B-sag: Genetablering af hegn på Sankt Annæ Plads
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg godkender henvendelsen til Teknik- og Miljøforvaltningen og Realdania med forslag om at genetablere det lave hegn på Sankt Annæ Plads, der fremgår af løsningsafsnittet.
Problemstilling
Johan Frederik Mau skrev den 3. juni 2017 til lokaludvalget og til teknik- og miljøborgmesteren:
"Som beboer på Lille Strandstræde og daglig ”bruger” af Sankt Annæ Plads vil jeg gerne sige tak for ét i mange henseender vellykket løft af pladsen som resultat af Sankt Annæ Plads-projektet.
Her, snart et år efter gen-indvielsen af pladsen, tilbyde jeg hermed mit og mange andre beboeres perspektiv. Vi er mange, der beklager, at man – på trods af indsigelser fra beboerne og på trods af Byrumstrategi for Nyhavnsområdet – fjernede det lave hegn rundt om det grønne areal på pladsen. Jeg vil gerne opfordre til, at hegnet genetableres – det vil skabe et tiltrængt ånderum til ophold, tryghed og fordybelse for beboerne, samt højne såvel sikkerheden og trygheden som æstetikken.
Det lave hegn, der indrammede det grønne areal, var en genial konstruktion. Det var så lavt og indeholdt så tilpas mange låger, at pladsen fungerede under ét. Det holdt ikke folk ude, men uden at lukke af for gennemgang skabte det en tryghed, intimitet og fordybelse, som i dag er forsvundet.
En genskabelse af hegnet vil tjene en bred vifte af formål:
- Et tiltrængt ånderum for ophold, tryghed og fordybelse for beboerne i et kvarter, der er hårdt (og tiltagende) udfordret af turisme: Projektet har væsentligt ændret pladsens karakter, fra et fokus på ophold og fordybelse til et fokus på transit – på at bringe folk fra A til B. Dels er fortovene blevet udvidet markant. Dels er hegnet blevet fjernet. Jo, der er en løftet kant mellem vejen og det grønne areal, ligesom der er træer og bænke. Men tager man plads på en af de mange bænke, føler man ikke fred og ro, man føler sig eksponeret med fodgængere, der passerer forfra, bagfra, til højre og til venstre. Fordi parkeringspladserne og bilerne op til de grønne arealer er blevet fjernet, har man pludselig bilerne lige i nakken. Som sagt – gennemgangen er blevet øget ved at udvide fortovene. Var det derfor ikke naturligt at balancere det ved at mindske gennemgangen gennem det grønne areal ved at etablere et hegn?
Projektet har også væsentligt ændret pladsens karakter, fra et fokus på beboere til et fokus på turister, bl.a. med dets fokus på fuldkommen åbenhed, brede ”monumentale” fortove af granit og udeservering, vel at mærke i et kvarter, der er i forvejen er hårdt udfordret af turisme, klemt inde som det er mellem Nyhavn, Kogens Nytorv, Amalienborg og Ophelia Plads (I parentes bemærket står store turistbusser næsten dagligt parkeret på pladsen, selvom det vist ikke var meningen). Det gør sig godt i turistbrochurer og arkitekturmagasiner, men det fungerer ikke nødvendigvis for beboerne i virkeligheden. Forstå mig ret. Jeg synes, at det er fantastisk, at mennesker fra verden over vil tage til vores fantastiske by, men processen skal håndteres med forståelse for beboerne, så de ikke ender med at føle sig fremmede i eget kvarter.
- Æstetik: Fjernelsen af hegnet har medført øget gennemgang på kryds og tværs af det grønne areal. Det har igen medført, at græsset er slidt ned, på store områder er det helt forsvundet, og at mængden af skrald er taget til.
- Sikkerhed og tryghed: Det er fint, at sikkerhed og trygheden er tænkt ind i projektet med bl.a. høje kantsten, fart bump og indhegning af den ene af de to legepladser. Ikke desto mindre er der stadig mangler. Den anden legeplads med klatrestativet er ikke indhegnet. Børn og voksne passerer frem og tilbage henover vejene, og det er let at glemme, at der indimellem kommer en bil i høj fart. Da jeg forleden (maj 2017) sad og legede med min datter på pladsen, svingede en bil fra vejen direkte ind på passagen for fodgængere og cyklister op langs legepladsen, hvor børn og voksne var samlet. Bilen ville være fortsat lige ind over pladsen, var det ikke fordi lygtepælen havde bremset den.
Det er super, at der været dialog med beboere og erhvervsdrivende. Beboerne har udtrykt et klart, gennemgående ønske om at ”bevare hegnet”, ”ændre så lidt som muligt”, ”bevare fred og ro”, ”undgå tivolisering”, ”bevare bittesmå oaser”, mv.
I betragtning af, hvor meget hegnet, fred og ro, mv. har fyldt, er det lidt påfaldende, at Realdania og forvaltningen i mine øjne ikke rigtigt argumenterer for, hvorfor man ikke ønsker et hegn. Man skriver i referat til borgermøder og opfølgning på høringssvar, at man har ønsket at skabe ”en samlet plads”, men man argumenter ikke for, hvorfor det er godt i sig selv (?! ).
Jeg vil mene, at der må kunne designes et hegn, der skaber rum for ophold, tryghed og fordybelse, samtidig med at pladsen fremstår under ét. Samtidig er det værd at bemærke, at der allerede er mange åbne pladser i kvarteret, f.eks. Kongens Nytorv, Ophelia Plads, Amalienborg Slotsplads, Amaliehaven. Det der mangler er i mine øjne ikke flere åbner pladser men ånderum for beboerne.
Det fremgår at projektmaterialet, at man har ønsket at analysere fordele og ulemper ved at bevare/fjerne hegnet, men jeg har ikke kunnet finde den online.
Jeg har tilladt mig at vedhæfte et par billeder, der illustrerer nogle af de udfordringer, der er ved pladsen (maj 2017)."
Løsning
Formanden foreslår, at lokaludvalget skriver til teknik- og Miljøforvaltningen og Realdania:
"Lokaludvalget har modtaget den vedlagte mail fra Johan Frederik Mau med forslag om at genetablere det lave hegn om de grønne arealer i midten af Sankt Annæ Plads.
Lokaludvalget støtter hans argumentation for forslaget, men vil gerne tilføje, at den nye plads var tænkt som en plads fra husfacade til husfacade. Imidlertid bryder asfalten på de to kørebaner pladsen op, så det reelt kun er midterarealet, der fremstår som en plads eller park. Arealet bør forskønnes og markeres med et hegn.
Foruden et hegn bør pladsen forskønnes med blomster, sådan som oprindeligt var planen.
Endelig bør man værne om pladsens æstetik. Således bør der hverken være en pølsevogn ved siden af Christian X-statuen (det nærmer sig majestætsfornærmelse) eller turistbusparkering på kørebanerne.
Med venlig hilsen
Bent Lohmann,
formand"
Økonomi
Intet.
Videre proces
Når lokaludvalget har godkendt henvendelsen, sender sekretariatet den til Teknik- og Miljøforvaltningen og Realdania. Sekretariatet orienterer borgeren, der har rejst sagen, om lokaludvalgets beslutning.
Beslutning
Til mødet forelå en henvendelse fra Annette Bokkenheuser om turistbusser på Sankt Annæ Plads. Se bilaget.
Lokaludvalget godkendte henvendelsen til Teknik- og Miljøforvaltningen og Realdania, der fremgår af løsningsafsnittet, med forslag om at genetablere det lave hegn på Sankt Annæ Plads.