Borgermøde om lokalplanforslaget "Laksegade Øst"
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg holder et borgermøde om lokalplanforslaget "Laksegade Øst".
- at Indre By Lokaludvalg afsætter en ramme på 15.000 kr. til borgermødet. Pengene tages af puljen til borgerdialogaktiviteter.
- at Indre By Lokaludvalg udpeger tovholdere til at planlægge borgermødet sammen med sekretariatet og Teknik- og Miljøforvaltningen.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 25. februar 2019 at godkende forslag til lokalplan ”Laksegade Øst ” med henblik på offentliggørelse og udsendelse i offentlig høring i otte uger. Den del af sagen, der handler om et kommuneplantillæg, skal i Økonomiudvalget og i Borgerrepræsentationen.
Fra Indstillingen til Teknik- og Miljøudvalget:
"Afklaring af krav til almene boliger
Lokalplanforslaget fastlægger placeringen af almene boliger i områdets nybyggeri samt i en eksisterende bygning uden bevaringsværdi. Efter Teknik- og Miljøudvalgets beslutning d. 29. oktober 2018 har forvaltningen bedt BL – Danmarks Almene Boliger og byggecheferne for fem almene boligorganisationer (Bo-Vest, Domea, AAB, 3B, fsb) om en supplerende vurdering af, om der kan placeres almene boliger i områdets bevaringsværdige og fredede bygninger. BL og samtlige byggechefer vurderer, at det ikke er realistisk at placere almene boliger i områdets bevaringsværdige og fredede bygninger, dels fordi ombygningsomkostningerne ikke kan rummes inden for det almene maksimumsbeløb, og dels fordi det driftsmæssigt er uforudsigeligt og dyrt at drifte og vedligeholde ældre bevaringsværdige og fredede bygninger. De almene boligorganisationer har således afvist at byde ind med almene boliger i de bevaringsværdige og fredede bygninger på grund af bygningernes kompleksitet. Forvaltningen fastholder derfor i lokalplanforslaget, at almene boliger placeres i hhv. nybyggeri og i en eksisterende bygning uden bevaringsværdi.
(...)
Der er dermed ikke ændret i planforslaget siden Teknik- og Miljøudvalgets behandling af sagen den 29. oktober 2018. Det betyder, at 25 % af det samlede etageareal skal anvendes til boliger, hvoraf 25 % skal være almene boliger svarende til 2.286 m2 almene boliger. Lokalplanområdet ligger i Den Classenske Legatskole skoledistrikt, hvor den almene boligandel udgør under 20 %. Det betyder, at det i henhold til retningslinjerne i Kommuneplan 2015 er et område, hvor den almene boligandel med fordel kan øges.
"Danske Banks hovedkvarter ved Laksegade er solgt og forventes fraflyttet fra 2023. Kvarteret, som i dag anvendes til erhverv, skal omdannes til et blandet bykvarter med serviceerhverv, detailhandel og boliger. Da området ikke ligger inden for den nuværende afgrænsning af City Bymidte i Kommuneplan 2015 kræves tillæg til kommuneplanen. Grundet projektets omfang og påvirkning af nærmiljøet kræves lokalplan. Lokalplanforslaget blev behandlet i Teknik- og Miljøudvalget den 29. oktober 2018, hvor udvalget sendte indstillingen tilbage til forvaltningen mhp. afklaring af krav til almene boliger."
(...)
"Byliv
Dele af Laksegade og Vingårdstræde bliver lukket for gennemkørende biltrafik og omlagt med ny brostensbelægning, der vil give fodgænger- og opholdsvenlige forhold. Lukningen af dele af gaderne vil ikke få betydning for trafikafvikling i området, da de konkrete gader ikke er væsentlige forbindelsesveje. Åbne og aktive stueetager vil skabe oplevelser i Laksegade, Vingårdstræde, Bremerholm og Holmens Kanal, hvor bygningerne i dag fremstår lukkede. Der fastlægges en passage gennem en gård mellem Laksegade og Holmens Kanal. Boliger, restauranter og butikker vil give et varieret liv. Samlet understøtter det målet i Fællesskab København om mere ophold og en bedre hverdag i byens rum.
(...)
"Borgerinddragelse
Bygherre har i forbindelse med udvikling af projektet afholdt et åbent arrangement den 19. september 2017. I forbindelse med den interne høring har Indre By Lokaludvalg ytret ønske om, at lokalplanen ikke skal muliggøre restauranter, grundet bekymring for larmende natteliv. Det er ikke muligt med lokalplanen at regulere åbningstider og bevillinger, hvilket reguleres af Bevillingsnævnet. Borgerrepræsentationen har i den 24. august 2017 vedtaget en Restaurations- og Nattelivsplan, der bl.a. skal medvirke til at begrænse gener fra nattelivet. Det er bygherres intention, at området primært skal indrettes med eksklusive butikker."
Løsning
Det forventes, at lokalplanforslaget sendes i offentlig høring i starten af april 2019 med en høringsperiode på 8 uger.
Formanden foreslår, at lokaludvalget samarbejder med Teknik- og Miljøforvaltningen om et borgermøde om lokalplanforslaget og om udviklingen i kvarteret. Teknik- og Miljøforvaltningen har den 14. marts 2019 meddelt, at de gerne stiller op til borgermødet og at de også gerne spørger arkitekterne, om de vil holde oplæg. Forvaltningen undersøger, om borgermødet kan holdes i Danske Bank-bygningen.
Formanden foreslår, at lokaludvalget udpeger tovholdere til at planlægge og gennemføre borgermødet sammen med sekretariatet og Teknik- og Miljøforvaltningen.
Økonomi
Det foreslås, at der afsættes en ramme på 15.000 kr. til mødet. Der vil være udgifter til annoncering og evt. også til lokaleleje og forplejning. Pengene tages af puljen til borgerdialogaktiviteter.
Videre proces
Borgermødet bør holdes inden lokaludvalgets møde den 9. maj 2019, hvor det forventes at lokaludvalget skal vedtage sit høringssvar om lokalplanforslaget.
Bilag
Link til indstilling og Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 25. februar 2019:
Beslutning
- Lokaludvalget besluttede at holde et borgermøde om lokalplanforslaget "Laksegade Øst".
- Lokaludvalget afsatte en ramme på 15.000 kr. til borgermødet. Pengene tages af puljen til borgerdialogaktiviteter.
- Lokaludvalget udpegede Jens Erik Frandsen, Anton Skovle og Bent Lohmann til at planlægge borgermødet sammen med sekretariatet og Teknik- og Miljøforvaltningen.