Parkering i Indre By
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg drøfter vurderingen af resultaterne af lokaludvalgets borgerpanelundersøgelse i januar 2018 om cykel- og bilparkering, der fremgår af afsnittet "Problemstilling".
- at Indre By Lokaludvalg beslutter, at det ikke går videre med resultaterne af lokaludvalgets borgerpanelundersøgelse i januar 2018 om cykel- og bilparkering, der fremgår af bilaget.
- at Indre By Lokaludvalg drøfter Teknik- og Miljøforvaltningens "Parkeringsredegørelse 2018" -se bilaget.
- at Indre By Lokaludvalg drøfter Teknik- og Miljøforvaltningens "Holdningsundersøgelse vedr. parkering", der er omtalt i afsnittet "problemstilling" og ses i bilaget.
- at Indre By Lokaludvalg beslutter, at afsnittene fra Indre By Bydelsplan 2017 om cykel- og bilparkering, der er citeret i afsnittet "Problemstilling", fortsat skal være grundlaget for lokaludvalgets holdning til parkeringspolitiske tiltag i bydelen.
Problemstilling
Baggrund
I oktober 2017 besluttede lokaludvalget, at det ikke ville stille Indre By Borgerpanel til rådighed for Teknik- og Miljøforvaltningen til en borgerpanelundersøgelse om parkering på de vilkår, forvaltningen havde meldt ud. I stedet gennemførte lokaludvalget sin egen borgerpanelundersøgelse om bil- og cykelparkering i januar 2018.
Lokaludvalget drøftede resultaterne af borgerpanelundersøgelsen i sit møde den 8. februar 2018. Der var følgende bemærkninger:
- Vi skal finde ud af, hvor stort bilejerskabet er i Indre By.
- Måske er der flere biler i Indre By, end man tror.
- Kun 7% har angivet, at de er med i en delebilsordning. Hvorfor skal der så etableres flere deleparkeringspladser?
- Besvarelserne vedr. cykelparkering er udtryk for cyklisternes dovenskab.
- Undersøgelsen giver grundlag for at efterspørge systematisk fjernelse af cykellig.
- Man må acceptere, at 64% af de, der har svaret, råder over en eller flere biler.
- Hvis lokaludvalget skal sende undersøgelsen til Teknik- og Miljøforvaltningen, skal det ske med en påtegning med lokaludvalgets prioriteringsliste vedr. fortrinsret til parkering.
- Der er behov for at få et overblik over, hvor biler kan parkeres i anlæg.
- Beskat arbejdsgiverbetalt parkering i gårde.
Lokaludvalget besluttede i mødet den 8. februar 2018 at analysere resultaterne af parkeringsundersøgelsen nærmere.
Vurdering af resultaterne
Sekretariatet, som har kigget på resultaterne, vurderer, at man helt overordnet kan konkludere, at beboerne i Indre By mener,
-
At antallet af bilparkeringspladser til beboerparkering ikke bør være mindre end nu, medmindre man kan ”opdrage” folk til ikke at eje bil.
-
At folk godt kan finde plads til at parkere deres cykler, men at de ønsker sig ordnede og bedre forhold for cykelparkering.
Sekretariatet vurderer, at kvaliteten af undersøgelsen er beskeden, hvilket svarprocenten måske er er afspejling af: 35%.
Undersøgelsen kan ikke bruges til at konkludere på behovet for bil- og cykelparkering i de forskellige i kvarterer i Indre By, da der ikke er spurgt til hvor i Indre By, man bor. Undersøgelsen kan heller ikke bruges til at fortælle om, hvordan beboerne oplever at befinde sig i byrum med bil- og cykelparkering. Derudover blander undersøgelsen fire respondentgrupper:
-
De, der råder over en bil, men ikke cykel.
-
De, der råder over bil og cykel.
-
De, der råder over en cykel, men ikke bil.
-
De, der hverken råder over bil eller cykel.
De, der kun har adgang til cykel, er således blevet stillet spørgsmål med relation til bilparkering, hvilket bl.a. - formentlig - har gjort, at nogle ikke har gennemført hele undersøgelsen.
