Mødedato: 25.06.2020, kl. 18:00
Mødested: Festsalen i Bethesda, Rømersgade 17

Initiativer i forhold til nattelivet

Indre By Lokaludvalg skal evaluere og aftale opfølgning på dialogmødet den 3. marts 2020 om nattelivet i København, som teknik- og miljøborgmesteren og kultur- og fritidsborgmesteren var vært for. Endvidere skal lokaludvalget tage en orientering om statsministeren og overborgmesterens besigtigelse af nattelivet den 8. marts 2020 til efterretning. Derudover skal lokaludvalget beslutte at deltage i en nattelivskampagne sammen med Sikker By i Økonomiforvaltningen. Endelig skal lokaludvalget beslutte at holde et offentligt debatmøde om nattelivet.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg evaluerer dialogmødet den 3. marts 2020 på Rådhuset om nattelivet i København, som teknik- og miljøborgmesteren og kultur- og fritidsborgmesteren var vært for.
  2. at Indre By Lokaludvalg tager en orientering om statsministeren og overborgmesterens besøg i nattelivet natten til den 8. marts 2020 til efterretning.
  3. At Indre By Lokaludvalg drøfter og beslutter, hvordan der skal følges op på ovennævnte dialogmøde og besigtigelse.
  4. at Indre By Lokaludvalg afsætter en ramme på 100.000 kr. til en nattelivskampagne primo november 2020 sammen med Sikker By i Økonomiforvaltningen . Pengene tages af puljen "Egne projekter". 
  5. at Indre By Lokaludvalg udpeger medlemmer til en følgegruppe vedr. nattelivskampagnen
  6. at Indre By Lokaludvalg afsætter en ramme på 25.000 kr. til et offentligt debatmøde i oktober-november 2020 om nattelivet, jf. løsningsafsnittet.
  7. at Indre By Lokaludvalg udpeger Anton Skovle, Jens Erik Frandsen og Bent Lohmann til sammen med sekretariatet at planlægge og gennemføre debatmødet.

Problemstilling

Sag fra det aflyste møde den 12. marts 2020 og fra lokaludvalgets møder den 14. maj og 11. juni 2020

Dette er en opdatering af sagen "Initiativer i forhold til nattelivet", som var på dagsordenen for det aflyste lokaludvalgsmøde den 12. marts 2020 samt på dagsordenerne for lokaludvalgsmøderne den 14. maj og 11. juni 2020, hvor sagen blev udsat.

Dialogmøde om nattelivet

Den 3. marts 2020 var teknik- og miljøborgmesteren og kultur- og fritidsborgmesteren vært for et dialogmøde på Rådhuset om nattelivet i København med temaerne

  • De største udfordringer i nattelivet
  • Ønsker til fremtidens natteliv
  • Hvordan skaber vi fremtidens natteliv?

Statsministeren og overborgmesterens besigtigelse af nattelivet

Repræsentanter for Københavns Beboernetværk var natten til den 8. marts 2020 vært for statsministeren og overborgmesterens besigtigelse af nattelivet.

Statsministeren skrev dagen efter på Facebook: "Godmorgen. I nat, da de fleste nok sov, var jeg inviteret til en gåtur i Københavns gader. Jeg mødte en masse glade unge mennesker. Men jeg så og hørte også om meget andet. Stoffer, larm og en alt for heftig drukkultur. Og som du ved, har der igen været nogle voldsepisoder, som vi ikke kan leve med. Jeg tror på, at mere politi og overvågning er en del af løsningen. Men det kan ikke stå alene. Alkohol spiller også en stor og kedelig rolle. Jeg har fået noget at tænke over. Hvad tænker du?"

Kampagne 

I mødet den 6. februar 2020 bad lokaludvalget formanden om en indstilling til lokaludvalgsmødet den 12. marts 2020 om en kommunikationskampagne, der kan synliggøre nattelivsproblematikken.

