Mødedato: 13.11.2014, kl. 18:30
Mødested: Det grønlandske Hus, Løvstræde 6

Dispensationssagen Åbenrå 16

Indre By Lokaludvalg skal tage formandens høringssvar vedrørende dispensationssagen Åbenrå 16 til efterretning.

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår,
  1. at Indre By Lokaludvalg tager formandens høringssvar vedrørende dispensationssagen Åbenrå 16, der fremgår af løsningsafsnittet, til efterretning.

Problemstilling

Den 7. oktober 2014 udsendte Teknik- og Miljøforvaltningen en naboorientering vedrørende et byggeprojekt på Åbenrå 16 med svarfrist den 29. oktober 2014. Projektet var ændret i forhold til det, som lokaludvalget tog stilling til i sit møde den  21. august 2014.

I mødet den 9. oktober 2014 nåede lokaludvalget ikke at tage stilling til det nye projekt, men nåede dog at træffe besluting om et debatvognsarrangement om sagen. Arrangementet blev gennemført den 23. oktober 2014.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget tager høringssvaret, der blev sendt til Teknik- og Miljøforvaltningen den 28. oktober 2014, til efterretning.

"Indre By Lokaludvalg har i forbindelse med naboorienteringen om byggeforslaget ved Åbenrå 16 gennemført et borgerdialogarrangement.
Borgerdialogen bestod i, at lokaludvalget satte dets såkaldte Debatvogn op ved Åbenrå 16 torsdag d. 23. oktober kl. 15.30-18.00 og bød forbipasserende en kop kaffe eller kakao til gengæld for et udfyldt spørgeskema om byggeforslaget.

To medarbejdere fra Teknik- og Miljøforvaltningen deltog i arrangementet og bidrog med faglige viden og indsigt i sagen, hvilket jeg gerne vil takke for.

I alt har 48 borgere og brugere besvaret spørgeskemaet, som også var tilgængeligt på lokaludvalgets hjemmeside. Undersøgelsen skal ikke ses som en repræsentativ undersøgelse, men nærmere som en stikprøve, der kan bringe borgernes og brugernes holdninger og argumenter frem i lyset.

Jeg håber, at Teknik- og Miljøforvaltningen vil tage nedenstående pointer med i vurderingen af sagen.

Konklusioner på borgerdialog
  • I forhold til beskrivelsen af området omkring Åbenrå, fremhæver mange af respondenterne de gamle ejendomme, som smukke og charmerende, hvorimod de nyere bygninger fra 1960’erne og frem bliver beskrevet som grimme og mislykkede. Derudover fremhæves blandingen af beboelse og erhverv som noget godt, og kvarteret beskrives af mange som hyggelig, centralt og roligt.
  • Der er nogenlunde lige mange, der mener, at det skitserede byggeforslag visuelt bidrager hhv. positivt og negativt til gadebilledet.
  • De, der mener, at bygningen vil bidrage positivt, fremhæver, at den vil dække et grimt hul i facaderækken, at bygningen falder godt ind i gadebilledet, og at bygningen har et balanceret udtryk med inspiration fra og respekt for både nyt og gammelt.
  • De, der mener, at bygningen bidrager negativt, begrunder det med, at den skiller sig for meget ud i forhold til de gamle ejendomme, f.eks. at vinduerne er høje og uden sprosser, at taget er for markant i farven, at bygningen er for høj, og at dens udtryk er for ”ferskt”. Derudover bemærker flere, at de sætter pris på de grønne facader på grunden, og at det er synd at disse vil forsvinde.
  • 51 procent af respondenterne mener, at den foreslåede bygning er for høj i forhold til de øvrige bygninger i facaderækken. 47 procent mener, at den er passende i højden.
  • Et flertal af respondenterne, 49 procent, mener, at det er en god idé, at etablere et trappehus i gården, mens 15 procent mener, at det er en dårlig idé. 36 procent svarer ”hverken eller”. Nogle fremhæver, at gårdarealet i under alle omstændigheder vil være skyggefyldt, og derfor af begrænset rekreativ værdi, at nærheden til Kongens Have kan råde bod på det begrænsede gårdareal, og at det er godt, at beboelsesareal optimeres. Andre mener generelt, at rekreative uderum bør prioriteres.
  • Til spørgsmålet om, hvad Københavns Kommune bør vurdere, før der gives tilladelse til at opføre den skitserede bygning bliver følgende blandt andet nævnt:
    - Bygningens arkitektoniske kvalitet og udtryk i forhold til de øvrige bygninger i kvarteret. 
    - Hvordan bygningen bidrager til bevarelse af de historiske kvarterer i Indre By 
    - Bygningens funktion, herunder fremhæves behov for boliger. 
    - Hvordan bygningen påvirker omkringliggende ejendomme samt beboere, herunder lysforhold og adgang til grønt.
  • Et lille flertal på 41 procent mener, at Københavns Kommune bør give tilladelse til det skitserede byggeprojekt. 36 procent mener ikke, at kommunen bør give tilladelse, mens 23 procent svarer ”ved ikke”.
  • De, der ikke mener, at kommunen bør give tilladelse, begrunder det med, at byggeriet er for højt og ikke passer godt nok ind i området.
  • De, der mener, at kommunen bør give tilladelse, uddyber blandt andet, at der er boligmangel i København, og at det derfor er godt med flere beboelsesejendomme.
  • 22 procent af respondenterne har hørt om forslaget før, blandt andet fra Indre By Lokaludvalg, Cityavisen, Københavns Kommunes hjemmeside samt fra naboer.
  • Under ”andre kommentarer” fremhæves ønsket om en ny lokalplan for området.
De samlede resultater af undersøgelsen samt alle kommentarerne kan ses i det vedlagte bilag.

Generelt om byggeprojekter i de historiske kvarterer
Jeg tror, at der, trods ændringerne i projektet, fortsat vil være debat om, hvordan man beslutter og godkender byggeprojekter i Indre By.
Som det kan ses i spørgeskemaundersøgelsen er der mange forskellige synspunkter om projektet, hvilket kan illustrere at der er stor følsomhed og opmærksomhed fra borgerne, når der skal bygges i byens historiske kvarterer.

Jeg mener, at vi, som by, skal værne om vores historiske kvarterer, være inddragende og sikre gode og brede dialoger om de forandringer, der sker i fremtiden. Derfor vil jeg gerne opfordre til et fortsat tæt samarbejde med det politiske udvalg og forvaltningen med det formål at skabe dialog og kvalitetssikre projekterne.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann
Formand"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Sagen er på dagsordenen for Teknik- og Miljøudvalgets møde den 10. november 2014. Forvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, at der meddeles dispensation fra pkt. 4 i byplanvedtægt 36 ”Åbenrå” til etablering af trappehus i tilknytning til opførelsen af en beboelsesejendom i 6 etager på ejendommen Åbenrå 16.

Beslutning

Lokaludvalget tog formandens høringssvar vedrørende dispensationssagen Åbenrå 16, der fremgår af løsningsafsnittet, til efterretning.
Til top