Mødedato: 14.01.2016, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Høringssvar om lokalplanforslaget "Statens Naturhistoriske Museum"

Indre By Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar om lokalplanforslaget "Statens Naturhistoriske Museum".

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg bemyndiger formandskabet og lokaludvalgets tovholdere på denne sag, Hans-Henrik T. Ohlsen og Ingolf Ibus, til på lokaludvalgets vegne at udforme og sende et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen, der tager udgangspunkt i de problemstillinger, der bliver rejst på borgermødet.om lokalplanforslaget "Statens Naturhistoriske Museum" på Geologisk Museum, Øster Voldgade 5-7, tirsdag den 19. januar 2016 kl. 19-21.

Problemstilling

Med svarfrist den 25. januar 2016 har Teknik- og Miljøforvaltningen sendt lokalplanforslaget "Statens Naturhistoriske Museum" i offentlig høring på Bliv Hørt-portalen.

Baggrunden for lokalplanforslaget er, at Folketinget i 2004 besluttede at samle de fire eksisterende museer Zoologisk Museum, Botanisk Museum, Geologisk Museum og Botanisk Have til Statens Naturhistoriske Museum under Københavns Universitet med en placering i Botanisk Have.I 2009 blev der udskrevet en åben idékonkurrence med det formål at belyse, hvordan opgaven kunne løses.Konkurrencen blev fulgt op af en projektkonkurrence. Det aktuelle projekt er resultatet af en bearbejdning af vinderprojektet og en tilpasning af projektet til de finansielle rammer, der er opnået. Lokalplanen er udarbejdet på baggrund heraf og skal muliggøre, at projektet kan realiseres, og at intentionerne bag vinderprojektet fastholdes.

Statens Naturhistoriske Museum etableres dels ved at ombygge de eksisterende bygninger ved Sølvtorvet, som oprindeligt blev opført til Polyteknisk Læreanstalt (Sølvtorvskomplekset),og dels i nye bygninger. Det meste nybyggeri placeres under Sølvtorvskomplekset og i to kælderetager, der strækker sig mellem Sølvtorvskomplekset og Botanisk Haves Palmehus. De nye udstillingslokaler viser sig over terræn i form af hvælvede tagkonstruktioner der markerer de underliggende udstillingssale, der gennembryder overfladen som store landskabelige eller geologiske formationer.

I samarbejde med lokaludvalget, Bygningsstyrelsen og Københavns Universitet, afholder Københavns Kommune borgermøde om lokalplanforslaget på Geologisk Museum, Øster Voldgade 5-7, tirsdag den 19. januar 2016 kl. 19-21. Lokaludvalgsmedlem Hans-Henrik T. Ohlsen er ordstyrer på mødet, mens lokaludvalgsmedlem Ingolf Ibus vil holde et oplæg om lokaludvalgets synspunkter, baseret på de bemærkninger til sagen, der måtte komme, når lokaludvalget tager stilling til den i lokaludvalgsmødet den 14. januar 2016.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget bemyndiger formandskabet og lokaludvalgets tovholdere på denne sag, Hans-Henrik T. Ohlsen og Ingolf Ibus, til på lokaludvalgets vegne at udforme og sende et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen, der tager udgangspunkt i de problemstillinger, der bliver rejst på borgermødet.om lokalplanforslaget "Statens Naturhistoriske Museum" på Geologisk Museum den 19. januar 2016 kl. 19-21.

Formanden ser i hvert fald tre problemstillinger, som der skal ses nærmere på:

  • Er der forhold vedrørende fortidsmindebeskyttelseslinjen, som der ikke er taget højde for i lokalplanforlaget?

  • Det fremgår af lokalplanforslaget, at der skal oprettes over 40 p-pladser udfor nr 2a i Nørre Farimagsgade. Er det nødvendigt set i lyset af, at kvarteret er godt betjent af offentlig trafik?

