Mødedato: 13.11.2014, kl. 18:30
Mødested: Det grønlandske Hus, Løvstræde 6

Åben spørgetid

Under dette punkt har tilhørerne mulighed for at komme med forslag og stille spørgsmål til lokaludvalget. Der er afsat op til en halv time til spørgetiden. Når der ikke er flere spørgsmål, begynder lokaludvalgets ordinære møde.

Beslutning

En borger kommenterede sagerne på dagsordenen om lokaludvalgets vision for det lokale miljøarbejde, driftsstøtteaftale for det lokale miljøarbejde og årsplan 2015 for det lokale miljøarbejde:

Hun mente, at det er problematisk, at de af lokaludvalgets medlemmer, der også sidder i bestyrelsen for Miljøpunkt Indre By-Christianshavn, vurderes at være inhabile og ikke kan deltage i lokaludvalgets drøftelse af sagerne. Dermed afskæres lokaludvalget og tilhørerne fra at få indsigt i, hvordan lokaludvalgets midler til det lokale miljøarbejde anvendes. Det er også problematisk, at de af lokaludvalgets medlemmer, der sidder i Miljøpunkt Indre By-Christianshavns bestyrelse, er afskåret fra at høre lokaludvalgets drøftelser om det lokale miljøarbejde.

Hun mente, at Miljøpunkt indre By-Christianshavn kan gøre det bedre, men at den foreslåede vision for det lokale miljøarbejde ikke er god nok. Hun har således sammen med et lokaludvalgsmedlem foreslået lokaludvalget en arbejdsgruppe, der skal komme med forslag til, hvorledes lokaludvalget skal arbejde med miljø og om, hvordan Miljøpunkt Indre By-Christianshavn på tilstrækkelig vis kan honorere disse ønsker.

Til forslaget om en arbejdsgruppe svarede flere lokaludvalgsmedlemmer, at de var for ideen, mens andre svarede, at en arbejdsgruppe om det lokale miljøarbejde kunne skabe uklarhed omkring hvem, der skal følge op på udførelsen af det lokal miljøarbejde, som lokaludvalget måtte beslutte sig for at få udført.

Et lokaludvalgsmedlem svarede, at han ønsker, at lokaludvalget hjemtager det lokale miljøarbejde.


Til spørgsmålet om inhabilitet svarede flere lokaludvalgsmedlemmer, at de var enige med borgeren i, at det er ikke er hensigtsmæssigt, at de af lokaludvalgets medlemmer, der også sidder i bestyrelsen for Miljøpunkt Indre By-Christianshavn, vurderes at være inhabile og ikke kan deltage i lokaludvalgets drøftelse af sagerne. Andre lokaludvalgsmedlemmer svarede, at man må følge reglerne og også foreløbig følge de vurderinger vedrørende inhabilitet, som sekretariatet giver udtryk for.

Sekretariatet svarede, at i sagerne om driftsstøtteaftale og årsplan 2015 for det lokale miljøarbejde skal lokaludvalget drøfte et forretningsforhold, nemlig en aftale mellem på den ene side Indre By Lokaludvalg, Christianshavns Lokaludvalg og Københavns Kommune som bestiller af en ydelse og på den anden side Miljøpunkt Indre By-Christianshavn som leverandør af ydelsen. I henhold til Forvaltningsloven er man inhabil, hvis der er en personlig eller økonomisk interesse i sagens udfald, eller man er/har været repræsentant for nogen, der har en sådan interesse. Man kan også være inhabil, hvis der i øvrigt er omstændigheder, der kan vække tvivl om ens upartiskhed. Hvis man er inhabil, må man ikke træffe afgørelse, deltage i afgørelsen eller i øvrigt medvikre ved behandling eller forberedelse af sagen. Man skal forlade mødet, mens lokaludvalget behandler sagen, ellers vil afgørelsen (beslutningen) være ugyldig. Sekretariatet skønner, at lokaludvalgsmedlem Marietta Bonnet er inhabil, fordi hun som repræsentant for Miljøpunkt Indre By-Christianshavn i lokaludvalget har en interesse i sagens udfald. Endvidere skønner sekretariatet, at lokaludvalgsmedlem Bent Lohmann er inhabil, fordi der er omstændigheder, der kan vække tvivl om hans upartiskhed, selv om har er valgt af lokaludvalget til at repræsentere lokaludvalget i Miljøpunkt Indre By-Christianshavns bestyrelse.
De nævnte lokaludvalgsmedlemmer vil dog kunne svare på faktuelle spørgsmål, før de forlader mødet.

Med henvisning til det uhensigtsmæssige i at følge sekretariatets skøn i det meget specielle forhold mellem lokaludvalget og Miljøpunkt Indre By-Christianshavn bad flere lokaludvalgsmedlemmer om, at skønnet blev revurderet med  henblik på at begrænse bestyrelsesmedlemmernes inhabilitet til selve afgørelsen af en behandlet sag.


Samme borger kommenterede reglen om, at kun lokaludvalgsmedlemmer har taleret, når lokaludvalget behandler sin dagsorden. Dermed afskæres tilhørerne, herunder lokaludvalgets suppleanter, fra at deltage i drøftelserne.

Flere lokaludvalgsmedlemmer svarede, at de var enige med borgeren i, at det er ikke er hensigtsmæssigt, at tilhørerne, herunder lokaludvalgets suppleanter, afskæres fra at deltage i drøftelserne.

Andre lokaludvalgsmedlemmer svarede, at man må følge reglerne.

Sekretariatet henviste til notatet, som blev omdelt til lokaludvalgsmedlemmerne forud for lokaludvalgsmødet. Her er der redegjort for, hvorfor det må anses for ulovligt at give tilhørerne mulighed for under lokaludvalgets behandling af dagsordenen at stille spørgsmål eller fremsætte kommentarer til de sager, der er på dagsordenen.

Formandsskabet svarede, at de vil prøve at finde en pragmatisk løsning på det forhold, at Sekretariatets notat ikke imødekommer flere lokaludvalgsmedlemmers kommentarer, der bl. a. nævnte det uhensigtsmæssige i, at deltagere, der ikke er lokaludvalgsmedlemmer, men som alligevel har deltaget i en arbejdsgruppe under lokaludvalget, ikke kan deltage i lokaludvalgets drøftelse af emner, som arbejdsgrupperne har behandlet.

Til top