B-sag: Henvendelser til lokaludvalget, maj 2024
Indstilling
Indstilling om,
- at Indre By Lokaludvalg tager håndteringen af henvendelser til lokaludvalget siden lokaludvalgsmødet den 11. april 2024 til efterretning.
Problemstilling
Borgere har henvendt sig til lokaludvalget.
Løsning
1. På cykel i København
En borger orienterede med mail den 4. maj 2024 lokaludvalget om hans brev til Teknik- og Miljøforvaltningen om forhold for cyklister på en rute mellem Valby og Nørre Voldgade, der bør forbedres. Forhold i Indre By:
"Jeg svinger nu over Tietgens bro. Ved hotellet Villa Copenhagen er det ofte et problem, at der holder taxaer midt i den kraftige trafik af cyklister og højresvingende biler. Det skaber farlige situationer og blokerer fremkommeligheden. Hotellet og taxafirmaer bør kontaktes, om nødvendigt skal bødeblokken frem.
Jeg svinger til venstre op ad Bernstorffsgade. Samtlige vejbrønde er mere eller mindre smadrede. Ved regnvejr opstår store pytter, hvorfra det sprøjter op når den tunge og omfattende trafik trækker forbi.
Heldigvis passer lyset ved Tivoli ofte sammen med krydset ved Hotel Villa. Der er også grønt for cyklisterne i den periode, som busserne har til at komme ud fra busholdepladsen.
Ved Tivoli foodhall opstår en stor pyt på cykelstien, hver gang det regner. Jeg har anmeldt den gentagende gange via Giv et praj. Intet er sket endnu.
Hotel Nimb, og Tivoli Foodhall har mange taxaafhentninger og vareleveringer i morgentimerne. Fra 7-9 er det både i strid med reglerne på stedet og til stærk gene for trafikken. Der skal findes en løsning. Om nødvendigt må bødeblokken frem.
Lysene er passet sådan sammen, at jeg altid når frem til Vesterbrogade præcis som lyset går i rødt og der kommer svingpil. Den høresvingende trafik er stærkt begrænset, så det er fristende at se sig bagud efter eventuel trafik i svingbanen og så smutte over, hvis der ikke er nogen. Det er ulovligt og farligt. Det bør derfor undersøges, om lysene kan passes bedre sammen. Bilerne holder alligevel i kø.
Krydset Hammerichsgade/Axeltorv skifter forbandet langsomt takket være stort set ubenyttede venstgresvings-pile. Jeg vender tilbage hertil på vejen tilbage.
Fremme ved HC Andersens Boulevard er vi mange cyklister, der skal op ad Nørre Voldgade. Ved Jarmers Plads har lyset den sidste måned været således indrettet, at alle cyklisterne, der netop har passeret H. C. Andersens Boulevard bliver fanget på øen lige før krydsningen af Vester Voldgade. Det giver ingen mening. En del cyklister tager den over for rødt. Det er farligt. Det må og skal sikres, at bølgen af cyklister, der netop er startet op fra H. C. Andersens Boulevard let kan komme videre om ad Nørre Voldgade. Som det er i dag tages der alt for store hensyn til de få bilister, der skal ned ad Vester Voldgade. Jeg har påpeget disse problemer lige siden krydset blev bygget om. Intet er sket. Med den sidste justering er situationen blevet værre, idet den efterlader en masse cyklister på en lille ø, og får et stigende antal til at tage den farligt overfor rødt.
Turen tilbage
Opstarten over HC Andersens Boulevard fungerer fint. Strækningen ned ad Hammerichsgade er dog præget af mange stop. Lysene er koordineret sådan, at man altid bliver fanget i krydset Hammerichsgade / Ved Vesterport. Det er muligt, at det problem ikke kan løses, men i alle fald, så bør der ses på behovet for svingpile. Trafikken fra Ved Vesterport og Axeltorv er stærkt begrænset og svingpilene bruges ikke længere af busser.
Nede på Bernstorffsgade har fodgængerovergangen ved Tivoli / Hovedbanegården en periode, hvor der lukkes busser ud. Denne periode passer perfekt til cyklister, fordi der ikke er biler fra taxilommen og antallet af fodgængere fra busøen er begrænset. På Tivolisiden kan cyklisterne køre frem i denne periode, men det kan de ikke på Banegårdssiden. Det er fuldstændigt grundløst."
Byudviklingsgruppen vil drøfte borgerens brev.
