Organiseringen af det lokale miljøarbejde
Indstilling og beslutning
- at Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg drøfter organiseringen af det lokale miljøarbejde.
Problemstilling
Kommissoriet for lokaludvalg for så vidt angår miljøopgaven
I henhold til kommissoriet for lokaludvalg har lokaludvalgene en forpligtelse til varetage lokalt miljøarbejde. I kommissoriet er det formuleret således:
"Miljøopgaven
Lokaludvalgene skal støtte og udvikle det lokale miljøarbejde ved at inspirere og engagere borgere, virksomheder og organisationer i bydelen til aktivt at deltage i miljøprojekter, der samtænker miljø med det sociale, kultur, byplanlægning, økonomi og integration. Lokaludvalgene skal ligeledes skabe lokal interesse og dialog om væsentlige miljøspørgsmål. Lokaludvalgenes miljøaktiviteter skal i øvrigt understøtte Københavns Kommunes visioner og mål på miljøområdet.
Med henblik herpå skal lokaludvalgene årligt tilrettelægge det lokale miljøarbejde, gennemføre egne miljøaktiviteter og/eller give økonomisk støtte til lokale miljøprojekter, f.eks. Miljøfondene. Herunder skal lokaludvalgene:
- Arbejde for vedvarende forbedringer i det lokale miljø.
- Iværksætte aktiviteter, der gør det lettere for borgere, virksomheder og organisationer i bydelen at handle miljøbevidst og ressourcebesparende i hverdagen.
- Bidrage til udvalgte miljøprojekter og -kampagner i Københavns Kommune, som retter sig mod borgere, virksomheder og organisationer i bydelen, og bidrage til overholdelse af Københavns Kommunes forpligtelser vedrørende lokale miljøindsatser.
- Samarbejde med lokale miljøaktører i bydelen og på tværs af bydelene om fælles miljøtemaer, hvor lokaludvalgene finder det relevant.
Afrapportering
Lokaludvalgene udarbejder årligt en digital rapport om forbrug af midler til lokale miljøaktiviteter. Såfremt lokaludvalgene tillige udarbejder en generel afrapportering om lokaludvalgenes aktiviteter og brug af midler, kan afrapporteringen om forbrug af midler til miljøarbejde indgå i dette. Afrapporteringen forelægges Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget til orientering."
Vision for det lokale miljøarbejde
En arbejdsgruppe med deltagelse fra begge lokaludvalg har udarbejdet en vision for det lokale miljøarbejde. Christianshavns Lokaludvalg vedtog visionen i sit møde den 29. april 2015. Indre By Lokaludvalg forventes at vedtage den i sit møde den 21. maj 2015.
Status på driftsstøtteaftale
Lokaludvalgene har indgået en driftsstøtteaftale med Miljøpunkt Indre By-Christianshavn, der gælder frem til den 31. december 2015 (se aftalen i bilag 1). Inden 1. juli 2015 skal lokaludvalgene beslutte, om de vil indgå en driftsstøtteaftale med Miljøpunktet for en periode efter den 31. december 2015. Hvis lokaludvalgene ikke vil det, skal de hjemtage miljøopgaven.
Indre By Lokaludvalg har nedsat en Læringsgruppe, som ser på lokaludvalgets og Miljøpunktets håndtering af miljøopgaven i 2013 og 2014.Læringsgruppens opgave er at præsentere lokaludvalget for et forslag til justering af den gældende driftsstøtteaftale, så den forholder sig til de bekymringspunkter, der blandt medlemmer af Indre By Lokaludvalg har været omkring Miljøpunktets virke og omkring forholdet mellem Miljøpunktet og lokaludvalget. Den justerede driftsstøtteaftale vil skulle godkendes af begge lokaludvalg samt bestyrelsen for Miljøpunktet.
Status på årsplan 2015 for det lokale miljøarbejde
I medfør af driftsstøtteaftalen for 2015 har Miljøpunktets bestyrelse samt de to lokaludvalg godkendt en årsplan for det lokale miljøarbejde. Miljøpunktets bestyrelse foreslog en justering af årsplanen, som Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg tog til efterretning i sine møder hhv. den 19. februar 2015 og den 29. april 2015.
