Høringssvar om Trafikplan 2016
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret til Økonomiforvaltningen om Trafikplan 2016, der fremgår af løsningsafsnittet.
Problemstilling
Movia har sendt sin Trafikplan 2016 i høring i alle kommuner og regioner på Sjælland. Økonomiudvalget har besluttet, at Økonomiforvaltningen skal sende Movias trafikplan i høring i lokaludvalgene, Ældrerådet og Handicaprådet. Svarfristen er den 28. oktober 2016.
Formålet med høringen er, at høringsparterne skal komme med input til Københavns Kommunes høringssvar, der i december skal behandles af Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Høringsparterne har mulighed for at give bemærkninger til alle dele af trafikplanen. Økonomiforvaltningen vil derefter inddrage bemærkningerne i udarbejdelsen af forslaget til Københavns Kommunes høringssvar.
Indholdet i Trafikplan 2016
Trafikplan 2016 er Movias bud på udviklingen i den kollektive bustrafik de kommende år. Den indeholder emner som bl.a. klima og miljø, +Way/fremkommelighed samt forslag til et nyt strategisk busnet i 2019.
Det strategiske busnet omhandler de passagertunge A- og S-busser, som har stor betydning på tværs af kommunerne, og som der skal være enighed om blandt alle kommuner og regioner på Sjælland. Tilpasningen af det strategiske busnet skal ske som en del af et større, samlet løft af den kollektive trafik, som København og hele hovedstadsområdet får med Cityringen i 2019.
Cityringen betyder bl.a., at de fleste københavnere får under 600 meter – dvs. mindre end 10 minutters gang – til en metro- eller S-togstation. For at skabe bedre sammenhæng mellem bus, tog og metro skal busserne tilpasses metroens i alt 17 nye stationer. Det samlede løft skal samtidig bidrage til at minimere trængslen i København, hvor det kollektive net (busser, metro, S-tog) forventes at få 100.000 nye passagerer hver dag som følge af bl.a. metroens åbning.
Københavns Kommune er forpligtet til at tilpasse busnettet til Cityringen for at sikre passagergrundlaget for metroen.
Tilpasningen af busnettet sker i første omgang i det strategiske busnet, som beskrevet i Trafikplan 2016. I 2018 forventes en tilsvarende tilpasning af det lokale busnet, det vil sige alle de busser, der ikke er A- eller S-busser. De konkrete ændringer af både det strategiske og det lokale busnet vil ske i sammenhæng med åbningen af Cityringen i 2019.
Buslinjeændringer i Indre By
Linje 1A omlægges og vil fremover ikke længere køre i Indre By. Mellem Hovedbanegården og Trianglen vil Cityringen fremover betjene de hidtidige kunder på linje 1A, men herudover foreslås det, at der fortsat vil være lavere frekvent, lokal buslinje på linje 1A’s hidtidige linjefø-ring.
Linje 2A foreslås at have uændret linjeføring fra Tingbjerg til Christianshavn Station. Herfra ændres linjeføringen, således at linjen fremover betjener Christianshavn og Holmen i stedet for linje 9A. Linje 2A foreslås endvidere forlænget fra Holmen til Refshaleøen.
Linje 5A kommer til at hedde linje 5C. Linjen vil fortsat betjene Indre By – på nær Vesterport Station/Axeltorv, idet linjen som følge af nedlæggelsen af busterminalen på Rådhuspladsen ændrer linjeføring mellem Hovedbanegården og Jarmers Plads til at køre ad Vesterbrogade og H.C. Andersens Boulevard.
Linje 6A foreslås afkortet til kun at køre mellem Buddinge Station/Emdrup Torv og Nørreport Station. Kunder på strækningen Nørreport Station-Rådhuspladsen-Hovedbanegården henvises til linje 5C (og til tog). Fra Hovedbanegården og vestpå ad Vesterbrogade via Frederiksberg til Rødovre afløses linje 6A af ny linje 7A.
Linje 7A er en ny, strategisk buslinje, der bl.a. betjener Bernstorffsgade/Hovedbanegården og som giver bydelen forbindelse mod vest i stedet for linje 6A, og mod syd via Fisketorvet og Sluseholmen/Teglholmen til Kongens Enghave i stedet for den nuværende lokale buslinje.
Linje 9A omlægges og vil fremover ikke længere køre i Indre By. Dette skyldes et markant mindre behov for busdrift inden for Cityringen. Mellem kommunegrænsen på Gammel Kongevej og Hovedbanegården overtages betjeningen af en lokal buslinje, og mellem Hovedbanegården og Holmen via Christianshavn Station henvises til linje 2A.
Linje 150S fortsætter uændret i 2019, og sikrer dermed fortsat god forbindelse fra Indre By til bl.a. DTU.
