Mødedato: 18.08.2016, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Status på Tryghedsløft 2017

Se alle bilag

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg afsætter en ramme på 6.000 kr. til med annoncering i lokale medier at gøre borgerne opmærksom på, at de har mulighed for at lægge ønsker til tryghedsløft på lokaludvalgets hjemmeside.
  2. at Indre By Lokaludvalg godkender den videre proces for projektet, der fremgår af løsningsafsnittet nedenfor.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg afsætter en ramme på 6.000 kr. til annoncering af muligheden for borgerne at komme med ønsker til tryghedsløft på lokaludvalgets hjemmeside.
  2. at Indre By Lokaludvalg godkender den videre proces for projektet, der fremgår af løsningsafsnittet nedenfor.

Problemstilling

På Bliv hørt-portalen har offentligheden i perioden 2. maj-12. juni 2016 mulighed for at melde steder i kommunen ind til Økonomiforvaltningen, der trænger til et tryghedsløft.
Se http://www.blivhoert.kk.dk/hoering/forslag-til-tryghedsl-ft-2017

Baggrunden for initiativet er, at Borgerrepræsentationen i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2015 besluttede at afsætte 3,0 mio. kr. i både 2015 og 2017 til ”konkrete forbedringer af byens rum, der øger trygheden”.

Tryghedsløft er således et bydækkende initiativ, hvor borgere, lokaludvalg, politi m.fl. kan være med til at udpege de steder i København, som trænger til at blive gjort mere trygge. Tryghedsløftet kan enten ske ved beskæring af planter og buske, opsætning af ekstra belysning, omlægning af stier eller lignende.

Der skal i alt udpeges 60 tryghedsløft over hele byen, som hver må koste 50.000 kr. Et tryghedsløft omfatter ikke trafiksikkerhed. Kommunen må, som udgangspunkt, kun foretage fysiske investeringer på arealer, som kommunen selv ejer.

Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen har gennemført en første screening af svarene fra borgerne og sat dem ind i et skema (med kommentarer), som nu bliver overdraget til lokaludvalgene. Der var ingen ønsker om tryghedsløft i Indre By.

Meningen er, at lokaludvalgene skal inkorporere egne ønsker med borgernes ønsker. Bruttolisten med ønsker skal i prioriteret rækkefølge afleveres i et oversigtsskema til Økonomiforvaltningen senest den 23. oktober 2016. .

Undervejs har hvert lokaludvalg mulighed for at inddrage Byens Anvendelse og Byens Drift i Teknik- og Miljøforvaltningen til én ’session’, hvor man sammen kan gennemgå bruttolisten og vurdere hvilke forslag der kan ligge indenfor tryghedsløftrammen; både økonomisk og i forhold til hvor kommunen må arbejde.

Økonomiforvaltningen anbefaler, at man opdeler store forslag i flere mindre tryghedsløft (og gerne i hhv. belysning, beskæring og byinventar), så det er realistisk at udføre de enkelte løft inden for rammen på 50.000 kroner. Generelt anbefaler forvaltningen, for at øge sandsynligheden for at løftet bliver udført, at lokaludvalget

  • beskriver stedet så detaljeret som muligt

  • beskriver utrygheden så detaljeret som muligt (eks. hvem er utrygge)

  • kontrollerer, at stedet er på kommunal grund

  • tegner på kort eller visualiserer hvorledes løftet helst ses udført.

Økonomiforvaltningen oplyser, at lokaludvalgene er velkomne til at lave borger-/tryghedsvandringer, workshops el.lign. forud for afleveringen af bruttolisten.

Løsning

I mødet den 9. juni 2016 drøftede lokaludvalget projekt "Tryghedsløft" og hvordan lokaludvalget udfylder sin rolle i det. Lokaludvalget bemyndigede formanden til i samarbejde med sekretariatet at sende et høringssvar til Økonomiforvaltningen med forslag til tryghedsløft. Se bilaget.

I mødet den 9. juni 2016 var der ikke umiddelbart stemning i lokaludvalget for at gøre mere ud af projektet. Formanden foreslår derfor, at lokaludvalget afstår fra lave borger-/tryghedsvandringer, workshops el.lign. Men at man giver borgerne mulighed for at komme med forslag til tryghedsløft på lokaludvalgets hjemmeside. I mødet den 13. oktober 2016 kan lokaludvalget drøfte og prioritere de ønsker, der måtte være.

Foruden de ønsker, som lokaludvalget allerede har fremsat, samt de ønsker borgerne melder ind, foreslår formanden, at lokaludvalget tager beskæring af buske og træer i Ørstedsparken, tryghedsskabende foranstaltninger i tunnelen under Sølvgade ved Østre Anlæg og bedre belysning i Nyboder-kvarteret med på bruttolisten.

Økonomi

Lokaludvalget afsætter en ramme på 6.000 kr. til annoncering i de lokale medier af muligheden for at komme med ønsker til tryghedsløft på lokaludvalgets hjemmeside.

Videre proces

Muligheden for at komme med ønsker til tryghedsløft på lokaludvalgets hjemmeside annonceres i lokale medier og omtales i lokaludvalgets nyhedsbrev samt på lokaludvalgets facebookside.

I mødet den 13. oktober 2016 drøfter og beslutter lokaludvalget en bruttoliste med ønsker til tryghedsløft.

Beslutning

  1. Lokaludvalget godkendte den videre proces for projektet, der fremgår af løsningsafsnittet ovenfor, idet lokaludvalget på forslag fra Gunna Starck ikke tager beskæring af buske og træer i Ørstedsparken med på bruttolisten.
  2. Lokaludvalget besluttede at afsætte en ramme på 6.000 kr. til med annoncering i lokale medier at gøre borgerne opmærksom på, at de har mulighed for at lægge ønsker til tryghedsløft på lokaludvalgets hjemmeside.
  3. På forslag fra Bent Lohmann bemyndigede lokaludvalget formanden til at bede Teknik- og Miljøforvaltningen om at foretage et eftersyn af Ørstedsparken for så vidt angår behovet for beskæring af buske og træer.

 

Til top