Mødedato: 13.09.2018, kl. 18:30
Mødested: Billedsalen i Bethesda, Rømersgade 17

Høringssvar om "Kultur- og fritidskompas - udvikling af kultur- og fritidsfaciliteter i Københavns Kommune".

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar om "Kultur- og fritidskompas - udvikling af kultur- og fritidsfaciliteter i Københavns Kommune".

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret om "Kultur- og fritidskompas - udvikling af kultur- og fritidsfaciliteter i Københavns Kommune", som fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen har den 2. august 2018 sendt "Kultur- og fritidskompas - udvikling af kultur- og fritidsfaciliteter i Københavns Kommune" i høring med svarfrist den 27. september 2018.

Sigtet med kultur- og fritidskompasset er at grundlag for en bred dialog om de overordnede linjer for udviklingen af kultur- og fritidsfaciliteter i København i de kommende 10 år og give inspiration til prioritering af de mange ideer og tendenser.

Kompasset har sit anker i Kultur- og Fritidspolitikken, der er fundamentet for nye tiltag på kultur- og fritidsområdet. I Kompasset udfoldes politikkens indsatsområde om faciliteter i en vision og pejlemærker for arbejdet med udvikling af kultur- og idrætsfaciliteter i København. Kompasset har også afsæt i lokaludvalgenes bydelsplaner, dialog med områdeløftene og det arbejde, der udføres af de lokale kultur- og idrætsinstitutioner. Herudover hviler flere forslag og ideer på dialog med blandt andet foreninger og lokale kultur- og idrætsinteressenter.

Samtidigt udstikker Kompasset – med afsæt i tendenserne en mulig kurs for nye faciliteter; både på tværs af byen og i de enkelte bydele.

Nogle af forslagene til faciliteter kan umiddelbart realiseres. Andre skal kvalificeres i dialog med relevante aktører og andre forvaltninger.

Kompasset står ikke alene. Det skal ses i sammenhæng med, hvad der i øvrigt sker fx på biblioteksområdet, på eliteidrætsområdet og i den generelle planlægning af faciliteter.

 

Uddrag fra "Kultur- og fritidskompas - udvikling af kultur- og fritidsfaciliteter i Københavns Kommune"

Indre By

 

"...Medborgerskabsinstitutioner, som skaber rammer for inddragende aktiviteter og samskabelse, er til gengæld underrepræsenteret i Indre By.

Set i forhold til befolkningstallet er der begrænsede idrætsfaciliteter i bydelen. Erfaringer viser, at mange bruger idrætsfaciliteter i andre bydele samt parker og havnen. Det er muligt, fordi den kollektive trafik skaber forbindelser til andre bydele og gør bydelen let at bevæge sig ind og ud af.

FACILITETER TIL EN BYDEL I UDVIKLING

Indre By er stort set helt udbygget. Dog er fx Vestre Banegrav i spil som nyt udviklingsområde, og der er løbende omdannelse af eksisterende bygninger. Overordnet kan det imidlertid være svært at indpasse nye faciliteter i Indre By.

Der er potentiale for, at de eksisterende faciliteter og anlæg i højere grad nytænkes, videreudvikles og sammentænkes, så alle kvadratmeter udnyttes optimalt. Dette kan fx også være i form af udbygninger/tilbygninger og ved i højere grad at benytte faciliteter på både folke- og privatskoler.

Der er potentiale i at åbne kulturinstitutioner mere op og tage de omgivende byrum i brug til fx rekreativt ophold, leg, kunst og bevægelse. Dette vil kunne give beboere, turister og besøgende større lyst til at deltage i aktiviteter – både indendørs og udendørs. Der er mange private aktører og institutioner i Indre By på kultur- og fritidsområdet. Dette giver mulighed for at tænke i nye organisationsformer og partnerskaber også i forhold til faciliteter. Desuden er der løbende til- og fraflytning fra lokaler og grunde, som giver muligheder for midlertidige faciliteter og initiativer.
I forhold til faciliteter ligger der et potentiale i i højere grad at få koblet Indre By og Christianshavn. Det gælder ikke mindst med åbningen af Inderhavnsbroen og den planlagte svømmefacilitet på Papirøen samt fremtidige tilbud på Refshaleøen. Havnen er i det hele taget blevet en samlende faktor med stor værdi for beboerne. Det skaber en oplagt mulighed for at udnytte havnens rekreative potentialer endnu mere.