Derudover er undersøgelsen for snæver i den forstand, at den ikke indeholder kontrolspørgsmål, som man ellers kunne bruge til at se, hvor robuste besvarelserne er.
Endelig skal det med, at der ikke umiddelbart er belæg for at konkludere, at nogle respondenter har svaret ”bevidst” og måske ikke i overensstemmelse med sandheden for at fremme et ønske om enten mere bilparkering eller cykelparkering. Men da temaet er følsomt og politiseret, kan man ikke afvise forsøg på påvirkning af undersøgelsens resultater.
Samlet set bør man være forsigtig med at bruge og fortolke resultaterne af undersøgelsen.
Ikke desto mindre mener sekretariatet, at lokaludvalget kan forholde sig nedenstående resultater og delkonklusioner:
Behovet for bilparkering til beboere i Indre By
Følgende tal illustrerer behovet for bilparkering blandt beboerne i Indre By:
-
64 % er uenig eller meget uenig i, at der skal nedlægges bilparkeringspladser, så der i stedet kan opsættes cykelstativer – 1.682 respondenter.
-
67 % bor i en husstand, der råder over en eller flere biler – 1.933 respondenter.
-
29 % benytter bil flere gange om ugen – 1.830 respondenter.
-
53 % benytter bil flere gang om måneden eller sjældnere – 1.830 respondenter.
-
18 % aldrig benytter bil – 1.830 respondenter.
-
50 % mener, at det er nødvendigt eller meget nødvendigt at have adgang til bil – 1.928 respondenter.
-
17 % vurderer, at de skal mere end 600 meter væk fra deres bopæl for at kunne finde en parkeringsplads.
-
66 % vurderer, at de skal mindre end 400 meter værk fra deres bopæl for at kunne finde en parkeringsplads.
Man kan konkludere,
-
at det ikke er i beboernes interesse at få fjernet flere bilparkeringspladser
-
at det for de fleste, som råder over en bil, er muligt at finde en bilparkeringsplads indenfor rimelig afstand fra deres bopæl
-
at der må være områder i indre By, hvor det er meget svært at finde en parkeringsplads.
-
at for mange er det rart at kunne råde over en bil, men ikke strengt nødvendigt.
Behovet for cykelparkering til beboere i Indre By
-
76 % mener ikke, at muligheden for cykelparkering har betydning for, hvor ofte de cykler – 1.965 (!) respondenter.
-
57 % har nemt eller meget nemt ved at finde en cykelparkeringsplads i deres lokalområde
-
27 % har svært eller meget svært ved at finde en cykelparkeringsplads i deres lokalområde.
-
Mange ønsker cykelparkeringsfaciliteter og gerne mere end blot flere cykelstativer.
-
41 % ønsker cykelparkeringshus eller –kældre, selv om det er dyrt for kommunen – 1949 respondenter.
-
60 % er meget enig eller enig i, at der skal opsættes cykelstativer indenfor 10 meter fra et kryds – 1946 respondenter.
-
28 % er meget enig eller enig i, at der skal nedlægges bilparkeringspladser, så der i stedet kan opsættes cykelstativer – 1.682 respondenter.
-
Stort set alle ønsker en indsats i forhold til herreløse cykler.
-
47 % ønsker, de offentlige institutioners bilparkeringspladser kan benyttes til cykelparkering udenfor dagtimerne – 1935 respondenter.
-
34 % bor i en husstand, der ikke råder over en bil.
Man kan konkludere, at de fleste har mulighed for at parkere deres cykel, men at de ønsker ordnede cykelparkeringsforhold.
Parkeringsredegørelse "Parkering 2018"
Teknik- og Miljøudvalget tog den 7. maj 2018 stilling til Teknik- og Miljøforvaltningens Parkeringsredegørelse "Parkering 2018". Udvalget besluttede,
- at tage parkeringsredegørelsen "Parkering 2018" til efterretning (se bilaget).
