Mødedato: 19.02.2015, kl. 18:30
Mødested: Det grønlandske Hus, Løvstræde 6

Høringssvar om projekt Tryghedsløft

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal beslutte hvilke steder i bydelen, der skal have et tryghedsløft.

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår,
  1. at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret til Økonomiforvaltningen om tryghedsløft i Indre By, der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Med budget 2015 er der afsat 3 mio. kr. i hhv. 2015 og 2017 til konkrete forbedringer af byens rum, der øger trygheden. I budgetnotatet er der allerede udpeget 30 konkrete steder i byen, som skal løftes. Disse 30 steder er udpeget ved inddragelse af viden fra lokaludvalgene og Teknik- og Miljøforvaltningen. Udgiften til at gennemføre et tryghedsløft på de 30 steder udgør ca. 1,5 mio. kr. i 2015. Der resterer således 1,5 mio. kr. i 2015 til at gennemføre yderligere tryghedsløft i byen. Lokaludvalgets enkeltstående forslag til projekter skal kunne realiseres inden for en ramme af 50.000 kr. pr. tryghedsløft

Økonomiforvaltningen har brug for lokaludvalgets hjælp til at tilrettelægge og gennemføre en inddragelsesproces, hvori borgere og andre lokale aktører bidrager til udpegning af de steder, der opleves utrygge i bydelen. På baggrund af borgerinddragelsen skal lokaludvalget melde tilbage til Økonomiudvalget senest fredag den 27. februar 2015 om hvilke utrygge steder, der ønskes udbedret lokalt.

Lokaludvalgene har tidligere peget på en række utrygge steder, og ikke alle indgår i de udpegede 30 steder, der med sikkerhed skal løftes i 2015. Der resterer således en samlet bruttoliste på 80 projekter for hele København, som skal kvalificeres og prioriteres yderligere. Heraf har Indre By tidligere peget på to utrygge steder. Økonomiforvaltningen opfordrer til at lokaludvalget tager disse forslag med i den samlede prioritering, så der så vidt muligt kan tages højde for de steder, lokaludvalget finder vigtigst.

Efter høringsfristens udløb vil der foreligge en samlet række forslag til tryghedsløft i hele byen. Disse forslag vil blive vurderet og kvalificeret af Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen samt Københavns Politi. Udvælgelseskriterierne vil dels tage udgangspunkt i en faglig vurdering af de enkelte forslag, men i høj grad også i den oplevede tryghed hos borgerne i de enkelte bydele. Det er derfor afgørende i udvælgelsen af indkomne forslag, at der er redegjort for byens borgere og brugeres ønsker til tryghedsfremmende initiativer. Det er ligeledes afgørende, at Lokaludvalget oplister forslag i en prioriteret rækkefølge, såfremt der sendes flere forslag, så de vigtigste ønsker så vidt muligt kan tilgodeses.

Forslag, som det ikke vil være muligt at gennemføre inden for den økonomiske ramme i 2015 vil indgå i bruttolisten for tryghedsløft, der kan gennemføres i 2017.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget skriver følgende til Økonomiforvaltningen:

"Økonomiforvaltningen har bedt lokaludvalget om på baggrund af en borgerinddragelsesproces at udpege, kvalificere og prioritere steder i Indre By, der kan have behov for et tryghedsløft.

Borgerdialog
Lokaludvalget har med annoncering gjort borgerne opmærksom på muligheden for at kommentere sagen på lokaludvalgets hjemmeside og facebookside. Derudover havde lokaludvalget et borgermøde den 29. januar 2015. Blandt deltagerne var to fra lokalpolitiet. Et referat af borgermødet samt en opsamling på de modtagne kommentarer er vedlagt.