  • Hvordan hænger lokalplanforslaget sammen med "Fæstningsringsprojektet", som lokaludvalget forsøger at fremme? Se bilaget.

Formanden beder lokaludvalget om bemærkninger på disse og andre forhold, der bør diskuteres på borgermødet.

Økonomi

Lokaludvalget har afsat 10.000 kr. af 2016-budgettet til borgerdialog om lokalplanforslaget "Statens Naturhistoriske Museum". Der er udgifter til annoncering af borgermødet den 19. januar 2016. Selve mødet betales af Teknik- og Miljøforvaltningen.

Videre proces

Efter den offentlige høring skal lokalplanforslaget endeligt vedtages af Borgerrepræsentationen.

Beslutning

Ingolf Ibus redegjorde for indholdet i de høringssvar, som borgerne havde lagt ind på Bliv Hørt-portalen indtil videre:

  • Projektet er godt og spændende
  • Der er en bekymring for, hvordan det vil påvirke de omkringliggende ejendomme at grundvandet sænkes.
  • Nogle mener, at der er for få parkeringspladser i projektet, idet de frygter at det vil føre til, at der kommer yderligere pres på parkeringen i de omkringliggende gader.
  • Nogle mener, at der er for mange parkeringspladser i projektet, idet de frygter, at det vil trække yderligere trafik til kvarteret.
  • Der efterspørges en bedre sammenhæng mellem Botanisk Have og Østre Anlæg samt Ørstedsparken.

 

Lokaludvalget havde følgende bemærkninger til sagen:

Afgrænsningen af lokalplanområdet

  • Lokalplanforslaget er for snævert afgrænset. Generelt bør lokalplanforslag omfatte det omkringliggende område, da byggeprojektet, der lokalplanlægges for, har konsekvenser for omgivelserne. I dette lokalplanforslag bør man medtage Rømersgade og Linnésgade, da de udgør forbindelsen fra Botanisk Have til Ørstedsparken.     

Sammenhæng mellem Østre Anlæg, Botanisk Have og Ørstedsparken

  • Hvordan kan et projekt som Fæstningsringsprojektet komme i spil i forhold til lokalplanen og projektet for Statens Naturhistoriske Museum?

  • Lokalplanforslaget bør omfatte en grøn forbindelse til Ørstedsparken ad enten Rømersgade eller Linnésgade.

 

Sammenhæng med igangværende og kommende trafikprojekter

  • Hvordan hænger lokalplanen og projektet for Statens Naturhistoriske Museum sammen med cykelprojektet "Tagensvej-korridoren", som omfatter Sølvgade mellem Sølvtorvet og Georg Brandes Plads?

  • Hvordan hænger lokalplanen og projektet for Statens Naturhistoriske Museum sammen med cykelprojektet "Københavnerruten", som omfatter Øster Farimagsgade mellem Sølvtorvet og Gothersgade?

  • Cykelprojektet "Københavnerruten" bør flyttes fra Farimagsgaderne til Søgaderne.

  • Det understreges med denne lokalplan, at cykelprojektet "Københavnerruten" ikke bør lægges i Øster Farimagsgade.

  • Hvordan tages der i lokalplanen og i projektet for Statens Naturhistoriske Museum højde for, at busfremkommelighed er prioriteret i Sølvgade?

  • I Indre By Lokaludvalgs bydelsplan fra 2013 er et projektønske "Dæmpning af biltrafik i Sølvgade og Webersgade", som der bør tages højde for i lokalplanen og i projektet for Statens Naturhistoriske Museum. Se side 40 i bydelsplanen: http://www.indrebylokaludvalg.kk.dk/files/media/dokumenter/Projekter%20og%20arrangementer/2013/1_IndreBy_2013.pdf

  • Kan hastighedsgrænsen i Sølvgade sættes ned til 30 km/t?


Bil- og cykelparkering

  • Parkeringsmuligheden i tilknytning til projektet bør være minimal, når området er så godt betjent af kollektiv trafik som tilfældet er. Museet må informere offentligheden om, at det ikke muligt at besøge museet i bil og orientere om hvordan man kommer dertil med kollektiv trafik.