- at tage til efterretning at Teknik- og Miljøforvaltningen på baggrund af følgende foreslåede initiativer i "Parkering 2018" udarbejder budgetnotater til forhandlingerne om Budget 2019:
- Åbning af op til 150 eksisterende parkeringspladser ved kommunale institutioner til offentlig parkering. Prisoverslag: 0,5 mio. kr.
- Screening af mulighed for at optimere parkering ved Metro Cityringens stationer samt i området omkring Bardenflethsgade på Amager for at kompensere for tidligere nedlagte parkeringspladser. Mulighederne for etablering af cykelparkering frem for bilparkering kan indtænkes. Prisoverslag: 1 mio. kr.
- Udvidelse af tælleområdet, dvs. hvor Teknik- og Miljøforvaltningen foretager tællinger for parkeringsbelægning, fra kun at omfatte betalingsområdet (rød, grøn, blå og gul zone) til at omfatte alle områder i kommunen med udfordringer i forhold til parkeringskapaciteten. Den fremadrettede udvikling af parkeringsområdet baseres dermed på et mere detaljeret datagrundlag for hele byen. Prisoverslag: 0,5 mio. kr.
- Udvidelse af betalingsparkering til områder med parkeringspres. Udvidelse af betalingsområdet forventes at medføre ca. 10 % mindre efterspørgsel på parkering, hvilket svarer til ca. 3.500 pladser. I enkelte områder forventes effekten dog at kunne være op til 20 % mindre efterspørgsel, jf. effekten i gul zone. Prisoverslag: 50 mio. kr.
- Forhøjelse af pris for timeparkering med ca. 15 % for, at initiativet har effekt på parkering. I rød zone vil forslaget eksempelvis medføre en stigning fra 36 kr. til 42 kr. for en times parkering i dagtimerne (jf. bilag 2, s. 21, tabel 4 for effekt af forhøjelsen i alle takstzoner). Forhøjelsen forventes at medføre ca. 10 % mindre efterspørgsel på parkering, hvilket i nuværende zone svarer til ca. 5.200 parkeringspladser. Prisoverslag: 0,25 mio. kr.
- Etablering af samarbejde på tværs i regionen om Parkér og Rejs-anlæg samt bidrag til analyser af mere præcis potentialeafklaring målrettet Region Hovedstaden, udarbejdelse af business cases samt afklaring af, hvordan en model for kommunal medfinansiering af Parkér og Rejs-anlæg uden for København kan udformes inden for kommunalfuldmagten. Prisoverslag: 1,2 mio. kr.
Endvidere blev det besluttet, at Teknik- og Miljøforvaltningen går i dialog med Økonomiforvaltningen og Slots- og Kulturstyrelsen med henblik på en regelforenkling for parkering i Den Hvide Kødby, og at den endelige model fremlægges i en indstilling for Teknik- og Miljøudvalget.
Holdningsundersøgelse vedr. parkering
Den 3. maj 2018 skrev Teknik- og Miljøforvaltningen til lokaludvalgene om en holdningsundersøgelse på parkeringsområdet, som den gennemførte i efteråret 2017 - samme undersøgelse, som forvaltningen havde ønsket at bruge Indre By Borgerpanel til.
Forvaltningen skrev bl.a.:
"...at undersøgelsen bygger på over 8.400 besvarelser. Således er langt de fleste besvarelser (ca. 8.000) indhentet via fire lokaludvalgs borgerpaneler (Østerbro, Christianshavn, Bispebjerg og Brønshøj-Husum) samt KK borgerpanel, der dækker hele byen. De sidste 400 besvarelser er indhentet via gadeinterviews fra forskellige områder i København, herunder Indre By.
Til forskel fra en lignende holdningsundersøgelse på parkeringsområdet fra 2013 har det været målet med den nye undersøgelse at undersøge holdninger blandt alle borgere og ikke kun dem, som har bil. Endvidere fokuserer denne undersøgelse både på bil – og cykelparkering. Resultaterne i rapporten fokuserer ikke på enkelte områder, men er i stedet baseret på fem grupperinger, der hver især repræsenterer typer af borgere i København. De fem persontyper er sammensat på baggrund af boligtype (parcelhus eller lejlighed), om respondentens husstand har rådighed over bil, samt om respondenten bor inden for eller uden for betalingszonen.
