Retningslinjer for puljeansøgninger
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg drøfter Puljegruppens forslag til ændringer i retningslinjerne for tildeling af puljemidler. Se afsnittet problemstilling og løsningsafsnittet.
Problemstilling
Puljegruppen har drøftet retningslinjerne for puljeansøgninger:
Problemstillinger:
- Puljegruppen har nu arbejdet en del år og indhøstet en række erfaringer. Omverdenen og ansøgningerne har også ændret sig. Derfor har vi fundet, at det var på tide at kigge de eksisterende retningslinjer efter i sømmene og få konfirmeret nogle ændringer af LU.
- Hvorfor skal vi overhovedet have retningslinjer for ansøgninger om puljemidler?
Ansøgeren. Ansøger har krav på at vide, om det ansøgte, kan komme i betragtning. Retningslinjerne kan på den ene side spare ansøger for et afslag, men kan på den anden side også bevirke, at projektansøgningen drejes i en retning, der mere matcher lidt flere af lokaludvalgets kriterier, end det f eks. fremgår af ansøgninger til fonde, kommunen m.fl., hvor den samme drejning i forhold til deres kriterier sikkert også gør sig gældende. Ud over helt objektive kriterier som tid, sted og deadlines er mange af Lokaludvalgets andre kriterier og fokusområderne dels fortolkelige, men har også hæftet et “som udgangspunkt” på sig, hvilket åbner en dør på klem. En dør som mange forsøger at klemme sig ind ad. Samlet bevirker det, at der kommer mange ansøgninger, som er spild af skønne kræfter. Af og til overvejer vi i puljegruppen, om retningslinjerne er læst. Det kan også være, at lokaludvalget bare står på listen over mulige bidragsydere, så man tager chancen - det skader jo ikke!
Sekretariatet, puljegruppen og Lokaludvalget. Retningslinjerne kan afværge nogle ansøgninger, idet ansøger på forhånd kan se, at ansøgningen ingen chancer har, så vi ikke spilder hinandens tid. Ligeledes kan puljegruppen henvise til retningslinjerne, når der gives afslag. På den anden side sidder vi af og til med ansøgninger, som falder igennem pga retningslinjerne, men som vi har lyst til at støtte. Her bruger vi “som udgangspunkt” og/eller fikser det ved kun at støtte udvalgte poster, så vi f.eks. undgår at støtte løn, vel vidende at det ingen mening giver i og med, at når vi f. eks. støtter reklamering, så bliver der alt andet lige det mere til lønninger.
En meget konkret problemstilling er, at vi jo gennem årene har støttet rigtig mange metrohegnsudsmykninger, hvilket i de kommende år bør give lidt luft i budgettet. Men samtidigt er puljebudgettet ikke fuldt med det stigende antal ansøgninger om stigende beløb, ligesom flere og flere kender til puljemidlerne og som standard søger dem. En anden problemstilling er, at et projekt anses for at være bydelsrettet, blot det foregår i Indre By. Det kan man stille spørgsmålstegn ved, idet langt de fleste foregår på pladser eller lokaliteter i middelalderbyen, hvor der er meget få beboere, og hvor der næsten kun kommer turister eller københavnere fra andre bydele. Ligeledes foregår en del i Kulturhusene, fordi de ligger centralt i forhold til Storkøbenhavn og offentlig transport. Der er utrolig mange teaterprojekter på grund af Husets teaterfokus uden at man kan sige, at opførelsen er rettet mod beboere eller problemstillinger i Indre By. Figenbladet bliver ofte her, at man kontakter de lokale skoler for et samarbejde. Også mange andre scener og pladser ligger i Indre By, og fantasien rækker som sagt sjældent ud over middelalderbyen, vel fordi ansøger også kommer fra andre bydele, og som besøgende selv kun bruger middelalderbyen Figenbladet i de gældende retningslinjer er “brugere af Indre By” vel oprindeligt tænkt som faste forretningsdrivende, men det dækker jo i virkeligheden hvem som helst. Det har vi forsøgt at skrive os ud af.
Vi har tilføjet en passus om at blive inviteret til projektets afholdelse samt en passus om, at der sammen med regnskabet aflægges en evaluering. Se Frederiksberg Kommunes retningslinjer, som de fremgår af ansøgning nr. 5.
