Træpolitik
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg godkender henvendelsen til Teknik- og Miljøforvaltningen om administrationsgrundlaget for Københavns Kommunes træpolitik, der fremgår af løsningsafsnittet.
Problemstilling
Byudviklingsgruppen har drøftet Københavns Kommunes træpolitik og peger på følgende forhold, som man beder lokaludvalget drøfte og tage op med Teknik- og Miljøforvaltningen:
- Det giver ikke mening at genplante med kastanjetræer, så længe minérmøllene hærger kastanjetræerne. Klimaforskydningen pånøder os andre valg end kastanjetræer, f eks plataner, frem for at vedligeholde en sygelig monobeplantning.
- Tempeltæet "Gingo Biloba" skulle være et særdeles robust træ, der også er egnet til vore breddegrader at dømme efter de meget store eksemplarer i Botanisk Have. Til plantning på udvalgte hjørner og pladser kunne denne sort måske være en løsning på byens behov for - og borgernes ønske om - rigtig store modstandsdygtige træer i fremtidens København.
- Levetiden for nyplantede vejtræer er foruroligende kort (5-6 år?)..Hvordan kan dette modgås, så byen ikke kun forgrønnes med små "arkitekttegnings-træer"?
- Den tragiske dødsulykke i Øster Allè for år tilbage, der kostede en kvinde livet, da hendes vogn blev ramt af et stormvæltet træ, siges at have foranlediget Københavns Kommune til at fare hårdt frem mod store ældre træer. Byens borgere kan ikke være tjent med at en enkelt tragisk episode kan medføre en minimering af store træer, så København i dag fremstår mindre grøn end en række andre europæiske storbyer.
Løsning
Kommunens træplantningspolitik
Borgerrepræsentationen besluttede den 26. maj 2016 ”Københavns Kommunes Træpolitik”, som ny samlet politik for håndtering af træer i Københavns Kommune. Formålet med ”Københavns Kommunes Træpolitik” er at sikre en opprioritering af byens eksisterende og nye træer uden at hindre byens udvikling.
Træpolitikken skal gælde for alle kommunale arealer samt private arealer. De private arealer er omfattet i det omfang kommunen har mulighed for at påvirke og stille krav til arealerne, hvilket primært er i forbindelse med udarbejdelse af lokalplaner og ved støttet byggeri og anlæg. Københavns Kommune kan også forsøge at få private grundejere til at tage træpolitikkens budskaber til sig og implementere dem på egne arealer – fx ved at informere om værdien af træer og ved at tilbyde partnerskabstræer. Der er ikke hjemmel i lovgivningen til at stille yderligere krav om træer på private grundejeres arealer.
Målsætning og principper
Den overordnede målsætning for træer i København, som træpolitikken skal understøtte, er formuleret i Københavns Kommunes strategi ”Bynatur i København”, der blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 10. december 2015.
Målsætningen lyder: ”At det samlede antal af træer i København øges og at der sikres gode vækstvilkår for både eksisterende og nye træer i byen. Derudover skal der være en variation i artsvalget.” Målsætningen udgør den overordnede ramme for træpolitikken. For at realisere målsætningen, er der i udkastet til træpolitikken formuleret fem principper for håndtering af træer i Københavns Kommune.
De fem principper er:
1. Eksisterende træer i København skal som hovedregel bevares
Princippet er udarbejdet med udgangspunkt i, at hvert et træ i København har en række nytte- og herlighedsværdier samt bidrager til at øge trækronedækket. Derfor forpligter Københavns Kommune sig til altid at passe på og som hovedregel bevare eksisterende træer i København. Hvor det er afgørende nødvendigt kan eksisterende træer fældes og eksisterende plantehuller nedlægges.
Hvorvidt et træ skal bevares eller fældes, vurderes af den forvaltning, der har ansvaret for træerne. Teknik- og Miljøudvalget vil i indstillinger om anlægsprojekter fortsat få fremlagt et træregnskab, der orienterer om projektets konsekvenser for træer (hvor mange fældes, flyttes, bevares og nyplantes).
2. Særligt værdifulde træer i København skal udpeges og bevares
Princippet retter sig mod en gruppe af eksisterende træer i København, der vurderes særligt værdifulde – pga. en historisk, biologisk, arkitektonisk eller identitetsskabende betydning - og som derfor skal udpeges og særligt beskyttes, når byen omdannes.
Gruppen af værdifulde træer omfatter fire kategorier af træer (jf. bilag 1, side 10).
- Fredede træer. Kategorien eksisterer i dag og har et juridisk ophæng. Fredninger godkendes af hhv. Fredningsnævnet og Slots- og Kulturstyrelsen.
- Træer, der er udpeget som bevaringsværdige i lokalplaner. Kategorien eksisterer i dag og har et juridisk ophæng. Må som i dag ikke fældes uden Teknik- og Miljøforvaltningens godkendelse.
- Ikoniske træer: Ny kategori, der er udviklet i arbejdet med træpolitikken, fordi der er fundet behov for at synliggøre byens mange ikoniske træer – fx træet på Gråbrødre Torv. Der skal udpeges ikoniske træer på kommunale arealer, og det vil ske med inddragelse af lokaludvalgene og godkendes i det fagudvalg, der har ansvaret for træerne (primært Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget). Et ikonisk træ må ikke fældes uden politisk godkendelse i det fagudvalg, der har ansvaret for træerne.
- Evighedstræer: Ny kategori. I kommunale naturområder som fx Utterslev Mose skal der udpeges træer, der skal blive stående, til de forfalder af sig selv. Et træ kan kun udpeges til et evighedstræ, når det kan sikres, at det ikke kan udgøre en risiko. Udpegningen godkendes af Teknik- og Miljøudvalget, der har ansvar for træer på kommunale naturområder. Et evighedstræ må ikke fældes uden Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse.
