Mødedato: 17.08.2023, kl. 18:30
Mødested: Trinitatis Sognehus, Pilestræde 67

Høringssvar om kommunens megaeventstrategi

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal godkende et høringssvar til Økonomiforvaltningen om kommunens megaeventstrategi.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret til Økonomiforvaltningen om kommunens megaeventstrategi, der ses i løsningsafsnittet.

Problemstilling

Med mail den 26. juni 2023 har Økonomiforvaltningen bedt lokaludvalget om et høringssvar vedr. et forslag til kommunens eventstrategi. Se forslaget i bilaget. Svarfristen er den 1. september 2023.

Økonomiforvaltningen har bedt om, at høringssvaret struktureres omkring følgende overskrifter:

  • Megaevents i tråd med byens DNA

Megaeventstrategien definerer Københavns DNA som værtsby for megaevents. Københavns Kommune ønsker at sikre, at byens DNA afspejler sig i de megaevents, der afholdes i byen. Både ift. hvilke events byen er vært for, og hvor og hvordan de afholdes. I bedes komme med input til, hvordan Københavns Kommune kan arbejde for, at megaevents der bliver afholdt i byen, kan leve op til byens DNA og være værdiskabende på kort og langt sigt for byen og dens borgere.  

  • Inddragelse af byens aktører

Der er med megaeventstrategien fokus på styrke den politiske involvering i arbejdet med megaevents, ligesom der skal nedsættes tematiske vidensgrupper, der skal understøtte arbejdet. I bedes komme med input til, hvordan Københavns Kommune kan sikre en god inddragelse og dialog med byens relevante aktører.

  • Øvrig input til initiativerne under megaeventstrategien

Ifm. megaeventstrategien er der udarbejdet et bilag, der uddyber de konkrete initiativer under strategien. Hvis I har input, der ikke er dækket af de ovenstående tre temaer, og som relaterer til Københavns Kommunes ansvarsområde ift. planlægning og afvikling af megaevents i byen, så bedes I tilføje dem herunder.

Løsning

Forslag til høringssvar

"Med mail den 26. juni 2023 har Økonomiforvaltningen bedt lokaludvalget om et høringssvar vedr. forslag til kommunens eventstrategi.

Lokaludvalget beder om at få oplysning om, hvordan lokaludvalgets høringssvar vil blive brugt og om hvordan proceduren for den endelige politiske godkendelse af megaeventstrategien er. 

Vedr. "Megaevents i tråd med byens DNA"

Lokaludvalget foreslår,

  • at kommunen tiltrækker events, som signalerer sundhed, klimabevidsthed, miljøbevidsthed, hensyntagen til hinanden, dannelse og kultur.
  • at omdrejningspunktet for events ikke kun er Indre By, men at man i større grad henlægger omdrejningspunktet til bydele, som efterspørger events og arrangementer.
  • at "byen" i denne sammenhæng forstås som Københavns Kommune samt omegnskommunerne, idet mange omegnskommuner har plads til og også gerne vil være vært for events. Eksempler på dette er koncertevents i 2022 og 2023 ved Amager Strandvej i Tårnby Kommune, PostNord Danmark Rundt 2023 i Gladsaxe Kommune og musikfestivalen "Syd for Solen" i Frederiksberg Kommune.
  • at der ikke kun ses på værdiskabelse, men at der også ses på værditab, når man tiltrækker events. Her tænkes bl.a. på de gener, som beboere i Indre By påføres i forbindelse med events.
  • at det skal italesættes, hvad det enkelte megaevent giver til København, så det ikke kun bliver et spørgsmål om at brande byen.
  • at der fastsættes en øvre grænse på antal megaevents pr. sæson pr. bydel, fx 1 pr. kvartal.
  • at man bruger et andet ord end "DNA", som jo er en forkortelse for "Deoxyribonucleic acid".

Vedr. "Inddragelse af byens aktører"

Lokaludvalget foreslår,

  • at lokaludvalgene høres om, hvorvidt en given event i deres bydel er en god idé, inden beslutningen om en rammetilladelse til eventen er truffet
  • at lokaludvalgene høres om, hvordan en given event, som der er givet rammetilladelse til, skal tilrettelægges
  • at beboerforeninger, handelstandsforeninger og repræsentanter for andre interessenter, der berøres af eventen, løbende inddrages i planlægningen af eventen, fx. via en følgegruppe.