Ideer til nye faciliteter i Indre By

NYT KULTURHUS INDRE BY
 

Nedrivning af det nuværende Kulturhus Indre By og etablering af et etagebyggeri med kulturhus i stueetagen. Et nyt kulturhus kan skabe rum med mulighed for udfoldelse, lokalt fællesskab og samskabelse.

BØRNEMUSEUM/BØRNEBIBLIOTEK

Kombineret børnemuseum og børnebibliotek med faciliteter og formidling særligt rettet mod børn og unge.

TEATERPLADSEN

Multifunktionel fysisk platform for scenekunst til foreninger, som rummer scenerum, værksted,  opbevaringsfaciliteter, fælles møderum mv.

ÅNDEHULLER OG AKTIVITETSRUM I BYENS

Mindre faciliteter som er understøttende både ift. kultur og idræt, fx i form af små motoriklegepladser, scener og depoter til udstyr.

DIGITAL PLATFORM TIL SCENEKUNST I BYRUMMET

Digital platform, som giver scenekunstmiljøet mulighed for at booke sig ind på alternative placeringer og i byrum i byen.

MOBILE FACILITETER

Etablering af mobile kulturhuse der kan anvendes som fælles samlingspunkter og som aktivitetscentrum med forskellige tilbud.

VANDAKTIVITETSHUS/PLATFORME VED SØERNE

Etablering af et hus med fokus på vandidræt, kultur-aktiviteter på/ved vand og formidling. Dette kunne evt. være i Søpavillonen.

MODERNISERING OG RENOVERING

 

ÅBNING AF THORVALDSENS MUSEUM MOD BYEN

Uderum foran museet i form af bænke samt lege- og bevægelseselementer, der åbner museets indgangsveje.

KUNSTNERISK LEGEPLADS VED NIKOLAJ KUNSTHAL

Omdannelse af plads bl.a. med etablering af kunstnerisk legeplads.

KBH VOLUME

Opgradering af klimaskærm og toiletter.

MODERNISERING OG NYTÆNKNING AF HOVEDBIBLIOTEKET

Mere attraktivt biblioteksrum med bedre lysindfald og bedre forbindelse til resten af byen – fx med en passage gennem stueetagen".   

Løsning

Forslag til høringssvar

Lise Smørum, Hans-Henrik T. Ohlsen, Peter Stakemann og Lean Milo har drøftet sagen og foreslår følgende høringssvar:

 

”Kultur- og Fritidsforvaltningen har bedt om et høringssvar om Københavns Kommunes Kultur- og Fritidskompas. 

Borgerdialog

Da hensigten med kultur- og fritidskompasset er at danne grundlag for en bred dialog om de overordnede linjer for udviklingen af kultur- og fritidsfaciliteter i København i de kommende 10 år og give inspiration til prioritering af de mange ideer og tendenser, der fremgår af kompasset, mener Indre By Lokaludvalg, at forvaltningen bør stå for en offentlig høring om det og også gerne tage på turné i bydelene og debattere det med borgerne. Det er ikke nok at sende det i høring hos en kreds af interessenter.

Indre By Lokaludvalg vil senest i oktober 2018 stå for en borgerdialog om behov, ønsker og ideer vedr. kultur- og fritidsfaciliteter i Indre By. Vi sender jer resultaterne af borgerdialogen, så snart de foreligger.

Bemærkninger til kompasset

  • Til side 4: ”Vision for kultur- og idrætsfaciliteter i København” mangler et socialpolitisk sigte og herunder et integrationspolitisk sigte. Vi mener, at der skal være et særligt fokus på, hvad og hvordan kultur og idræt kan være en indgang for udsatte borgere og/eller borgere med udenlandsk baggrund til at tage del i samfundet.

