B-sag: Supplerende miljøvurdering for Cityringen: Omstigningstunnel ved Østerport
Indstilling
Formanden foreslår,
-
at Indre By Lokaludvalg meddeler Transport-, Bygnings- og Boligministeriet samt Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen, at lokaludvalget anbefaler, at der laves en borgerdialog vedr. afgrænsning af supplerende miljøvurdering for Cityringen vedr. udvidet arbejdstid for omstigningstunneler.
Problemstilling
Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har bedt offentligheden om bemærkninger, idéer og forslag til afgrænsning til en ny miljøvurderingsrapport til Cityringen, der skal supplere Cityringens gældende miljøvurderingsrapport. Høringen angår en forbindelsestunnel mellem Hovedbanegården og metrostationen under Stampegade på Vestebro samt en forbindelsestunnel mellem Østerport st. og metrostationen under Østbanegade.
Anlægsarbejdet ved de to fredede stationer har vist sig at være særligt kompliceret. Hvis Metrocityringen skal overholde tidsplanen, og stå færdig i juli 2019, er det nødvendigt at udvide arbejdernes arbejdstid i anlægsfasen de nævnte steder. Det vil medføre yderligere støj uden for normal arbejdstid og påvirkning af naboer.
Den udvidede støj og påvirkning af naboer er der ikke taget højde for i den gældende miljøvurdering for Cityringen. For at kunne arbejde i udvidet arbejdstid skal der derfor foretages en supplerende miljøvurdering.
For Indre By Lokaludvalgs vedkomne angår høringen området ved Østerport station. Her skal der etableres en tunnel, som forbinder Østerport metrostation (under Østbanegade) med en trappe op til vestgavlen af den fredede Østerport Station, hvor der etableres en indgang til den gamle station.
Løsning
Kjeld A. Larsen har om sagen følgende bemærkning:
"For at undgå endnu en skandale med udsættelse af metroringens færdiggørelse skal der åbenbart nu arbejdes over i nattimerne derfor skal en miljøvurdering jappes igennem. Interessant, at staten skal stå for høringen og ikke de øvrige ejere, herunder Københavns kommune. Vi får jo ikke noget at vide om konsekvenserne for økonomien.
By & Havn har fået overdraget Metroselskabets gæld på16 mia. kr,, som skal høvles ned via salg af grunde, først og fremmest i Nordhavnen. Det forekommer mig at være svært at forholde sig til de afledte støjgener som resultat af en udvidet arbejdstid - der er fastlagt en lang række regler for, hvilke rettigheder man kan have som borger. Det regelsæt må vi vel efterlyse hos metroselskabet?"
Lokaludvalgets kvartersansvarlige, Jep Loft og Anton Skovle, har ingen bemærkninger til sagen. På den baggrund foreslår formanden, at lokaludvalget meddeler Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, at det ikke har bemærkninger vedr. afgrænsning af supplerende miljøvurdering for Cityringen vedr. udvidet arbejdstid for omstigningstunneler.
Formanden foreslår, at han bliver bemyndiget til at anbefale, at der laves en borgerdialog og at lokaludvalget tilbyder at være behjælpelige med den.
Økonomi
Intet.
Videre proces
Sekretariatet sender de bemærkninger, lokaludvalget måtte beslutte, til Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen.
Beslutning
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Anton Skovle om, at lokaludvalget tilkendegiver, at der på baggrund af de hidtidige erfaringer skal stilles skærpede krav til:
- Monitoreringsset-up'et, så der tages realistiske hensyn til den faktiske støj, der måles. Monitoreringen er grundlaget for de kompensationer, der evt. skal udbetales.
- Forventninger til støjoverskridelser.
- Kompensationsstrukturen/set-up-et i forhold til Ekspropriationskommissionen; på hvilket grundlag udbetales der kompensation?
- Monitoreringsset-up'et, så der tages realistiske hensyn til den faktiske støj, der måles. Monitoreringen er grundlaget for de kompensationer, der evt. skal udbetales.
- Forventninger til støjoverskridelser.
- Kompensationsstrukturen/set-up-et i forhold til Ekspropriationskommissionen; på hvilket grundlag udbetales der kompensation?