Mødedato: 21.05.2015, kl. 18:30
Mødested: Det grønlandske Hus, Løvstræde 6

Udeserveringer

Indre By Lokaludvalg skal beslutte en henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen om udeserveringer.

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår,
  1. at Indre By Lokaludvalg godkender henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen om udeserveringer, der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Bl.a. på bagrund af en henvendelse fra en borger drøftede lokaludvalget udeserveringer i sit møde den 9. april 2015. Der var følgende bemærkninger:
  • Jeg kan lide liv og ønsker derfor ikke afgifter på udeserveringer.
  • Håndhæv de gældende regler.
  • Hvordan kan man vurdere æstetisk? Hvem gør det?
  • Jeg ønsker ikke afgifter på udeserveringer.
  • Andre erhverv betaler afgifter for råden over vejareal.
  • Kommunen tjekker ikke udeserveringer, fordi der ikke er et økonomisk incitament til det.
  • Det er et problem med rygeborde og –bænke udenfor.
  • Natklubbers og andres afspærring af fortov er ikke tilladt.
  • Jeg ønsker ikke afgift på udeserveringer og det er i orden at tillade udeserveringer, men reglerne skal overholdes.
  • Jeg ønsker ikke afgift på udeserveringer, men ønsker en dialog med erhvervet om rimelighed og ordentlighed. Eventuelt kan man inddrage de handicappedes interesseorganisationer i dialogen. Kommunen bør med streger markere på fortovet, hvor udeservering er tilladt.
  • Det er et lille problem, som lokaludvalget ikke bør gøre mere ud af.
  • Restaurationerne i Nyhavn driver erhverv på offentligt areal uden betaling.
  • Udeserveringer afføder behov for renholdelse af gaderne.
  • Varmelamper ved udeserveringer skal ikke være tilladt.
  • Varmelamper gør, at gæsterne ved udeserveringerne bliver siddende til ud på natten.
  • Deres støj generer de omkringboende.
  • Lokaludvalget bør bede forvaltningen om en status på udeserveringsområdet. Der bør evalueres på, hvordan det er gået, efter at udeserveringer er blevet fritaget for afgifter og på det grundlag kan man se på, om reglerne skal ændres.
  • Varmelamper er et klimaproblem.

Lokaludvalget besluttede den 9. april 2015 at bede formanden om en indstilling med en henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen, baseret på ovenstående bemærkninger.

I mellemtiden har Teknik- og Miljøforvaltningen skrevet til lokaludvalget:
"Tak for dit brev og fotos fra d. 8. april 2015 vedrørende udendørsservering, skilt og Inderhavnsbroen. Jeg er blevet bedt om at svare, da det vedrører mit ansvarsområde.
 
Udendørsservering i Nørre Kvarter
Udendørsserveringer i bybilledet
Forvaltningen lægger vægt på, at der sammen med erhvervslivet sikres trafikal fremkommelighed og tilgængelighed, derudover at udendørsserveringer fremstår med et pænt helhedsindtryk tilpasset det enkelte område, og at der tages hensyn til områdets øvrige brug, beboere samt muligheden for at drifte byen fx i forhold til renholdelse.
 
Håndhævelse
Forvaltningen fører jævnligt tilsyn i byen, primært med fokus på at sikre fremkommeligheden, men det æstetiske udtryk vurderes også i forhold til de enkelte områder. Sanktionsmulighederne er for forvaltningen meget begrænsede. 
 
Ændring efter afgiftsfritagelse
Det er forvaltningens opfattelse, at respekten for brugen af offentlige arealer er blevet mindre efter afgiftsfritagelsen. Erhvervslivet kræver, og forventer at få tilladelse til brug af større arealer efter at det er blevet gratis, og tager mindre hensyn til den øvrige brug/brugere af de offentlige arealer. Derudover tager en del erhvervsdrivende det offentlige areal i brug, uden at søge om tilladelse.
 