 

  • Til side 5: Det vil være fint med tal på antal borger pr. idrætsfacilitet opdelt på bydele i Københavns Kommune; og husk at Indre By og Christianshavn er to forskellige bydele. 
     
  • Til side 5: Lokaludvalget støtter forslaget om at samarbejde på tværs af forvaltningerne og med private aktører, så ressourcer og arealer udnyttes bedst muligt og også kan have en dobbelt funktion.

    Konkret foreslår vi, at forvaltningen kontakter forsvaret om, hvordan Eksercitspladsen kan anvendes til idræt for den lokale befolkning.

    Vi foreslår endvidere, at forvaltningen ser på, hvordan midlertidige byrum, der opstår som følge af bygge- og anlægsarbejder, kan anvendes til kulturelle formål.

 

  • Til side 6 - Afsnittet ”De københavnske foreninger”:  De ansatte i de lokale kulturhuse bør få en rolle som facilitatorer for oprettelsen af lokale foreninger og netværk på kultur- og idrætsområdet.

 

  • Til side 6 - Afsnittet "De københavnske foreninger": Vores anbefaling er, at man arbejder overordnet på at støtte foreninger, og derigennem sikrer at øge andelen af aktive medborgere. Kommunen får mest ud af sine penge ved at støtte nye og eksisterende foreninger, idet der ofte i disse er et øget engagement. 

  • Til side 7 og 8 – ”Hvad rør sig i Københavns udvikling?”: Selv om der opstår nye sociale fællesskaber og nye måder at bruge byen på, som man godt vil understøtte, skal man ikke glemme, at der fortsat er behov for arealer og ressourcer til de gamle fællesskaber og måder at bruge byen på. Der er således behov for et medborgerhus eller 2-3 kvartershuse i Indre By, som kan bruges af de lokale til fælles aktiviteter.

    Umiddelbart tager vi forbehold for forvaltningens status vedr. ”deleordninger” og ”samskabelse og nye partnerskaber”. Vi mener ikke, at det er så udbredt, som man antyder i teksten.

 

  • Til side 9: Understøttelsen af udelivet bør ske efter en dialog med de lokale borgere og erhvervsdrivende. Et ønske på byniveau om en udendørs facilitet et sted i byen skal være i overensstemmelse med de lokales ønsker og behov.

 

  • Til side 9: Afsnittet om udeliv bør omfatte legepladser, og begrebet "legepladser" bør udvides, så vi taler om "kulturelle familiepladser". Tegning, maling, værksteder og tilsvarende kan evt. tænkes ind i denne løsning. Ved at få disse tænkt ind, vil der være en form for opsyn på pladsen, og dermed skabe en hvis tryghed samt sikre, at der følges op på den løbende vedligeholdelse. Tryghed og vedligeholdte pladser skaber øget lyst til at anvende stederne.

 

  • Til side 34, 2. spalte: Vi gætter på, at folk hovedsagen cykler til andre bydele, når de skal dyrke idræt. Det ændrer sig måske med Cityringen.

 

  • Til side 34, 3. spalte: Vi støtter, at de eksisterende faciliteter og an­læg nytænkes, videreudvikles og sammen­tænkes, så alle kvadratmeter udnyttes optimalt. 

 

  • Til side 34, 3. spalte: Vi er som udgangspunkt tilhængere af at åbne op for kulturinstitutionerne. Men da Indre By i forvejen er hårdt ramt af aktiviteter, hvor borgere generes, vil vi anbefale, at der tænkes en arbejdsgang ind, således, at hvis der åbnes op til flere arrangementer, tages nogle andre ud af planlægningen. Derved minimerer vi risikoen for, at borgere i Indre By chikaneres, fraflytter, eller indsender klager. Alt med måde accepteres.

 

  • Til side 35, 2. afsnit: Glem ikke, at der er mange statslige institutioner i Indre By på kulturområdet, som man kan samarbejde med om tilbud til de lokale.