Konklusioner
Set på tværs af spørgeundersøgelsen og gadeinterviews er der en række interessante resultater. Herunder oplever en stor andel af respondenterne, at antallet af bilparkeringspladser er passende. De, der oplever at der er for få pladser, er respondenter i lejlighed med bil til rådighed især inden for betalingszonen. Samtidig oplever respondenter uden bil til rådighed, at der er for mange parkeringspladser til bil.
Til spørgsmål om borgernes holdning til prioritering af byens rum, prioriterer alle persontyper ”træer og grønne områder” højest på spørgsmålet ”hvad er vigtigst, at der er plads til i byens rum?”. Cykelstier har den næsthøjeste prioritet. Der henvises til den vedhæfte rapports ”Sammenfatning af resultater” for overblik over alle overordnede konklusioner.
Supplerende beregninger med vægtning i forhold til bilrådighed
I undersøgelsen har godt halvdelen af respondenterne rådighed over en eller flere biler i husstanden. Antallet af borgere med rådighed over bil er dermed overrepræsenteret blandt de 8.400 besvarelser, der indgår i undersøgelsen. Teknik- og Miljøforvaltningen har derfor fået COWI til at supplere undersøgelsen med beregninger af svarresultaterne vedrørende spørgsmål om ”Brug af cykel” (A.2 i undersøgelsen) og ”Konkrete forhold” (A.3 i undersøgelsen), som er vægtet i forhold til, at det ifølge Danmarks Statistik kun er 29% af familierne i København, der i 2017 havde rådighed over mindst en bil.
Denne vægtning ændrer ikke på de overordnede konklusioner fra COWI rapporten, men medfører eksempelvis, at der er færre, der synes biler er tegn på en dynamisk by. Samtidig synes flere, at det er en god idé at erstatte bilparkering med cykelparkering, jf. vedhæftede supplerende beregninger fra COWI."
Indre By Bydelsplan om parkering
I Indre By Bydelsplan 2017 skrev lokaludvalget bl.a. følgende om parkering:
"Parkeringsforholdene i visse dele af Indre By matcher ikke forventningen om, at man som beboer i Indre By skal have mulighed for at parkere sin bil mindre end 500 meter fra sin bopæl."
"Cykelparkeringen i Indre By skal optimeres samtidig med, at kulturen omkring cykelparkering skal forbedres. En optimering af cykelparkering skal omfatte etablering af cykelparkering
- i trygge og let tilgængelige cykelparkeringshuse og –kældre med mulighed for at få luft i dækkene
- i 10 m-zonen ved vejkryds
- på nedlagte bilparkeringspladser
- ved en løbende indsats for at fjerne "døde" cykler, herunder en ordning hvor private grundejere får tilladelse til at fjerne cykler
- med aftaler med offentlige institutioner om etablering af flexparkeringspladser på deres ejendom, som i dagtimerne benyttes til bilparkering og i resten af døgnet til cykelparkering."
"Der er brug for en undersøgelse af hvem, der kan tænkes at afskaffe deres egen bil og gå over til delebil. Der skal etableres delebilparkering i de områder af Indre By, hvor der konstateres et behov. I udgangspunktet bør delebiler i Indre By være el-biler eller hybridbiler."
"Det vigtigste trafikpolitiske instrument til reduktion af biltrængslen er betalingsparkering. En stor del af bilpendlerne på statslige og private parkeringspladser betaler ikke for parkering. Via en ligestilling af bilpendlere hvad betalingsparkering angår, vil kommunen være i stand til at mindske biltrængslen i Indre By."
"Overordnet ønsker lokaludvalget, at beboerne i Indre By har adgang til en parkeringsplads inden for rimelig afstand af deres bopæl. Hvis man skal gåmellem bopæl og parkeringsplads, bør afstanden være max. 500 m, men hvis man etablerer cykelparkering ved parkeringspladserne, såbeboerne kan cykle til deres parkerede bil, kan afstanden mellem bopæl og parkering godt være op til 7-800 m.