2. Affaldsinfrastruktur på Hauser Plads
Med mail den 29. april 2024 orienterede en ejerforening på Hauser Plads lokaludvalget om deres indsigelse til Teknik- og Miljøforvaltningen mod den nuværende placering af plast-, pap- og madsorteringspunktet - et minisorteringspunkt - samt glascontaineren uden for deres fredede ejendom. Ejerforeningen lægger til grund, at den ukorrekte placering af affaldssorteringen skyldes den tidligere opstilling af byggeaffaldscontainere og skurvogne ved Hauser Plads 1, som er den vedtagne placering.
Ejerforeningen beder om, at affaldssorteringen rykkes i overensstemmelse med de politisk godkendte retningslinjer til den rigtige placering af sorteringspunkterne.
Ejerforeningen oplyser,
- at i følge retningslinjerne og det vedtagne kort over placering af sorteringspunkter, skal minisorteringspunkter placeres på den modsatte side af legepladsen på Hauser Plads.
- at der allerede er tre andre glascontainere opstillet inden for en radius af ca. 30 meter
- at den nuværende placering af minisorteringspunktet og glascontaineren foran Hauser Plads 16 er skadelig både for beboernes anvendelse af området og for de små erhvervsdrivende.
- at den nuværende placering af minisorteringspunktet og glascontaineren ikke bidrager til at bevare områdets unikke atmosfære og kan potentielt skade dets kulturarv.
- at den øgede trafik i forbindelse med afhentning af affald medfører en væsentlig støjforurening og forårsager skader på vejen foran ejendommen, hvor vejen er sunket ind og brostenene ligger skævt.
Lokaludvalgets sekretariat er i dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen om, hvordan der samles op på borgernes erfaring med minisorteringspunkterne.
3. Skiltning på Sankt Annæ Plads og adgang til Store og Lille Strandstræde
Med mail den 25. april 2024 spurgte en borger, om det er lovligt at opsætte et indkørsel forbudt-skilt på Sankt Annæ Plads mod ensretning, der forhindrer beboere i Store og Lille Strandstræde i at komme hjem.
Teknik- og Miljøforvaltningen svarede den 29. april 2024 borgeren og lokaludvalget, at adgangen i bil fra Sankt Annæ Plads til Strandstræderne skal/kan ske fra det spor, der ligger nærmest på Strandstræderne, og som er ensrettet fra Bredgade i retning mod havnen.
4. Badstuestræde
Med mail den 24. april 2024 spurgte en erhvervsdrivende i Badstuestræde om planerne for vejarealets benyttelse, nu hvor kantstensparkeringen sløjfes.
Sekretariatet har svaret, at partierne bag Overførselssagen henviser finansiering af brug af de midlertidige byrum til budget 2025:
”TM07 Midlertidige byrum i Middelalderbyen
Parterne er enige om, at der skal tages stilling til midlertidig brug af de byrum, der opstår i takt med at gadeparkering bliver nedlagt og indtil flagskibsprojekterne etableres. Finansiering af de midlertidige byrum henvises til Budget 2025”.
Derudover har sekretariatet bedt Teknik- og Miljøforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget. Svaret foreligger endnu ikke.
5. Nærgenbrugsstationen på Charlotte Ammundsens Plads
En borger har med mail den 18. april 2024 udtrykt undren over nærgenbrugsstationens udseende: Containere, med et slidt og ærgerligt udseende, der ikke passer til Indre Bys øvrige arkitektur.
Borgeren udtrykker samtidig fornøjelse over at kunne benytte nærgenbrugsstationen.
En anden borger gav med mail den 10. april 2024 udtryk for bekymring over pladsens udvikling, der i hans øjne er blevet en losseplads og et utrygt sted at gå forbi efter mørkets frembrud.
Han oplyser, at folk i biler kommer og dumper deres sofaer osv. på alle tider af døgnet. Han undrer sig over, at en offentlig plads i et tæt boligkvarter er blevet en genbrugsstation, som er åben døgnet rundt, og gør opmærksom på, at de fleste ejendomme har deres egen affaldssortering i deres baggårde.
Han beder om, at nærgenbrugsstationen lukkes med det samme, så man igen kan gå på pladsen, uden at se og høre folk der roder rundt i skraldebøtterne døgnet rundt. Derudover nævner han, at der ikke er nok grønt på pladsen, idet pladsen er cement oven på cement - nu pyntet med containere.
Sekretariatet vil bede Teknik- og Miljøforvaltningen om en status på nærgenbrugsstationen, som lokaludvalget kan drøfte i mødet den 13. juni 2024.
Økonomi
Intet.
Videre proces
Se ovenfor.
Beslutning
Lokaludvalget tog håndteringen af henvendelser til lokaludvalget siden lokaludvalgsmødet den 11. april 2024 til efterretning.