 

  • Til side 35, 3. afsnit: Konkret foreslår vi, at der anlægges et havnebassin på Indre By-siden af havnen, fx ved Havnegade-promenaden.

 

  • Til side 35, 3. afsnit: Nyboder / Gammelvagt / Sankt Pauls Plads kan med fordel tænkes ind i udvikling af Indre By på kultur- og fritidsområdet. Afsnittet om Indre By har et politisk fokus rettet imod Christianshavn. Vi vil opfordre til, at man begynder at kigge i retning af Nyboder / Gammelvagt / Sankt Pauls Plads, som ikke har fået en opdatering siden 30érne hvor man rev flere af Nyboderhusene ned for at gennemføre Kronprinsessegade fra Sølvgade og til Øster Voldgade. I området er der flere pladser, som ikke anvendes i dag, ligesom fritidslivet på cykel er livsfarligt, da der ingen cykelstier er i området.  Mht. pladser kan vi eksempelvis pege på Nyboder Plads, der i disse dage anvendes til opbevaring af byggemateriel i forbindelse med renovering af Nyboder, men som kan anvendes til en plads til fordybelse og afslapning efter træning, socialt samvær etc. Alderdomshjemmets beboere og naboer til pladsen, samt kvarterets borgere vil få et tiltrængt mødested. 

 

  • Til side 37 – Vi ønsker indsigt i planerne for det nye Kulturhus Indre By, så vi har mulighed for at komme med konstruktiv indspark til det oplæg, der må forelægge.

 

  • Til side 37: Vi foreslår, at der etableres 2-3 kvartershuse i Indre By til erstatning for Kulturhuset Indre By, som næppe kan udvikles til gavn for hele bydelen. Kvartershusene kan evt. indrettes i tomme kontorlejemål.


  • Til side 37 - Børnemuseum/børnebibliotek: Vi har ikke hørt om ideen før. Kan I fortælle mere om den?


  • Til side 37 - Teaterpladsen: Vi har ikke hørt om ideen før. Kan I fortælle mere om den?


  • Til side 37 - Åndehuller: Konkret foreslår vi en motionsplads på ”Bornholmerknasten” på hjørnet af Havnegade og Slotsholms Kanal og en motionsplads på den "Grønlandske Plads”, der ligger mellem gaderne Suensonsgade og Riegensgade.

 

  • Til side 37 - Digital platform til scenekunst i byrummet: Vi har ikke hørt om ideen og vi tager forbehold for den. Store dele af Indre Bys byrum er i forvejen over-aktiveret. Vi har behov for flere byrum uden aktiviteter, hvor man kan reflektere over livet. 

       
  • Til side 37 – Vandaktivitetshus ved Søerne:  Udvalget ønsker at høre om planerne. Vi vil anbefale, at man skaber et miljø, hvor familier i Indre By aktiveres, og ikke som i dag, at det skaber et tivoli med events og polterabend, samt turistfælder. 


  • Til side 37 - Kunstnerisk legeplads ved Nikolaj Kunsthal: Den eksisterende legeplads indgår i vores optik fint i byrummet, og senest her i weekenden konstaterede vi, at flere benytter den. Så hvis det er tanken at opdatere den eksisterende legeplads, ser vi positivt på dette. Er planen at tilføje området endnu en legeplads, tager vi forbehold for denne.

 

  • Til side 37 – Åndehuller:  Legepladsen ved Helligåndskirken bliver meget lidt benyttet af Indre  Bys borgere. Dette skyldes, at den ligger gemt, og meget få ved, at den eksisterer. Vi vil anbefale, at den gøres mere åben og tilgængelig for familier. I dag ligger den gemt af vejen, hvorfor det primært er et sted for børnehaver der kender den, samt for hjemløse.

 

  • Til side 37 - Kbh Volume: Hvad er det?


  • Til side 37 – Hovedbiblioteket: Tanken er god, men endnu en lappeløsning. Hovedbiblioteket kommer aldrig til at fungere godt i Krystalgade. Man bør overveje at indrette et hovedbibliotek / hoved-medborgerhus i Palads-bygningen på Axeltorv, der ligger centralt for københavnerne.

