B-sag: Gammel Strands fremtid
Indre By Lokaludvalg skal beslutte at skrive til Teknik- og Miljøudvalget om Gammel Strands fremtid for så vidt angår dens anvendelse til musikarrangementer mm.
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg bemyndiger ham til at skrive til Teknik- og Miljøudvalget om Gammel Strands fremtid for så vidt angår dens anvendelse til musikarrangementer mm., jf. medlemsforslaget nedenfor.
Problemstilling
Medlemsforslag fra Sally Mountfield:
"1. Er Gammel Strand egnet til arrangementer - især musikarrangementer.
Pladsen er i virkeligheden ikke særlig stor til musikarrangementer som Fluidfestivalen, og indgår i en kreds af bygninger, der sender støj rundt og ind i de smalle sidegader.
Hvad skete der med den evaluering og lydmålingerne, der blev udarbejdet efter sidste års festival. Oplevelsen af niveauet var stort set på samme, som ved sidste årsfestival. Evalueringen har i hvert ikke ændret hverken på arrangement eller lydniveau
Bygningerne står på pæle og er dermed meget følsomme over for rystelserne fra voldsomme bas, som gjorde, at husene stod og vibrerede og rystede. Og det kan de gamlle 1700-tals hus ikke have godt af, og hvoraf en stor del af husene inden i er bindingsværk .
Da renovationen ikke kunne komme til på grund af festivalen, skete der ikke renovering i en uge i den del, hvor lastvogne, musiktelt, udstyr og tilskuere var placeret.
En repræsentant fra TMF oplyste, at forløbet af arrangementet var perfekt, og at der ingen klager havde været under Fluid 2022. Og selv om alle tilladelser overholdes, som tilfældet var for Fluiden i år, er det ikke i orden, at der gives tilladelse til at spille meget høj musik oven i købet i flere dage så tæt op ad, hvor folk bor.
Jeg sendte efterfølgende en klage til TMF, som bl.a. svarede, at der kun var en eneste, der havde klaget.
Det er jo ikke ensbetydende med, at vi ikke har været voldsomt generet. Jeg var en af dem, der ikke klagede, men det gjorde jeg så efterfølgende. Vi var voldsomt belastede. De fleste af dem, vi kender, skyndte sig ud af byen, hvis de havde mulighed for det, eller opgav, fordi det, som de siger, jo alligevel ikke nytter noget, der bliver jo ikke lyttet os beboere.
Jeg skrev til overborgmesteren, da opslaget om Fluiden blev sat op på døren, og spurgte, om det virkelig kunne være sandt at afholde en 4-dages fest her på en relativt lille plads for fuld musik med 80-90 dB i mange timer, hvor folk bor. Men der kom aldrig et svar.
Har forgæves spurgt, om der er givet tilladelse til årligt tilbagevendende Fluidfestivaler?
Endnu en årsag til, at folk ikke klager, er, at der er svært at få oplysninger om, hvad et arrangement må.
Man har for mange gange fået svaret: Du kan ikke klage over menneskestøj. Vores målinger viser …… og selv i de tilfælde, hvor man får ret i, at der spillet for højt, eller noget var for stort, får arrangementet tilladelse året efter. Det giver beboerne en opfattelse af, at der ikke nytter noget at klage.
Det er altid belastende med store arrangementer, hvor folk bor. Men den største gene er ikke, at der er folk på pladsen, men derimod den voldsomme musik, der spilles.
2. Forslag til brev til TMF:
Hvilken funktion skal Gammel Strand have fremover?
I dag bruges Gammel Strand til lidt af hvert – Metrostation, cykelparkering, håndværkerskure, lastbiler, kassevogne, gennemkørsel af biler og cyklister, udeservering, spontanfester og enkelte arrangementer, som primært er til for folk, der ikke bor på Gammel Strand og de nærliggende gader.
Pladsen har enkelte lokale tiltag som f.eks. et antikmarked, som ikke giver gener.
Det kunne være en smuk gammel plads – i øvrigt byens ældste sted – som i dag, udover de mange kommercielle tiltag og parkering af lastbiler og kassevogne, ikke har nogen klar rolle eller indretning, der afspejler, hvordan pladsen skal opfattes.
De mange lastbiler er både forurenende og giver lydgener og har forårsaget skader på træer, biler og inventar.
Følgende illustrerer, hvad der sker på pladsen i dag:
- Efter metrobyggeriets afslutning og ombygningen af pladsen er der sket øget udeservering. Udeserveringen fylder også om natten, fordi mange af stederne har møbler stående fremme hele døgnet.
- I dagtimerne rykker udeserveringerne længere og længere ud på pladsen, så det er vanskeligt for de mange lastbiler mv., cyklister og folk at komme frem og ind indimellem også livsfarligt.
- Der er tilsyneladende ikke opsyn med, hvad det er for møblement, der opstilles. En stor del er af temmelig tvivlsom karakter og ser decideret grimt ud. F.eks. liggestole med halvnøgne mennesker. Hvorfor er der ikke regler for møbleringen på en i virkeligheden smuk plads.