Løsning
Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter Puljegruppens forslag til ændringer i retningslinjerne. De foreslåede ændringer er markeret med gult og understreget. Kommentarer til ændringerne er markeret med gult og kursiveret.
Indre By Lokaludvalg støtter tværgående, bydelsrelaterede, dialogskabende og netværksdannende aktiviteter, arrangementer eller projekter henvendt til Indre Bys borgere og daglige brugere.
Ansøgninger skal helst være fremsendt senest tre måneder før et arrangements
afholdelse. Som udgangspunkt er maksimumbeløbet for en ansøgning 50.000 kr.
Lokaludvalgets støtter projekter, der:
• Er offentligt tilgængelige
• Bliver offentliggjort bredt
• Hovedsageligt involverer frivillige kræfter
• Er til glæde for en bred kreds af borgere og brugere af hele Indre By
Lokaludvalgets støtte skal især rettes mod projekter, der:
• Involverer forskellige grupper af borgere, foreninger og aktivister
• Sætter fokus på livsmuligheder og udfoldelsesmuligheder i hele Indre By
• Støtter samspillet mellem bydelens beboere og forretningslivet
• Indebærer en vis selvfinansiering, hvis ansøgerne reelt har mulighed for dette eller kan opnå økonomisk gevinst ved arrangementet Denne dot synes vi skal stryges, da den implicit opfordrer til at tage entre
• Satser på at styrke det lokale foreningsliv i hele Indre By
• Kobler sig på andre arrangementer afholdt af f.eks. kommunen
Det vil generelt styrke et projekts mulighed for at få støtte, hvis der er tale om et arrangement, der har en vis tidsmæssig udstrækning. Ligeledes vil det tælle positivt, hvis arrangementet afholdes i et beboelseskvarter frem for et turistområde.
Det er en forudsætning for støtte, at ansøgerne orienterer bredt om arrangementet og ikke kun i lukkede fora eller alene til arrangørernes medlemskreds. Lokaludvalget forventer at få en invitation til projektets afholdelse, så et eller flere medlemmer kan danne sig et indtryk af, hvad der kom ud af støtten.
Lokaludvalget støtter som udgangspunkt ikke
• årligt tilbagevendende, uforandrede projekter og arrangementer. I særlige tilfælde vil lokaludvalget dog støtte et givent tilbagevendende projekt eller arrangement, såfremt det opfylder flere af de ovenfor anførte kriterier.
• kommunale institutioners arrangementer eller projekter. I særlige tilfælde støtter lokaludvalget dog kommunale institutioners arrangementer eller projekter, såfremt de ligger uden for rammerne af det, forvaltningen alligevel ville eller burde støtte, f.eks. kan Lokaludvalget støtte udvikling - men ikke drift - af aktiviteter for børn i Indre By.
• projekter eller arrangementer hvor arrangørløn eller -honorar udgør en stor del af det ansøgte beløb. Dette bør vi diskutere: skal folk ikke have løn for deres arbejde?
• projekter, der må påregnes at føre til betydelige oprydningsproblemer, der ikke er indregnet i projektomkostningerne
• udvikling og drift af hjemmesider
• projekter, der er gennemført, når lokaludvalget skal tage stilling til ansøgningen.
• der foregår udenfor Indre By Lokaludvalgs område.
Projekter, der ikke får støtte, kan ansøge om, at Lokaludvalget omtaler arrangementet i lokaludvalgets annoncer i lokale medier og på hjemmesiden.
Fokusområder
Udover disse mere generelle retningslinjer, har Indre By Lokaludvalg besluttet at fokusere på følgende områder:
Fokusområde Byudvikling og Udviklingsprojekter
Lokaludvalget ønsker at støtte nye offentligt tilgængelige projekter eller arrangementer, der henvender sig bydelens borgere, og som har til formål at udvikle Indre By. Støtten kan anvendes i opstartsfasen til finansiering af ideudvikling og styrkelse af livsmulighederne i Indre By.
Fokusområdet Metropol-kultur
Indre By Lokaludvalg ønsker at yde støtte til opbygning og igangsætning af nye aktiviteter, som er orienteret mod København som hovedstad og storby, og derfor ikke kan foregå andre steder end i Indre By. Indre By Lokaludvalg lægger desuden vægt på at projektet skal have et lokalt islæt og lokal forankring.
