B-sag: Henvendelser til lokaludvalget, december 2018
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg tager hans håndtering af henvendelser til lokaludvalget til efterretning jf. løsningsafsnittet
Problemstilling
Lokaludvalget har siden lokaludvalgsmødet den 8. november 2018 modtaget 8 henvendelser samt svar fra forvaltningen til borgere, der har henvendt sig til lokaludvalget.
Løsning
1. Netto i St. Kongensgade
Med mail den 19. november 2018 gjorde en borger lokaludvalget opmærksom på, at Netto i St. Kongensgade har en affaldscontainer stående på fortovet, som hindre færdslen, og en larmende vareelevator inde i butikken, som generer beboerne i ejendommen. Endvidere, at de får leveret varer tidligt om morgenen til gene for beboerne.
Sekretariatet bad den 26. november 2018 Teknik- og Miljøforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget. Forvaltningen svarede den 6. december 2018, at den har været på tilsyn i Netto og hos en nabo. Netto oplyste, at de først modtager varer efter kl. 07.00 og at de nu lukker kl. 22.00. Desuden har et firma foretaget støjmålinger hos naboen for Netto. Forvaltningen har fået lovning på, at den modtager en kopi af støjmålerapporten. Forvaltningen forventer at deltage i et møde med de berørte parter, når resultaterne af støjmålingerne kendes. I forhold til skraldecontaineren har Netto oplyst, at containeren ikke tilhører Netto. Der er ikke vished over, hvem der har sat den på gaden, men containeren er nu bragt ind på ejendommens areal.
Borgeren svarede den 6. december 2018, at containeren stod på gaden igen, og at han har bedt firmaet, hvis navn står på containeren, om at fjerne den.
2. Affaldshåndtering på Gammelholm
En beboer i Holbergsgade har med mail 4. oktober 2018 orienteret om affaldsafhentningen i hendes karré, hvor der er et gårdrum med affaldscontainere, som beboerne i karreen bl.a. deler med flere restaurationer og hoteller. Dagrenovation hentes hver mandag, onsdag og fredag. Afhentningen sker kl. 06.00 og varer 10 minutter hvor de 10-12 containere bliver kørt ud fra gården til gaden og retur. Afhentningen er forbundet med larm fra containerne, der ruller henover belægningerne, containere der skubbes ind i skurene og rammer vægge og døre. Det er samtidig også forbundet med renovationsarbejdernes indbyrdes højtråbende kommunikation. Hver tirsdag og torsdag fra kl. 06.00 - nogle gange tidligere - kører der derudover skraldebiler med bakkesensorer ind i gården for at afhente skrald. Ved afhentning af skrald tirsdag og torsdag bliver containerne tømt i gården og de dage, hvor det er afhentning af storskrald, bliver det kværnet på stedet. Beboeren har henvendt sig til Teknik- og Miljøforvaltningen om generne, uden resultat.
Sekretariatet bad den 26. november 2018 Teknik- og Miljøforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget. Teknik- og Miljøforvaltningen svarede den 6. december 2018 at man er klar over, at der er en udfordring med at imødekomme hensynet til beboerne og det faktum, at der skal hentes affald fra både husholdninger og virksomheder, og at det støjer.
Forvaltningen skrev, at det er vanskeligt at komme frem i Indre By, og skraldemændene må stå model til mange tilråb og ind imellem også trusler fra andre trafikanter, fordi de holder stille for at tømme affaldsbeholderne og dermed forsinker – og i nogle tilfælde stopper – andre trafikanter i at komme frem. Borgerrepræsentationen har derfor i 2005 vedtaget, at der er en række gader, hvor affaldet må indsamles fra kl. 6 for, at skraldebilerne så vidt muligt kan være væk fra gaderne, før den værste trafikbelastning sætter ind. Det meste af Indre By er omfattet af denne beslutning.
Forvaltningen oplyste , at virksomhederne i karreen har egne aftaler med renovatørerne, som derfor ikke er kontraktligt styret af kommunen, hvorfor forvaltningen ikke kan regulere tidspunktet for afhentning af erhvervsaffald.
3. Turisme
Med mail den 22. november 2018 bad repræsentanter for Japans Turismeministerium formanden om et møde om turismen i Indre By og særligt i Nyhavn. Med anmodningen var en række skriftlige spørgsmål.
Den 26. november 2018 besvarede formanden spørgsmålene skriftligt. Se bilaget. Formanden og sekretariatet uddybede svarene i et opfølgende møde den 29. november 2018 med repræsentanterne for Japans Turismeministerium.
