Mødedato: 14.03.2019, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

B-sag: Henvendelser til lokaludvalget, marts 2019

Indre By Lokaludvalg skal tage formandens håndtering af henvendelser til lokaludvalget til efterretning.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg tager hans håndtering af henvendelser til lokaludvalget til efterretning jf. løsningsafsnittet.

Problemstilling

Flere borgere har henvendt sig til lokaludvalget siden lokaludvalgets møde den 7. februar 2019.

Løsning

1. Gammel Strand
En borger har med mail den 28. februar 2019 orienteret lokaludvalget om, at hun den 28. september 2018 skrev til overborgmesteren om forholdene i Gl. Strand - herunder om den forurenede luft, de tunge biler og om at er der er blevet opsat flere skurvogne på den smule rekreative plads, som der er i området.

Teknik- og Miljøforvaltningen svarede den 25. september 2018 med mail, at forvaltningen har stor forståelse for frustrationerne over det materiel, der har været opsat på Gammel Strand gennem de seneste år. Det skyldes de mange ejendomsrenoveringer og vejarbejder i nærområdet. Forvaltningen skriver, at for at minimere perioden med byggerier omkring området arbejder HOFOR nu på at skybrudsikre området inden Metroselskabet etablerer metroforpladsen på Gammel Strand, hvilket betyder, der ikke skal graves igen, når pladsen er etableret. HOFOR har derfor efter en konkret vurdering fået tilladelse til at opstille 2 skurvogne med mulighed for opsætning af mere materiel, hvis det bliver nødvendigt. Der vil i nær fremtid blive opsat byggepladshegn omkring både materiel og arbejdsområde. Arbejdet med skybrudssikringen forventes at være afsluttet ultimo januar 2019.

Med mail den 28. februar 2019 svarede borgeren Teknik- og Miljøforvaltningen:
"Forvirringen er nu fuldstændig. Er arbejderne færdige ultimo januar 2019, som du skriver?
Hvorfor kommer der så stadig nye skure på pladsen?"

2. Cykelboder
En borger har med mail den 25. februar 2019 givet udtryk for, at der er en urimelig konkurrence mellem cafeer og butikker på den ene side og cykelboderne på den anden side. Han skriver, at cykelboderne ikke betaler for husleje, el, gas, løn, forsikring, oprydning mm.
Han oplyser videre, at cykelboderne ikke har tilladelse til at stå i kommune-kortets røde områder, men at reglerne ikke bliver håndhævet, når cykelboderne meldes til kommunen.

Sekretariatet bad den 27. februar 2019 Teknik- og Miljøforvaltningen om at svare ham og lokaludvalget.

3. Utryg trafikregulering på Skt. Annæ Plads
En borger har med mail den 14. februar 2019 henvendt sig til lokaludvalget vedrørende vejbanen på Skt. Annæ Plads, der blev anlagt i forbindelse med omdannelsen af pladsen. Han skriver, at den smalle vejbane gør det meget svært for bilister at overhale cykler, hvilket fører til mange farlige situationer, når bilister vil overhale cyklisterne. Det skaber utryghed.
Borgeren foreslår, at Skt. Annæ Plads omdannes til en cykelgade med adgang for biler. Jan skriver også, at mange ikke er lokalkendte, og derfor kører efter forhold og belægning, men ikke efter skiltene. Han nævner, at venstresvingsforbuddet fra Toldbodgade ignoreres rutinemæssigt, og at turistbusserne benytter de brede fortove som permanente parkeringspladser i sommersæsonen.

Sekretariatet bad den 19. februar 2019 Teknik- og Miljøforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget.

Teknik- og Miljøforvaltningen svarede den 20. februar 2019, at formålet med omdannelsen af Skt. Annæ Plads var at løfte området og skabe en rekreativ grøn forbindelse til Kvæsthusmolen. Et andet mål var også, at færdsel og adgange skulle tilgodese cyklister og fodgængere. Fortovene blev bredere og kørebanen blev smallere, hvorfor bilisterne i dag skal køre på cyklisternes præmisser. I forhold til de farlige situationer i området, er der registreret en ulykke i 2014 og en i 2017. Begge uden personskader. I forhold til utryghed, så modtager forvaltningen mange henvendelser vedr. steder, der føles utrygge. Når stederne undersøges nærmere, viser det sig ofte, at der ikke er registreret ulykker. Så utryghed gør ikke i sig selv et sted usikkert eller farligt. Utryghed gør derimod, at trafikanterne er ekstra opmærksomme, og netop opmærksomhed er helt afgørende, når ulykker skal undgås. Det betyder blot, at der først og fremmest sættes ind de steder, hvor trafiksikkerheden er i spil – og det er ikke altid de samme steder, der opleves som utrygge.

Borgeren foreslog med mail den 21. februar 2019 Teknik- og Miljøforvaltningen at male en række store hvide cykelsymboler på kørebanen, som kan signalere, at bilisterne skal køre på cyklisternes præmisser.

