Mødedato: 13.10.2016, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Høringssvar om digitale reklamestandere på Strøget

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal beslutte bemærkninger til Teknik- og Miljøforvaltningen om opsætningen af digitale reklamestandere på Strøget, i Købmagergade og på Kongens Nytorv. 

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen og Teknik- og Miljøudvalget om opsætning af digitale reklamestandere på Strøget, i Købmagergade og på Kongens Nytorv, der fremgår af løsningsafsnittet. 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har den 25. august 2016 besluttet at give tilladelse til, at AFA JCDecaux opsætter dobbeltsidet digital reklamestandere på Strøget, i Købmagergade og på Kongens Nytorv I bilaget ses, hvor reklamestanderne foreslås placeret. Forvaltningen har bedt lokaludvalget om bemærkninger til de foreslåede placeringer. Forvaltningen oplyser, at de to reklamestandere på Kongens Nytorv først sættes op, når metrobyggeriet er færdigt. Forvaltningen oplyser endvidere, at der skal findes endnu et sted at placere en digital reklamestander.

Sekretariatet har aftalt med forvaltningen, at lokaludvalget besvarer høringen senest den 14. oktober 2016.

Løsning

Formandskabet foreslår, at lokaludvalget beslutter følgende høringssvar, som sendes til Teknik- og Miljøforvaltningen og Teknik- og Miljøudvalget:

"Teknik- og Miljøforvaltningen har bedt Indre By Lokaludvalg om bemærkninger til placeringerne af digitale reklamestandere, som skal sættes op på Strøget, i Købmagergade og på Kongens Nytorv.

Processen

Indre By Lokaludvalg mener, at interesseorganisationen for de erhvervsdrivende i Indre By, KBH K - Commerce & Culture (KBH K), beboerforeningerne i Middelalderbyen og lokaludvalget burde have været hørt, inden Teknik- og Miljøudvalget den 20. juni 2016 tog stilling til sagen "Reklamebærende byudstyr - tillægsaftale". Vores høringssvar burde rimeligvis have indgået som en del af Teknik- og Miljøudvalgets beslutningsgrundlag i den sag.

Når Teknik- og Miljøforvaltningen tidligere i år på fornem vis inddrog lokaludvalget og Kbh K i udarbejdelsen af "Idékatalog for Strøget", så havde det været naturligt også at inddrage os forud for beslutningen om at opstille digitale reklamestandere på Strøget.

Borgerdialog

Lokaludvalget har med annoncering i et lokalt medie gjort borgerne opmærksom på muligheden for at kommentere sagen på lokaludvalgets hjemmeside. XX borgere har benyttet sig af muligheden. Se deres kommentarer i bilaget.

Lokaludvalgets holdning

Overordnet må lokaludvalget notere sig, at det er pengene, der regerer Kommunen også i denne sag. Under hensyn til den skadevirkning, reklamestanderne kommer til gøre på gademiljøet, må vi blot håbe, at det er et meget stort beløb, Kommunen får for at tillade opstillingen. Teknik- og Miljøforvaltningen eller Teknik- og Miljøudvalget kan med fordel lade opstillingen af reklamestandere vurdere af de samme instanser i Kommunen, som udtaler sig om opstilling af kunstværker, idet begge har påvirkning på omgivelserne - den ene negativ og den anden positiv.

Lokaludvalget er vidende om, at KBH K har indsendt et høringssvar om de digitale reklamestandere på Strøget i Købmagergade og på Kongens Nytorv, selv om organisationen ikke har fået sagen i høring. Lokaludvalget er på linje med Kbh K. Vi mener,  