Løsning

Opfølgning

Formanden foreslår, at de lokaludvalgsmedlemmer, der deltog i teknik- og miljøborgmesteren og kultur- og fritidsborgmesterens dialogmøde den 3. marts 2020, orienterer om det. Formanden foreslår endvidere, at lokaludvalget beslutter, hvordan det skal følge op på dialogmødet.

Københavns Beboernetværk skal roses for at have taget initiativ til statsministeren og overborgmesterens besigtigelse af nattelivet natten til den 8. marts 2020. Formanden foreslår, at de lokaludvalgsmedlemmer, der deltog, orienterer om besigtigelsen og om hvordan Københavns Beboernetværk følger op. 

Nattelivskampagne 

Den 10. juni 2020 havde sekretariatet møde med repræsentanter for Kultur- og Fritidsforvaltningen, Sikker By i Økonomiforvaltningen og Koncernkommunikation i Økonomiforvaltningen.

På foranledning af Din Betjent/Nærpolitiet har Sikker By taget initiativ til at undersøge muligheden for at gennemføre en kampagne vedr. adfærden i nattelivet i Indre By, der skal løbe af stablen omkring J-dag, dvs. primo november.  Kampagnen vil skulle tage udgangspunkt i, at adfærden i nattelivet medfører støj, affald, bræk og pis i nattelivsgaderne og er en gene for beboerne. Derudover kan kampagnen også tage udgangspunkt i, hvordan nattelivets gæster ser på sig selv og deres adfærd dagen efter turen i byen, dvs. bondeangeren.

Mødet var en slags brainstorm / workshop, hvor man bød ind med synspunkter på, hvordan kampagnen kan gribes an, målgrupper, medier osv. Intet blev bestemt, men Sikker By opsummerede det til,

  • at kampagnen skal køre på et mix af kanaler
  • at det giver mening med to spor i kampagnen: 1. Kampagne rettet mod de unge nattelivsgæster, før de går byen, dvs. når de er ædru. 2. supplerende kampagne rettet mod nattelivsgæsterne, når de er i nattelivsgaderne, fx med budskaber på  plakatstandere.
  • at man er oppe i mod en rodfæstet alkoholkultur, som det kræver et langt sejt træk at ændre på.

Kampagnens budget er på 180.000 kr., hvilket man mener er nok til at kunne sætte et ”aftryk” i nattelivet, hvis kampagnen suppleres med et samarbejde med restaurationsejere, dørmænd osv.

På den baggrund foreslår formanden, at rammen på 100.000 kr., der hidtil har været indstillet til at blive afsat til lokaludvalgets egen nattelivskampagne, lægges til ovennævnte kampagne, så der er 280.000 kr. til en nattelivskampagne omkring J-Dag.

Formanden foreslår desuden, at lokaludvalget vælger medlemmer til en følgegruppe, der, hvis forslaget godkendes, holder møde med Sikker By og Koncerkommunikation umiddelbart efter sommerferien. Her vil Sikker By og Koncernkommunikation præsentere de overvejelser, de indtil videre har gjort sig om kampagnen, og følgegruppen vil skulle byde ind med hvilke udfordringer, som bør adresseres. Disse input bruger Sikker By og Koncernkommunikation i det videre arbejde med udviklingen af kampagnen. Når kommunikationsstrategien senere er udarbejdet, sendes den til kommentering og godkendelse hos følgegruppen.

Offentligt debatmøde

I forventning om, at nattelivet til efteråret er tilbage på næsten samme niveau som før corona-krisen, foreslår formanden, at lokaludvalget holder et offentligt debatmøde om nattelivet, hvor erfaringerne fra nattelivsområderne under coronakrisen inddrages som reference til nattelivet før og efter coronakrisen. Partierne i Borgerrepræsentationen og medlemmerne af Bevillingsnævnet inviteres til at deltage. Fokus vil være på nattelivets brug af gaderummet, renholdelse, alkoholkultur og hvordan hensynet til beboere og erhverv vægtes, når bevillinger gives eller fornyes. I mødet vil der også kunne orienteres om ovennævnte nattelivskampagne.

