Mødedato: 14.05.2020, kl. 18:30
Mødested: Teams

B-sag: Høringssvar om fritidspædagogisk rammeaftale for KKFO'er

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar til Børne- og Ungdomsforvaltningen om   fritidspædagogisk rammeaftale for KKFO'er.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret til Børne- og Ungdomsforvaltningen om fritidspædagogisk rammeaftale for KKFO'er, der fremgår af løsningsafsnitet.

Problemstilling

Den 30. april 2020 bad Børne- og Ungdomsforvaltningen bl. a. lokaludvalgene om høringssvar om fritidspædagogisk rammeaftale for KKFO'er (Københavns Kommunes fritidsordning).
Der er svarfrist den 6. juni 2020. Høringen er også offentliggjort på Bliv Hørt-portalen. Link: https://blivhoert.kk.dk/hoering/fritidspaedagogisk-rammeaftale-kkfoer

Det fremgår af høringsmaterialet, at jf. budgetaftalen for 2020 skal fritidsstrukturen for 0.-3. klasse i Københavns Kommune omlægges, så alle fritidsinstitutioner fremadrettet reguleres under folkeskoleloven.  Ændringerne træder i kraft den 1. august 2020. Partnerne bag budgetaftalen er enige om, at ”… de fritidspædagogiske principper fra dagtilbudsloven, som i dag kendetegner Københavns kommunale og selvejende fritidshjem, fremadrettet gælder alle fritidstilbud i København”.

Forvaltningen har udarbejdet en rammeaftale, som beskriver en række fritidspædagogiske principper, styrkelse af forældreindflydelsen mv.

Fritidspædagogiske principper

Det foreslås indført i styrelsesvedtægten for folkeskolen i København, at de fritidspædagogiske principper for KKFO’erne er:

  • Tilbyde børn et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø, som fremmer deres trivsel, sundhed, udvikling og læring.
  • Sikre at alle børn er en del af et stærkt og forpligtende børnefællesskab, hvor børnenes mulighed for selvbestemmelse kan udfolde sig.
  • Give børn mulighed for at indgå i tætte og gode relationer til professionelle voksne.
  • Tage udgangspunkt i det brede læringssyn, hvor læring drejer sig om tilegnelse af viden, dannelse og færdigheder samt udvikling af sociale kompetencer, livslæring, leg og livsduelighed. Udgangspunktet er, at læring sker gennem leg, relationer, planlagte og spontane aktiviteter og ved at blive udfordret i en tryg ramme.
  • Sikre at børn, som er i en udsat position, mødes med passende udfordringer og positive forventninger i gode pædagogiske læringsmiljøer og i børnefællesskabet.
  • Sammen med skolen skabe en sammenhængende overgang mellem skolens undervisningsdel og fritidshjemmet, ligesom de sammen med børnehaverne skal skabe en god og tryg overgang fra børnehave til KKFO.

 Styrket forældreindflydelse i KKFO’er

 Rammeaftalen beskriver forslag til et styrket forældrerådsarbejde, samt et styrket samarbejde mellem forældrerådet i KKFO’en og skolebestyrelsen. Det foreslås indført i styrelsesvedtægten for folkeskolen, at:

  • Der skal vælges et forældreråd på alle KKFO’er.
  • Hvis KKFO’en er delt på flere matrikler, har forældrene ret til at vælge en forældrerepræsentant til forældrerådet fra hver af de pågældende matrikler.
  • Forældrerådets kompetencer udvides til også at omfatte deltagelse ved ansættelse af medarbejdere i KKFO’en, samt valg af temaer til at fremme forældresamarbejdet.
  • En af forældrerepræsentanterne i skolebestyrelsen skal vælges blandt forældrene i KKFO’en af skolens forældrekreds.
  • Der skal afholdes et årlige møde mellem skolebestyrelsen og forældrerådet på KKFO.
  • Skolebestyrelsen skal udarbejde principper for samarbejdet mellem skole og KKFO.

 

Løsning

Formanden foreslår følgende høringssvar:

"Indre By Lokaludvalg ser gerne, at skolebestyrelserne og forældrerådene i KKFO'erne styrkes så meget, man kan, uden at tage ledelsesretten fra Børne- og Ungdomsforvaltningen samt lederne på skolerne og institutionerne. Derudover ser vi gerne, at skolerne og institutionerne har en lokal vinkel på deres virke og således tager del i livet i det omgivende lokalsamfund. Skolen og børneinstitutionen er vigtige pejlemærker for beboerne i lokalområdet.

I øjeblikket er der intet formaliseret samarbejde mellem skolebestyrelserne, forældrerådene i KKFO'erne og lokaludvalgene. Forvaltningen bør derfor som led i ændringen af styrelsesvedtægten for folkeskolen i København komme med et bud på, hvordan et sådant samarbejde kan formaliseres. Det er samtidig vores håb, at skolebestyrelserne og forældrerådene i KKFO'erne vil sende repræsentanter til valget til lokaludvalg i 2022. 

Indre By Lokaludvalg planlægger at gennemføre fire netværksmøder i efteråret 2020 for børne- og ungeområdet i Indre By. Det skal både ses som opfølgning på lokaludvalgets borgerpanelundersøgelse i efteråret 2019 om skolerne og børneinstitutionerne i Indre By og som informationsindsamling til brug for udarbejdelse af næste bydelsplan for Indre By. Det er lokaludvalget, der har opgaven med at skrive bydelsplanen.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand"

 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt høringssvaret, lægger sekretariatet det på Bliv Hørt-portalen.

Det fremgår af høringsmaterialet, at Børne- og Ungdomsmaterialet får styrelsesvedtægten inkl. høringssvar til godkendelse på udvalgsmødet den 17. juni 2020 med henblik på efterfølgende endelig behandling i Borgerrepræsentationen.

Beslutning

Lokaludvalget godkendte høringssvaret til Børne- og Ungdomsforvaltningen om fritidspædagogisk rammeaftale for KKFO'er, der fremgår af løsningsafsnittet.

Til top