Mødedato: 14.03.2019, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Offentlig workshop om Kulturkvarteret

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal beslutte at være vært for en offentlig workshop om Kulturkvarteret.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg er vært for en offentlig workshop om Kulturkvarteret jf. nedenstående.
  2. at Indre By Lokaludvalg afsætter en ramme på 30.000 kr. til workshoppen. Pengene tages af puljen til borgerdialogaktiviteter.
  3. at Indre By Lokaludvalg udpeger formandskabet til sammen med sekretariatet at planlægge og gennemføre workshoppen i samarbejde med firmaet Norrøn.

Problemstilling

Københavns Kulturkvarter

Københavns Kulturkvarter består af 19 kulturinstitutioner på og omkring Slotsholmen, bl.a. Tivoli, Ny Carlsberg Glyptotek, Nationalmuseet, Dansk Arkitektur Center, Krigsmuseet, Folketinget, Kunstforeningen Gl. Strand, Nikolaj Kirke og Københavns Museum. I bilaget ses et kort over området, som Kulturkvarteret dækker.

Kulturkvarterets hjemmeside: http://www.kulturkvarter.com/

Parterne bag Københavns Kulturkvarter i samarbejde med Gehl Architects fik i 2016 udarbejdet en byrumsanalyse for Kulturkvarteret. Det var på baggrund af en bevilling fra foreningen Realdania  Byrumsanalysen udgør grundlaget for det videre arbejde. Gehl Architects rapport ses i bilaget.

På baggrund af en bevilling fra Kraks Fond påbegyndte Københavns Kulturkvarter i efteråret 2018 en identitets- og byrumsudviklingsproces, der har til hensigt at skærpe Kulturkvarterets brand og udvikle markante byrumsindsatser til glæde for både danskere og turister. Det er intentionen, at de 19 kulturinstitutioner skal vendes på vrangen, således at indholdet kommer ud i byrummet, og man på gadeplan vil opleve et attraktivt og unikt kvarter.

Vision

Visionen er, at Københavns Kulturkvarter skal være byens kulturelle centrum. Det skal med sin unikke blanding af dynamisk og afslappet kulturliv, byliv og arbejdsliv være en attraktiv oplevelsesdestination i international klasse. Kulturkvarteret skal være stedet, hvor man bliver inspireret. Stedet, hvor man søger berigende kulturoplevelser – men også stedet, hvor man kan koble helt af og lade op.

Med Københavns Kulturkvarter vil København som by stå markant stærkere i den globale konkurrence om den stigende kulturturisme. Samtidig vil byens beboere få sig et rart og levende kulturkvarter, hvor de kan gå på oplevelsesjagt både om dagen og hen på aftenen.

Projekt

På et kick off-møde den 5. februar 2019 blev et projektforløb igangsat med firmaet Norrøn som facilitator. Projektets hovedformål er at skabe en rammefortælling for hele Kulturkvarteret og med afsæt i denne udarbejde en samlet strategi for områdets rumlige udvikling. Målsætningen er at få flere lokale københavnere og besøgende udefra til at tage ophold i og bruge kvarteret. Midlet er, at få kvarterets institutioner ud i de offentlige rum omkring dem og skabe ny og bedre sammenhængskraft på tværs af området. I en række nedslagspunkter gives konkrete eksempler - case studies - på fremtidige tiltag i Kulturkvarteret, der rumligt fremkalder de iboende fortællinger som det enkelte sted indeholder, men som i dag ikke er synligt for de besøgende.

Projektforløbet skal føre til udvælgelse af tre konkrete nedslag i Kulturkvarteret. De tre casestudies har til formål at illustrere visionære tiltag, der udpeger en fremtidig udvikling af kulturkvarteret som en destination af international kvalitet. Her foldes de enkelte steders iboende fortælling ud rummeligt. Det enkelte nedslag sættes i sammenhæng med kvarterets overordnede rammefortælling, men får samtidigt sin egen delfortælling, der er særlig for det enkelte sted. I eksemplerne gives konkrete bud på fremtidige arkitektoniske tilføjelser, fremtidige rumlige udtryk, social programmering, mm. Stederne præsenteres gennem tegninger og visualisering.

Projektforløbet omfatter workshops for kulturinstitutionerne, hvor der udvikles ideer og forslag, som kan konkretisere Kulturkvarteret.

Borgerdialog

Lokaludvalgets formand var inviteret til at deltage i kick off-mødet den 5. februar 2019, men var forhindret i at deltage. Sekretariatet deltog i stedet og foreslog på mødet, at processen omfatter borgerdialog.

Efterfølgende har sekretariatet haft et møde med Norrøn og Københavns Kulturkvarters sekretariat om rammerne for en borgerdialog.  

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget er vært for en offentlig workshop om Kulturkvarteret. Hensigten er at give beboere og erhvervsdrivende i Kulturkvarteret og resten af Indre By mulighed for at byde ind med ideer og forslag, som kan konkretisere Kulturkvarteret.

Norrøn faciliterer workshoppen.

Det er aftalt med sekretariatet for Københavns Kulturkvarter, at workshoppen kan holdes i et lokale i kvarteret, hvor der er plads til 60 deltagere.   

Workshoppen annonceres i lokale medier, på lokaludvalgets hjemmeside og facebook-side og i lokaludvalgets nyhedsbrev. De, der ønsker at deltage i workshoppen, skal tilmelde sig med en mail til lokaludvalget.

Økonomi

Formanden foreslår, at lokaludvalget afsætter en ramme på 30.000 kr. til den offentlige workshop om Kulturkvarteret. Der vil være udgifter til honorering af Norrøn, samt til annoncering og forplejning. Københavns Kulturkvarter stiller lokale til rådighed for arrangementet.

Videre proces

I henhold til Norrøns projektforløb, som parterne i Københavns Kulturkvarter har tiltrådt, starter udvælgelsen af tre casestudies i maj 2019. Det endelige projekt afsluttes med en præsentation i september 2019. 

Projektforløbet er uden borgerdialog. For at få spillet beboerne og de erhvervsdrivendes ideer og forslag ind i projektforløbet, bør workshoppen holdes så hurtigt som muligt og senest den 24. april 2019.

Sekretariatet har talt med Norrøn og sekretariatet for Københavns Kulturkvarter om lokaludvalgets rolle i forbindelse med arbejdet med de tre casestudies, men har intet aftalt. 

Beslutning

Lokaludvalget godkendte ikke indstillingen.

Til top