Mødedato: 13.10.2016, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Tryghedsløft 2017

Indre By Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar til Økonomiforvaltningen om tryghedsløft i 2017.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret til Økonomiforvaltningen om Tryghedsløft 2017, der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Via Bliv hørt-portalen havde offentligheden i perioden 2. maj-12. juni 2016 mulighed for at indmelde steder i kommunen, der trænger til et tryghedsløft.  Se http://www.blivhoert.kk.dk/hoering/forslag-til-tryghedsl-ft-2017.

Baggrunden for initiativet var, at Borgerrepræsentationen i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2015 besluttede at afsætte 3 mio. kr. i både 2015 og 2017 til "konkrete forbedringer af byens rum, der øger trygheden".

Lokaludvalget besluttede sine ønsker til tryghedsløft i mødet den 9. juni 2016.

Tryghedsløft er således et bydækkende initiativ, hvor borgere, lokaludvalg, politi m.fl. kan være med til at udpege steder i København, der trænger til at blive gjort mere trygge. Tryghedsløftet kan enten ske ved beskæring af planter og buske, opsætning af ekstra belysning, omlægning af stier eller lignende.

Der skal i alt udpeges 60 tryghedsløft over hele byen, som hver må koste max. 50.000 kr. Et tryghedsløft omfatter ikke trafiksikkerhed. Kommunen må, som udgangspunkt, kun foretage fysiske investeringer på arealer, som kommunen selv ejer.

Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen gennemførte første screening af svarene fra borgerne i august 2016. Ingen ønsker om tryghedsløft i Indre By var med i screeningen.

Meningen er, at lokaludvalgene skal inkorporere egne ønsker med borgernes ønsker. Bruttolisten skal i prioriteret rækkefølge afleveres i et oversigtsskema til Økonomiforvaltningen senest den 23. oktober 2016.

I mødet den 18. august 2016 besluttede lokaludvalget,

  • at de ønsker til tryghedsløft, som lokaludvalget besluttede i mødet den 9. juni 2016, genfremsættes.
  • at de ønsker til tryghedsløft, som borgerne måtte foreslå overfor lokaludvalget, tages med i bruttolisten til Økonomiforvaltningen.
  • at bruttolisten skal omfatte tryghedsskabende foranstaltninger i tunnelen under Sølvgade og bedre belysning i Nyboder-kvarteret.
  • at lokaludvalget annoncerer i lokale medier for at gøre borgerne opmærksomme på, at de har mulighed for at lægge ønsker til tryghedsløft på lokaludvalgets hjemmeside.

Løsning

Ønsker fra Indre By Borgerpanel
Ingen borgere har benyttet sig af muligheden for at melde ønsker til tryghedsløft ind på kommunens hjemmeside. Men der var følgende ønsker i kommentarerne fra Indre By Borgerpanel på lokaludvalgets undersøgelse i juni 2016 om forholdene i Indre By, som kan tolkes som ønsker til tryghedsløft:

  •  For store træer rundt om Sankt Jørgens Sø. Gående føler sig utrygge, da der er meget mørkt om aftenen. Træerne rammer næsten både gående bsamt biler på gaden da de vokser fuldstændigt vildt. Kommunen sørger ikke for, at området rundt om Søerne er pænt og velholdt.
  • Der mangler lys for gående fra Ludvig Bjørns vinhandel og op til Hostel, der foregår en hel del ubehagelige ting på biler etc.

Høringssvar
På den baggrund foreslår formanden følgende høringssvar til Økonomiforvaltningen:

"Økonomiforvaltningen har bedt om en prioriteret bruttoliste med ønsker til tryghedsløft i Indre By i 2017.

Nattelivet
Indre By Lokaludvalg mener, at omfanget og karakteren af nattelivet i Middelalderbyen er den væsentligste udfordring for så vidt angår tryghed og sikkerhed i vores bydel. Lokaludvalget ser frem til, at Kultur- og Fritidsforvaltningens restaurations- og nattelivsplan, der skal fremlægges for Kultur- og Fritidsudvalget den 3. november 2016, tager højde for denne problematik.

Borgerdialog om Tryghedsløft 2017
I september 2016 annoncerede lokaludvalget i lokale medier muligheden for at lægge ønsker til tryghedsløft på lokaludvalgets hjemmeside. Ingen borgere har benyttet sig af muligheden.

Imidlertid var der flere kommentarer fra Indre By Borgerpanel i lokaludvalgets borgerpanelundersøgelse i juni 2016 om forholdene i indre By, som kan tolkes som ønsker om tryghedsløft. De er taget med i nedenstående liste.