 

Afsnittet på side 37 om Indre By illustrerer, at man i forvaltningerne ser Indre By som en bydel med bydækkende funktioner og mindre grad forstår at udvikle ideer og tilbud i Indre By, der retter sig mod Indre Bys borgere. Det skal vi sammen have lavet om på. Ovennævnte borgerdialog vil kunne hjælpe os på vej.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand"

Drøftelse af lokaludvalgets borgerdialog

Lise Smørum, Hans-Henrik T. Ohlsen, Peter Stakemann og Lean Milo har drøftet lokaludvalgets borgerdialog generelt og i forhold til denne sag:

"Vi mener, at et dialogmøde med borgerne er en succes, hvis lokaludvalget formår at involvere flest muligt – ofte er dette svært mht. hvordan vi samler folk, og hvordan vi eksekverer borgerdialogen. 

Lokalavisen kan godt bruges, men vi ønsker endnu mere information ud, da vi vurderer, at det er de samme, der deltager på borgermøderne. Vi ønsker endnu flere, og nye til. Hvorvidt manglende opbakning på møderne er et udtryk for en manglende interesse fra vores naboer, eller manglende information, fordi ikke alle modtager Lokalavisen, må vi lade stå hen i det uvisse. 

Borgerdialog:
Vi har "brain stormet" på mulighederne for at øge succesen for deltagelse ved en borgerdialog, og dermed hvordan vi får flest mulige Indre By-borgere involveret. Vi har følgende forslag til hvordan vi lykkes med en borgerhøring om dette store emne. 

Målet er at skabe et overskueligt beskrevet projekt for den enkelte borger, hvor man på simpel vis kan bidrage med input til hvilke områder, der bør have fokus for Indre By´s Kultur- & fritidskompas.

Borgerhøring bør være et oplæg på få sider (maks 2 A4 sider), med inspiration fra side 37 hvor der gøres opmærksom på at disse er vores forvaltnings fokus, dertil et tilsvarende ark med lokaludvalgets kommentarer til dette/samt tilføjelser, og en "call to action" om, at vi ønsker den enkelte borgers konkrete idé. Dvs. vi leverer inspiration til borgeren, der vil kunne komme med nye emner, der ikke allerede er nævnt eller tænkt på.

Praktik vedr. Borgerdialog:
Borgerhøringen bør foretages på søndage, på pladser hvor Indre Bys familier samles med børn samt har overskud til involvering – eksempelvis legepladser, Torvehallerne, ved bageren, o.lign. Søndage for at undgå at skulle sortere i blandt beboere, erhvervsfolk og turister, og for at nå ud til familier/naboer der har overskud til involvering.

Annoncering til borgerhøring vil vi anbefale sker ved at involvere det lokale supermarked. Brugsuddeleren, butikschefen eller hvem vi nu bør henvende os til i den lokale kiosk eller supermarked, skal motiveres til at uddele vores A5 flyver/annonce/program om dato for de forskellige borgermøder samt lidt information om temaet for denne høring. Uddeling kan ske fra kassen ved at opstille en brochureholder.

På selve dagen for borgerhøring vil vi foreslå, at man tænker mobilen ind i svaret. Eksempelvis ved et man scanner en QR kode på stedet og får direkte adgang til et svarskema på en relevant hjemmeside. Man kan på den måde tage “svarskema” med sig hjem, ligesom vi kan benytte denne QR kode på flyers, der uddeles i butikkerne. Derved får borgere uden mulighed for at deltage fysisk, mulighed for at give deres mening til kende fra hjemmet.

Ovenstående er idé oplæg til involvering af flere borgere, og input er meget velkomment:)"  

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter oplægget fra Lise Smørum, Hans-Henrik T. Ohlsen, Peter Stakemann og Lean Milo.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt høringssvaret, sender sekretariatet det Kultur- og Fritidsforvaltningen.

