B-sag: Henvendelser til lokaludvalget, marts, april og maj 2020
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg tager hans håndtering af henvendelser til lokaludvalget til efterretning jf. løsningsafsnittet.
Problemstilling
Denne sag er en opdatering af sagen "Henvendelser til lokaludvalget, marts 2020", som var på dagsordenen for det aflyste lokaludvalgsmøde den 12. marts 2020.
Lokaludvalget har modtaget flere henvendelser siden seneste lokaludvalgsmøde.
Løsning
1. Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) i Hovedstadsområdet
Med mail den 6. februar 2020 til alle lokaludvalg skrev ABF i Hovedstadsområdet, at man gerne vil i nærmere kontakt med lokaludvalgene i Københavns Kommune og særligt repræsentanter for lejere og andelshavere, for herigennem at styrke kontakten og samarbejdet på området.
Sekretariatet har sendt ABF i Hovedstadsområdet et link til lokaludvalgets hjemmeside med listen over lokaludvalgsmedlemmer.
2. Samarbejde med lokale TV-stationer i København og omegn
Med mail den 19. februar 2020 skrev Sendesamvirket Hovedstaden af 2020 til alle lokaludvalg, at de har oprettet en offentlig facebookgruppe, hvor medlemmer kan stifte diverse samarbejder; fx. hvis man ønsker et projekt filmet/ dokumenteret, så kan det kan lægges på facebooksiden. Lokaludvalget er velkommen til at tilmelde sig gruppen via https://www.facebook.com/groups/2245253109102732/.
SekretarIatet har takket for orienteringen.
3. Kaffetårnet på Æggetorvet
Med mail den 12. februar 2020 spurgte en borger, om lokaludvalget er opmærksom på en sag med Kaffetårnet på Æggetorvet ved Nørreport. Hun henviste til Kaffetårnets Facebook-side https://www.facebook.com/Kaffenhavn/.
I en opfølgende mail beskrev borgeren, hvordan hun ser på kommunens udbud af telefonkiosken på Æggetorvet Det fremgik af borgerens mail, at den hidtidige lejer ikke vandt udbuddet og at kommunen nu har skrevet lejekontrakt med en kaffekæde. Borgeren gav udtryk for, at mange borgere vil være kede af at miste Kaffetårnet til en kaffekæde.
Københavns Ejendomme og Indkøb i Økonomiforvaltningen svarede den 20. februar 2020 borgeren og lokaludvalget, at tildelingskriteriet "højest tilbudte leje" er anvendt til at sikre markedslejen i forbindelse med udbuddet af telefonkiosken på Æggetorvet og ikke i forbindelse med udbuddet af telefonkiosken på Nytorv, idet tildelingskriteriet "højest tilbudte leje" er en objektiv måde at tildele lejemålet, hvor to eller flere ansøgere opfylder forudsætningskriterierne for understøttelse af københavnerfortællingen, borgerrettet aktivitet og økonomisk/erfaringsmæssig egnethed. Tildelingskriteriet sikrer en transparent og mere simpel udvælgelse af ansøgerne samt at der lejes ud til markedsleje, hvilket er sværere at fastsætte ensidigt grundet telefonkiosklejemålenes særlige karakter og begrænsede antal.
I fortsættelse af ovenstående mails har den hidtidige lejer af telefonkiosken på Æggetorvet sendt flere mails til bl.a. lokaludvalget om, hvordan han ser på sagen. Formanden har bedt forvaltningen svare den hidtidige lejer af telefonkiosken på Æggetorvet og lokaludvalget. Formanden har endvidere foreslået den hidtidige lejer at kontakte kommunens borgerrådgiver.
4. Adgangsforhold og cykelparkering foran Hovedbiblioteket i Krystalgade
Som nævnt i sagen "Henvendelser til lokaludvalget, februar 2020", som lokaludvalget tog stilling til i mødet den 6. februar 2020, sendte en borger den 23. januar 2020 en mail til lokaludvalget om adgangsforhold og cykelparkering foran Hovedbiblioteket i Krystalgade. Problemet har eksisteret længe, men er forværret, efter at Forsvaret har opsat (hjemmelavede) skilte om, at man ikke må sætte sin cykel på ydersiden af cykelstativerne. Derudover optager udlejningscykler ofte mange af pladserne i cykelstativerne.
Borgeren foreslog, at der på den korte bane tydeligt markeres (fx med maling og "cykelparkering forbudt-ikon" på belægningen), at to områder mellem cykelstativerne skal bruges som indgang. Hun gav desuden udtryk for, at den bedste og mest langtidsholdbare løsning vil være at inddrage vejstrækningen i Krystalgade til cykelparkering.
