miljøpunktet understøtter i øvrigt med faglig/juridisk viden og muligheder, og kommer med input til lokaludvalgene og deres arbejdsgrupper, herunder Christianshavns Lokaludvalgs miljøgruppe.
Bemærkninger
- Arrangementet den 28. februar 2019 til HCS i Glostrup var et "Eget projekt" under Christianshavns Lokaludvalg. Miljøpunktet hjalp med at formidle turen, samt stod for at tage imod tilmeldinger og koordinere program med HCS. Endvidere deltog Miljøpunktet på turen.
- I afsnittet omtales "Miljøgruppen på Christianshavn". Der er tale om Miljøgruppen under Christianshavns Lokaludvalg.
- Det nævnes, at Miljøpunktet har arbejdet med overdragelsen og anvendelsen af affaldssnappere fra Teknik- og Miljøforvaltningen. Der er tale om de snappere, som forvaltningen tidligere lånte ud til fx Ren Christianshavns Vold-arrangementerne.
Snapperne blev i foråret 2019 overdraget til de 12 lokaludvalg. Anledningen var Teknik- og Miljøudvalgets beslutning om forvaltningens budget for 2019, som førte til, at Teknik- og Miljøforvaltningen i december 2018 opsagde samarbejdet med en række grønne frivillighedsaktiviteter pga. af stillingsnedlæggelsen af den grønne frivillighedskoordinator i forvaltningen.
4.2.3. Støtte op om ordningen Ren Kærlighed til Christianshavns Vold og sætte fokus på henkastet affald
Bemærkning
- Ren Kærlighed til Christianshavns Vold-arrangementet var et "Eget projekt" under Christianshavns Lokaludvalg. Miljøpunktet stod for formidling, udarbejdelse af folder, udarbejdelse af pressemeddelelse og kontakt til presse, og var en del af planlægningsgruppen. På dagen deltog to personer fra Miljøpunktet.
4.2.4. Støtte op om etablering af flere genbrugspladser i Indre By og på Christianshavn. Beskrives nærmere når Københavns Kommunes 2024-plan på området er klar.
Svar på spørgsmål
På spørgsmål fra sekretariatet har Miljøpunktet svaret,
- at på Miljøpunktets melding til Københavns Kommune om at Miljøpunktet, sammen med lokale borgere, gerne vil involveres i placering og funktionalitet omkring de 50 affaldssorteringspunkter, som skal sættes op i Indre By og på Christianshavn, har kommunen svaret, at indsatsen i første omgang har omhandlet design af affaldssorteringspunktet. Miljøpunktet er i løbende dialog med kommunen om projektet.
5. 2.1 Inddrage borgere gennem arrangementer, formidling og samarbejde
Bemærkning
- Det fremgår af årsplanen, at Miljøpunktet skal være synligt og ikke kun de mest centrale steder. Det ville man jf. årsplanen bl.a. opnå gennem netværk og projekter, og så vidt muligt i alle kvarterer. Ud over borgerrettede aktiviteter nævnes i dette afsnit også faglige aktiviteter som deltagelse og møder i bl.a. Miljønetværket for Miljøpunkter og miljømedarbejdere samt SDG Forum, der arbejder for Verdensmålene.
Sekretariatets bemærkninger til Tilskudsregnskab 2019
Sekretariatet har ingen bemærkninger til Tilskudsregnskab 2019, men konstaterer,
- at administrationsudgifterne var knap 80.000 kr. mindre end i 2018. Det skyldes i hovedsagen, dels at posten ”lønudgifter” var ca. 27.000 kr. lavere end i 2018 og dels at posten ”lokaleudgifter” var ca. 23.000 kr. lavere end i 2018.
- at aktivitetsudgifterne var knap 80.000 kr. højere end i 2018
Se i øvrigt bemærkningerne nedenfor om indtægter.
Økonomi
I 2019 betalte Københavns Kommune 706.162 kr. til Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg for lokaludvalgenes varetagelse af den lokale miljøopgave i de to bydele. Derudover brugte Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg hhv. 680.000 kr. og 100.000 kr. på den lokale miljøopgave. Pengene fra Københavns Kommune, Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg blev overført til Miljøpunktet i to rater; i januar og i juni 2019.
Derudover brugte Indre By Lokaludvalg 6.939 kr. (ex. moms) på kalibrering af Miljøpunktets partikelmåler, mens Christianshavns Lokaludvalg brugte
- 4.462 kr. (ex. moms) på Ren kærlighed til Christianshavns Vold-arrangementet
- 6.155 kr. (ex. moms) på rundvisningen på HCS's biogas-anlæg i Glostrup.
Af Tilskudsregnskab 2019 fremgår det,
- At Miljøpunktet har brugt 13.000 kr. på Inspirationskataloget om facadebeplantning af den pulje, som Indre By Lokaludvalg i efteråret 2017 bevilligede og overførte til Miljøpunktet til projektet.
- At Miljøpunktet har fået 30.180 kr. fra Teknik- og Miljøforvaltningen til temaet ”Mere direkte genbrug, affaldsudnyttelse og mulighed for sortering”.
Videre proces
Sekretariatet orienterer Økonomiforvaltningen og bestyrelsen for Miljøpunkt Indre By & Christianshavn om lokaludvalgets beslutninger.
Som følge af corona-restriktionerne, der blev iværksat den 11. marts 2020, har Miljøpunktet ikke kunnet gennemføre planlagte aktiviteter i perioden medio marts-maj 2020.De planlægges gennemført senere i år.
Beslutning
Marietta Bonnet og Kjeld A. Larsen deltog ikke i behandlingen af denne sag pga. inhabilitet.
- Lokaludvalget tog Miljøpunkt Indre By & Christianshavns årsberetning og tilskudsregnskab for det lokale miljøarbejde i 2019, der fremgår af bilagene, til efterretning med de bemærkninger og svar på spørgsmål, der fremgår af løsningsafsnittet i denne sag.
- Lokaludvalget tiltrådte på det grundlag, at sekretariatet i juni 2020 udbetaler 2. rate af driftsstøtten til Miljøpunkt Indre By/Christianshavn for det lokale miljøarbejde 2020.