Linje 250S omlægges i Indre By, og vil ikke længere betjene strækningen Jarmers Plads-Bella Center Station via bl.a. Rådhuspladsen, Hovedbanegården og Langebro. Der henvises i stedet bl.a. til linje 5C. Fra Jarmers Plads vil linjen i stedet fortsætte til Nørreport Station og herfra videre som nuværende linje 350S via bl.a. Kongens Nytorv og Christianshavn til Amager. Linje 250S vil fremover sikre direkte busforbindelse til Gladsaxe Trafikplads og den kommende letbane i Ring 3.
Linje 350S nedlægges som selvstændig buslinje. Mellem Nørreport Station og Dragør overtages betjeningen af linje 250S. Mellem Nørreport Station og Dronning Louises Bro henvises til linje 5C.
Løsning
Formanden foreslår følgende høringssvar:
"Økonomiforvaltningen har sendt Movias Trafikplan 2016 i høring med svarfrist er den 28. oktober 2016.
Borgerdialog
Indre By Lokaludvalg havde den 5. oktober 2016 et borgermøde om Trafikplan 2016 med ca. 40 deltagere, hvor Økonomiforvaltningen og Movia fremlagde forskellige aspekter af Trafikplanen. Efterfølgende blev planen debatteret af fem medlemmer af Borgerrepræsentationen.
Derudover har borgerne haft mulighed for at sende bemærkninger om planen til lokaludvalgets mailboks. I det vedlagte notat ses bemærkningerne, borgerne er kommet med.
Nedenstående er bl.a. baseret på tilkendegivelserne på borgermødet samt på de bemærkninger, som borgere har sendt til lokaludvalget.
Lokaludvalgets holdning
Med ibrugtagningen af Cityringen mener Indre By Lokaludvalg overordnet, at det er fornuftigt at omlægge det strategiske busnet i Indre By som foreslået. Men vi har følgende bemærkninger:
-
Det burde være politikerne, der udformer og vedtager en trafikplan, ikke trafikudbyderen Movia.
-
Movia foreslår, at man fortsætter den grønne omstilling og gøre busdriften helt fossilfri i 2030. Indre By Lokaludvalg mener at fossilfri busdrift i 2025 bør være målet. Det vil harmonere med målene i Københavns Kommunes klimaplan. Havnebusserne bør drives fossilfrit hurtigst muligt og der skal mere fart på elektrificeringen af de strategiske buslinjer i København.
-
Det skal undersøges, om gasbusser forurener med kulilte. Hvis gasbusserne forurener så meget, at det går ud over københavnernes helbred, skal de udgå af busparken.
-
Når busdriften i Københavns Kommune bliver fossilfri i 2025 eller 2030 bør turistbuskørsel og taxakørsel også være det senest til den tid. Lokaludvalget beder kommunen arbejde for, at det sker. Vi beder om, at kommunen i samarbejde med politiet allerede nu sikrer, at hop on/hop off-busserne overholder miljøzonekravene. Samtidig beder vi kommunen om at undersøge, om hop on/hop off-busserne i Indre By, særligt i Middelalderbyen, kører ad de ruter, de har tilladelse til.
-
Movia bør sætte initiativer i gang, der kan tiltrække biltrafikanter til den kollektive trafik.
-
Movia bør i Trafikplan 2016 gøre opmærksom på, hvad det betyder for brugen af den kollektive trafik, at bustrafik indskrænkes fordi den skinnebårne trafik udbygges, når det i planlægningen forudsættes, at stationer for skinnebåren trafik (metro, S-tog) skal kunne nås i en afstand inden for 600 meter (stationsnærhedsprincippet), mens gangafstanden til busser baseres på 400 meter.
-
Movia bør i Trafikplan 2016 gøre opmærksom på, hvad det betuder for brugen af den kollektive trafik, at brugerne må forvente flere skift på den kollektive rejse, specielt i skiftet mellem metro og bus.
-
Selv om Trafikplan 2016 indebærer, at antal busser i Frederiksborggade mellem Dronning Louises Bro og Nørreport sænkes fra 32 til 20 i timen, vil det stadig være en voldsom belastning af denne gade. Det bør undersøges, hvor mange, der kan køre ad Gothersgade
-
Frederiksborggade mellem Nørre Farimagsgade og Nørre Vodgade har potentiale til at blive et byrum med store kvaliteter, hvis den omdannes til fodgængerareal med cykelstier - og uden motoriseret trafik. Lokaludvalget beder om at få undersøgt konsekvenserne for busdriften af en sådan omlægning af gaden.
-
Det lokale busnet skal omfatte buslinjer fra boligområderne mellem metrostationerne på Cityringen og metrostationerne. Det gælder fx hele området mellem Søerne og voldene. Lokaludvalget vil gerne deltage i planlægningen af det lokale busnet i Indre By og herunder i workshops, som planlægningen kan tage udgangspunkt i.
-
Havnebusserne bør betjene krydstogtterminalen i Nordhavn
-
Busparken skal bestå af busser med lav ind- og udgang, så det er nemt for bevægelseshæmmede at benytte bus. Der bør især være fokus på, hvordan bevægelseshæmmede nemt kan stige ind og ud i linje 5C-busserne.