(væk med afsnittet)
Fokusområdet Events
Indre By Lokaludvalg ønsker at støtte opsigtsvækkende, overraskende, anderledes og identitetsskabende aktiviteter i og for bydelen – og som afholdes i en længere periode.
Fokusområdet Borgerinddragelse
Indre By Lokaludvalg yder gerne støtte til afholdelse af borgermøder og udvikling af dialogfora om temaer og demokratifremmende aktiviteter, der retter sig mod borgere og brugere af bydelen, herunder borgerinddragelse i forbindelse med svar på høringer til de respektive forvaltninger i Københavns Kommune.
Fokusområdet ”Midlertidige byrum”
Indre By Lokaludvalg støtter gerne kunstnere, foreninger, netværk, borgergrupper mv., som har ideer til brug af midlertidige byrum ved vejarbejder, på byggepladser o. l.
Fokusområdet Særlige grupper / Udsatte grupper
Indre By Lokaludvalg ønsker at støtte åbne arrangementer, som retter
sig mod de udsatte grupper i bydelen, som kan have specielle behov,
som ikke altid prioriteres højt. Det kan f.eks. være projekter for
handicappede, børn, hjemløse, svagere pensionister, etniske
minoriteter og midlertidige beboere i Indre By.
Egne projekter
Indre By Lokaludvalg har derudover en pulje til Egne Projekter. Puljen er tiltænkt projekter, der etableres og drives af lokaludvalget. Med jævne mellemrum vil lokaludvalget udbyde midler af puljen med henblik på at få ansøgninger fra ansøgere med de rette kompetencer til at løse en særlig opgave eller fokusere på et bestemt tema.
(væk med dette afsnit - har ikke noget med puljeansøgninger at gøre)
Aflevering af regnskab
Ansøgere, der får tilsagn om støtte fra lokaludvalgets pulje til et arrangement eller projekt, vil skulle aflevere et regnskab for anvendelsen af støtten senest 1 måned
efter afslutningen af arrangementet / projektet, medmindre andet er aftalt med lokaludvalgets sekretariat. I udgangspunktet bortfalder tilsagnet om støtte, hvis den fastsatte frist for aflevering af regnskab ikke overholdes. Sammen med regnskabet ønskes en afrapportering - hvordan gik det, hvor mange kom der, ramte man målgruppen, hvad kom der ud af det osv.
Afvisning af ansøgninger
Lokaludvalget har bemyndiget formanden til:
• at afvise puljeansøgninger, der angår arrangementer eller projekter uden for Indre By Lokaludvalgs område.
• at afvise puljeansøgninger, der angår projekter eller arrangementer, som vil være afholdt, når lokaludvalget skal tage stilling til ansøgningen.
• at afvise puljeansøgninger, der er indkommet for sent i forhold til ansøgningsfristen.
Lokaludvalget orienteres om afvisningen.
Videre proces
Afhænger af drøftelsen.
Eventuelle ændringer i retningslinjerne skal offentliggøres, før de træder i kraft.
Beslutning
- Lokaludvalget drøftede Puljegruppens forslag til ændringer i retningslinjerne for tildeling af puljemidler, jf. afsnittet problemstilling og løsningsafsnittet. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
- Formuleringen i forslaget "hele Indre By" bør ændres, så aktiviteter rettet mod kvarterer i Indre By ikke udelukkes fra støtte.
- Hovedreglen må være, at lokaludvalget ikke giver støtte til løn og egenhonorar.
- Lokaludvalget kan støtte løn, når det ikke er muligt at gennemføre aktiviteten uden professionel hjælp.
- Lokaludvalget bør afklare, hvorvidt det støtter aktiviteter med entré.
- Lokaludvalget godkendte Puljegruppens forslag til ændring i retningslinjerne for tildeling af puljemidler, jf. afsnittet problemstilling og løsningsafsnittet, idet
- formuleringen "hele Indre By" ændres, så aktiviteter rettet mod kvarterer i Indre By ikke udelukkes fra støtte. Lokaludvalget tager stilling til formuleringen i sit møde den 11. april 2019.
- Puljegruppen udarbejder forslag til en formulering i retningslinjerne vedr. løn og egenhonorering, som lokaludvalget kan tage stilling til i mødet den 11. april 2019.
- Puljegruppen udarbejder forslag til en formulering i retningslinjerne vedr. entré, som lokaludvalget kan tage stilling til i mødet den 11. april 2019.