Men ellers skal parkeringsarealerne i Middelalderbyen prioriteres til:
- af- og pålæsning
- parkering for håndværkere mv., der skal udføre opgaver i ejendomme i Indre By
- handicapparkering og parkering for handicapkørselsordninger
- beboerparkering
- parkering af el-drevne delebiler
- elbilparkering
- pendlerparkering og privat kundekørsel
- reduktion af den gennemkørende trafik, såder er plads til andre aktiviteter, herunder cykelparkering.
Kommunen skal købe sig ind i flere parkeringshuse, så ̊beboerne kan bruge dem som erstatning for de parkeringspladser, der nedlægges i gaderne. Lokaludvalget opfordrer til, at man ser fremskaffelsen af nye parkeringspladser i sammenhæng med de gadeparkeringspladser, der de seneste par år er blevet nedlagt eller planlægges at blive nedlagt i bydelen. Blandt andet er der behov for nye beboerparkeringsmuligheder i området omkring Sankt Annæ Plads.
I forbindelse med ændringer i byrummet kan der være behov for at nedlægge parkeringspladser, som så skal erstattes med parkeringspladser andetsteds. Nedlæggelse af parkeringspladser skal ikke ske, før erstatningsparkeringspladserne er fremskaffet. Det er vigtigt, at erstatningsparkeringspladserne ligger max. 500 meter fra de parkeringspladser, der bliver nedlagt.
Lokaludvalget støtter ideen om, at man med "Smart City"-initiativer gør det nemmere for borgerne at finde ledige parkeringspladser, så søgetrafik minimeres."
Løsning
Som afrunding på lokaludvalget borgerpanelundersøgelse om bil- og cykelparkering, der blev gennemført i januar 2018, foreslår formanden, at lokaludvalget gør status på bil- og cytkelparkeringen i Indre By. Drøftelsen kan tage udgangspunkt i
- vurderingen af resultaterne af lokaludvalgets borgerpanelundersøgelse i januar 2018 om cykel- og bilparkering, der fremgår af afsnittet "Problemstilling"
- Teknik- og Miljøforvaltningens "Parkeringsredegørelse 2018" -se bilaget.
- Teknik- og Miljøforvaltningens "Holdningsundersøgelse vedr. parkering", der er omtalt i afsnittet "problemstilling" og ses i bilaget.
- Afsnittene fra Indre By Bydelsplan 2017 om cykel- og bilparkering, der er citeret i afsnittet "Problemstilling"
Formanden mener,
- at der ikke er grundlag for at gå videre med resultaterne af lokaludvalgets borgerpanelundersøgelse i januar 2018 om cykel- og bilparkering
- at afsnittene fra Indre By Bydelsplan 2017 om cykel- og bilparkering, der er citeret i afsnittet "Problemstilling", fortsat skal være grundlaget for lokaludvalgets holdning til parkeringspolitiske tiltag i bydelen.
Økonomi
Intet.
Videre proces
Afsnittene fra Indre By Bydelsplan 2017 om cykel- og bilparkering, der er citeret i afsnittet "Problemstilling", er grundlaget for lokaludvalgets holdning til parkeringspolitiske tiltag i bydelen.
Bilag
0. Indre By Bydelsplan 2017 (ikke på papir):
Beslutning
- Lokaludvalget drøftede vurderingen af resultaterne af lokaludvalgets borgerpanelundersøgelse i januar 2018 om cykel- og bilparkering, der fremgår af afsnittet "Problemstilling".
- Lokaludvalget besluttede, at det ikke går videre med resultaterne af lokaludvalgets borgerpanelundersøgelse i januar 2018 om cykel- og bilparkering, der fremgår af bilaget.
- Lokaludvalget besluttede, at afsnittene fra Indre By Bydelsplan 2017 om cykel- og bilparkering, der er citeret i afsnittet "Problemstilling", fortsat skal være grundlaget for lokaludvalgets holdning til parkeringspolitiske tiltag i bydelen.