Mødedato: 13.10.2022, kl. 18:30
Mødested: Vartov, Farvergade 27

Idéfasehøring forud for miljøkonsekvensvurdering af Metrolinje M5

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal godkende et høringssvar til Økonomiforvaltningen vedr. idéfase forud for miljøkonsekvensvurdering af Metrolinje M5.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret til Økonomiforvaltningen vedr. idéfase forud for miljøkonsekvensvurdering af Metrolinje M5, der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

I perioden 5. september-31. oktober 2022 gennemfører Økonomiforvaltningen en idéfasehøring forud for miljøkonsekvensvurdering af Metrolinje M5. Idéfasehøringen omfatter to forslag til linjeføring for M5, nemlig en orange linje og en lilla linje. Forslagene skal ses som alternativer til hinanden.

Den lilla linje er en ny selvstændig metrolinje med ni stationer. Linjen går fra Københavns Hovedbanegård via Islands Brygge, Amagerbrogade og Refshaleøen til Lynetteholm. Det er på sigt muligt at videreføre linjen til Østerport med udbygning som ringforbindelse eller videreføre linjen til Nordhavn.

Den orange linje er en ny selvstændig metrolinje med fire stationer. Linjen går fra Østerport under Københavns Havn ved Langelinie til Refshaleøen og videre til Lynetteholm, hvor stationer åbner i takt med byudviklingen. Den orange linje har én station i Indre By Lokaludvalgs område: Østerport.

 

I idéfasen har alle mulighed for at komme med idéer, forslag og synspunkter, der kan indgå i det videre arbejde. Forslag eller synspunkter kan handle om:

  • Særlige forhold, som Økonomiforvaltningen skal være opmærksom på
  • Hvordan man kan begrænse eventuelle gener fra projektet
  • Andet, som man mener, er relevant for Økonomiforvaltningens undersøgelser.

Miljøkonsekvensvurderingen skal belyse påvirkningen af en række forhold og indeholde forslag, der kan reducere disse påvirkninger. Det gælder for eksempel:

  • Befolkningen og menneskers sundhed
  • Den biologiske mangfoldighed (biodiversiteten) med særlig vægt på beskyttede arter og naturtyper
  • Jordarealer og jordbund
  • Vand, luft og klima
  • Materielle goder, kulturarv og landskab, samt
  • samspillet mellem disse miljøforhold


Indre By Lokaludvalgs beslutning den 15. september 2022

I lokaludvalgets møde den 15. september 2022 blev lokaludvalgsmedlemmerne Kjeld A. Larsen, Peter Muschinsky og Lean Milo samt suppleant Christian Ege Jørgensen udpeget til at skrive udkast til høringssvar om Lynetteholm, metrolinje M5 og Østlig Ringvej med fokus på projekternes betydning for Indre By. 

Løsning

Det foreslås, at lokaludvalget godkender følgende høringssvar til Økonomiforvaltningen:

"Her er Indre By Lokaludvalgs input til idéfasehøring forud for miljøkonsekvensvurdering af en Østlig Ringvej:

Miljøvurderingen af anlægsfasen af orange linje skal omfatte

  1. vurdering af, hvordan sundheden for Indre Bys beboere, luften i Indre By, biodiversiteten i Østre Anlæg, søerne i Østre Anlæg og landskabet i Østre Anlæg påvirkes af anlæg af en skakt i Østre Anlæg.
  2. vurdering af, om anlæg af en skakt et andet sted ved Østerport end i Østre Anlæg har færre konsekvenser for miljøet end anlæg af en skakt i Østre Anlæg.
  3. vurdering af, hvordan sundheden for Indre Bys beboere og luften i Indre By påvirkes af anlægget af Østerport og af boringen af en tunnel fra Østerport til Refshaleøen. 

Miljøvurderingen af driftsfasen af orange linje skal omfatte

  1. vurdering af, hvordan sundheden for Indre Bys beboere, luften i Indre By, biodiversiteten i Østre Anlæg, søerne i Østre Anlæg og landskabet i Østre Anlæg påvirkes af en skakt i brug i Østre Anlæg.
  2. vurdering af, om en skakt i brug et andet sted ved Østerport end i Østre Anlæg har færre konsekvenser for miljøet

 

Miljøvurderingen af anlægsfasen af lilla linje skal omfatte

  1. vurdering af, hvordan sundheden for Indre Bys beboere, luften i Indre By, biodiversiteten i og omkring Sankt Jørgens Sø og landskabet omkring Sankt Jørgens Sø påvirkes af anlæg af en skakt øst for Sankt Jørgens Sø. 
  2. vurdering af, om anlæg af en skakt et andet sted end øst for Sankt Jørgens Sø har færre konsekvenser for miljøet end anlæg af en skakt øst for Sankt Jørgens Sø.
  3. vurdering af, hvordan sundheden for Indre Bys beboere og luften i Indre By påvirkes af boringen af en tunnel til en skakt øst for Sankt Jørgens Sø. 