-
Vejbelægningen, hvor linje 5C skal køre, skal være af bedste kvalitet, så omgivelserne i mindst mulig grad generes af rystelser fra de kommende længere og tungere busser på denne linje.
-
Læskure skal indrettes og placeres, så man fra læskuret kan se busserne, der er på vej.
På lokaludvalgets borgermøde den 5. oktober 2016 nævnte en borger, at aktuelle uafhængige målinger har vist, at Movia manipulerer tallene for støj og partikeludledning for at holde sig under lovgrænsen. Borgeren henviste til disse artikler i BT:
http://www.bt.dk/content/item/1002174
http://www.bt.dk/content/item/1002446Lokaludvalget beder forvaltningen undersøge og melde tilbage, om det har noget på sig.
Afslutningsvis mener lokaludvalget, at en trafikplan burde iværksættes på nationalt niveau for Danmark, regionerne og for Københavns Kommune. I en sådan plan burde indgå mobilitetsmålsætninger for trafikudviklingen, bl.a. fordelt på transportformer, målsætninger for reduktion af klima- og forureningspåvirkningerne, tillige med et prioriteret katalog af virkemidler, som bringer landet og byen i retning af målsætningen. Meget kunne læres af Oslo, hvor der er politisk vilje til at løse trængsels- og miljøproblemerne.
En trafikplan kunne være en del af kommuneplanen med en tidshorisont på 12 år. Det er paradoksalt, at den senest vedtagne kommuneplan ikke rummede et afsnit om trafik, selv om en politik herfor er af væsentlig betydning for københavnerne.
Med venlig hilsen
Bent Lohmann,
formand"
Økonomi
Intet.
Videre proces
Når den politiske høring er afsluttet, vil Movia revidere trafikplanen og forelægge den til endelig beslutning i Movias bestyrelse, forventeligt i februar 2017.
BILAG
1. Movias arbejdsnotater vedr. buser i kommunen og de berørte buslinjer:
https://www.moviatrafik.dk/kommuneregion/trafikbestilling/bynet-2019
Beslutning
Gunna Starck stillede ændringsforslag om, at lokaludvalget i høringssvaret gør opmærksom på det uheldige i, at Trafikplan 2016 indebærer, at man fra Amager ikke kan køre direkte til og fra Hvidovre Hospital, men skal omkring Indre By.
Lars Barfred stillede ændringsforslag om, at lokaludvalget i høringssvaret gør opmærksom på, at der er behov for offentlige busser ind og ud af Indre By, og at man ikke ensidigt skal satse på Cityringen.
Bent Lohmann stillede ændringsforslag om, at lokaludvalget i høringssvaret spørger, om der vil være tilstrækkelig kapacitet på busserne mellem Nørreport og Rigshospitalet.
Lars Barfred stillede ændringsforslag om, at lokaludvalget i høringssvaret udtrykker bekymring over, at der lægges op til flere skift mellem offentlige transportmidler, idet det kan føre til, at befolkningen fravælger kollektiv trafik til fordel for transport i bil.
Hans-Henrik T. Ohlsen stillede ændringsforslag om, at lokaludvalget i høringssvaret foreslår, at linje 150S starter ved Vibenhus Runddel metrostation eller ved Ryparken station i stedet for på Nørreport, så bl.a. Webersgade aflastes for bustrafik.
Bent Lohmann stillede ændringsforslag om, at lokaludvalget i høringssvaret beder forvaltningen forholde sig til, hvordan Rigshospitalet skal betjenes med busser, fx med shuttlebusser mellem Østerport og Rigshospitalet, idet det vil give mere biltrafik i bl.a. Indre By, hvis busbetjeningen af Rigshospitalet forringes.
Kirsten Sloth stillede ændringsforslag om, at lokaludvalget i høringssvaret foreslår, at de eksisterende stoppesteder ved Rigshospitalet betjenes mest muligt, da de netop har fået udvidet kapaciteten.
Bent Lohmann stillede ændringsforslag om, at lokaludvalget i høringssvaret spørger om, hvordan de store arbejdspladser på Nørrebro og Østerbro skal trafikbetjenes, fx Rigshospitalet.
Bent Lohmann stillede ændringsforslag om, at lokaludvalget i høringssvaret beder om en evaluering af busdriften i tracébanen mellem Fredensbro og Vibenhus Runddel og herunder inddrager de store arbejdspladser i området i evalueringen.
Bent Lohmann stillede ændringsforslag om, at lokaludvalget i høringssvaret beder om en redegørelse om, hvordan Rigshospitalet, Bispebjerg Hospital og Hvidovre Hospital skal trafikbetjenes efter 2019.
Lokaludvalget godkendte høringssvaret til Økonomiforvaltningen om Trafikplan 2016, der fremgår af løsningsafsnittet, med de stillede ændringsforslag, idet formanden i samarbejde med sekretariatet blev bemyndiget til forfatte høringssvaret.