- Der kommer lyd mange steder fra. Pladsen er omringet af store bygninger, der sender lyden rundt og ind i de små gader, når der f.eks. spilles musik på Christiansborg Slotsplads, Thorvaldsens Plads og diverse demonstrationer mm. Og nu også på Gammel Strand i forbindelse med Fluidfestivalen.
- De mange arrangementer, der hvert sommerhalvår skylder ind over Middelalderbyen/Indre By, som giver megen støj, musik, uro, parkeringsrestriktioner og mere eller mindre lukker byens beboere inde – ofte med meget mangelfuld orientering eller slet ingen, så man skal selv finde ud af, hvad der nu sker.
- Og hvis man skulle formaste sig til ikke at bruge sin bil i nogle dage og dermed ikke ser, at der er parkeringsforbud, hvor man holder, får man en bøde eller får bilen fjernet – også uden besked.
- Rigtig mange kæmpelastvogne og kassevogne parkerer på Gammel Strand hver dag med stor forurening og støj til følge. Hvorfor har man ikke sørget for – som man har talt om i flere år nu – at varerne bliver transporteret ind i byen i mindre el-biler?
- De mange små transportvogne, som kører varerne videre op i byen, larmer helt utroligt meget, fordi fleste kører på metalhjul over brostenene, og når de kommer ind i de smalle gader larmer de ikke mindre. Hvorfor er det ikke et krav, at de skal køre på gummihjul?
- Talte med en repræsentant fra kommunen på det nyligt afholdte Borgermøde om byrum og trafikplanen i Middelalderbyen og spurgte om, hvorfor kommunen ikke forlangte, at distribution af varer skete ved el-lastvogne og den videre distribution skete på gummihjul, blev der svaret, at det kan kommunen ikke blande sig i! Hvorfor ikke. Det undrer os, når man tænker på, hvad kommunen hiver ned over hovedet på os beboere.
- Alt dette gælder også for de kæmpelastbiler og ind imellem også turistbusser, der kører gennem de små gader i Middelalderbyen, og som er nødt til at køre op på fortovene for at komme igennem og på den måde får fortovene til at synke sammen.
- Eller som jeg oplevede, at man var nødt til at bestille Falck til at komme og flytte en bil, der holdt lovligt på invalideparkeringspladsen i Naboløs, for at lastbilen kunne igennem.
- I lørdags bakkede en af lastbilerne ind i en bil, der holdt på invalideparkeringspladsen i Naboløs.
- Der er to træer på Gammel Strand. Det ældste er et ikonisk træ. Det andet er et mindre træ, som inden for de sidste 10 år blevet væltet 2 gange af lastbiler. Jeg har af parkforvalteren fået lovning på et nyt træ til efteråret, men har samtidig bedt om, at man fremover beskytter træerne, som begge står meget udsat, f.eks. med en ring af bænke rundt om begge træer, som ses mange andre steder i Middelalderbyen. Det var parkforvalteren lidt i tvivl, om det kunne lade sig gøre. Det forstår jeg ikke, når jeg hører kommunen tale om den grønne by og borgernes mulighed for ophold. De 2 og et 3. træ det eneste grønne, der er på brostenspladsen sammen med udeserveringerne og lastbilerne.
- I forbindelse med Fluidfestivalen fik vi ikke tømt skraldespand i en uge, fordi renovationen ikke kunne komme til på grund af Fluiden. Folk begyndte at sætte skraldet ved siden af til glæde for rotterne.
- Skulpturen af Fiskerkonen på Gammel Strand, som er et symbol på Fisketorvet, står godt nok, hvor den stod tidligere, men op ad elevatortårnet, så hun er nærmest er usynlig. Hvorfor kan hun ikke flyttes lidt længere hen ad kajkanten, så vi igen kan få øje på hende?
Vi ser frem til jeres svar om, hvilke tanker kommunen har gjort sig om, hvorledes en af Københavns ældste og fineste pladser igen kan komme til også at være smuk og harmonisk til glæde for beboerne, men også for de mange, som gæster byen."
I bilaget ses Stræderne og Strøgets Beboerforenings evaluering af Fluid Festival i august 2022 på Gammel Strand og svar fra Fluid Festival.
Løsning
Formanden foreslår, at lokaludvalget bemyndiger ham til at skrive til Teknik- og Miljøudvalget om Gammel Strands fremtid for så vidt angår dens anvendelse til musikarrangementer mm., jf. medlemsforslaget ovenfor.
Økonomi
Intet.
Videre proces
Formanden skriver til Teknik- og Miljøudvalget om Gammel Strands fremtid.
Beslutning
- Lokaludvalget bemyndigede formanden til at skrive til Teknik- og Miljøudvalget om Gammel Strands fremtid for så vidt angår dens anvendelse til musikarrangementer mm., jf. medlemsforslaget ovenfor.