Forhold i Frederiksstaden
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg godkender henvendelsen til Teknik- og Miljøforvaltningen, der fremgår af løsningsafsnittet,
- om affaldsproblemer i Frederiksstaden
- om forskønnelse af Frederiksgade bl.a. med en brostenlægning af vejbanen
- om omstilling af lyskrydset Bredgade / Frederiksgade til fordel for gående mellem Marmorkirken og Amalienborg Slotsplads
- om omstilling af lyskrydset Nyhavn / Toldbodgade.til fordel for gående mellem Kongens Nytorv og Inderhavnen
Problemstilling
Affaldsproblemer
Under "Åben spørgetid i lokaludvalgsmødet den 12. april 2018 beskrev en borger affaldsproblemerne i Fredericiagade mm. Fra referatet:
"En borger orienterede om, hvor beskidt der er i gaderne omkring Amalienborg, bl.a. i Fredericiagade og på havnepromenaden; om glas fra knuste bilruder, overfyldte affaldsspande og gamle containere, der står hen. Han fandt det frustrerende og pinligt. Kommunen har ikke reageret på hans henvendelser om manglende renhold. Han mente, at en del af problemet skyldes, at der ikke kan gøres rent på grund af parkerede biler.
Luís Cardador svarede, at han kan genkende problemet i Amaliegade.
Hannibal C. Holt svarede, at kvarteret er en svinesti.
Ingolf Ibus svarede, at henvendelser til kommunen via giv et praj-ordningen hjælper. Han gav borgeren ret i, at det er svært at finde den rigtige indgang til kommunen.
Jens Erik Frandsen svarede, at lokaludvalget kan tage problemet op, når det i august mødes med teknik- og miljøborgmesteren.
Lean Milo svarede, at det er relevant at tage problemet op og at det var prisværdigt af borgeren at gøre det. Der er behov for ejerskab til lokalområdet med opbakning fra kommunen og der er behov for at se på placeringen af affaldsspande. De, som leder efter pantflasker i affaldsspande, spreder affaldet, hvorfor der bør sættes pantholdere på dem.
Kjeld A. Larsen svarede, at fejemaskinerne skubber affaldet rundt og at deres drivmidler udgør et mljøproblem. Der er ingen lette løsninger, men borgerne bør aktiveres til renhold, hvor de bor.
Marietta Bonnet svarede, at udsatte steder, fx ved værtshuse, ikke renholdes, hvilket ikke er rimeligt.
Jep Loft svarede, at man bør overveje et parkeringsforbud en gang om måneden, så der kan rengøres. I Malmø har man den ordning.
Peter Stakemann svarede, at der også er affaldsproblemer i Gothersgade og i Kongens Have. I Kongens Have er der affald, når haven åbner om morgenen.
Sally Mountfiled svarede, at der ikke bør gøres rent med løvblæsere, da de larmer.
Dorthe Lindberg svarede, at man kan henvende sig til kommunen via Facebook for et hurtigt svar.
Bent Lohmann svarede, at der er beskidt på Nørreport om morgenen og om eftermiddagen. Stedet trænger til en grundrengøring.
Susan Brinck svarede, at der er behov for bevidsthed om problemet. Affaldet kommer ikke af sig selv. Der er sket et moralsk skred."
Forskønnelse af Frederiksgade
En borger skrev den 10. marts 2018 til lokaludvalget:
"Aksen mellem Amalienborg Slot og Marmorkirken bør markeres i brostensbelægningen. Den har været der før, men blev i Frederiksgade for mange år siden dækket med asfalt.
Aksen var betydningsfuld, da Frederiksstaden blev planlagt i 1750erne. Den skulle forbinde Amalienborg med Marmorkirken (Frederiks Kirken) og danne en form for omdrejningslinie for dette nye byområde. Men faktisk også senere, da Operaen blev bygget. Den skulle ligge præcis i Aksen, hvilket også skete.
Brostenene ligger der endnu. De kan ses som et svagt mønster i asfaltbelægningen, så det skulle være overkommeligt, også økonomisk at etablere en synlig Akse.
Jeg har for et års tid siden foreslået stadsarkitekt Tine Saaby projektet, men har endnu ikke modtaget noget svar. Derfor skrev jeg til den daværende teknik- og miljøborgmester Morten Kabell, som svarede bl.a., at en brolægning over den meget trafikerede Bredgade selv med støjsvage sten ville give en øget trafikstøj. Han kunne derfor ikke anbefale forslaget. Men nu er der kommet en ny borgmester, og det kan være, hun ser anderledes på idéen.
Metrobyggeriet ved Marmorkirken er snart færdigt. Belægningen ved nedgangene vil være fliser i samme farve som de omkringliggende bygninger og er en gave fra Realdania til Københavns kommune. Resten af området tænkes at være en asfaltbelægning, som det allerede er i dag.
Derfor kan det tænkes, at Realdania eller A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond Til Almene Formaal kunne være interesseret i at betale genetableringen af brostensbelægningen fra Marmorkirken over Bredgade til Amalienborg.
Den historiske bydel Frederiksstaden vil få et fortjent arkitektonisk løft, og den historiske Akse vil blive markeret ikke alene vertikalt, men også horisontalt.
Det vil glæde mig meget, om Lokaludvalget vil drøfte forslaget og bistå med at få det gennemført, idet jeg naturligvis er rede til at uddybe det i den udstrækning, Lokaludvalget måtte ønske."