  • at beslutningen om at opsætte digitale reklamestandere på Strøget ikke harmonerer med ideerne i Teknik- og Miljøforvaltningens "Idékatalog for Strøget". Idékataloget og lokaludvalgets høringssvar om idékataloget er vedlagt. 
  •  at der skal tages hensyn til Strøgets udtryk og til butikkernes synlighed. Beslutningen om at opstille digitale reklamestandere på Strøget bør tages ud fra en helhedsvurdering af, hvordan Strøget skal tage sig ud og fungere.
  • at reklamestanderne i Købmagergade og på Strøget tager den del af fodgængerarealet, hvor de gående søger hen, når lastbiler, biler cyklister mv. kører gennem gågaderne. Så hvordan placeringen (som påstået) har taget hensyn til tilgængeligheden, er svær at forstå. Ikke alene blokerer de for fodgængernes færdsel, men de dominerer også gadebilledet visuelt i stort omfang, ligesom de skygger for synligheden til de bagvedliggende butikker.
  • at der bør foretages undersøgelser af reklamestandernes placering i forhold til redningsveje. 
  • at der bør foretages yderligere undersøgelser og vurderinger af reklamestandernes placering i forhold til varetransporter og -levering
  • at lysstyrken i de digitale reklamestander afpasses omgivelserne. Standerne må ikke dominere gadebilledet om aftenen, men skal have en tryghedsfremmende funktion. 
  • at placeringen af en reklamestander på Amagertorv ikke harmonerer med den smukke belægning på Amagertorv. Belægningen er et kunstværk, så vi beder forvaltningen høre kunstneren bag belægningen Bjørn Nørgaard  om den ønskede placering af reklamestanderen.
  • at hvis man fastholder placeringen af en digitale reklamestander på Amagertorv, bør den efter aftale med Bjørn Nørgaard og de nærmeste butiksindehavere rykkes en meter nærmere facaden, så den står i linje med affaldsbeholderen og bænkene.
  • at placeringen af en reklamestander på Kongens Nytorv ved Lille Kongensgade skal samstemmes med de planer, som forvaltningen måtte have for Lille Kongensgade. Vi forstår, at forvaltningen senere i år vil komme med et bud på en helhedsorienteret byrumsløsning for indretningen af Lille Kongensgade, når metrobyggeriet er færdigt.
  • at hvis man fastholder, at der skal placeres digitale reklamestandere på Strøget, må noget andet fjernes, fx stader og arealer for gadekunstnere. Strøget er fyldt op.
  • at lokaludvalget forventer at blive hørt om de øvrige reklamestandere, der måtte være planer om at sætte op i Indre By.

Afslutningsvis vil lokaludvalget fremhæve den digitale reklamestander, der er ved at blive etableret på det nye fortov på Sankt Annæ Plads, som et eksempel på, hvordan man ikke tager hensyn til omgivelserne og hvordan man dermed  sænker standarden for, hvordan vores byrum skal tage sig ud. Tidligere har der stået et reklameskilt et par meter fra Bredgade og en 3-4 meter fra facaden. Det var slemt nok, men pladsens helhed blev ikke kompromitteret. Nu er det en ny plads og den nye reklamestander placeres ca. 15 meter fra Bredgade og 2,5 meter fra facaden, så den fra Bredgade hindrer udsynet over den netop etablerede plads. Derved ødelægger man hele ideen med at fjerne smedejernsrækværket og skabe et åbent indtryk, der strækker sig fra Bredgade helt til havnen. 

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand".

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt høringssvaret, sender sekretariatet det til Teknik- og Miljøforvaltningen og Teknik- og Miljøudvalget. Kbh K får det til orientering.

Beslutning

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, at det indgik i den oprindelige aftale med AFA JCDecaux, at reklamestanderne i Middelalderbyen skulle fjernes, når indtægten fra reklamestanderne havde betalt for opsætning af buslæskærme.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, at reklamestanderen i Nørregade ved Vor Frue Kirke skæmmer kirken og bør fjernes.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Maria Auchenberg om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, at hovedstrøg i Middelalderbyen skal friholdes for digitale reklamestandere, idet de kan placeres, hvor der fjernes analoge reklamestandere.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Maria Auchenberg om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, AFA JCDecauxs pligt til at drive og vedligeholde af de digitale reklamestandere ikke kan omfatte flytning af cykler, der står parkeret op ad standerne, da kun politiet har beføjelse til det.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, de digitale reklamestandere giver et forket lys i byrummet.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Steen Juhl Olesen og Lars Barfred om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, at flere af de foreslåede placeringer af digitale reklamestandere skjuler de opsatte affaldsspande, hvorfor man må formode, at borgerne vil benytte skraldespandene i mindre grad end nu og hvorfor man må formode, at det bliver mere vanskeligt og dermed dyrere at tømme dem end nu.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Lars Barfred om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, at i det omfang Trafikplan 2016 om det strategiske busnet indeholder nedlæggelse af stoppesteder og dermed reklamestandere ved buslæskærme, vil AFA JCDecaux skulle kompenseres med opsætning af reklamestandere andetsteds.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann og Niels Jarler om, at lokaludvalget beder stadsarkitekten komme med en vurdering af de foreslåede placeringer.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at høringssvaret skal indeholde en bemærkning om, at byernes egenart forsvinder, når alle byer opsætter de samme reklamestandere.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalgets høringssvar af 25. november 2013 om reklamebærende byudstyr og buslæskærme vedlægges høringssvaret som bilag.

 

Lokaludvalget godkendte høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen og Teknik- og Miljøudvalget om opsætning af digitale reklamestandere på Strøget, i Købmagergade og på Kongens Nytorv, der fremgår af løsningsafsnittet, med de tiltrådte ændringsforslag.

Lokaludvalget bemyndigede formanden til i samarbejde med sekretariatet at foretage redaktionelle ændringer i høringssvaret, herunder om hvordan Kbh K er blevet inddraget i sagen.

Til top