Mødedato: 18.08.2016, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Åbent dialogmøde om projektet "Københavns Kulturkvarter"

Indre By Lokaludvalg skal beslutte at stå for et åbent dialogmøde om projektet "Københavns Kulturkvarter".

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg beslutter at stå for et åbent dialogmøde om projektet "Københavns Kulturkvarter" den 15. september 2016 kl.. 17-19.
  2. at Indre By Lokaludvalg afsætter en ramme på 10.000 kr. til mødet. Pengene tages af puljen til borgerdialogaktiviteter.
  3. at indre By Lokaludvalg udpeger to tovholdere, som i samarbejder med sekretariatet planlægger og gennemfører mødet.

Problemstilling

I mødet den 12. maj 2016 fik lokaludvalget en orientering om projektet "Københavns Kulturkvarter", som Gehl Arcitects har udarbejdet på vegne af en række kulturinstitutioner, der ligger ved Tietgensgade og Stormgade samt på Slotsholmen. Lokaludvalget drøftede projektet. Der var følgende bemærkninger:

  • Strø cafeer ud over kvarteret, så folk bliver ført rundt i kvarteret. Cafeerne kan være forankret i kulturinstitutionerne, så man sikrer, at de er seriøse.
  • Pas på tivolisering i kvarteret, særligt på gaden Frederiksholms Kanal.
  • Bilårerne og parkering er et problem for realisering af projektet.
  • Der bør være indirekte belysning af statuer og bygninger i kvarteret., fx af Dantes Søjle.
  • Lokaludvalget kan skabe dialog mellem beboerne i kvarteret og projektets interessenter samt Københavns Kommune om det videre arbejde med projektet.
  • Tænk bænke og belysning ind i projektet.
  • Kvarteret er sårbart og autentisk i sig selv. Man skal passe på stilheden i kvarteret.
  • Inddrag kirkerne i kvarteret i projektet.
  • Når bymuseet flyttes til kvarteret, må man også komme med en løsning på, hvordan folk skal komme til museet. Selv om der kommer en metrostation i nærheden og selv om der er offentlig bustransport tæt ved, vil mange besøgende blive transporteret dertil med turistbusser.
  • Hvordan er sammenhængen mellem projektet og arkitekturpolitikken, som Teknik- og Miljøforvaltningen er ved at udarbejde?
  • Projektet er en misforståelse. Hvorfor skal man etablere en kultur-ghetto?
  • Kulturinstitutionerne bør bruges til at løfte socialt udsatte kvarterer. Så hvorfor flytte bymuseet fra Vesterbro til Indre By?
  • Samtidig med, at kommunen samler kulturinstitutionerne geografisk, vil man sprede teaterscenerne ud over byen. Hvordan hænger det sammen?
  • Der bør skabes sammenhæng mellem projektet og erhvervslivet i de tilstødende kvarterer. Man bør etablere et partnerskab.
  • Det er nyt, at der skal etableres parkering for turistbusser i Vindebrogade. Det vil generere trafik.
  • Projektet skal støtte op om de kvalitetsbetonede dele af erhvervslivet i de tilstødende kvarterer, fx kunst, design og boghandlere.

Lokaludvalget besluttede at fortsætte drøftelsen af projektet "Københavns Kulturkvarter" i lokaludvalgsmødet i august 2016 med henblik på at komme med et bud på lokaludvalgets rolle og som opstart på en dialog med Københavns Kommune om ønskerne for kvarteret.

Løsning

Projektet "Københavns Kulturkvarter"

På baggrund af en bevilling fra foreningen Realdania har parterne bag Københavns Kulturkvarter i samarbejde med Gehl Architects udarbejdet en byrumsanalyse for Kulturkvarteret. Byrumsanalysen udgør grundlaget for det videre arbejde med at sikre københavnerne og byens besøgende et attraktivt og internationalt Kulturkvarter i byens midte.

Københavns Kulturkvarter blev præsenteret for offentligheden den 17. marts 2016. Tanken er, at Kulturkvarteret tilføres mere liv og aktivitet mellem husene. Det skal ske ved udvikling af byrummene, bedre skiltning og belysning, nye og flere cafetilbud og opholdsmuligheder samt aktiviteter omkring kvarterets mange pladser. De konkrete projekter vil løbende blive realiseret efterhånden som der er opbakning og finansiering til projekterne.

Åbent dialogmøde

Formanden foreslår, at lokaludvalget holder et åbent dialogmøde med Kultur- og Fritidsforvaltningen om kommunens tilgang til projektet "Københavns Kulturkvarter. Mødet offentliggøres, så borgerne gives mulighed for at deltage i mødet. Mødet foreslås holdt den 15. september 2016 kl. 17-19.

Bydelsplan

Projektet kan ses i sammenhæng med bydelsplanprocessen, som lokaludvalget har sat i gang, idet det er et bud på, hvordan dele af kvartererne "Metropolzonen" og "Middelalderbyen" kan udvikles.

I arbejdet med bydelsplanen kan lokaludvalget sammen med borgerne og forvaltningen se på, hvordan projektet passer sammen med de øvrige projekter, som kommunen har sat i værk i de to kvarterer. Endvidere kan lokaludvalget se på, hvordan projektet harmonerer med de ønsker, som beboere og erhverv har for deres kvarterer.

Økonomi

Formanden foreslår, at lokaludvalget afsætter en ramme på 10.000 kr. til annoncering af mødet samt til lokaleleje og forplejning. Pengene tages af puljen til borgerdialogaktiviteter.

Videre proces

I mødet den 13. oktober 2016 tager lokaludvalget en opsamling på dialogmødet til efterretning og beslutter, hvordan projektet og borgernes bemærkninger til det kan indgå i Indre By Bydelsplan.

BILAG

1. Københavns Kulturkvarter – byens kulturhistoriske oase:

http://www.kulturkvarter.com/

Beslutning

  1. Lokaludvalget godkendte et ændringsforslag fra Gunna Starck og Niels Jarler om, lokaludvalget ikke står for et åbent dialogmøde om projektet "Københavns Kulturkvarter".
  2. Lokaludvalget godkendte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om at bemyndige formanden til at skrive til Kultur- og Fritidsforvaltningen, at lokaludvalget ønsker at følge kommunens arbejde med "Københavns Kulturkvarter".
    Til top