Omstilling af lyskrydsene Bredgade/Frederiksgade og Nyhavn/Toldbodgade
Primo marts 2018 drøftede det daværende formandskab for lokaludvalget muligheden for at omstille lyskrydsene Bredgade/Frederiksgade og Nyhavn/Toldbodgade, så de altid står med grønt for trafikanterne i hhv. Frederiksgade og Nyhavn og kun viser rødt, når der kommer trafik i hhv. Bredgade og Toldbodgade.
Formålet er at tilgodese fodgængerstrømmen
- ad Frederiksgade mellem Marmorkirken og Amalienborg Slotsplads. Behovet vil vokse, når metrostationen ved Marmorkirken åbner.
- ad Nyhavn mellem Kongens Nytorv og Inderhavnen.
Løsning
Formanden foreslår, at lokaludvalget skriver til Teknik- og Miljøforvaltningen:
"Indre By Lokaludvalg har i sit møde den 17. maj 2018 drøftet forholdene i Frederiksstaden, som i stigende grad besøges af turister.
Affaldsproblemer
Gaderne omkring Amalienborg er beskidte. Det gælder bl.a. Fredericiagade, Amaliegade og havnepromenaden. Der ligger glas fra knuste bilruder, affaldsspandene er overfyldte og gamle containere står hen. Det er pinligt med sådanne forhold i dette kvarter. Se de vedlagte fotos.
Lokaludvalget foreslår, at der opsættes flere affaldsspande i kvarteret omkring Amalienborg, især på havnepromenaden, og at de tømmes med en frekvens, der matcher brugen af området.
Endvidere foreslår lokaludvalget, at der en gang om måneden er parkeringsforbud i gaderne i kvarteret, så det bliver muligt at feje med fejemaskine.
Forskønnelse af Frederiksgade
Den fine akse mellem Amalienborg Slot og Marmorkirken bør markeres i Frederiksgade med brosten. Brostene er der fortsat, men blev for mange år siden dækket med asfalt.
Aksen var betydningsfuld, da Frederiksstaden blev planlagt i 1750erne. Den skulle forbinde Amalienborg med Marmorkirken og danne en form for omdrejningslinie for dette nye byområde.
Lokaludvalget foreslår, at asfalten i Frederiksgade mellem Amalienborg og Marmorkirken fjernes, så brostene kan træde frem.
Lokaludvalget foreslår endvidere, at forvaltningen og lokaludvalget sammen ser på, hvordan Frederiksgade kan forskønnes yderligere. Gaden trænger til et løft, som matcher de smukke omgivelser.
Omstilling af lyskrydset Bredgade/Frederiksgade
Fodgængerstrømmen ad Frederiksgade mellem Marmorkirken og Amalienborg Slotsplads vil stige, når metrostationen ved Marmorkirken åbner. Især turister vil benytte gaden mere, end det sker i dag, forventer lokaludvalget.
Vi foreslår derfor, at lyskrydset Bredgade/Frederiksgade omstilles, så det altid står med grønt for trafikanterne i Frederiksgade og kun viser rødt, når der kommer trafik i Bredgade.
Omstillingen af lyskrydset Nyhavn/Toldbodgade
Fodgængerstrømmen ad Nyhavn mellem Kongens Nytorv og Inderhavnen er voldsom på begge sider af kanalen. Cykliststrømmen på Nyhavns skyggeside er også voldsom. Alligevel er dobbeltkrydset ved Nyhavnsbroen sat sådan, at ventetiden for trafikanterne, der skal krydse Toldbodgade, må vente forholdsvis længe for at komme over.
Lokaludvalget foreslår, at lyskrydset Nyhavn/Toldbodgade omstilles, så det altid står med grønt for trafikanterne i Nyhavn på begge sider af kanalen og kun viser rødt, når der kommer trafik i Toldbodgade.
Med venlig hilsen
Bent Lohmann,
formand"
Økonomi
Intet.
Videre proces
Når lokaludvalget har godkendt henvendelsen, sender sekretariatet den til Teknik- og Miljøforvaltningen.
Beslutning
Lokaluudvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jens Erik Frandsen om, at lokaludvalget bemærker, at affaldshåndteringen ikke er løst tilfredsstillende i hele Indre By.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jens Erik Frandsen om, at lokaludvalget foreslår, at affaldsspande skal designes, så fugle ikke kan fiske affald op af dem.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Hannibal C. Holt om, at lokaludvalget bemærker, at bydelen forekommer nusset og fedtet pga. af utilstrækkelig affaldshåndtering og utilstrækkelig renholdelse af gade- og fortovsarealer, hvorfor der er behov for en hovedrengøring.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Ingolf Ibus om, at lokaludvalget i foreslår, at kommunen afsætter flere ressourcer til at skabe en kulturændring blandt borgerne og bydelens gæster vedr. bortskaffelse af affald i byrummet.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget foreslår, at der i tilladelser til optog, demonstrationer, events mv. skal være et vilkår om oprydning.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Hannibal C. Holt om, at lokaludvalget foreslår, at det skal have en konsekvens at smide affald på gaden.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jan Frederik Hansen om, at lokaludvalget bemærker, at kommunen skal håndhæve regler om affald.
Lokaludvalget godkendte henvendelsen til Teknik- og Miljøforvaltningen, der fremgår af løsningsafsnittet, med de tiltrådte ændringsforslag.