 

Beslutning

Ændringsforslag til det foreslåede høringssvar:

 

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at lokaludvalget foreslår, at de lokale børneteatre omtales som en ide til faciliteter i Indre By  på side 37  i kultur- og fritidskompasset, da de er en succes.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at lokaludvalget bemærker, at omtalen på side 34 af Vesterport Banegrav som udviklingsområde bør slettes.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at lokaludvalget bemærker til afsnittet "Modernisering og nytænkning af Hovedbiblioteket" på side 37, at man bør fjerne rulletrappen i hovedbiblioteket, da den støjer og bruger energi, og da man kan komme til bibliotekets øvre etager med elevatorer og ad trapper.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck, om at lokaludvalget bemærker til afsnittet "Samskabelse og nye partnerskaber" på side 8, at man bør nævne, at ønsket om, at borgerne overtager styringen, er ensbetydende med fyringer.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at lokaludvalget bemærker til side 36, at folkeskolen Den Classenske Legatskole skal med på kortet.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at lokaludvalget bemærker, at grå guld-generationen vokser og er et stort kulturforbrugssegment, også sammen med deres børnebørn, hvilket bør omtales i afsnittet "Hvad rører sig i Københavns udvikling?" på side 7-8 i kultur- og fritidskompasset. 

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at lokaludvalget foreslår, at et kultur- og bevægelseshus som KU:BE på Frederiksberg, der bl.a. har en indendørs legeplads og som ikke tager meget plads, omtales på side 37 i kultur- og fritidskompasset som en idé til en facilitet i Indre By.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Lise Smørum om, at lokaludvalget bemærker til afsnittet "Vandaktivitetshus/Platforme ved Søerne", at aktiviteterne skal være for københavnerne.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Niels Kongshaug om, at lokaludvalget bemærker til afsnittet "Havnen som fritidsdestination" på side 9, at man kan overveje at etablere et fritidsareal ud i havnen nord for Operaen.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Lean Milo om, at lokaludvalget uddyber sin bemærkning til side 9 om "kulturelle fritidspladser", at Skydebanen på Vesterbro er et eksempel på, hvordan en sådan fritidsplads fungerer.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Sally Mountfield om, at lokaludvalget spørger om, hvorvidt der er afsat penge til de foreslåede initiativer i kultur- og fritidskompasset.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Steen Juhl Olesen om, at lokaludvalget inviterer lederne af kultur- og fritidsfaciliteterne i Indre By Lokaludvalgs område til et møde om status på faciliteterne.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Hans-Henrik Ohlsen om, at lokaludvalget bemærker til afsnittet "Nyt Kulturhus Indre By" på side 37, dels at lokaludvalget er imod nedrivning af det nuværende Kulturhus Indre By og etablering af et etagebyggeri med kulturhus i stueetagen og dels, at hvis Kulturhus Indre By ikke kan fungere som kulturhus for hele Indre By, skal det have status som kvartershus.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Ole Bang om, at lokaludvalget bemærker til afsnittet "Samskabelse og nye partnerskaber" på side 8 og afsnittet "Nyt Kulturhus Indre By" på side 37, at kommunen skal etablere rammerne for, at folk tager ejerskab til Kulturhuset Indre By, idet ejerskabet er afgørende for, at stedet bliver til noget.

 

Lokaludvalget godkendte høringssvaret om "Kultur- og fritidskompas - udvikling af kultur- og fritidsfaciliteter i Københavns Kommune", som fremgår af løsningsafsnittet, med de tiltrådte ændringsforslag.

Lokaludvalget godkendte et forslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget spørger de andre lokaludvalg, om de vil støtte Indre By Lokaludvalgs ønske om, at forvaltningen står for borgerdialog om kultur- og fritidskompasset.

Lokaludvalget udpegede Lean Milo, Lars Vedel Jørgensen, Hans-Henrik T. Ohlsen, Lise Smørum, Niels Kongshaug, Anton Skovle, Jens Erik Frandsen og Bent Lohmann til at planlægge og gennemføre lokaludvalgets borgerdialog om kultur- og fritidskompasset.

Til top