Evaluering af Københavnerpicnicen 11. juni
Indre By Lokaludvalg skal evaluere lokaludvalgets to Københavnerpicnic-arrangementer den 11. juni 2023 og drøfte, hvorvidt det skal arbejde videre med byvandrings-formatet i andre sammenhænge.
Sagen er udskudt fra lokaludvalgets møde den 17.08.2023.
Indstilling
Indstilling om,
- at Indre By Lokaludvalg tager evalueringen af Københavnerpicnic 2023 den 11. juni 2023 til efterretning. Se afsnittet "Problemstilling".
- at Indre By Lokaludvalg drøfter hvorvidt de skal arbejde videre med byvandrings-formatet i andre sammenhænge.
Problemstilling
Indre By Lokaludvalg var den 11. juni 2023 vært for to københavnerpicnics i Rosengade og Magstræde, som en del af fejringen af Arkitekturåret 2023. Lokaludvalgsmedlemmerne Gunna Strack og Sally Mountfield var tovholdere på projektet, bistået af sekretariatet og initiativtager i TMF.
Der deltog 150 spisende gæster i Magstræde og 74 spisende gæster i Rosengade. Deltagerantallet blev reduceret fra 240 til 150 grundet brandforhold i Magstrædes smalle gade. Prisen for voksenmåltid var 100 kr. i Rosengade og 150 kr. i Magstræde, hvilket var tilgængelige priser for borgere.
Dagen forløb godt, solen skinnede og arrangementet startede med byvandringer i henholdsvis Nyboderområdet og Nyboder Mindestuer, i grønne baggårde nær Magstræde og ved Gammel Strand og omkringliggende område. Efterfølgende var der optræden ved Cikaros med forestillingen ”På Bænken” og fællesspisning. I Rosengade var der desuden lege for alle aldre faciliteret af en medarbejder fra DGI’s projekt Go-Play. Afviklingen og feedbacken på københavnerpicnics var positiv og der var god stemning ved bordene. Det fungerede bl.a. godt, at tovholderne havde fundet gode samarbejdspartnere i blandt andet madleverandørerne og vandringsguider. Tovholderne gjorde generelt et stort og meget flot stykke arbejde.
Formatet
I en faglig sammenhæng er by-, historie- eller arkitekturvandringer er et godt format til lokaludvalgsarbejde, da
- vandringer kan ses som et mindre formelt format, hvilket indbyder til meningsudveksling og dialog med deltagere.
- det får folk til at deltage. Deltagerne får ny viden om et byområde og lokaludvalget kan formidle dets arbejde og kan indgå i dialog med borgere i hyggelige rammer.
- det giver en fælles ramme og bidrager til deltagernes viden og forståelse for et område, hvilket forhåbentlig medfører at de bliver mere engagerede i at arbejde med området.
Fællesspisning er et mere socialt format, der lægger op til socialt samvær, men skabte gode rammer for dialog mellem deltagere og mulighed for at snakke videre om bydelen, den viden man fik på en vandring eller blot mødes i og nyde byen sammen.
Proces-erfaringer til fremadrettet brug:
Såfremt lokaludvalget ønsker at være værter for lignende arrangementer, kan man tage udgangspunkt i følgende proceserfaringer:
- Lav en tydelig rollefordeling som kan præsenteres for LU-medlemmer. Ved at få et afgrænset ansvarsområde såsom tovholder, mad-ansvarlig, underholdningsansvarlig, pyntansvarlig osv. gøres arbejdsbyrden mere overskuelig, hvilket måske får flere medlemmer til at melde sig.
- Positivt at deltagende LU-medlemmer tog initiativ til at hjælpe med oprydning.
- Vandringer bidrog positivt til konceptet. Det skabte fælles forståelse for området og gav dialog mellem guide og deltagere.
- Godt med nedslagspunkter i vandringen, hvor der blev flettet information ind om hvad der optager lokaludvalget og hvad lokaludvalget arbejder for.
- Forvent mange deltagere ved vandringer. Lav flere vandringer i flere hold.
- Vandringer er afhængige af vejr og årstid.
- Der bør være et indendørsstop, som ikke behøver at være en middag eller noget ressourcekrævende
- Hav en tovholder der klart kommunikerer med og guider frivillige som f.eks. FRAK.
- Vær indstillet på at tidsplanen kan forrykke sig på dagen.
- Bruges billetto, så lad den være den primære kommunikationsplatform.
- Hav is i maven, ift. tilmeldinger. Folk køber billet i sidste øjeblik.
- Med denne type arrangementer kan lokaludvalget få fat på andre grupper, end dem som vi normalt møder. F. eks. blev vi under dette arrangement opmærksom på byudviklingen i Nyboder, fra personer, som vi ellers ikke ville have hørt fra.
Løsning
Det foreslås, at lokaludvalget tager evalueringen til efterretning og drøfter hvorvidt og i så fald i hvilke sammenhænge, det ønsker at arrangere byvandringer.
Økonomi
Lokaludvalget har afsat en ramme på 100.000 kr. til de to picnic-arrangementer. I bilaget ses et
regnskab for arrangementerne.
Videre proces
Afhænger af drøftelsen.
Beslutning
- Lokaludvalget tog evalueringen af Københavnerpicnic 2023 den 11. juni 2023 til efterretning, idet sekretariatet sender et endeligt regnskab for arrangementerne til lokaludvalget.
- Lokaludvalget drøftede, hvorvidt det skal arbejde videre med byvandrings-formatet i andre sammenhænge. Der var følgende bemærkninger fra lokaludvalgets medlemmer: i drøftelsen
- Man skal ikke drive rovdrift på en succes.
- Folk skal have noget at samles om, men lokaludvalget skal ikke arrangere for meget.
- Mange andre udbyder byvandringer, så det behøver lokaludvalget ikke gøre.
- Lokaludvalget kan stå for fællesspisninger.
- Hvis lokaludvalget skal stå for byvandringer, skal temaerne for byvandringerne være tilpasset det, som lokaludvalget arbejder med.
- Mange deltog i lokaludvalgets byvandring i forbindelse med Københavnerpicnicen i Magstræde.
- "Turisme" kan være et tema for en byvandring.
- Det er et problem, at kommunens forvaltninger påfører lokaludvalgene aktiviteter, som lokaludvalgene skal betale for.
- Lokaludvalgets tovholdere har brugt mange timer på Københavnerpicnicen, men det var sjovt. Det er godt med borgerrettede aktiviteter.