 

Lokaludvalgets prioriterede liste over ønsker til tryghedsløft
Listen er prioriteret efter, hvor lokaludvalget vurderer, at behovet er størst:

  1. Belysningen i nattelivsområderne i Nørre Kvarter ændres, så der skabes en tryg og hyggelig atmosfære. Det kunne være med gadelamper på facaderne med et varmt lys.
  2. Tryghedsskabende foranstaltninger i tunnelen under Sølvgade 
  3. Området syd for Kastellet skal have bedre belysning. Der er mørkt og utrygt.
  4. Bedre belysning for fodgængere på H. C. Andersens Boulevard mellem Rysensteensgade og Danhostel ved Langebro.
  5. Bedre belysning i Nyboder-kvarteret.
  6. Trygheden på Strøget kan øges med lyskunstprojekter. Forslaget omtales Teknik- og Miljøforvaltningens idékatalog for Strøget (maj 2016).
  7. Trygheden omkring Nikolaj Kirke skal øges. Det kunne være med belysning af kirken samt med tryghedsskabende beskæring af bevoksningen på kirkens område.

  8. Trygheden omkring Helligåndskirken skal øges. Vi foreslår kommunen at kontakte kirken med henblik på at få foretaget en tryghedsskabende beskæring af træ og buske både ud til Strøget og til Niels Hemmingsens Gade samt med henblik på at få etableret en belysning af kirken.

  9. Beskæring af træer mv. rundt om Sankt Jørgens Sø. Gående føler sig utrygge, da der er meget mørkt om aftenen.

  10. Fjerne eller beskære buskene på det areal på Sankt Pauls Plads, der ikke bruges til hundegård.

  11. Områderne Pumpehuset i Studiestræde, Nyropsgade, Staunings Plads og Vester Søgade er øde efter mørkets frembrud. Lokaludvalget foreslår fjernelse eller beskæring af træer og buske samt en anden belysning, som kan skabe en tryg og indbydende atmosfære i disse områder.

  12. Gehl Arcitects har udarbejdet en byrumsanalyse om Københavns Kulturkvarter for samarbejdet ”Københavns Kulturkvarter”, som Kultur- og Fritidsforvaltningen deltager i. Gehl Arcitects skriver, at Det Kongelige Biblioteks Have er utrygt om aftenen, da pladsen er gemt væk bag institutioner og kontorer, der er lukkede om aftenen og om natten. Gehl Arcitects mener, ”at man med få midler kan opgradere haven til et sted, der kommer flere mennesker til gode på flere tider af døgnet og året – uden at kompromittere den rolige atmosfære. Ved at placere løse stole og borde i haven kan de besøgende arrangere sig i forhold til deres individuelle behov: I grupper med borde, til brætspil, til møder, som arbejdsplads eller afsondret til læsning og ”alenetid”. Som supplement til sommercafeen i passagen kan der tilbydes udendørs biblioteksfaciliteter med aviser og brugte bøger. Muligheden for at have cafevirksomhed hele året i bebyggelsen, der indkredser haven, bør undersøges. Haven kan med fordel åbne op for passage mod Tøjhusmuseets gård for at tilbyde flere ind- og udgange, for at synliggøre museets indhold og give børn mulighed for at lege pa museets udstillede elementer, f.eks. kanonerne. Nikolaj Plads, Glyptotekshaven og Tivoli er også pladser i Kulturkvarteret, hvor de grønne og stilfærdige kvaliteter kan styrkes.”

    På den baggrund mener lokaludvalget, at kommunen skal medvirke til at øge trygheden i Københavns Kulturkvarter og ikke mindst i Det Kongelige Biblioteks Have, jf. Gehl Arcitects anbefalinger.

 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt høringssvaret, sender sekretariatet det til Økonomiforvaltningen.

 

Beslutning

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at lokaludvalget ikke sender Økonomiforvaltningen en liste over steder med behov for tryghedsløft

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget i høringssvaret gør Økonomiforvaltningen opmærksom på, at beboerne i Indre By generelt føler sig trygge og at kommunens tryghedsmålinger viser, at nattelivet er den væsentligste årsag til utryghed i bydelen.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Anton Ørnbo Skovle om, at lokaludvalget i høringssvaret foreslår Økonomiforvaltningen, at markante skulpturer og bygninger som fx Dantes Søjle på Dantes Plads belyses med henblik på at skabe en tryg stemning i byrummet.

 

Lokaludvalget bemyndigede formanden til i samarbejde med sekretariatet at forfatte og sende et høringssvar, baseret på de tiltrådte ændringsforslag.

Til top