Mødedato: 22.08.2013, kl. 18:30
Mødested: Det grønlandske Hus, Løvstræde 6

Høringssvar om konkretisering af skybrudsplan

Se alle bilag

Indre By Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar om ”Konkretisering af skybrudsplan” for de områder, der berører Indre By.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller,

 

  1. at lokaludvalget drøfter og godkender høringssvaret til ”Konkretisering af skybrudsplan”, som fremgår af bilaget.
  2. at lokaludvalget drøfter og godkender høringssvaret til ”Miljøvurdering af konkretisering af skybrudsplan”, som fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltning har sendt ”Konkretisering af skybrudsplan” for henholdsvis Indre By, Vesterbro/Ladegårds Å og Østerbro i offentlig høring i perioden 28. maj – 26. august. Alle tre planer er helt eller delvist inden for Indre Bys bydelsgrænse.

Derudover er der i perioden d. 24. juni - 10. september høring om ”Miljøvurdering af konkretisering af skybrud” via Bliv Hørt-portalen (www.blivhoert.kk.dk).

Planerne præsenterer en ny skybruds-infrastruktur, som samlet set skal gøre København og Frederiksberg mere robust over for skybrud. Kloakkerne kan ikke rumme de ekstreme mængder regnvand under skybrud, og derfor skal et sammenhængende net af enten skybrudsboulevarder, grønne grøfter, åbne kanaler eller underjordiske rør lede regnvandet uden om kloakken og hen, hvor det ikke gør skade f.eks. i havnen, søer eller grønne arealer.

Københavns Kommune foreslår blandt andet at omdanne H.C. Andersens Boulevard til en grøn boulevard og at sænke vandstanden i Sankt Jørgens Sø, så der gives plads til et nyt parkområde.

En af de overordnede udfordringer i Indre By er at sikre, at skybrudsvandet kan løbe ud i havnen uden at højvande kan trænge ind i byen.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget indsender det høringssvar, som Miljøpunkt Indre By-Christianshavn har udformet (se bilag) med en indledningsmæssig tilføjelse:

”Lokaludvalget tilslutter sig høringssvaret, som Miljøpunkt Indre By-Christianshavn har udformet (se vedhæftede). Vi er generelt enige i strategien om at aflede regnvand fra skybrud på overfladen og ikke bruge betydelige ressourcer på underjordiske og lukkede systemer, hvis effekt er usikker.

Lokaludvalget ser frem til et fortsat samarbejde med forvaltningen om yderligere konkretisering af løsninger i bydelen.”

Derudover foreslår formanden, at indsende følgende kommentar formuleret af Miljøpunkt, som høringssvar på sagen ”Miljøvurdering af konkretisering af skybrudsplan”:

”Saltning og biodiversitet

Saltning er en miljøbelastende praksis, der blandt storbyer er særligt udbredt i København. Det skyldes blandt andet, at Københavns klimazone og vejrmønster er sådan, at vejret svinger omkring frysepunktet, med svingende snedække, tø og regn over vinteren. Derfor er der ikke tradition for snekæder, pigdæk osv. i København og derfor er myndighedernes saltning meget omfattende.

Saltningen skader bygninger og indsnævrer kraftigt hvilke hjemmehørende planter, træer og dyr, der kan leve i byen. Skybrudskonkretiseringen og klimatilpasningsplanen peger på, at de grønne løsninger skal benyttes der hvor det er muligt, bl.a. på H.C. Andersens Boulevard, hvor der sker en omfattende saltning.

Skybrudskonkretiseringens forslag om grønne løsninger bør følges op med en saltningspolitik, der muliggør flere forskellige arter i byrummet, og som eksplicit vægter hensynet til de grønne skybrudselementer højere end den nemmeste og billigste måde at salte, så der vælges mindre miljøskadelige snerydningsmetoder i fremtiden.

Biologiske korridorer bør også tænkes ind i planlægningen af de grønne skybrudsforanstaltninger, jvnf. bla. Strategi for Biologisk Mangfoldighed, KK, s. 13: ”Forbindelsen ad det gamle voldforløb fra haverne ved Glyptoteket og Tivoli via Akseltorv via det grønne omkring Pumpehuset, Jamers Plads og videre ned ad voldgaderne. Hvis man lod parkeringspladser vige for cykelsti og grønt område med beplantning, kunne man her få skabt en økologisk forbindelse mellem Ørstedsparken, Botanisk Have og Østre Anlæg til Kastellet.”

Økonomi

Intet

Videre proces

Sekretariatet indsender høringssvarene til Bliv Hørt-portalen.

Beslutning

1: Lokaludvalget drøftede og godkendte høringssvaret "Konkretisering af skybrudsplan" med de i mødet faldne bemærkninger.

Høringssvaret skrives igennem, så der kommer fokus på, at lokaludvalget mener, at afledning på overfladen samt grønne løsninger er at foretrække, herunder de åbne løsninger, som forvaltningen forslår.
  • Høringssvaret kortes ned med udgangspunkt i de første 1-2 sider.
  • Høringssvarets pointer om trafikale løsninger tages ud.
  • Høringsvaret tilføjes en bemærkning om, at vi ved at der er andre løsningsforslag bl.a. udarbejdet af Miljøpunkt Nørrebro, som også involvere trafikforholdene, og at vi gerne vil opfordre forvaltningen til at tage disse med i overvejelserne.
  • Der tilføjes en bemærkning om, at lokaludvalget opfordrer forvaltningen til at tænke skybrudsplanen sammen med de øvrige kommunale strategier og planer, blandt andet på trafikområdet.
2: Lokaludvalget drøftede og godkendte høringssvaret "Miljøvurdering af konkretisering af skybrudsplan".
Til top