Mødedato: 21.08.2014, kl. 18:30
Mødested: Det grønlandske Hus, Løvstræde 6

Opfølgning på borgerdialog om udeservering

Indre By Lokaludvalg skal drøfte konklusionerne på borgerdialog om udeservering og beslutte at lave et opfølgende dialogmøde med relevante parter og borgere.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller,

  1. At Indre By Lokaludvalg drøfter konklusionerne på borgerdialogen om udeservering
  2. At Indre By Lokaludvalg beslutter at afsætte 5.000 kr. af lokaludvalgets puljemidler til at afholde et dialogmøde for relevante parter og borgere.
  3. At Indre By Lokaludvalg udpeger to tovholder for dialogmødet.

Problemstilling

Indre By Lokaludvalg holdt et debatvognsarrangement d. 25. juni på Kultorvet, hvor lokaludvalget bad byens borgere og brugere om at besvare et spørgeskema om udeservering. Alle forbipasserende kunne besvare skemaet – til gengæld for et udfyldt skema fik de en is. Derudover har skemaet været til elektronisk besvarelse på lokaludvalgets hjemmeside.

Der kom i alt 134 besvarelser. 23 procent af respondenterne bor i Indre By. Cirka 40 procent bor i andre dele af Københavns Kommune eller på Frederiksberg, mens de resterende 37 procent bor i andre dele af landet.
En væsentlig del af respondenterne er i unge i aldersgruppen under 20 år og 20-29 år. Derudover er aldersfordelingen nogenlunde ligelig. Undersøgelsen skal ikke ses som en repræsentativ undersøgelse, men nærmere som et udpluk af holdninger og argumenter blandt bydelens borgere og brugere.

Konklusioner på undersøgelsen 

  • Langt de fleste af respondenterne, 78 procent, mener, at omfanget af udeserveringssteder i Indre By er passende. 10 procent mener, at der er for mange, mens 8 procent mener, at der er for få. Mange beskriver, at der er en fin balance i antallet af udeserveringssteder – hverken for mange eller for få. Og at de mange muligheder for udeservering skaber liv, giver et bredt udvalg af mad og drikke og bidrager til positiv stemning i byen.
  • 17 procent oplever gener ved udeservering. Mange af respondenterne, som svarer ja til, at de oplever gener, beskriver, at det udeservering kan skabe pladsproblemer, så det bliver svært at komme forbi som gående. Affald, larm og passiv rygning beskrives også som oplevede gener.
  • 53 procent mener, at det er godt eller meget godt, at det er gratis for erhvervsdrivende, at benytte det offentlige areal foran butikken til udeservering. 17 procent mener, at det er dårligt eller meget dårligt. Mange uddyber, at det er godt, at mange erhvervsdrivende, især mindre caféer/ restauranter og kælderbutikker, har mulighed for udeservering. Andre påpeger, at ordningen kan være konkurrenceforvridende, idet andre erhvervsdrivende ikke kan benytte arealet foran deres butik til f.eks. vareudstilling, uden at betale. En del mener, at det ville være rimeligt at kræve betaling for udeservering, da det offentlige areal kan ses som en ressource, som der i forvejen ikke er meget af i Indre By. Nogle bemærker, at de oplever, at de erhvervsdrivende får ejerfornemmelser over for det offentlige område foran deres butik og ikke tager hensyn til forbipasserende. 
  • 72 procent mener, at det er godt eller meget godt, at Københavns Kommune har en politik om, at der som udgangspunkt gives tilladelse til udeservering, hvis blot der er tilstrækkelig plads (mindst 1,5 meter) til at fodgængere, barnevogne og kørestole kan passere. 12 procent mener, at det er dårligt eller meget dårligt. Mange skriver i kommentarfeltet, at det er vigtigt, at der er tilstrækkelig plads, så udeservering ikke er til gene for gående. En del mener, at 1,5 meters afstand er for lidt. Andre mener, at 1,5 meter er fint, men at der bør være øget kontrol af, at det bliver overholdt. 
  • 82 procent mener, at udeserveringsstederne generelt påvirker byens visuelle udtryk positivt eller meget positivt. 5 procent mener, at de påvirker byens indtryk negativt eller meget negativt. Mange begrunder, at udeserveringsstederne skaber liv, hygge og god stemning i byen. Enkelte mener, at udeserveringsstederne giver byen et grimt eller rodet udtryk. 
  • 28 procent mener, at Københavns Kommune bør stille større krav til udeserveringernes udseende, f.eks. møblernes udseende eller kvalitet. Nogle mener, at der bør stilles krav til møblernes kvalitet, brug af farver, skiltning mv. Generelt er der nogle, der mener, at ensartning af udeserveringens udseende er en styrke, mens andre ser forskellighed som en kvalitet. 
  • 24 procent mener, at Københavns Kommune bør stille større krav til caféer, restauranter og barers brug af varmelamper. 60 procent mener ikke, at det bør reguleres yderligere. Mange begrunder, at brug af varmelamper skal reguleres, eller helt forbydes, på grund af miljøhensyn. Enkelte mener, at der skal stilles krav pga. æstetiske hensyn eller af sikkerhedsmæssige grunde. 
  • Generelt nævnes smalle gader/stræder i Indre By, som uegnede til udeservering pga. trængselsproblemer. Større pladser og torve fremhæves derimod som gode steder til udeservering.

 Alle resultaterne kan ses her:
http://indrebylokaludvalg.kk.dk/sites/indrebylokaludvalg.kk.dk/files/fi…
 

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter undersøgelsens resultater.

Derudover foreslår formanden, at lokaludvalget inviterer Teknik- og Miljøudvalget, Teknik- og Miljøforvaltningen, KCC samt eventuelle andre relevante parter til et dialogmøde om kommunens politik for udeservering samt de praktiske problemer, som det kan afstedkomme. Dialogmødet skal være offentligt, og bydelens borgere inviteres dermed også til at deltage. Dialogmødet skal afholdes i slutningen af september eller starten af oktober.

Lokaludvalget skal udpege to tovholdere til at hjælpe sekretariatet med at planlægge dialogmødet.

Økonomi

Der afsættes 5000 kr. af lokaludvalgets puljemidler til afholdelse af dialogmødet, jf. en anden sag på dagsordenen om ændringer i lokaludvalgets budget. Beløbet dække lokaleleje, annoncering og forplejning.

Videre proces

Sekretariatet vil i samarbejde med tovholderne invitere de relevante parter til dialogmøde og annoncere det for borgerne.

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede konklusionerne på borgerdialogen om udeservering.
  2. Lokaludvalget besluttede at afsætte 5.000 kr. af lokaludvalgets puljemidler til at afholde et dialogmøde for relevante parter og borgere.
  3. Lokaludvalget udpegede Bent Lohmann og Henrik Anton Svendsen til at være tovholdere for dialogmødet.
Til top