Mødedato: 15.08.2024, kl. 18:30
Mødested: Trinitatis Sognehus, Pilestræde 67

B-sag: Opfølgning på borgermøde om den tværgående mobilitetsanalyse

Se alle bilag

Indre By Lokaludvalg skal tage stilling til et forslag om et brev til Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget med input fra lokaludvalgets borgermøde den 24. juni 2024 om den tværgående mobilitetsanalyse.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender indholdet i et brev til Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget med input fra lokaludvalgets borgermøde den 24. juni 2024 om den tværgående mobilitetsanalyse, jf. løsningsafsnittet.

Problemstilling

Indre By Lokaludvalg afholdt den 24. juni 2024 borgermøde om den tværgående mobilitetsanalyse: https://indrebylokaludvalg.kk.dk/nyheder/dilemmafyldte-mobilitetsudfordringer-skal-loeses-i-samarbejde

Som en del af den aftalte proces i forbindelse med planlægning og afvikling af borgermødet, er det besluttet, at lokaludvalget skal sende et brev til Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget med input fra borgermødet.  Formålet med at sende brevet er at søge påvirkning af det videre arbejde med den tværgående mobilitetsanalyse (fase 2).

Lokaludvalget besluttede at holde borgermødet i sit møde den 11. april 2024: https://www.kk.dk/dagsordener-og-referater/Indre%20By%20Lokaludvalg/m%C3%B8de-11042024/referat/punkt-7

Om den tværgående mobilitetsanalyse

29 kommuner i det Kommunale Kontaktråd for Hovedstaden og Region Hovedstaden besluttede i 2023 at gennemføre en tværgående mobilitetsanalyse, som skal give svar på udfordringer med trafikken i hovedstadsområdet. 

Projektejerskab for den tværgående mobilitetsanalyse er hos KKR Hovedstaden og Region Hovedstaden. En politisk styregruppe med repræsentanter fra Københavns Kommune, KKR Hovedstaden og Region Hovedstaden giver input i forhold til politisk retning. Københavns Kommune er repræsenteret ved teknik- og miljøborgmester Line Barfod.

Københavns Kommune er ordregiver på den tværgående mobilitetsanalyse og forestår projektledelse, økonomistyring og udbudshåndtering.

Formålet med den tværgående mobilitetsanalyse for hovedstadsområdet er at øge vidensgrundlaget om den tværgående mobilitet i området, og udvikle scenarier, der imødekommer den fælles vision for fremtidens mobilitet. 

Analysen er inddelt i to faser: 

  • Fase 1 giver en status nu og i 2035 for mobiliteten, herunder trængsel på vej og i den kollektive trafik, klima og trafikstøj med mere. Den denne del af analysen lå færdig i april 2024
  • Fase 2 vil have fokus på indsatser, der kan fremme en mere effektiv og klimavenlig mobilitet, hvor fremkommelighed på vej, i den kollektive trafik og aktiv transport og sammenhæng på tværs af regionen styrkes. Denne del af analysen forventes afrapporteret primo 2025.

Når analysearbejdet er afsluttet, skal politikerne i København og de 28 andre Kommuner, samt i det Kommunale Kontaktråd for Hovedstaden (KKR) og Region Hovedstaden tage stilling til, om de vil løfte analysens anbefalinger til indsatser og afsætte budgetmidler til dem.

Teknik- og Miljøudvalget drøftede i sit møde den 27. maj 2024 den tværgående mobilitetsanalyse: https://www.kk.dk/dagsordener-og-referater/Teknik-%20og%20Milj%C3%B8udvalget/m%C3%B8de-27052024/referat/punkt-5

 

Løsning

Lokaludvalgets brev til Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget kan indeholde følgende pointer fra borgermødet den 24. juni:

  • Det er vigtigt at inddrage lokalt i afsøgningen af udfordringer og potentialer forbundet med den tværgående mobilitet. Indre By Lokaludvalg er gerne samarbejdspartner på fremtidig inddragelse
  • Det er vigtigt, at datagrundlaget er i orden (fx fremgår det i den tekniske rapport s. 23, at Østre Ringvej er vedtaget, men det er ikke tilfældet)
  • Sigtet med analysen bør være bedre mobilitet frem for øget mobilitet
  • Visionspunkterne for den tværgående mobilitetsanalyse er internt modstridende
  • Fokus bør være på forbedring af den kollektive trafik (herunder billigere/gratis offentlig transport) uden forurenende anlæg (fx boring af tunneller) kan lette regionale udfordringer med mobilitet
  • Der er behov for flere busbaner og indsættelse af flere hurtige busser
  • Væksten i det private bilejerskab er en udfordring for mobiliteten
  • En nulemissionszone i hovedstadsområdet kan placeres, så den dækker Indre By Lokaludvalgs område
  • Max hastighed for motoriserede køretøjer i Københavns Kommune bør være 30 km/t.
  • Mobilitetspolitiske tiltag bør først og fremmest tage højde for børn, da disse er en særlig udsat gruppe i trafikken, også hvad angår partikelforurening
  • 15-minuttersbyen kan sikre, at hovedstaden fortsat er et godt sted at bo, leve og drive virksomhed
  • Der er behov for samlet koordinering af fremtidige mobilitetstiltag i Københavns Kommune og hovedstadsområdet. Derfor er den tværgående mobilitetsanalyse et godt tiltag
  • Der skal indføres bilfrie søndage i hele byen

Referatet af borgermødet vedlægges brevet.

 

Økonomi

Lokaludvalget har afsat en ramme på 10.000 kr. til borgermødet om mobilitetsanalysen.

Videre proces

Når Indre By Lokaludvalg har besluttet brevets indhold, færdiggør de lokaludvalgsmedlemmer, der var tovholdere på borgermødet, brevet. Lokaludvalgssekretariatet sender herefter brevet til Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget.

Til top