4. Grundvandssænkning ved Kalvebod Brygge og Bernstorffsgade
Med mail den 27. november 2018 spurgte en borger om årsagen til grundvandssænkningen ved Kalvebod Brygge og Bernstorffsgade. Han oplyste, at han bebor en ejendom i nærheden, hvor man nu har konstateret sætningsskader, selv om ejendommen har stået fint i 100 år.
Sekretariatet bad samme dag Teknik- og Miljøforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget. Teknik- og Miljøforvaltningen svarede den 4. december 2018, at grundvandssænkningen endnu ikke er sat i gang, selv om der skiltes om opgaven. Grundvandssænkningen vil blive påbegyndt i slutningen af uge 50 eller starten af uge 51. Entreprenøren har indtil nu udført boringer for at kunne begrænse grundvandssænkningens udbredelse ved at tilbageføre det oppumpede grundvand. Det er de boringer, der kan ses langs Bernstorffsgade og i midten af Kalvebod Brygge.
Forvaltningen vurderer umiddelbart, at der heller ikke er andre aktører, der har udført grundvandssænkning i området det seneste års tid, som kan have påvirket ejendommen, borgeren bor i. Forvaltningen opfordrede borgeren til at kontakte forvaltningens Center for Bygninger, hvis beboerne i ejendommen vurderer, at skaderne er kritiske for ejendommen.
5. Dragespringvandet
En borger spurgte med mail den 29. november 2018 om lokaludvalgets holdning til genplaceringen af Dragespringvandet på Rådhuspladsen.
Som svar mailede Sekretariatet samme dag lokaludvalgets seneste udtalelse om Dragespringvandet til borgeren, nemlig et brev af 31. oktober 2017 til Foreningen til Hovestadens Forskønnelse. Det fremgår af brevet, at lokaludvalget ønsker, at Dragespringvandet skal placeres midt på Rådhuspladsen i midteraksen.
6. Hop on/Hop off-busserne i Holbergsgade
Med mail den 5. og 6. december 2018 orienterede en borger lokaludvalget om hans korrespondance med Teknik- og Miljøforvaltningen og politiet om hop on/hop off-busserne i Holbergsgade.
Det fremgår af korrespondancen, at borgeren mailede om sagen til teknik- og miljøborgmesteren den 11. juni 2018, men at han endnu ikke har fået svar.
Politiet svarede den 6. december 2018, at man i maj 2018 havde besigtige stedet og noteret følgende i sagen: "Besigtigelse. Umiddelbart har klager ret. To Hop-On busser observeret. Holdt hhv. 8 og 5 min i tomgang. Der er salgssted udfor 30. Bus 66 kan ikke komme til stoppested, når Hop-On busser holder. Hop-On busser kommer hvert 10-20 min."
Politiet oplyste videre,
- at billetsalg til busserne ikke er lovreguleret, men at det er kommunen, der fastsætter, hvor busserne må stoppe og hvor de må holde.
- at Movia havde hørt om problemet og ville sende besked ud til operatørerne af bus 66 for en uddybende beskrivelse. Movia havde været i kontakt med kommunen om dette.
- at politiet havde nævnt problemet i et møde den 15. oktober 2018 i Trafiksikkerhedsgruppen i Københavns Kommune. Kommunen gav udtryk for, at man ville være opmærksomme på problemet.
Politiet har orienteret Teknik- og Miljøforvaltningen om svaret til borgeren.
7. Gademusikanter ved Rundetårn og på Kultorvet
Med mail den 7. og 27. november 2018 skrev en borger til formanden og til lokaludvalget at Kultorvet og pladsen ved Trinitatis/Rundetårn er hårdt belastet af gademusikanter. Især Lyden går direkte ind i lejlighederne. Hun oplyste, at gademusikanterne ikke overholder regler om forstærker, tidspunkter etc. Hun bad om lokaludvalgets hjælp.
Sekretariatet bad den 6. december 2018 Teknik- og Miljøforvaltningen svare hende og lokaludvalget.
8. Ørkenfortet
En borger spurgte med mail den 29. november 2018 formanden om lokaludvalgets syn på beslutningsprocessen vedr. lokalplansagen "Ørkenfortet". Han nævnte, at fremover ønsker Borgerrepræsentationen, at man skal inddrage endnu flere borgere i beslutningsprocessen, men at det blot udvider almindelige menneskers uvilje mod byrådspolitikere, hvis byrådspolitikerne agerer som i Ørkenfortssagen. Han oplyste, at Christianshavns Lokaludvalg deler hans bekymringer.
Formanden har endnu ikke svaret borgeren.
Økonomi
Intet.
Videre proces
Se ovenfor.
Beslutning
Lokaludvalget tog formandens håndtering af henvendelser til lokaludvalget til efterretning, jf. løsningsafsnittet.