Mødedato: 16.08.2018, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Høringssvar om butiksstørrelser i detailhandlen

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar om "Forslag til kommuneplantillæg for Butiksstørrelser i detailhandlen".

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret om "Forslag til kommuneplantillæg for Butiksstørrelser i detailhandlen", der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Økonomiforvaltningen har den 7. juni 2018 sendt  "Forslag til kommuneplantillæg for Butiksstørrelser i detailhandlen" i offentlig høring på bliv hørt-portalen med svarfrist den 9. september 2018.

Borgerrepræsentationen har vedtaget, at Økonomiforvaltningen skal udarbejde et kommuneplantillæg for at indarbejde planlovens nye bestemmelser for butiksstørrelser, dog således at Kommuneplan 2015 overordnede detailhandelsstruktur respekteres. Der gennemføres et tillæg nu, i stedet for at vente til den kommende kommuneplanrevision, for at imødekomme efterspørgslen efter muligheden for store udvalgsvarebutikker i City.

Før lovændringen var den maksimale butiksstørrelse for dagligvare- og udvalgsvarebutikker i bymidter og bydelscentre fastlagt til henholdsvis 3.500 m² og 2.000 m², og den maksimale butiksstørrelse for butikker i lokalcentre til 1.000 m². Der kan dog hvert fjerde år planlægges for 9 store udvalgsvarebutikker med over 2.000 m² – 3 i City (inkl. Fisketorvet) og 3 i Ørestad City, samt 3 i de øvrige bymidter under ét.

Med ændringen er den maksimale butiksstørrelse for dagligvarebutikker i bymidter og bydelscentre fastlagt til 5.000 m² og i lokalcentre til 1.200 m². Grænsen for den maksimale butiksstørrelse for udvalgsvarebutikker er ophævet og fastlægges derfor af kommunen i kommuneplanen.

Formålet med det kommende kommuneplantillæg er således at ændre Kommuneplan 2015’s butiksstørrelser inden for Planlovens nye rammer, mens andre forhold i detailhandelsrammerne, herunder afgrænsning af eller det samlede mulige detailhandelsareal i de enkelte rammer, ikke forventes at blive ændret. Eventuelle yderligere ændringer vil afvente den kommende revision af kommuneplanen, der forventes af ske i 2019.

I de regionale bymidter City, Fisketorvet og Ørestad fastlægges størrelsen på dagligvarebutikker til planlovens maksimale bruttoetageareal på 5.000 m2. Det maksimale bruttoetageareal for udvalgsvarebutikker fastlægges ligeledes til 5.000 m2.

Løsning

Formanden foreslår følgende høringssvar:

"Indre By Lokaludvalgs holdning til "Forslag til kommuneplantillæg for Butiksstørrelser i detailhandlen": kommer til udtryk i følgende to uddrag fra Indre By Bydelsplan 2017:

"Overordnet skal Indre By derfor udvikle sig sådan, at der igen bliver plads til beboere og til detailhandel i Indre By. Lokaludvalget ønsker at fremme det lokale miljø og særpræg i de forskellige kvarterer. Indre By skal være for alle og ikke kun for gæsterne."

"Butiksstrukturen i Indre By skal understøtte, at bydelen rummer beboelse. Specialbutikker og detailhandel skal igen have fodfæste i Indre By til glæde for hele Hovedstadsregionen. Der pågår en uheldig udvikling i Indre By, hvor kædeforretninger, restauranter og cafeer er ved at sætte sig på det hele. De må gerne være her, men gaderne i Indre By skal ikke ligne andre storbyers hovedstrøg. Indre By skal være stedet, hvor man køber det, man ikke kan få andre steder. En af de måder, man kan bremse at de små butikker presses ud, er ved at forbyde sammenlægning af butiksarealer, idet de internationale kæder normalt kræver butikker med et stort areal."

 

I forslaget skriver forvaltningen, at kommuneplantillægget imødekommer efterspørgslen efter muligheden for store udvalgsvarebutikker i City. Vi beder om at få oplyst, om der foreligger konkrete ønsker om at etablere store udvalgsvarebutikker i City og i givet fald få oplyst, hvem der har fremsat ønske om dette.

Der findes ikke nogen grund til at hæve den maksimale forretningsstørrelse. En del af særkendet ved Middelalderbyen er netop de forholdsvis små butikker og de små butikker skal fortsat prioriteres. Større butikker hører ikke hjemme i centrum, hvorfor kommunen bør udpege andre steder, hvor man kan have store butikker, bl.a. ud fra en trafikal begrundelse.

Derudover opfordrer lokaludvalget kommunen til at stille krav til større butikker og butikscentre om, at de skal tilbyde mulighed for at låne transport til at køre varer hjem på, fx ladcykler som IKEA nu vil.

Endelig beder lokaludvalget om, at forvaltningen nøje overvejer det foreliggende kommuneplantillæg samt den kommende kommuneplanstrategi i lyset af udviklingen indenfor e-handel. Medierne omtalte for nylig, hvordan e-handel har lukket storcentre i USA.

Vi har noteret os forvaltningens bemærkninger i Hvidbogen om 

  • hvordan muligheden for at etablere store udvalgsvarebutikker i City (dvs. Middelalderbyen) vil påvirke detailhandelsstrukturen i Indre By 
  • hvordan trafikstrukturen i Indre By vil udvikle sig: Den offentlige trafik, fodgængertrafik, biltrafik og -parkering samt cykeltrafik og -parkering.
  • hvordan udviklingen indenfor e-handel vil påvirke detailhandlen i Københavns Kommune som helhed.

Vi beder om, at et notat til Økonomiudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og lokaludvalget om udviklingen i butiksstrukturen i Indre By de seneste 25 år indgår i beslutningsgrundlaget.

Lokaludvalget har ikke haft borgerdialog om denne sag.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt høringssvaret, lægger sekretariatet det på bliv hørt-portalen.

 

Beslutning

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at lokaludvalget spørger om, hvorfor kommunen vil ændre bestemmelserne i kommuneplanen vedr. max. butiksstørrelser, når ændringen i Planloven ikke forpligter kommunen til ændringerne.

 

Lokaludvalget godkendte høringssvaret om "Forslag til kommuneplantillæg for Butiksstørrelser i detailhandlen", der fremgår af løsningsafsnittet, med det tiltrådte ændringsforslag.

Til top