Høringssvar om navngivning af plads
Indre By Lokaludvalg skal drøfte og beslutte et høringssvar om navngivning af pladsen ud for Rådhuspladsen 75-77.
Indstilling og beslutning
Formanden indstiller,
1. at Indre By Lokaludvalg drøfter forslaget fra Vejnavnenævnet om, at pladsen foran Rådhuspladsen 75-77 skal hedde Hannah Bjarnhofs Plads.
2. at Indre By Lokaludvalg beslutter, om lokaludvalget skal sende høringssvaret, der fremgår af løsningsafsnittet.
Problemstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen har den 8. juli 2013 bedt lokaludvalget om et høringssvar om navngivning af pladsen ud for Rådhuspladsen 75-77, som er afgrænset af Vester Voldgade, Farvergade og Lavendelstræde. Lokaludvalget har fået udsat svarfristen til d. 23. august.
Lokaludvalgsformanden har bedt forvaltningen om også at udsætte svarfristen for de berørte ejere og lejere, som er fastsat til d. 8. august, med den begrundelse at juli normalt trækkes fra, når høringsperioden beregnes. Brevet er vedlagt som bilag.
Tidligere har Københavns Kommunes Vejnavnenævn foreslået at opkalde pladsen efter Axel Axgil, hvilket blev opgivet politisk. Københavns Kommunes Vejnavnenævn forslår nu at opkalde pladsen efter skuespillerinde Hannah Bjarnhof, ”som var bredt anerkendt for sin kunstneriske indsats og samtidig lesbisk”.
Hannah Bjarnhof levede 1928-2002. Hun debuterede som skuespiller som 18-årig i Riddersalen og blev senere uddannet på Det Kongelige Teaters Elevskole. Hun blev særligt kendt for monologen "Børnefødselsdagen". Først i en sen alder stod Hannah Bjarnhof frem som lesbisk.
Vejnavnenævnet begrunder, at "valget dermed også er med til at understrege fortællingen om udviklingen af det særlige københavnske frisind, der i dag gør det langt nemmere for LGBT-personer at stå frem".
Adresserne Rådhuspladsen 75 og 77 vil få ny adresse, hvis forslaget bliver vedtaget.
Formålet ved adresseændringen er ifølge Københavns Kommune, at en del af de ejendomme, der i dag har adresse på Rådhuspladsen, har indgangsdøre ud til Vester Voldgade, hvilket ikke er i overensstemmelse med gældende regler.
Løsning
Formanden foreslår derfor, at lokaludvalget drøfter nedenstående forslag til høringssvar:
"Teknik- og Miljøforvaltningen har med svarfrist den 23. august 2013 bedt lokaludvalget om et høringssvar om navngivning af pladsen ud for Rådhuspladsen 75-77.
Borgerdialog
Lokaludvalget har med annoncering i lokale medier gjort borgerne opmærksom på muligheden for at kommentere sagen på lokaludvalgets hjemmeside. Lokaludvalget har også ført borgerdialog om sagen, da sagen om navngivning af pladsen tidligere var i høring. Lokaludvalget modtaget 12 nye kommentarer fra borgere. Tidligere har lokaludvalget modtaget 21 kommentarer fra borgere, der forholder sig til det tidligere forslag.
Kommentarerne er vedlagt som bilag.
Lokaludvalgets holdning
Høringen har været udsendt i juli, og for de berørte ejere og lejere har fristen været fastsat til d. 8. august. Lokaludvalget mener, at det er et uheldigt signal forvaltningen sender, når høringen bliver lagt i en periode, hvor mange må formodes at være bortrejst.
Lokaludvalget mener i udgangspunktet ikke, at det er hensigtsmæssigt at opfinde nye navne til veje eller pladser, hvis formålet er at gøre adressen lettere at finde. Lokaludvalget ser det ikke som noget problem, at Rådhuspladsen 75-77 har navn efter Rådhuspladsen, på trods af at der er indgang fra Vester Voldgade. Området foran Rådhuspladsen 75-77 har en naturlig sammenhæng med det øvrige af Rådhuspladsen – en sammenhæng, der kun er blevet forstærket efter Vester Voldgade er blevet fornyet. Det er for eksempel almindelig kendt, at Lurblæserne er placeret på Rådhuspladsen, selvom statuen står på den nordøstlige del af Vester Voldgade.
Såfremt Københavns Kommune fortsat skønner, at de oprindelige adresser på Rådhuspladsen 75-77 skaber forvirring, så kan alternativet være, at give ejendommene adresse på Vester Voldgade.
Hvis pladsen foran Rådhuspladsen 75-77 skal have et nyt navn, så mener lokaludvalget, at pladsen skal navngives efter Vartov, fx ”Vartovpladsen” eller ”Pladsen ved Vartov”. Det kaldes den i folkemunde. En del af de kommentarer, lokaludvalget har fået fra borgere, understøtter dette forslag. At opkalde pladsen efter et allerede eksisterende vartegn vil også bidrage til at gøre adresserne lettere at finde, hvilket er formålet med bekendtgørelsen om vejnavne og adresser om kommuners mulighed for at navngive veje og pladser.
Med venlig hilsen
Bent Lohmann,
formand"
Økonomi
Videre proces
Sekretariatet sender høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen. Efter høringsfristen vil Teknik- og Miljøudvalget træffe beslutning i sagen.
Beslutning
2: Lokaludvalget besluttede at afsende høringssvaret med den redaktionelle ændring, at pladsen bør navngives "Vartov Plads" eller "Pladsen ved Vartov".