Teknik- og Miljøforvaltningen svarede samme dag, at forvaltningen ikke har mulighed for at etablere cykelsymboler på kørebanen på Skt. Annæ Plads, fordi kørebanen med cykelsymboler da vil til cykelsti, hvor bilister ikke må køre. Det vil medføre væsentlig forringede forhold for afviklingen af trafikken i området, hvilket forvaltningen ikke finder hensigtsmæssigt.

Borgeren svarede den 23. februar 2019, at ideen ikke er lukke pladsen for bilister, men at det bliver en cykelvej med adgang for bilister, og at forvaltningen kan lade sig inspirere af Aarhus Kommune, der har et retvisende symbol. Han skriver videre, at der tale om en utilfredsstillende løsning for både biler og cyklister. Han gør opmærksom på, at både lokaludvalget og de daglige brugere har tilkendegivet dette.

4. Planning documents Lille Langebro
En tysk studerende har telefonisk og med mail den 18. februar 2019 henvendt sig til lokaludvalget for information om planlægningsprocessen vedrørende Lille Langebro. Sekretariatet har spurgt to lokaludvalgsmedlemmer, om de vil deltage i et interview/snak med den tyske studerende og hendes medstuderende.  

6. Brosten i Linnésgade
En borger har med mail den 13. februar 2019 henvendt sig til lokaludvalget om brosten i Linnésgade. Hun oplyser, at hun har deltaget i et informationsmøde vedrørende det kommende projekt i Linnésgade, som har til formål at løfte gaden. Ifølge hende blev det i mødet oplyst, at der nok ikke var råd til at få lagt brosten i gaden.
Hun gør opmærksom på, at HOFOR  nu arbejder i gaden, og det viser sig, at der ligger brosten under asfalten. Hun spørger om det er muligt at udnytte disse på en måde i forbindelse med projektet.

Sekretariatet bad den 19. februar 2019 Teknik- og Miljøforvaltningen svare hende og lokaludvalget.

Teknik- og Miljøforvaltningen svarede den 28. februar 2019, at det er aftalt med HOFOR, at evt. brosten, der graves op i forbindelse med deres gravearbejde på Rømersgade og Linnésgade, skal leveres til Københavns Kommunes materialedepot, idet forvaltningen prioriterer genanvendelse af sten – særligt de oprindelige brosten. Forvaltningen vurderede i første fase af projektet, at der ikke var økonomi til brolægning af Rømersgade og Linnésgade mellem Frederiksborggade og Gothersgade. Forvaltningen skal nu i gang med projekteringsfasen og vil på baggrund af fundet af brosten og borgernes ønske om brolægning revurdere, om det er inden for projektets økonomiske ramme er muligt at brolægge i Rømersgade og Linnésgade. Projekteringsfasen forventes afsluttet i juni 2019. Såfremt det ikke er økonomisk muligt, vil brostenene blive anvendt et andet sted i byen.
 

6.  Buslinje 1 A
En borger har med mail den 7. februar og den 7. marts 2019 henvendt sig til lokaludvalget vedrørende det nye bynet, der træder i kraft i juli 2019, der medfører, at buslinje 1A nedlægges. Hun skriver, at buslinje 1A er en helt central del af mange borgeres hverdag i Indre By, da den går gennem det meget tæt befolkede område fra Østerport Station, Store Kongensgade, Grønningen, Bredgade og Frederiksstaden.
Hun nævner, at der bor mange ældre mennesker i området, som benytter buslinjen til diverse indkøb mm., og oplyser, at  til sommer vil der ikke længere være nogle busser, der betjener området, der tidligere blev betjent af tre buslinjer. Hun skriver videre, at det ingenting nytter, at der kommer metrostationer i området, hvis ikke man kan komme til dem med bus.  

Sekretariatet har orienteret tovholderne for Byudviklingsgruppen om sagen. Henvendelsen af 7. februar 2019 blev omdelt i lokaludvalgets møde 7. februar 2019.

7. Bordtennisbord i Ørstedsparken
En borger har med mail den 4. februar 2019 henvendt sig til lokaludvalget vedrørende det bordtennisbord, som lokaludvalget betalte og fik opsat i Ørstedsparken for nogle år siden. Hun fortæller, at nettet til bordet er væk, hvorfor hun håber, at lokaludvalget vil købe et nyt.
Sekretariatet er på sagen.

8. Gangbro mellem Politigården og Politiets garageanlæg i Hambrosgade.
En borger har med mail den 28. februar 2019 henvendt sig til lokaludvalget den midlertidige gangbro mellem Politigården og politiets garageanlæg i Hambrosgade. Han oplyser, at det var meningen, at gangbroen, som hænger i cirka 2. sals højde, kun skulle hænge der i forbindelse med den renoveringen af Politigården Renoveringen er overstået for et stykke tid siden, fortæller han, men gangbroen hænger der stadig.

Sekretariatet bad den 1. marts 2019 Teknik- og Miljøforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Se ovenfor.

Beslutning

Lokaludvalget tog formandens håndtering af henvendelser til lokaludvalget til efterretning.

Til top