Afrapportering, regnskab og årsberetning for det lokale miljøarbejde 2014
I mødet den 11. juni 2015 skal Indre By Lokaludvalg tage stilling til Miljøpunktets regnskab og årsberetning for det lokale miljøarbejde 2014. Christianshavns Lokaludvalg skal tage stilling til det enten i mødet den 27. maj 2015 eller i mødet den 24. juni 2015.
Teknik- og Miljøforvaltningen har sendt lokaludvalgenes sekretariat en skabelon for afrapporteringen af forbrug af midler til lokale miljøaktiviteter i 2014, jf. bestemmelsen om afrapportering i kommissoriet for lokaludvalg. Sekretariatet har udfyldt og sendt skabelonen tilbage til Teknik- og Miljøforvaltningen, idet svarfristen var den 1. maj 2015. Når lokaludvalgene skal tage stilling til regnskab og årsberetning for det lokale miljøarbejde 2014, skal de samtidig tage stilling til denne afrapportering. Lokaludvalgenes formandskaber er orienteret om afrapporteringen. Sekretariatets afrapportering er vedlagt denne sag til orientering (se bilag 2).
Løsning
Formændene foreslår, at lokaludvalgene drøfter fordele og ulemper ved hhv. at indgå en ny driftsstøtteaftale med Miljøpunktet og at hjemtage miljøopgaven. Dette med henblik på, at Indre By Lokaludvalg i sit møde den 11. juni 2015 og Christianshavns Lokaludvalg i sit møde den 24. juni 2015 træffer beslutning om, hvorvidt man vil fortsætte samarbejdet med Miljøpunktet efter den 31. december 2015 og i givet fald på hvilke vilkår; alternativt, om man vil hjemtage miljøopgaven.
Miljøpunkt Indre By-Christianshavn
Teknik- og Miljøudvalget besluttede i 2007 at oprette otte Agenda 21-centre til dækning af byens bydele. Heriblandt var Agendacenter Indre By/Christianshavn, der blev stiftet som fond i 2008. Borgerrepræsentationen besluttede også en årlige støtte til agendacentrene på 12 mio. kr. som en permanent driftsbevilling. Af støttevilkårene fremgik det, at agendacentrene skulle tilstræbe at indgå i et formaliseret samarbejde med lokaludvalgene. Endvidere skulle der reserveres plads i agendacentrets bestyrelse til et medlem af hvert af virkeområdets lokaludvalg samt et medlem udpeget af Teknik- og Miljøudvalget. Derudover blev det bestemt, at inden agendacentrene udarbejder årsplaner og budgetter, skulle forvaltningen invitere til et planlægningsmøde med centrene. Mødet skulle sikre en bedre koordinering og synergieffekt mellem centrene og kommunens miljøarbejde, og samtidig bidrage til en bedre arbejdsproces for centrene. Teknik- og Miljøudvalget og forvaltningen kunne således stille krav til indholdet i centrenes årsplaner forud for planlægningsmødet. Efter planlægningsmødet kunne udvalget og forvaltningen opfordre til, at centrene bidrager til konkrete projekter i løbet af året.
Endelig fremgik det af støttevilkårene, at forvaltningen sammen med agendacentrene skulle udarbejde en fælles kommunikationsprofil for centrene, der bl.a. omfatter et fælles navn og logo. Profilen skulle sikre, at borgerne møder en ensartet lokal indgang til det lokale miljøarbejde i bydelene, at centrene over for byens borgere fremstår samlet, samt at sammenhængen mellem centrenes og Københavns Kommunes miljøarbejde fremstår tydeligt.
I 2009 godkendte Borgerrepræsentationen, at det nye fælles navn for agendacentrene skulle være ”Miljøpunkt [efterfulgt af bydelsnavn]”. Herefter har Agendacenter Indre By/Christianshavn i kommunikationsmæssig henseende været kaldt "Miljøpunkt Indre By-Christianshavn"; i daglig tale "Miljøpunktet".
