Mødedato: 18.08.2016, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Drøftelse af "Parkering 2016"

Indre By Lokaludvalg skal drøfte Teknik- og Miljøforvaltningens "Parkering 2016".

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter Teknik- og Miljøforvaltningens "Parkering 2016" - se bilaget. 

Problemstilling

Da lokaludvalget den 9. juni 2016 drøftede den politiske aftale om anvendelsen af overførselsmidlerne 2015-16 blev der udtrykt ønske om at drøfte "Parkering 2016" i et kommende lokaludvalgsmøde.

"Parkering 2016" identificerer en række temaer og investeringsbehov på parkeringsområdet. Temaerne kan efterfølgende danne grundlag for fremadrettede politiske beslutninger på parkeringsområdet. I "Parkering 2016" er problemstillingerne vedrørende befolkningstilvækst, stigning i bilejerskab og bedre udnyttelse af parkeringskapacitet centrale. Teknik- og Miljøforvaltningen har i vinteren 2016 afholdt workshops med lokaludvalgene og områdefornyelserne om Parkering 2016 med temaet fleksibel parkering. Disse workshops affødte en række idéer og konkrete forslag til forsøg i byen, skriver forvaltningen.

Teknik- og Miljøudvalget tog den 2. maj 2016 tema 1 om opfølgning på Budget 2016 og Overførselssagen 2015-16 i "Parkering 2016" til efterretning. Tema 1 drejer sig om følgende initiativer:

  1. Anlæg af tre underjordiske parkeringsanlæg, som vil tilføre 600-700 nye parkeringspladser til beboerparkering på Fridtjof Nansens Plads, Baggesens Gade og Otto Krabbes Plads, hvor belægningsgraden er høj.    
  2. Åbning af flere kommunale parkeringspladser for at skabe flere parkeringspladser til beboerparkering i aften- og nattetimerne, hvor belægningsgraden er høj.    
  3. Opfølgning på gul betalingszone for at sikre vedligehold af kommunale, offentlige parkeringspladser i gul betalingszone, og undersøger afgrænsningen i Valby nærmere, så der ikke opstår en ny randzone.
  4. Omdannelse af 80 parkeringspladser i Indre By til cykelparkering og byrum af høj kvalitet. 

Endvidere besluttede Teknik- og Miljøudvalget at igangsætte initiativer i medfør af tema 2 i "Parkering 2016" vedr. bedre udnyttelse af eksisterende parkeringskapacitet. Med initiativerne vil man udnytte eksisterende parkering på en mere effektiv måde end i dag. Teknik- og Miljøforvaltningen skriver, at i store dele af byen, særligt i Indre By og i brokvarterene er der markante forskelle i belægningsgrad i løbet af døgnet. Derudover udgør ”ikke-kommunale parkeringspladser” ca. 1/4 af den samlede parkeringskapacitet i København. Initiativerne, der blev vedtaget, er:

  1. Kortlægning og samarbejde med statslige institutioner og private virksomheder for at tilføre flere parkeringspladser i aften- og nattetimer til beboerparkering.
  2. Privates øgede brug af parkering på egen matrikel eller tilhørende kælder for at frigive gadeareal til beboere uden parkering på egen grund eller tilhørende parkeringskælder.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter "Parkering 2016" og herunder drøfter, hvordan de dele af redegørelsen, der omhandler Indre By, kan inddrages i bydelsplanprocessen.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Afhænger af drøftelsen.

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede Teknik- og Miljøforvaltningens "Parkering 2016". Der var følgende bemærkninger:
    • Lokaludvalget skal følge op på Teknik-og Miljøforvaltningens projekt om at nedlægge gadeparering og køb af beboerparkeringspladser i eksisterende parkeringshuse.
    • Lokaludvalget skal tilkendegive, at gadeparkering bør prioriteres til håndværkere og service om formiddagen.
    • Lokaludvalget bør fremme tiltag som dem, der er omtalt på side 12-13 i Teknik- og Miljøforvaltningens "Parkering 2016": Udenlandske erfaringer.
    • Teknik- og Miljøforvaltningens "Parkering 2016" hænger ikke sammen. Hvis man tillader flere parkeringspladser, får man mere trafik og mere forurening.
    • Teknik- og Miljøforvaltningens "Parkering 2016" bør opgøre parkeringspladser for hver bydel og hvert kvarter i kommunen.
    • Ideerne fra de workshops om parkering, som Teknik- og Miljøforvaltningen har afholdt for lokaludvalgene, er ikke taget med i "Parkering 2016".
    • Lokaludvalget bør have en vision for bevægelse i Indre By. Grundholdningen må være, at i Middelalderbyen bevæger man sig til fods eller tager metroen.
  2. Lokaludvalget bemyndigede formanden til at spørge Teknik-og Miljøforvaltningen om status på projektet om at nedlægge gadeparering og køb af beboerparkeringspladser i eksisterende parkeringshuse.
  3. På forslag fra Steen Juhl Olesen bemyndigede lokaludvalget formanden til i et læserbrev i Cityavisen at gøre opmærksom på, at det er lokaludvalgets holdning, at erstatningsparkeringspladser skal være etableret senest samtidig med, at parkeringspladser nedlægges, hvis der er truffet politisk beslutning om erstatningsparkeringspladser. Problemstillingen er aktuel på Frederiksholms Kanal, hvor parkeringspladser nedlægges nu, mens erstatningsparkeringspladser etableres senere.
Til top