B-sag: Politiets rolle i forhold til forslag om trafikprojekter
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg godkender henvendelsen til overborgmesteren, teknik- og miljøborgmesteren og politidirektøren om politiets rolle i forhold til trafikprojekter, der fremgår af løsningsafsnittet.
Problemstilling
I mødet den 9. november 2017 drøftede lokaludvalget sagen "Argumentationen for ikke at opsætte cykelparkering på visse bilparkeringspladser". Baggrunden for sagen var et medlemsforslag fra Kjeld A. Larsen:"Vi behandlede kort punktet på Teknik- og Miljøudvalgets dagsorden "Ændret placering af nedlæggelse af bilparkeringspladser for bedre cykelparkering" på Byudviklingsgruppens møde den 26. oktober, og stillede bl.a. os selv det spørgsmål, med hvilke argumenter politiet beslutter, at der ikke må nedlægges p-pladser i de gader, hvor Teknik- og Miljøforvaltningen har foreslået nedlæggelsen - se referatet fra vort møde. Er det en sag, som vi burde få mere klarhed omkring via en forespørgsel hos Teknik- og Miljøforvaltningen?"
I mødet den 9. november 2017 besluttede lokaludvalget at bede formanden om en indstilling til et kommende møde om politiets rolle i relation til forslag om trafikale ændringer.
Løsning
Formanden foreslår, at lokaludvalget skriver til overborgmesteren, teknik- og miljøborgmesteren og politidirektøren:
"Teknik- og Miljøforvaltningen har orienteret Indre By Lokaludvalg om sagen "Ændret placering af nedlæggelse af bilparkeringspladser for bedre cykelparkering".
Lokaludvalget forstår på sagsfremstillingen, at Teknik- og Miljøudvalget den 4. marts 2014 besluttede at nedlægge 20 konkret udpegede bilparkeringspladser i rød betalingszone og fem konkret udpegede pladser i grøn betalingszone til fordel for cykelparkering.
Men da politiet ikke kan give samtykke til at nedlægge 12 af de 20 besluttede pladser i rød betalingszone, og da alle fem besluttede pladser i grøn betalingszone nu anvendes til andet formål end bilparkering, skulle Teknik- og Miljøudvalget den 9. oktober 2017 tage stilling til et forslag om i stedet at nedlægge 17 andre konkret udpegede bilparkeringspladser.
Der er fortilfælde for, at politiet har nedlagt veto mod trafikale anlægsprojekter, som Teknik- og Miljøforvaltningen har udviklet efter en borgerdialog og/eller dialog med et lokaludvalg, og fået politisk godkendt i Teknik- og Miljøudvalget. Det er ikke en hensigtsmæssig proces og giver anledning til at spørge, om trafikpolitikken i Københavns Kommune fastlægges på rådhuset eller på politigården.
For at anvende ressourcerne bedst muligt og for at skabe forståelse blandt borgerne for såvel politiets som forvaltningens tilgang til trafikale anlægsprojekter foreslår vi, at politiet og forvaltningen samarbejder om udvikling af trafikprojekterne og sammen drøfter dem med offentligheden, således at politiets myndighedsgodkendelse af projekterne udgør en del af grundlaget for den politiske godkendelse på rådhuset.
Med venlig hilsen
Bent Lohmann,
formand"
Økonomi
Intet.
Videre proces
Når lokaludvalget har godkendt brevet, sender sekretariatet det til overborgmesteren, teknik- og miljøborgmesteren og politidirektøren.
Bilag
Se Indstillingen og Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 9. oktober 2017 om "Ændret placering af nedlæggelse af bilparkeringspladser for bedre cykelparkering, Indre By" her:
Beslutning
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om at formulere sidste sætning i 4. afsnit i brevet således:
"Det er ikke en hensigtsmæssig proces og giver anledning til at spørge, om trafikpolitikken i Københavns Kommune fastlægges af de folkevalgte på rådhuset eller på politigården."
Lokaludvalget godkendte henvendelsen til overborgmesteren, teknik- og miljøborgmesteren og politidirektøren om politiets rolle i forhold til trafikprojekter, der fremgår af løsningsafsnittet, med de tiltrådte ændringsforslag.