 

Vedr. "Øvrig input til initiativerne under megaeventstrategien"

Om 1. Nye kriterier for Megaeventpuljen

Lokaludvalget mener, at kommunens skelnen mellem megaevents, events og arrangementer er kunstig. For beboerne i Indre By er fordele og ulemper ved sådanne aktiviteter stort set de samme, uanset hvilken kommunal kategori, de placeres i. Ved vurdering af megaevents bør man derfor også inddrage, i hvilket omfang der i øvrigt er planlagt eller tilladt events og arrangementer i byen som helhed, i en given bydel i særdelshed og ikke mindst i Indre By, der som regel berøres af sådanne aktiviteter; også selv om aktivitetens omdrejningspunkt ligger uden for Indre By.

Lokaludvalget foreslår, at der formuleres kriterier om,

  • at megaeventen skal være forenelig med beboernes hverdagsliv
  • at megaeventen skal signalere sundhed, klimabevidsthed, miljøbevidsthed, hensyntagen til hinanden, dannelse og kultur
  • at megaeventen kan gennemføres uden en dispensation for musikforskriften
  • at der intet er til hinder for, at megaeventen perspektiverer byens svage positioner. Dette forslag skal ses som en udbygning af kriteriet "Gode perspektiver for at brande København og byens styrkepositioner.".

Derudover foreslår lokaludvalget, at der fastsættes krav om, hvad tilskuddet fra megaeventpuljen skal bruges til. Der bør også fastsættes krav om, hvad tilskuddet ikke må bruges til.

Om 2. Etablering af ’Copenhagen Megaevents’

Lokaludvalget støtter, at kommunens arbejde med megaevents samles, så kommunens  kompetencer og tværgående vidensopsamling opbygges og forankres, og at den brede kompetencesammensætning udnyttes bedst muligt. Sådan bør der også være i andre sammenhænge, fx. når det drejer sig om borgerdialog.

Lokaludvalget er dog opmærksom på at ’Copenhagen Megaevents’ kan føre til

  • yderligere bureaukrati
  • mindre gennemsigtighed
  • større afstand mellem borgerne og embedsværket, der skal håndtere events
  • manglende forståelse i embedsværket for berørte borgeres perspektiv på events.

Lokaludvalget foreslår, at man i stedet overvejer at tiltrække og arbejde med events i en projektorganisering. Det var så vidt vides sådan, man gjorde med Tour de France-starten i 2022. Lokaludvalgets erfaring med Tour de France-starten var, at embedsmændene i vidt omgang stillede op til dialog med borgerne og så vidt muligt forsøgte at indrette eventen, så den var forenelig med hverdagslivet i Indre By.

Lokaludvalget minder om, at kommunen ikke kun er et serviceorgan for eventarrangører, men også er myndighed. 

Om 4. Styrket politisk involvering ift. Københavns næste megaevents

Lokaludvalget beder om at blive hørt om det foreslåede årlige oplæg fra Wonderful Copenhagen, så lokaludvalgets bemærkninger kan indgå i Økonomiudvalget og Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelse. Ideelt set bør der også være borgerdialog om oplægget, før politikerne drøfter det.

Om 5. Etablering af tematiske vidensgrupper

Indre By Lokaludvalg deltager gerne i sådanne vidensgrupper.

Om 6. Opdatering af tilskudsskabelonen

Lokaludvalget foreslår, at opdateringen også omfatter krav om hensyntagen til beboerne i  områderne, som eventen skal foregå i. Fx. et krav om ikke at placere højtalere foran boliger.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
Indre By Lokaludvalg"

 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt høringssvaret, sender sekretariatet det til Økonomiforvaltningen.

Beslutning

1. Indre By Lokaludvalg godkendte udkast til høringssvar vedr. megaeventstrategi med enkelte sproglige ændringer og et par tilføjelser, herunder overholdelse af bæredygtighedsprincipperne og aflæggelse af Agenda21-regnskab, 100% transparens i tilbudsmaterialet/økonomi og at evalueringen skal inkludere de berørte beboere og erhvervsliv.
Til top