I henhold til vedtægten for Agendacenter Indre By/Christianshavn er fonden omfattet af Fondsloven. Civilstyrelsen er tilsynsmyndighed.
Baggrund for den første driftsstøtteaftale mellem Miljøpunktet og lokaludvalgene
I forbindelse med vedtagelsen af Københavns Kommunes budget for 2011 besluttede Borgerrepræsentationen, at den lokale miljøopgave skulle overdrages til lokaludvalgene. Kommissoriet for lokaludvalg blev ændret, så det omfattede en tekst vedrørende lokaludvalgenes forpligtelse til at varetage det lokale miljøarbejde, svarende til støttevilkårene, der hidtil havde været gældende for miljøpunkterne. (Se bilag 3: "Budgetaftale om sammenlægning af lokaludvalg og miljøpunkter", dateret 15. oktober 2010).
Lokaludvalgene kunne vælge at fortsætte samarbejdet med Miljøpunktet i deres område eller hjemtage miljøopgaven. Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg valgte at fortsætte samarbejdet med Miljøpunkt Indre By-Christianshavn og der blev indgået en driftsstøtteaftale mellem lokaludvalgene og Miljøpunktet, der i det store hele var en videreførelse af den hidtil gældende driftsstøtteaftale mellem kommunen og Miljøpunktet. Aftalen gjaldt for perioden 1. juli 2011-31. december 2014.
Hjemtagelse af miljøopgaven
Andre lokaludvalg valgte at hjemtage det lokale miljøarbejde. Til illustration af vilkårene for hjemtagelse ses i bilag4 procesplanen for sammenlægning af lokaludvalg og miljøpunkter samt i bilag 5 et notat med spørgsmål og svar vedrørende sammenlægningen. Begge papirer er fra 2010.
I bilag 6 ses aftalen, der blev indgået mellem Københavns Kommune og Fonden Agenda 21 Bispebjerg-Brønshøj-Husum for så vidt angår Brønshøj-Husum Lokaludvalg og Bispebjerg Lokaludvalgs hjemtagelse af miljøopgaven.
Som det fremgår, er virksomhedsoverdragelse i medfør af Virksomhedsoverdragelsesloven centralt i forbindelse med en hjemtagelse af miljøopgaven. Hvis det bliver aktuel for Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg at hjemtage miljøopgaven, vil lokaludvalgenes sekretariat således skulle overtage de medarbejdere, der måtte være ansat i Miljøpunktet, indenfor hvad der er økonomisk mulighed for. Endvidere vil kommunens støtte til det lokale miljøarbejde skulle administreres af lokaludvalgenes sekretariat.
Status på Miljøpunktet
Pr. 13. maj 2015 består bestyrelsen for Agendacenter Indre By/Christianshavn af tre personer: Marietta Bonnet (formand), Jens B. Sørensen (valgt af Christianshavns Lokaludvalg) og Thorleif Jeppesen. Det forventes, at Indre By Lokaludvalg i sit møde den 21. maj 2015 vælger sit medlem til bestyrelsen for perioden frem til januar 2017.
I henhold til fondens vedtægt skal bestyrelsen bestå af 12-17 medlemmer, hvor af de 12 medlemmer skal vælges af lokaludvalgene, lokale interesseorganisationer mv. De 12 bestyrelsesmedlemmer kan derudover udpege fem personer med tilknytning til Indre By og/eller Christianshavn til bestyrelsen. Medlemmer af Indre By Lokaludvalg har om antal bestyrelsesmedlemmer noteret sig forskellen mellem bestemmelsen i vedtægten og de faktiske forhold.
Af vedtægten fremgår det videre, at bestyrelsen skal ansætte en centerleder til at varetage den daglige drift. Miljøpunktet har for tiden ikke en centerleder. Bestyrelsen stiler i stedet efter at arbejde projektorienteret og ansætter således folk, der i samarbejde med frivillige skal løse projektopgaver.
