Mødedato: 20.02.2025, kl. 18:30
Mødested: MBK Kursuscenter, Pilestræde 61

Konvertering af erhvervslejemål til boliger

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Indre By Lokaludvalg beslutter, hvilke initiativer det skal tage med henblik på at få fremmet  konvertering af tomme erhvervslejemål i Indre By til boliger.

 

Problemstilling

Medlemsforslag fra Mads Aarup:

” Vi ønsker at få emnet "Konvertering af erhvervslejemål til boliger" på dagsordenen til førstkommende lokaludvalgsmøde.

I Middelalderbyen står mange erhvervslejemål – særligt kontorer – tomme, mens København samtidig har et massivt behov for flere boliger. Vi mener, at en systematisk konvertering af erhverv til beboelse burde prioriteres langt højere.

Vi opfordrer Indre By Lokaludvalg til at tage en grundig debat om, hvad der hindrer denne udvikling, samt indhente konkret viden om:

  • Hvilken lovgivning forhindrer eller besværliggør konvertering til beboelse?
  • Hvad er business casen ved konvertering fra erhverv til boliger – og er det økonomisk attraktivt?
  • Hvorfor tillader kommunen i stor stil omdannelse af erhverv til hotellejligheder, når der er akut mangel på boliger?

Det er særligt problematisk, at virksomheder som Kereby og ATP Ejendomme systematisk omdanner erhvervslejemål til hotellejligheder frem for boliger. Det sker, fordi lejeindtægterne for hotellejligheder er langt højere end for almindelige boliger – hvilket skaber en markant skævvridning af boligmarkedet.

Brødre jagter 500 hotellejligheder i København og udenlandsk eventyr
I familievirksomheden Daniel & Jacobs konverteres der kontorlejemål til hotellejligheder. I samarbejde med bl.a. ATP Ejendomme og Kereby har selskabet omdannet over 15.000 kvm i København.

https://ejendomswatch.dk/Ejendomsnyt/Investorer/article17805559.ece?utm_campaign=EjendomsWatch&utm_content=2025-01-24&utm_medium=email&utm_source=ejendomswatch

Bopælspligt og nybyggeri

Et centralt problem i konverteringsdebatten er spørgsmålet om bopælspligt. Konverterede erhvervslejemål vil ofte blive klassificeret som nye boliger, hvilket betyder, at:

  1. Ejerne kan fastsætte fri markedsleje, hvilket gør boligerne utilgængelige for almindelige københavnere.
  2. Der oftest ikke stilles krav om bopælspligt, hvilket kan resultere i, at boligerne ender som investeringsobjekter uden fast beboelse.

Vi bemærker, at der allerede er politisk fokus på problemet, bl.a. via et politikerspørgsmål i Teknik- og Miljøudvalget d. 16/09 2024:
https://www.kk.dk/sites/default/files/2024-09/16.09.24%20-%20svar%20til%20Niels%20E.%20Bjerrum%20(A)%20om%20Boliger%20uden%20bop%C3%A6lspligt.pdf

Vi mener, at Indre By Lokaludvalg bør arbejde aktivt for at sikre, at alle nykonverterede boliger underlægges bopælspligt. Københavns Kommune har allerede hjemmel til at stille bopælspligt som krav i nybyggeri, og vi opfordrer til at undersøge, hvordan dette også kan gøres gældende ved konverteringer.

Christopher Røhl og de politiske modsætninger

Christopher Røhl (Radikale Venstre) har tidligere udtalt, at han ønsker flere boliger i Indre By, særligt for børnefamilier.

"Radikale har fundet sin spidskandidat i København
– Vi skal sikre, at København bliver en by for alle. Det betyder bl.a., at vi skal sørge for, at der er flere boliger, så børnefamilier har mulighed for at blive boende."
https://politiken.dk/danmark/politik/kommunalvalg/art10252885/Radikale-har-fundet-sin-spidskandidat-i-K%C3%B8benhavn

Vi foreslår, at Indre By Lokaludvalg indleder en dialog med ham om, hvilke politiske tiltag der reelt kan sikre flere boliger frem for hotellejligheder og spekulationsbyggeri. Det er relevant at spørge ham direkte:

  • Hvad skal der konkret til, for at børnefamilier bliver boende i Indre By?Hvordan harmonerer ønsket om flere børnefamilier med en politik, der i praksis giver mere plads til hoteller og udeservering?”

 

Løsning

Lokaludvalget besluttede i mødet den 12. september 2024 at bemyndige forperson Bent Lohmann til sammen med sekretariatet at planlægge et møde med politikere, embedsfolk og erhvervsliv om eventuelle barrierer, som er til hinder for at konvertere erhvervslejemål i Indre By til boliger. Offentligheden skulle inviteres til at deltage i mødet.

Lokaludvalget beslutter, hvilke yderligere  initiativer det skal tage med henblik på at få fremmet konvertering af tomme erhvervslejemål i Indre By til boliger.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Afhænger af lokaludvalgets beslutning.

 

Bilag

  1. Link til indstillingen og lokaludvalgets beslutning den 12. september 2024 om barrierer for konvertering af erhvervslejemål i Indre By til boliger:

https://www.kk.dk/dagsordener-og-referater/Indre%20By%20Lokaludvalg/m%C3%B8de-12092024/referat/punkt-27

Beslutning

Punkt 12 og punkt 13 blev behandlet sammen.

 

  1. Lokaludvalget drøftede hvilke initiativer, det skal tage i forhold til butiksdød i Middelalderbyen og hvilke initiativer det skal tage med henblik på at få fremmet konvertering af tomme erhvervslejemål i Indre By til boliger. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
    • Nedlæggelsen af parkeringspladser har betydning for butiksdøden.
    • Folk skal hjælpes til at forstå, hvorfor der er butiksdød.
    • De høje huslejer har betydning for butiksdøden.
    • Nethandlen har betydning for butiksdøden.
    • Lokaludvalget kan bede en erhvervsejendomsmægler om et oplæg om, hvad der foregår på markedet.
    • Lokaludvalget kan bede en erhvervsejendomsmægler fortælle om hvilke butikker, de lokale beboere efterspørger.
    • Lokaludvalget kan nedsætte en arbejdsgruppe om temaet.
    • Lokaludvalget skal tænke butiksstruktur 5-10 år frem i tiden og ikke tage udgangspunkt i de nuværende forhold.
    • Lokaludvalget skal tale butikslivet i Indre By op og fortælle, hvorfor det er godt at handle i Indre By.
    • Byrums- og Trafikplanen for Middelalderbyen er ikke baseret på data om butikslivet.
    • Lokaludvalget kan holde et borgermøde om temaet baseret på de faktuelle oplysninger om butikslivet, som foreligger.
    • Butikslivet i Indre By kan være et tema på lokaludvalgets møder med borgmesterkandidater og på valgmødet den 11. november.
    • Gaderne omkring den tidligere postbygning i Købmagergade er blevet lavet om til gågader. Her er der også butiksdød.

  2. Lokaludvalget nedsatte en arbejdsgruppe til at arbejde videre med temaet. Arbejdsgruppen består af Michael Gatten, Niels Kongshaug, Susanne Lindholm, Sally Mountfield, Kjeld A. Larsen og Marietta Bonnet.

 

Til top