Placering af sorteringspunkter
Indre By Lokaludvalg skal tage en mundtlig orientering fra Teknik- og Miljøforvaltningen om forslag til placering af sorteringspunkter i Indre By til efterretning og drøfte de foreslåede placeringer.
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg tager en mundtlig orientering fra Teknik- og Miljøforvaltningen om forslag til placering af sorteringspunkter i Indre By til efterretning.
- at Indre By Lokaludvalg drøfter de foreslåede placeringer.
Problemstilling
Hvorfor sorteringspunkter?
Der skal opstilles i alt 750 sorteringspunkter i Københavns Kommune til affaldssortering. 57 af dem skal placeres i Indre By og på Christianshavn. Sorteringspunkterne kan være enten nedgravede beholdere, kuber eller affaldsskjul, alt efter hvad der passer til den enkelte bydel.
Alle sorteringspunkter får åben adgang for alle. De er et supplement til den eksisterende ordning for indsamling af husholdningsaffald og gør det nemt at aflevere sorteret affald både i gården og i gaden. Derudover giver de giver byen større kapacitet til mere sortering. Meget af det affald, der sorteres vil kunne genanvendes. Overordnet medvirker sorteringspunkterne til, at miljø og klima bliver mindre belastet, og jordens ressourcer vil række længere.
Sorteringspunkterne er en del af planen Cirkulær København. Den har 3 mål, der skal nås inden 2024:
- 70 % af husholdningsaffaldet skal indsamles så det kan genanvendes.
- Københavnerne skal genbruge 3 gange så meget.
- CO2-udledningen skal reduceres med 59.000 tons
Placering af sorteringspunkter
Teknik- og Miljøforvaltningen har screenet Indre By og Christianshavn for at finde steder, hvor der kan placeres sorteringspunkter.
Placeringerne er fundet på baggrund af input fra de to bydeles lokaludvalg og på baggrund af forslag for borgerne, som har foreslået placeringer via en digital kortløsning.
Forslaget til placeringerne er blevet samlet i et udkast til en plan, som forvaltningen præsenterer mundtligt for lokaludvalget i lokaludvalgsmødet den 18. august 2022. Se bilaget.
Forvaltningen skal bl.a. sikre, at placeringerne ligger bolignært, at placeringerne passer bedst muligt i byrummet, at der er plads til at skraldebilen kan standse for at tømme beholderne, og at anlægget ikke generer ledninger i luften eller i jorden.
Løsning
Formanden foreslår, at lokaludvalget tager orienteringen fra Teknik- og Miljøforvaltningen til efterretning og drøfter forslagene til placeringer. Der afsættes op til 45 minutter til dette punkt på dagsordenen.
Økonomi
Intet.
Videre proces
Borgermøde
Den 22. august 2022 kl. 19.30 er Teknik- og Miljøforvaltningen vært for et borgermøde om placering af sorteringspunkter i Indre By. Mødet holdes i Kulturhus Indre By, Charlotte Ammundsens Plads 3.
I mødet bliver der mulighed for at stille spørgsmål, kommentere på placeringerne og drøfte sorteringspunkterne i Indre By.
Opstilling af prototyper
Der vil blive opstillet prototyper af sorteringspunkterne på Gammeltorv i perioden den 15. august.-3. september 2022, så man har mulighed for at se dem. Det er ikke en permanent placering og heller ikke en kommende placering for et sorteringspunkt. Stedet er valgt, fordi der er plads og et flow af mennesker. De vil være aflåste.
Den 4. september 2022 flyttes de til Sankt Annæ Gade på Christianshavn, hvor de fremvises i forbindelse med Christianshavnerdagen, der foregår kl. 11-16.
Politisk behandling
Teknik- og Miljøudvalget tager i efteråret 2022 stilling til forslaget til planen for placering af sorteringspunkter i Indre By og på Christianshavn.
Bilag
1. Link til kommunens hjemmeside om sorteringspunkter:
Beslutning
- Lokaludvalget tog en orientering fra Teknik- og Miljøforvaltningen om forslag til placering af sorteringspunkter i Indre By til efterretning.
- Lokaludvalget drøftede sorteringspunkter i Indre By. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
- Det skal tydeligt fremgå af kortet og tabellen, hvor et sorteringspunkt placeres i forhold til en given adresse.
- Affaldsskjulet er ikke egnet for folk i kørestol.
- Der er modvilje mod flere fraktioner, fordi det betyder flere besøg af lastbiler, som skal tømme beholderne.
- Der skal være dialog med beboerne i ejendommene i Middelalderbyen, så sorteringspunkterne ikke er til gene fx for dem, som bor i stueetagen med vinduer ud til gaden.
- Tømningsfrekvensen skal være sådan, at man undgår at tømme tomme eller halvtomme beholdere. Det sker nu med beholdere i gårde.
- I mange køkkener er der ikke plads til de fraktioner, som der skal sorteres i i sorteringspunkterne. Man kan dog samle de tørre fraktioner for sig og sortere dem ved sorteringspunktet.
- Glas i restaffald er et problem.
- I omtalen af gader med flow skal man huske Købmagergade og Fiolstræde.
- Virksomheder lægger deres erhvervsaffald i beboernes affaldscontainere og i glascontainerne i byrummet. Virksomheder vil derfor formentlig benytte sorteringspunkterne til erhvervsaffald.
- Hvem vejer restaffald i gårdene?
- Der tales om en pantordning for pap. Det vil give bedre genbrug.
- Virksomhederne burde kunne tilkøbe sig affaldsafhentning hos dem, som henter beboeraffald.
- Det bør vurderes, om den bedste løsning er at brænde affaldet.
- Københavns Kommune bør teste en pantordning for vinflasker.
- Affaldssortering og -afhentning i Italien kan inspirere København.
- Reglerne, der gør, at der ikke kan placeres nedsænkede containere på gadehjørner, bør ændres. Det kan ikke være et trafiksikkerhedsmæssigt problem, at der en gang i mellem holder en lastbil på gadehjørnet for at hente affald. Lokaludvalget bør rejse problemet. Der står glascontainere på mange gadehjørner.
- Kundeservicen i forvaltningen skal have ros.
- Liberaliseringen af afhentning af erhvervsaffald har medført ekstrakørsel.
- Lokaludvalget bad formanden om et udkast til brev til Teknik- og Miljøudvalget og Teknik- og Miljøforvaltningen om sorteringspunkter i Indre By, baseret på drøftelsen i lokaludvalget og på drøftelsen i borgermødet den 22. august 2022, som lokaludvalget kan tage stilling til i lokaludvalgsmødet den 15. september 2022.