Miljøvurderingen af driftsfasen af lilla linje skal omfatte

  1. vurdering af, hvordan sundheden for Indre Bys beboere, luften i Indre By, biodiversiteten i og omkring Sankt Jørgens Sø og landskabet i området omkring Sankt Jørgens Sø påvirkes af en skakt i brug øst for Sankt Jørgens Sø.
  2. vurdering af, om en skakt i brug et andet sted ved Sankt Jørgens Sø har færre konsekvenser for miljøet.

 

Overordnet beder vi om,

  1. at der foretages en vurdering af konsekvenserne for miljøet i Indre By i driftsfasen, hvis man både anlægger lilla linje og orange linje, så ringlinjen er i drift samtidig som den øvrige del af M5. Her tænkes på ringlinjens indvirkning på bil- og cykeltrafik i Indre By og de miljømæssige konsekvenser heraf.
  2. at der foretages en vurdering af konsekvenserne for miljøet i Indre By i driftsfasen, hvis man anlægger en metrolinje fra Hovedbanegården over Stengade til Rigshospitalet og Østerport, så denne strækning er i drift samtidig som den øvrige del af M5. Her tænkes på denne linjes  indvirkning på bil- og cykeltrafik i Indre By og de miljømæssige konsekvenser heraf.
  3. at der foretages en vurdering af konsekvenserne for miljøet i både anlægs- og driftsfasen af at placere M5-Østerport station ved siden af den nuværende metrostation, dvs. i samme niveau
  4. at der foretages en vurdering af konsekvenserne for miljøet i både anlægs- og driftsfasen af at placere M5-Østerport station under den nuværende metrostation
  5. at klimabelastningen (CO2-belastningen) af både anlægs- og driftsfasen miljøvurderes 
  6. at vurderingerne af M5 tager udgangspunkt i, at kommende bolig- og erhvervsområder i Østhavnen kan sammenlignes med Nordhavnen og ikke brokvartererne for så vidt angår boligpriser, pendlingsmønster osv.
  7. vurdering af, hvordan sundheden for Indre Bys beboere og luften i Indre By påvirkes af M5 uden anlæg af Østlig Ringvej.
  8. vurdering af, hvordan sundheden for Indre Bys beboere og luften i Indre By påvirkes af M5 med samtidig anlæg af Østlig Ringvej.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
Indre By Lokaludvalg

Kopi sendt til Københavns Borgerrepræsentation"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Efter høringen bliver høringssvarene samlet i en såkaldt hvidbog, der forelægges Borgerrepræsentationen og indgår i den videre proces. Tidsplan i henhold til høringsmaterialet:

1. kvartal 2023
Politisk behandling af hvidbog over høringssvar til idéfasen.

Efterfølgende skal forligskredsene bag Lynetteholm i henholdsvis Folketinget og
Københavns Borgerrepræsentation beslutte, hvilken linjeføring for M5, der skal
undergå en miljøkonsekvensvurdering.

2023-2024
Udarbejdelse af miljøkonsekvensrapport, der afsluttes med 8 ugers offentlig
høring. Efterfølgende forventes det, at der vedtages en anlægslov og udstedes
myndighedstilladelse til projektet.

2025
Udbudsprojektering og udbud

2026-2034
Kontraktindgåelse og anlægsfase

2035
Metrolinje M5 forventes taget i brug.

Bilag

0.1. Link til sagen på Bliv Hørt-portalen:

https://blivhoert.kk.dk/hoering/metrolinje-m5-idefasehoring-miljovurdering

 

0.2. Link til hjemmeside for metrolinje M5: 

metrolinjem5.kk.dk


Beslutning

Lokaludvalget behandlede punkt 8 "Idéfasehøring forud for miljøkonsekvensvurdering af Østlig Ringvej" og punkt 9 "Idéfasehøring forud for miljøkonsekvensvurdering af Metrolinje M5" samlet.