Teknik- og Miljøforvaltningen svarede den 6. februar 2020 borgeren og lokaludvalget, at der fra politisk side pt. ikke er afsat midler til opsætning af flere cykelstativer, ligesom der forudsættes en politisk beslutning for at kunne realisere den ændring af vejbanen, som borgeren foreslår.
Forvaltningen oplyste, at for så vidt angår oprydning af cykler, er kommunen bundet af, at den ikke har hjemmel til at fjerne cykler, selv om de er parkeret på en måde, så de er til gene - det er kun politiet, der må det. Kommunen kan efter aftale med politiet opmærke og indsamle tydeligt efterladte cykler. Cyklerne skal stå med opmærkningen i ca. 4-6 uger, så eventuelle ejere har tid til at reagere. Efter denne periode indsamler kommunen de opmærkede cykler og afleverer dem til politiets hittegods. Kommunen må ikke fjerne cykler, hvor opmærkningstapen er brudt. Kommunen har i 2019 opmærket og indsamlet cykler i Krystalgade fire gange.
I mødet den 6. februar 2020 bemyndigede lokaludvalget formanden til at foreslå Teknik- og Miljøforvaltningen at lave en høringsproces om de trafikale mønstre og forhold, som den permanente lukning af Krystalgade mellem Fiolstræde og Peter Hvidtfeldts Stræde har skabt. Det har formanden gjort.
5. Støj og ballade i Studiestræde
Med mail den 8. marts 2020 har en borger orienteret lokaludvalget om hans klage til politiet vedrørende voldsom støj og ballade fra Baren Pablo i Studiestræde 5. I klagen til politiet orienterer borgeren om en konkret hændelse den 7. marts 2020, hvor op mod 60 personer sloges på gaden, og fortæller, at det som en gang var en gade med nogle få barer, er begyndt at blive en festgade med absolut ingen hensyn til de, som bor der.
Han giver udtryk for, at barene er ligeglade med hensyn til hvad der sker på gaden med gæster, der fortsætter festen, slås, smadrer glas og andet. Han udtrykker ønske om, at der lægges et ansvar på barene, når deres gæster opfører sig hensynsløst på gaden.
6. Danish Muslim Aid tilbyder indkøbshjælp til utrygge beboere under corona krisen
Med mail den 18. marts 2020 har en repræsentant for Danish Muslim Aid henvendt sig til lokaludvalget med en forespørgsel, om hvorvidt Indre By Lokaludvalg vil bidrage til at sprede deres budskab om, at de under den aktuelle coronakrise tilbyder indkøbshjælp til utrygge beboere.
Danish Muslim Aid's tilbyder at foretage indkøb i madbutikker og hente medicin på apoteket til alle, som føler sig utrygge ved at handle ind selv. Danish Muslim Aid lægger stor vægt på, at alle, der modtager deres hjælp, føler sig trygge ved ordningen. Derfor har alle frivillige hos Danish Muslim Aid gennemgået et introduktionsforløb, alle bestillinger håndteres centralt og der betales først, når man modtager sine varer.
Sekretariatet har den 23. marts 2020 svaret Danish Muslim Aid, at det er et godt og sympatisk initiativ, men at det er besluttet, at lokaludvalgets informationskanaler kun skal anvendes til at formidle budskaber fra Indre By Lokaludvalg og fra Københavns Kommune. Det skyldes et ønske om at holde en klar linje med hensyn til afsender af budskaberne.
7. Trængsel omkring Hop On / Hop Off-busser i Nyhavn
En beboer i Nyhavn skrev med mail den 13. marts 2020 til lokaludvalget om beboerens observationer og oplevelser med trængsel foran hans hoveddør, forårsaget af Hop On / Hop Off-busser, der har stoppested i Holbergsgade på hjørnet af Holbergsgade/Nyhavn.
Beboeren gør opmærksom på, at fortovet ikke er dimensioneret til et stoppested af denne type. Han er informeret om, at Københavns Kommune arbejder på at ændre stoppestedet, så fremkommeligheden forbedres både for busserne og beboerne i de omkringliggende ejendomme, men han gør opmærksom på, at han ikke er blevet hørt i denne sag. Beboeren spørger yderligere, om lokaludvalget har været involveret i denne ændring.
Sekretariatet bad Teknik- og Miljøforvaltningen svare beboeren og lokaludvalget.
Teknik og Miljøforvaltningen har med mail den 26. marts 2020 svaret, at der på nogle dage er en betydelig trængsel ved dette stoppested, som skyldes, at Nyhavn er så populært et mål for byens turister. Forvaltningen har drøftet dette med en repræsentant for beboerne i ejendommen og med de to ”Hop on Hop off”-selskaber.