Skilt ved Mindeankeret i Nyhavn
Forvaltningen har fokus på skiltet, Jeg kan oplyse, at skiltets form og eksistensberettigelse indgår i en større sammenhæng, og at forvaltningen arbejder med interessenter i området for at finde en bedre løsning. Forvaltningen vil efter d. 24. april have defineret en tidsplan for, hvad der skal ske med bl.a. skiltet. Dog kan jeg oplyse, at det er sikkert, at skiltet ikke skal have den nuværende form.
 
Fotos
Jf. jeres fotos. Forvaltningen har vurderet, at der ikke er opstillinger, som forvaltningen ikke finder acceptable. 
 
Inderhavnsbroen
På kommunens hjemmeside står der, at Inderhavnsbroen forventes færdig i sommeren 2015. Hvis ikke skiltene allerede er blevet opdateret, vil de snarest blive det.

Jeg håber, du har fået svar på dine spørgsmål, ellers er du velkommen til at kontakte mig.

Med venlig hilsen

Lis Napstjert
Konstitueret serviceområdechef"

Løsning

Formanden foreslår følgende henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen:

"Tak for svaret af 22. april 2015 bl.a. om udeserveringer. Vi anerkender ønsket om udeserveringer og synes også, at de har værdi for Indre By. Men vi ser fire problemstillinger, som forvaltningen må afsætte ressourcer til at få en løsning på:

  1. Udeserveringerne breder sig ud over fortov, pladser og torve. Mange oplever det som en gene, bl.a. fordi de presses ud på kørebanen, når de skal passere en udeservering. Tilladelser til udeserveringer bør eventuelt ske efter høring af handicaporganisationerne. Derudover bør arealerne, hvor udeservering er tilladt, opmales, fx med en hvid streg, så ingen er i tvivl om hvilket areal, der er forbeholdt de forbipasserende, og hvilket areal, der er forbeholdt udeservering.
     
  2. Udeservering om aftenen og natten kan være et problem for de omkringboende, idet gæsterne støjer. Opsætningen af varmelamper forlænger "støjsæsonen", ligesom der er støj til længere ud på natten end ellers.
  3. Varmelamper er også et klimaproblem. Populært sagt fyrer restauratørerne for gråspurvene med kommunens accept.
  4. Udeserveringerne er et udtryk for en omkostningsfri privatisering af det offentlige rum. Snævert betragtet er det en dårlig handel for kommunen, medmindre kommunen får noget til gengæld. Det er et principielt problem, som kræver en løsning. Eksempelvis er det så vidt vi kan skønne på det offentliges vejareal, at restauratørerne i Nyhavn tjener størstedelen af deres penge, og de tjener formentlig godt.

Det, at kommunen har afskaffet afgifter på udeserveringer, samt ovenstående problemstillinger, kalder på en egentlig evaluering af udeserveringerne i Indre By. Politikerne skal på et fyldestgørende grundlag kunne vurdere, om der er behov for justeringer på området, idet udeserveringspolitikken bør indrettes efter kommunens tilgængelighedspolitik, miljøpolitik og klimapolitik.



Med venlig hilsen


Bent Lohmann,
formand"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt henvendelsen, sender sekretariatet den til Teknik- og Miljøforvaltningen.

Beslutning

  1. Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Dorthe Lindberg og Niels Jarler om at sidste sætning under punkt 1 i henvendelsen til Teknik- og Miljøforvaltningen ændres til: "Derudover bør arealerne, hvor udeservering er tilladt, markeres, så ingen er i tvivl om hvilket areal, der er forbeholdt de forbipasserende, og hvilket areal, der er forbeholdt udeservering."
  2. Lokaludvalget godkendte henvendelsen til Teknik- og Miljøforvaltningen om udeserveringer, der fremgår af løsningsafsnittet, med ovennævnte tiltrådte ændringsforslag.
  3. Lokaludvalget godkendte, at Gunna Starck og Niels Jarler dokumenterer forholdene på Kultorvet vedrørende udeservering og at de inviterer Cityavisen til at medvirke.
Til top