En mere detaljeret status på Miljøpunktets forhold og virke vil fremgå af årsregnskab og årsberetning 2014 for det lokale miljøarbejde, som lokaludvalgene senere skal tage stilling til. Status på Miljøpunktets virke fremgår endvidere af de månedlige nyhedsbreve, som Miljøpunktet udsender til bl.a. Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg.
Miljøpunktets aktiviteter for andre
Miljøpunktet kan have aktiviteter ved siden af de aktiviteter, som man udfører for Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg. Aktiviteterne skal regnskabsmæssigt være adskilt fra aktiviteterne, man udfører for lokaludvalgene, således at lokaludvalgene og kommunen har sikkerhed for, at støtten til det lokale miljøarbejde ikke anvendes til andre formål end de aktiviteter, der fremgår af driftsstøtteaftalen og årsplanen for det lokale miljøarbejde. Det betyder bl.a., at driftsstøtten fra lokaludvalgene og kommunen ikke skal kunne anvendes til at dække tab på andre aktiviteter, som Miljøpunktet måtte have, ligesom driftsstøtten ikke skal kunne anvendes til sikkerhedsstillelse. Miljøpunktet undersøger med sin revisor, hvad der yderligere kan gøres, for at holde driftsstøtten adskilt fra regnskabet for de øvrige aktiviteter, som Miljøpunktet måtte have.
I ovennævnte Læringsgruppe under Indre By Lokaludvalg har det været drøftet, om lokaludvalgene kan få og i givet fald skal have indsigt i alle Miljøpunktets aktiviteter. Det er Økonomiforvaltningens vurdering, at lokaludvalgene på et hvilket som helst tidspunkt kan kræve at blive orienteret om Miljøpunktets forhold for så vidt angår anvendelse af støttebeløbet, herunder få udleveret oplysninger og dokumentation efter lokaludvalgenes ønske vedr. støttebeløbets anvendelse. Læringsgruppen har bedt om en juridisk vurdering af, om lokaludvalgene kan aftale sig til en ret til indsigt i alle Miljøpunktets forhold i kraft af driftsstøtteaftalen og som en følge af, at lokaludvalgene er repræsenteret i Miljøpunktets bestyrelse.
Status på forholdet mellem lokaludvalgene og forvaltningen vedrørende det lokale miljøarbejde
Lokaludvalgene skal en gang om året rapportere til Teknik- og Miljøforvaltningen om ressourceforbruget på det lokale miljøarbejde. Dette i medfør af kommissoriet for lokaludvalg. Derudover er Teknik- og Miljøforvaltningen en gang årligt vært for et inspirationsmøde vedrørende det lokale miljøarbejde. Inspirationsmøderne kan ses som en fortsættelse af planlægningsmøderne, som forvaltningen skulle indkalde til i henhold til bestemmelserne, der var gældende for samarbejdet mellem kommunen og miljøpunkterne før 2011. Endelig inviterer Teknik- og Miljøforvaltningen med jævne mellemrum lokaludvalgene til at tage del i aktiviteter på miljøområdet, fx Miljøfestivalen.
Inhabilitet
I henhold til vedtægten for Agendacenter Indre By/Christianshavn har Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg hver ret til en plads i fondsbestyrelsen. Det har givet anledning til drøftelser især i Indre By Lokaludvalg om inhabilitet. I hvilke lokaludvalgssager vedrørende Miljøpunktet er lokaludvalgsmedlemmet, som lokaludvalget har valgt til at repræsentere sig i Miljøpunktets bestyrelse, inhabil? På baggrund af en anonym henvendelse (se bilag 7) bad Økonomiforvaltningen med brev dateret den 28. November 2014 Indre By Lokaludvalg om en redegørelse, bl.a. om hvorvidt beslutninger i Indre By Lokaludvalg i forhold til Miljøpunktet er foregået efter reglerne om habilitet (se bilag 8). Lokaludvalgets redegørelse, der er dateret den 8. december 2014, blev vedtaget af lokaludvalget den 11. december 2014 og sendt til Økonomiforvaltningen den 18. december 2014 (se bilag 9).