På den baggrund vil forvaltningen flytte stoppestedstanderen og ændre på stoppestedet, så busserne har bedre mulighed for at komme ind til kantstenen. Det skulle forbedre trafiksikkerheden og muligheden for, at ejendommens beboere får lettere ved at komme ud og ind ad deres gadedør, ligesom adgangen til parkeringskælderen også skulle blive bedre.
8. Skrald i Bartholinsgade
En borger oplyste med mail den 14. april 2020, at et område langs muren til det gamle kommunehospital er blevet det sted, hvor man smider alverdens forskelligt skrald. Hun fortæller, at der førhen var en gruppe gode folk, der fejede og holdt skrald væk i Bartholinsgade. Men dem ser man aldrig mere og hun spørger, om der er fyret.
Sekretariatet bad den 15. april 2020 Teknik- og Miljøforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget.
Teknik- og Miljøforvaltningen svarede den 7. maj 2020, at da regeringen den 11. marts 2020 besluttede at hjemsende alle offentlige ansatte, som ikke løser kritiske opgaver, oprettede forvaltningen et nødberedskab bemandet med ca. 30% af forvaltningens driftsmedarbejdere, hvis primære opgave var først og fremmest at renholde cykelstier og tømme affaldskurve, hvor det var mest nødvendigt.
Forvaltningen oplyste videre, at efter at regeringen den 23. marts 2020 meddelte at ansatte, der arbejder udendørs og ikke har nævneværdig kontakt med borgere eller kolleger, kan vende tilbage til arbejdet i det omfang, at regeringens og sundhedsmyndighedernes retningslinjer i forhold til at undgå smittefare bliver overholdt, har man arbejdet med en gradvis forøgelse af renholdelsesindsatsen. De mest kritiske funktioner er blevet prioriteret først. Stadig flere driftsmedarbejdere er vendt tilbage til deres ordinære jobfunktion. På nuværende tidspunkt er ca. 83 % af driftsmedarbejderne tilbage i deres funktioner.
Forvaltningen oplyste endelig, at under normale omstændigheder bliver Bartholinsgade renholdt en gang om ugen, men i perioden med nødberedskab har de kritiske opgaver med tømning af affaldskurve og fjernelse af glasskår og døde dyr som fx fugle været prioriteret.
9. Larm fra motorcykler og biler
En borger skrev den 14. april 2020 til lokaludvalget, at nogle motorcykler og nogle biler har så højt et støjniveau, at de fylder hele gadebilledet. Hun vil gerne have nedsat grænsen for unødig larm i by og spørger om, hvordan det lade sig gøre. Hun bad om en henvsining til den rette, der kan svare.
Sekretariatet foreslog hende den 15. april 2020 at kontakte Københavns Politi om motorcykler og biler, der støjer mere end tilladt.
10. Gademøde i Lille Kongensgade
En borger spurgte den 22. april 2020 via kommunens hjemmeside om, hvornår der holdes gademøde om Lille Kongensgade.
Sekretariatet svarede samme dag, at Indre By Lokaludvalg har besluttet at holde et offentligt møde om Lille Kongensgade. Sekretariatet gjorde opmærksom på, at det ikke er endeligt afklaret, om det bliver et gademøde og at lokaludvalget ikke vil gå videre med planlægningen af mødet, før myndighederne slækker så meget på corona-restriktionerne, at et sådant møde kan holdes.
11. Renovering af fortove i Nordborggade
En borger oplyste med mail den 6. maj 2020, at hun for nogle år siden skrev til kommunen via lokaludvalget om behovet for renovering af fortove og vejbelægning samt evt. mulighed for skråparkering/p-båse i Nordborggade. Hun fortæller, at det dengang resulterede i, at der blev foretaget en inspektion i gaden. Det blev konkluderet, at særligt fortovene trængte, mens vejbelægningen måtte vente og båse/ skråparkering ikke ville være en mulighed. Hun forstod på det hele, at Nordborggade kom på en liste over projekter i kommunen vedr. nye fortove.
Siden er der intet sket i Nordborggade, mens alle nabogaderne fik en fin renovering for flere år siden, fortæller hun: Ny asfalt, nye gadehjørner med beplantning og nye flisebelægninger.
Hun beder derfor lokaludvalget om hjælp til at få gjort noget ved Nordborggade, idet hun henviser til det suspenderede anlægsloft og kommunens fremrykning af anlægsprojekter.
Sekretariatet bad samme dag Teknik- og Miljøforvaltningen svare hende og lokaludvalget.
Økonomi
Intet.
Videre proces
Se ovenfor.
Beslutning
Lokaludvalget tog formandens håndtering af henvendelser til lokaludvalget til efterretning.