 

  1. Lokaludvalget drøftede Østlig Ringvej" og Metrolinje M5. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
    • Det bør være muligt for lokaludvalget at udtale sig kritisk om planerne om Lynetteholm, Østlig Ringvej og Metrolinje M5.
    • 0-alternativet i miljøvurderingen er en fiktiv by på Vestegnen af samme størrelse, som man forestiller sig, at de nye byområder i Østhavnen skal udgøre. Det tages ikke i betragtning, at de to Østhavns-projekter Østlig Ringvej og Metrolinje M5 i sig selv er forbundet med store stigninger i CO2-udslip. Anlægget af de to projekter har også CO2-konsekvenser.
    • Lokaludvalget bør foreslå, at en uvildig uafhængig myndighed foretager en kvalitetsvurdering af miljøvurderingerne af Østlig Ringvej og Metrolinje M5.
    • Det nævnes ikke i høringsmaterialet, hvem der skal miljøvurdere Metrolinje M5.
    • Lokaludvalget kan udtrykke tilfredshed med planerne om Lynetteholm og Metrolinje M5 samt Østlig Ringvej, der vil lede trafik uden om Indre By.
    • En neutral instans bør se på, om det, der miljøvurderes, er det rigtige at vurdere.
    • Lynetteholm, Østlig Ringvej og Metrolinje M5 er vanvid i forhold til klimaet og trafikalt samt i forhold til placering af byggepladser.. Forudsætningerne for projekterne er skredet. Det bliver økonomisk dyrt. Befolkningsprognosen, der ligger til grund for projekterne, holder ikke. Det er skjult erhvervsstøtte.
    • Man burde se på, om der kan anlægges lightrail eller sporvogne i stedet for metro.
    • Lynetteholm, Østlig Ringvej og Metrolinje M5 skal bygges af beton, som er noget af det mest CO2-udledende.
    • Metrolinje M5 planlægges at skulle køre i højden på betonpiller. Men det fylder. Metrolinjen bør køre på jorden.
    • Der bør ikke være flere anlæg i parker. 
    • Det er fornuftigt at bygge en by på affaldsjord og dermed undgå at bygge på naturområder.
    • Trafikken skal helt væk fra byen.
    • Lynetteholm udbygges i faser. Der er affaldsjord nok.
    • Der bør være kanaler på Lynetteholm og der bør være en strand på både ydersiden og indersiden.
    • Der bør være en underjordisk cykelsti til Lynetteholm.
    • Der bør ses på, om en boret tunnel til Østlig Ringvej kan være et alternativ til en sænketunnel. Østlig Ringvej vil under Lynetteholm blive lagt i en boret tunnel.
    • Den samlede miljøpåvirkning af  Metrolinje M5 over jorden fra Amager til Nordhavn bør vurderes. Det gælder også støjpåvirkningen.
    • Et par år efter åbningen af en tunnel vil den samlede trafik stige.
    • En rapport viser, at 30% af jorden til Lynetteholm kommer fra Sjælland. Der er efterspørgsel efter jord mange steder. Om få år vil man skulle betale for at få jord til Lynetteholm.
    • Trafikberegningerne er modelberegninger med en base i 2035. Lokaludvalget bør efterspørge tal for, hvad den reelle trafikudvikling i forhold til nu vil være.
    • Der vil ret hurtigt opstå kapacitetsproblemer på vejnettet.
    • Fremfor at føre Metrolinje M5 omkring Kløvermarken, hvor ingen bor, bør den føres omkring Holmen, hvor der er beboelsesområder.
    • Lokaludvalget bør holde fast i løftet fra tidligere om, at med Østlig Ringvej vil der ske en trafikbegrænsning i Indre By.
    • Lokaludvalget kan være vært for et møde for alle lokaludvalg om mobilitetsmodellen, som kommunen arbejder med.


  2. Lokaludvalget bemyndigede Bent Lohmann til at skrive og sende et høringssvar til Sund & Bælt vedr. idéfase forud for miljøkonsekvensvurdering af Østlig Ringvej, baseret på forslaget i løsningsafsnittet i sagen "Idéfasehøring forud for miljøkonsekvensvurdering af Østlig Ringvej" og baseret på ovenstående bemærkninger, idet synspunkter for og imod Lynetteholm, Østlig Ringvej og Metrolinje M5 vil være repræsenteret i høringssvaret.

  3. Lokaludvalget bemyndigede Bent Lohmann til at skrive og sende et høringssvar til Økonomiforvaltningen vedr. idéfase forud for miljøkonsekvensvurdering af Metrolinje M5, baseret på forslaget i løsningsafsnittet i sagen "Idéfasehøring forud for miljøkonsekvensvurdering af Metrolinje M5" og baseret på ovenstående bemærkninger, idet synspunkter for og imod Lynetteholm, Østlig Ringvej og Metrolinje M5 vil være repræsenteret i høringssvaret.
Til top