Formanden foreslår, at han sammen med Jens Erik Frandsen, Anton Skovle og sekretariatet planlægger og gennemfører debatmødet.

Økonomi

Det foreslås, at lokaludvalget afsætter en ramme på 100.000 kr. til en nattelivskampagne, som der samarbejdes med Sikker By og Koncernkommunikation om. Pengene tages af puljen "Egne projekter".

Det foreslås endvidere, at lokaludvalget afsætter en ramme på 25.000 kr. til det offentlige debatmøde om nattelivet. Pengene tages af puljen "Borgerdialogaktiviteter".

Videre proces

Følgegruppen vedr. nattelivskampagnen samarbejder med Sikker By og Koncernkommunikaktion om kampagnen.

Det offentlige debatmøde om nattelivet holdes i oktober/november  2020. I et efterfølgende lokaludvalgsmøde samler lokaludvalget op på debatmødet.

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede kort dialogmødet den 3. marts 2020 på Rådhuset om nattelivet i København, som teknik- og miljøborgmesteren og kultur- og fritidsborgmesteren var vært for.


  2. Lokaludvalget drøftede kort statsministeren og overborgmesterens besøg i nattelivet natten til den 8. marts 2020.


  3. Lokaludvalget drøftede partybusser. Der var følgende bemærkninger i mødet:
    • Borgerne skal anmelde partybusserne og deres gæster, når der er grundlag for det. Det vil øge politiets fokus på problemerne med partybusserne.
    • Partybusserne larmer, de er farlige, folk kan komme til skade i busserne og de er snuskede.
    • Lokaludvalget bør leje en partybus og fremvise den for politikerne, så de kan få indblik i konceptet.
    • Der bør ses på standarden af de busser, som partbusoperatørerne benytter.
    • Spørg politiet, om de holder øje med partybusserne.
    • Partbus-konceptet er lovligt, men fremstår som en omgåelse af Restaurationsloven.


  4. Lokaludvalget drøftede erfaringerne med nedlukningen af nattelivet under coronakrisen. Der var følgende bemærkninger i mødet:
    • Lokaludvalget bør evaluere lukningen kl. 24 af nattelivsstederne.
    • Udeserveringsområderne bør lukke forholdsvis tidligt.
    • Hvis branchen kan enes om at lukke nattelivsstederne tidligere, vil det være ens for alle. Flere ejere af nattelivssteder har givet udtryk for, at de er med på ideen.
    • Branchen må tjene deres penge tidligere på aftenen. Det kan man finde ud af i fx. London.
    • Muskelbilerne er kommet tilbage i nattelivet. De støjer og forurener.


  5. Lokaludvalget bad formanden om en indstilling til lokaludvalgsmødet den 13. august 2020 vedr. borgerpanelundersøgelse om borgernes erfaringer med lukningen kl. 24 af nattelivsstederne under coronakrisen.


  6. Lokaludvalget afsatte en ramme på 100.000 kr. til en nattelivskampagne primo november 2020 sammen med Sikker By i Økonomiforvaltningen. Pengene tages af puljen "Egne projekter".


  7. Lokaludvalget udpegede  medlemmerne af Restaurations-, Nattelivs- og Eventgruppen til følgegruppe vedr. nattelivskampagnen; dvs. Sally Mountfield, Hanne Dalhoff Knudsen, Hannibal C. Holt, Lotte Juul, Marietta Bonnet, Ulla Ekberg og Bent Lohmann.


  8. Lokaludvalget afsatte en ramme på 25.000 kr. til et offentligt debatmøde i oktober-november 2020 om nattelivet, jf. løsningsafsnittet.


  9. Lokaludvalget udpegede Anton Skovle, Jens Erik Frandsen og Bent Lohmann til sammen med sekretariatet at planlægge og gennemføre debatmødet.
Til top