  • Parkeringen bør styres ved at fastlægge hvor mange bilparkeringspladser, der er behov for til byggeriet; ikke ved at relatere antal bilparkeringspladser til antal etagemeter i byggeriet. Hvis man kan fravige normen for overdækkede cykelparkeringspladser, bør man også kunne fravige normen for bilparkeringspladser. Bilparkering så tæt ved Nørreport station virke ikke rimeligt. Det inviterer til mere biltrafik i kvarteret.

  • Hvis ikke, der kommer tilstrækkelig parkering i tilknytning til projektet, vil det kunne give øget pres på parkeringen i fx Stockholmsgade.

  • Når der lægges op til, at man skal kunne komme til museet via Botanisk Have, bør der etableres cyeklparkering i tilknytning til indgangene fra Botanisk Have.

Turistbusser

  • Er der nok busholdepladser i Øster Voldgade?

  • Det er problematisk, at der etableres mulighed for af- og påstigning på tuirstbusser i Øster Farimagsgade, idet busserne da vil skulle køre rundt, mens buspassagererne er inde på museet.

     

Adgangen til det nye museum

  • Indgangsforholdene til museet er diffuse i og med, der både vil være adgang fra Sølvgade og fra forskellige steder i Botanisk Have. Man må beslutte, hvor indgangen skal være.

  • Det bør være muligt at komme til museets indgang via Botanisk have, også når Botanisk Have er lukket. Man kunne anlægge en sti udkanten af Botanisk Have til dette formål.

  • Det er ikke holdbart, at folk, der parkerer på parkeringspladsen ved Øster Farimagsgade skal gå ad fortovet til hovedindgangen. Der bør en indgang fra parkeringspladsen til Botanisk Have

    Tunnel under Sølvgade

  • Tunnelen under Sølvgade er ved at blive renoveret. Den bruges af unge til at holde fester i, men bruges ellers ikke.

  • I den nuværende tunnel holdes der støjende fester til gene for omgivelserne. Der foreligger et projekt fra Rambøll for en åben og lys tunnel under Sølvgade. Tunnelen kunne blive en indgang til museet. 

  • Den nuværende tunnel under Sølvgade fungerer ikke godt. Den kan blive til et attraktivt rum, hvis den gøres meget bredere.

     

Den foreslåede glasbygning mellem de to eksisterende bygninger

  • Der er en disharmoni mellem de eksisterende bygninger glasbygningen, men vil bygge ind, jf. illustrationen på side 5 i lokalplanforslaget.

  • Der skal redegøres for glasbygningens højde og for hvordan lyset påvirker omgivelserne. Glasbygningen må ikke være højere en de eksisterende sidebygninger. Lokaludvalget og offentligheden skal have målfaste billeder og kort, så man kan se, hvordan glasbygningen tager sig ud i forhold til det eksisterende byggeri. 

Fortidsmindebeskyttelseslinjen

  • Fortidsmindebeskyttelseslinjen er tilfældigt lagt. Den går gennem det sted, man vil bygge nyt. Det bør der redegøres for.

Bunkers

  • Det må forudsættes, at der findes en tilfredsstillende løsning for de, der har øvelokaler i bunkerne ved Sølvgade, der skal fjernes som følge af projektet.

Hundepark

  • Med projektet vil en hundepark ved Sølvgade ikke være mulig.

 

 

Lokaludvalget bemyndigede formandskabet og lokaludvalgets tovholdere i denne sag, Hans-Henrik T. Ohlsen og Ingolf Ibus, til på lokaludvalgets vegne at formulere og sende et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen, der tager udgangspunkt i ovennævnte bemærkninger samt i de bemærkninger, som borgerne måtte komme med på borgermødet.om lokalplanforslaget "Statens Naturhistoriske Museum" den 19. januar 2016 kl. 19-21.

 

 

Til top