Den 7.januar 2015 svarede Økonomiforvaltningen bl.a. :”Det fremgår af selve redegørelsen, at spørgsmålene om Bent Lohmanns inhabilitet er forelagt Økonomiforvaltningen til vurdering. Det er imidlertid lokaludvalget selv, der skal vurdere, …” (se bilag 10). På lokaludvalgsmødet den 12. marts 2015 lukkede Indre By Lokaludvalg spørgsmålet om inhabilitet ved at vedtage svaret til Økonomiudvalget. Svaret, der er dateret den 26. marts 2015 (se bilaget), konkluderer, at der ikke har været tale om inhabilitet: ”Lokaludvalget har således vurderet, at de af Økonomiforvaltningen nævnte generelle undtagelser fra den kommunale modifikation ikke er gældende for forholdet mellem lokaludvalget og Miljøpunktet.” (se bilag 11).
Videre proces
Beslutning
Henrik Anton Svenden var mødeleder under lokaludvalgets behandling af dette punkt på dagsordenen.
Forud for mødet havde lokaludvalget fået tilsendt dels materiale fra Helle Bonnesen om Miljøpunkt Indre By-Christianshavns virke i 2008-2014 og dels et forslag fra Henrik Anton Svendsen om en justering af driftsstøtteaftalen med Christianshavns Lokaludvalg og Miljøpunkt Indre By-Christianshavn om det lokale miljøarbejde.
I lokaludvalgsmødet omdelte Ole Bang et notat med hans vurdering af inhabilitet i lokaludvalget.
- På forslag fra Helle Bonnesen indgik hendes materiale om Miljøpunkt Indre By-Christianshavns virke i 2008-2014 som grundlag for lokaludvalgets drøftelse af den fremtidige organisering af det lokale miljøarbejde. Se bilag 12 (fortroligt).
- På forslag fra Henrik Anton Svendsen tog lokaludvalget sekretariatets afrapportering til Teknik- og Miljøforvaltningen om det lokale miljøarbejde 2014 til efterretning. Se bilag 2.
- På forslag fra Henrik Anton Svendsen og Svend Erik Christiansen tiltrådte lokaludvalget en justering af driftsstøtteaftalen med Christianshavns Lokaludvalg og Miljøpunkt Indre By-Christianshavn om det lokale miljøarbejde, gældende til den 31. december 2016. Dette under forudsætning af, dels at der intet juridisk er til hinder for at lokaludvalget indgår aftalen og dels at aftalen godkendes af Christianshavns Lokaludvalg og bestyrelsen for Miljøpunkt Indre By-Christianshavn. Se den tiltrådte driftsstøtteaftale i bilag 13.
- På forslag fra Henrik Anton Svendsen blev formandskabet bemyndiget til at sende Miljøpunkt Indre By-Christianshavns bestyrelse en opfordring om at ændre sine vedtægter for så vidt angår hvilke interessenter, der har en ret til en plads i bestyrelsen og for så vidt angår antallet af bestyrelsesmedlemmer, idet lokaludvalget vurderer, at en bestyrelse med syv medlemmer vil være passende. Se de gældende vedtægter i bilag 14.
- På forslag fra Gunna Starck blev formandskabet bemyndiget til at sende Miljøpunkt Indre By-Christianshavns bestyrelse en opfordring om at oprette et repræsentantskab bestående af miljøinteresserede borgere fra Indre By og Christianshavn.
- Idet Bent Lohmann tilkendegav, at materialet fra Helle Bonnesen og notatet fra Ole Bang indeholder udokumenterede og usande påstande besluttede lokaludvalget på forslag fra Henrik Anton Svendsen, at lokaludvalget i sit møde den 11. juni 2015 drøfter
1. materialet fra Helle Bonnesen om Miljøpunkt Indre By-Christianshavns virke i 2008-2014
2. Ole Bangs notat om inhabilitet. Se bilag 15.
3. Et notat fra Bent Lohmann med kommentarer til materialet fra Helle Bonnesen og notatet fra Ole Bang.