Gruppen af værdifulde træer vurderes tilsammen at udgøre cirka 5-7 pct. af byens samlede træbestand.
3. Der skal plantes flere træer i København
For at følge op på målsætningen om, at det samlede antal træer i København skal øges frem mod 2025, indeholder træpolitikken et princip om, at der skal plantes flere træer på både de private og kommunale arealer. Princippet skal sikre, at muligheden for at plante flere træer overvejes i alle Københavns Kommunes anlægs- og byggeprojekter, ved udarbejdelsen af lokalplaner samt i forbindelse med støttet byggeri og anlæg.
Træpolitikken og særligt dette princip skal ses i sammenhæng med visionen om at plante 100.000 nye træer i København over en ti-årig periode, som Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 24. august 2015.
4. Der skal sikres gode vækstvilkår for både nye og eksisterende træer i København
En forudsætning for at flere træer kan bevares og at nyplantede træer vokser sig store, er, at både nye og eksisterende træer sikres gode vækstvilkår. Ikke alle forvaltninger har i dag formuleret standardkrav til vækstvilkår ved plantning og pleje af træer. Princippet skal sikre, at alle forvaltninger har fokus på gode vækstvilkår for kommunens træer. Teknik- og Miljøforvaltningen vil i samarbejde med de øvrige relevante forvaltninger stå i spidsen for at udarbejde retningslinjer for vækstvilkår ved plantning og pleje af træer. Det vil derefter være op til de enkelte forvaltninger at stå for den efterfølgende implementering af retningslinjerne.
5. Der skal sikres et varieret artsvalg
Valg af træart har betydning for den æstetik, robusthed og funktion et træ kan have. Princippet skal sikre, at valg af træart fortsat understøtter et bredt træartsvalg i København, således at konsekvenserne af eventuelle sygdomme i træer begrænses samt at valget sker ud fra den kontekst, et givent træ skal indgå i – så det fx passer til en arkitektoniske helhed, understøtter biodiversitet samt lege- og læringspotentialer. Endvidere skal princippet sikre, at Københavns Kommune fortsat har fokus på at plante færre allergene træer.
Administrationsgrundlag
Træpolitikken indeholder de overordnede politiske principper for håndtering af træer i København. Politikken vil blive fulgt op af et administrationsgrundlag, som indeholder de administrative retningslinjer for, hvordan træpolitikken skal forvaltes. Nogle retningslinjer vil bygge på allerede eksisterende retningslinjer for træer i København, mens andre er nye retningslinjer, der skal udarbejdes.
Forslag til henvendelse
Formanden foreslår, at lokaludvalget skriver følgende til Teknik- og Miljøforvaltningen:
"I forbindelse med udarbejdelsen af et administrationsgrundlag for Københavns Kommunes træpolitik 2016-2025 beder Indre By Lokaludvalg om, at man inddrager følgende forhold:
- Det giver ikke mening at genplante med kastanjetræer, så længe minérmøllene hærger kastanjetræerne. Klimaforskydningen pånøder os andre valg end kastanjetræer, f eks plataner, frem for at vedligeholde en sygelig monobeplantning.
- Tempeltæet "Gingo Biloba" skulle være et særdeles robust træ, der også er egnet til vore breddegrader at dømme efter de meget store eksemplarer i Botanisk Have. Til plantning på udvalgte hjørner og pladser kunne denne sort måske være en løsning på byens behov for - og borgernes ønske om - rigtig store modstandsdygtige træer i fremtidens København.
- Levetiden for nyplantede vejtræer er foruroligende kort (5-6 år?).Dette er ikke acceptabelt og bør imødegås ved plantning af egnede træer langs vejene.
- Trods faren for, at store, ældre træer kan vælte i storm og forårsage skader og dødsfald, bør kommunen fare frem med lempe i forhold til sådanne træer. De giver byen karakter.
Med venlig hilsen
Bent Lohmann,
formand"
Økonomi
Intet.
Videre proces
Når lokaludvalget har besluttet henvendelsen, sender sekretariatet den til Teknik- og Miljøforvaltningen.
BILAG
1. Træpolitik 2016-2025:
http://www.kk.dk/sites/default/files/edoc/2306412b-ae72-49dc-82d6-04512a405931/84cb4a73-a5e4-48ea-ab3a-4b5962708e4e/Attachments/15228552-18361696-1.PDF
2. Administationsgrundlag for træpolitikken:
Beslutning
Lokaludvalget tiltrsåte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at henvendelsen skal indeholde en bemærkning om, at borgerne skal inddrages i udpegningen af ikoniske og bevaringsværdige træer.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Steen Juhl Olesen om, at henvendelsen skal indeholde en bemærkning om, at Frederiksberg Kommunes træpolitik er et eksempel til efterfølgelse.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Dorthe Lindberg om, at ordet "sygelig" i henvendelsen erstattes med "sygdomsramte".
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Dorthe Lindberg om, at henvendelsen indledes med en positiv tilkendegivelse om træpolitikken.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Anton Ørnbo Skovle om, at henvendelsen skal indeholde en bemærkning om, at lokaludvalget går ud fra, at træpolitikken også gælder for kommunale kirkegårde.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforsag fra Bent Lohmann om, at henvendelsen indeholder en bemærkning om, at lokaludvalget ønsker dialog med Københavns Kommune om opfølgning på og udvikling af træpolitikken.
Lokaludvalget godkendte henvendelsen til Teknik- og Miljøforvaltningen om administrationsgrundlaget for Københavns Kommunes træpolitik, der fremgår af løsningsafsnittet, med de tiltrådte ændringsforslag.
Lokaludvalget bemyndigede formanden til i samarbejde med sekretariatet at udforme henvendelsen.