Lokaludvalgets holdning
Blandt de modtagne forslag vil lokaludvalget fremhæve følgende: 
  • Opfordring til ejendomsejere om at holde deres porte lukkede og låst. Det giver de unge i nattelivet tryghed.
  • Opfordring til ejendomsejere om at have lys i vinduerne, også i de lejligheder, hvor der ikke bor nogen. Det kan skabe tryghed.  
  • Bed politiet udarbejde et kort, der viser hvor politiet registrerer voldsepisoder mv., som kan belyse, hvor der er brug for tryghedsskabende indsatser. Politiet vurderer, at man godt kan lave sådan et kort.
  • Hurtigt/aggressivt kørende biler og taxaer kan skabe utryghed i nattelivet. Det kan overvejes om nogle mindre kvarterer skal lukkes af for biler om natten i weekenden, evt. som forsøg.  På borgermødet blev der udtalt en større åbenhed for eksperimenter i Nørre kvarter med, at lave afspærringer af trafikken om natten.
  • Det, at der er mange mennesker, kan skabe tryghed, da der dermed også er mange vidner. Måske kan gadesælgere, f.eks. på Strøget, skabe tryghed.
  • En borger fortæller, at man i Storbritannien har Community support officers; noget man kunne indføre i det københavnske natteliv: Læs mere her: http://www.policecouldyou.co.uk/police-comm-support-officer/index.html.
Prioritering af steder, hvor der er behov for tryghedsløft: 
  1. Strøget opleves som ingenmandsland og især enderne ved Rådhuspladsen og Kgs. Nytorv samt Gammeltorv ved 7Eleven opleves utrygt.
  2. Nattelivstrafikken i bl.a. Vestergade skaber utryghed.
  3. Nattelivet i Skindergade og Nørre Kvarter opleves utrygt.
  4. Borgergade/Adelgade kan opleves som utrygge, da der er mørkt og mange gemmesteder mellem de parkerede biler.
  5. Regnbuepladsen/Farvergade er mørk og der er risiko for hatecrimes (siges det). 
  6. Ved områderne bag kirkerne fx Nikolaj Kirke og Helligåndskirken er der meget mørkt og kan føles utrygt.
  7. Fiolstræde og Købmagergade kan føles utryg.
  8. Strækningen forbi Langelinjepavillonen til Nordre Toldbod samt stien i Churchillparken. er dårligt oplyst og opleves utryg.
  9. Charlotte Ammundsens Plads, området omkring Kulturhus Indre By, opleves som mørkt og skummelt om aftenen.
  10. Dantes Plads: Søjlen kan belyses så der skabes en tryg stemning.
  11. Tunnel under Sølvgade har behov for en anden belysning.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand"

 

Økonomi

Lokaludvalget har afsat 12.000 kr. til borgerdialog om tryghed.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt høringssvaret, sender sekretariatet det til Økonomiforvaltningen.

Se desuden afsnittet "Problemstilling".

Beslutning

Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Gunna Starck om i høringssvaret at gøre opmærksom på, at af- og pålæsning i Vendersgade på cykelstien ved Torvehallerne og på hjørnet af Vendersgade og Nørre Farimagsgade ved Fakta skaber utryghed. 

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om i høringssvaret at gøre opmærksom på, at løse hunde i Indre Bys parker skaber utryghed, især for børn, hvorfor der er behov for at håndhæve påbuddet om, at hunde i parkerne skal være i snor.

Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Anton Ørnbo Skovle om i høringssvaret at præcisere, at denne rette belysning i et gadeforløb kan give en positiv stemning, så der mere hyggeligt og mindre utrygt; fx på Dantes Plads, hvor figuren på toppen af søjlen kan belyses.

Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Ulla Ekberg om i høringssvaret at gøre opmærksom på, at hurtigkørende cyklister på cykelstierne skaber utryghed for andre cyklister, og samtidig rose forvaltningen for udvidelsen af cykelstien i Gothersgade.

Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Niels Jarler om i høringssvaret at gøre opmærksom på, at forholdene på Israels Plads er utrygge, idet der er gadepushere.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om at indsende listen over utrygge steder i ikke-prioriteret orden som oplæg til en dialog om, hvad der kan gøres de forskellige steder.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget i høringssvaret opfordrer forvaltningen til at udvide tryghedsbegrebet til også at omfatte trafikal tryghed og tryghed i nattelivet.


Lokaludvalget godkendte høringssvaret til Økonomiforvaltningen om tryghedsløft i Indre By, der fremgår af løsningsafsnittet, med ovennævnte tiltrådte ændringsforslag, idet formanden blev bemyndiget til at foretage redaktionelle ændringer.
Til top