Høringssvar om udkast til forslag til Kommuneplan 2024 - Fremtidens klimavenlige hovedstad
Tidligere beslutninger
Indstilling
Indstilling om,
- at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret til Økonomiforvaltningen om udkast til forslag til Kommuneplan 2024, som ses i bilaget.
Problemstilling
Økonomiforvaltningen sendte den 11. april 2024 udkast til forslag til Kommuneplan 2024 i intern høring hos bl.a. lokaludvalgene med svarfrist den 6. juni 2024.
Høringsmaterialet omfatter
- Politisk hovedstruktur for udkast til forslag til Kommuneplan 2024 (se bilaget)
- Den digitale kommuneplan som kan tilgås på https://kp24.kk.dk/.
Den politiske hovedstruktur er en videreførelse af kommuneplanstrategien til kommuneplanen. Det betyder, at den strategiske retning fra planstrategien videreføres som ny hovedstruktur for kommuneplanen, med følgende tilføjelser, der afspejler Økonomiforvaltningens indstilling til nye tiltag i kommuneplanens rammer og retningslinjer, hvilket kan ses i følgende opslag:
- Nye væsentlige tiltag i kommuneplanens regulering (markeret med blå baggrundsfarve i hovedstrukturen) som beskriver forslag til ændringer i kommuneplanen indenfor følgende:
- Rækkefølgeplanen (s. 24-25)
- Tætheder i byen (s. 26-27)
- Bilparkering (s. 36-39)
- Cykelparkering (s. 40-41)
- El- og delebiler (s. 42-43)
- Boligstørrelser (s. 62-67)
- Blandet by (s. 68-69)
- Erhvervsudvikling (s. 84-85)
- Grøn forsyning (s. 98-101)
- Byens kulturarv (s. 106-107).
Opslagene svarer derudover på kommuneplanstrategiens arbejdsprogram.
- Bydele i fokus (s. 108-123), som beskriver de væsentligste rammeændringer til konkrete byudviklingsprojekter fordelt på fire overordnede bydelsafgrænsninger. Indre By omtales på s. 111-112.
- Ajourføring af den strategiske retning fra kommuneplanstrategien med udvalgte resultater fra baggrundanalyserne til kommuneplanen, som giver anledning til forslag om enkelte nye målsætninger og redegørende tekst herom. Det gælder følgende målsætninger:
- antal nye boliger, almene boliger og ungdomsboliger (s. 46)
- at sikre varierede boligstørrelser på tværs af bydelene (s. 46)
- målsætning for erhvervsbyggeri (s. 72).
- opdateret prognose for befolkningstal og -udvikling (s. 16)
- restrummelighed for byudviklingsområderne (s. 18)
- redegørelse for nye mål for boligbyggeri (s. 46)
- status på detailhandel i København (s. 81)
- redegørelse af, hvordan den grønne arealplan understøtter at målet om maksimalt 300 meter til et grønt eller blåt område kan opnås i de tættest bebyggede kvarterer herunder at der prioriteres nye grønne områder, der hvor der er flest boliger (s. 90-91)
- og omtale af mulighed for ny begrønningsprocent (s. 91).
Derudover har Økonomiforvaltningen opdateret diverse nøgletal for byens udvikling i de tilfælde, at der er kommet nye data, samt indarbejdet nyt forord og resumé (s. 6-9).
Økonomiforvaltningen bemærker, at der på mobilitetsmålets afrapportering på figur 2.8 er opgjort på rejser i DTU Transportvaneundersøgelse, mens målet er baseret på antal ture. Figurens data er således tilrettet så den er baseret på antal ture, hvilket medfører en marginal ændring i turfordelingen.
Lokaludvalgets møde den 14. marts 2024
I mødet den 14. marts 2024 bad lokaludvalget Byudviklingsgruppen udarbejde et udkast til høringssvar om udkastet til Kommuneplan 2024.
I mødet var der desuden følgende bemærkninger fra lokaludvalgets medlemmer som reaktion på et oplæg fra Økonomiforvaltningen om Kommuneplan 2024:
- Visse områder er præget af gennemgangsbeboere, som flytter efter kort tid. Det påvirker sammenhængskraften i områderne.
- Tomme erhvervslokaler er et problem. Prisen for at leje erhvervslokaler skal ned.
- Kontorlokaler over gadeniveau bør konverteres til boliger. Jo flere boliger i et område, desto større kundegrundlag har butikkerne i området.
- Kommuneplanen skal tage højde for det faldende fødselstal.
- Definitionen af områdetypen "Serviceerhverv (S)" er for bred, bl.a. fordi den gør, at cafeer kan indrettes i tidligere butikslokaler, hvilket presser huslejen for butikslokaler op.
- Der er behov for en samlet trafikplan.
- Busserne ved Vesterbro Passage bør omlægges, uanset hvad beslutningen om Vesterbro Passage bliver.
- Hvor skal festivalpladsen ligge?
- Kommuneplanen bør indeholde input fra Arkitekturåret, hvor der blev lagt vægt på at bevare bygninger og genbruge byggematerialer.
- Udviklingen i den kollektive trafik harmonerer ikke med trafikmålsætningen.
- Man skal planlægge med fleksible boliger.
- Man skal passe på med at bygge nye boliger, hvor der nu er friarealer.
- Der bør være en vision for cykelparkering. Man bør lade sig inspirere af cykelparkeringsløsningerne i Amsterdam.
- Der bør planlægges sådan, at barer o.l. ikke kan placeres i beboelsesområder. Det vil være godt, hvis man kan rulle udviklingen 20 år tilbage.
- Kommunen generer cyklister med skybrudsriste i siden af gaderne. Kommunen generer også cyklister med vejarbejder.
- Lejligheder, der anvendes til hotellignende formål fx. via AirBnB er et problem, som kommuneplanen skal tage højde for.
Lokaludvalgets møde den 16. maj 2024
Sagen var på dagsordenen for lokaludvalgets møde den 16. maj 2024, men blev ikke behandlet.
I forbindelse med mødet den 16. maj 2024 modtog sekretariatet og lokaludvalgsmedlem Sally Mountfield forslag fra lokaludvalgsmedlemmer til ændringer i udkastet til høringssvar. Sally Mountfield har skrevet de ønskede ændringer ind i udkastet, som ses i bilaget.
.
Løsning
Sekretariatet sendte den 6. juni 2024 udkastet til høringssvar, der ses i bilaget, til Økonomiforvaltningen med forbehold for lokaludvalgets behandling af sagen i mødet den 13. juni 2024. Det foreslås, at lokaludvalget godkender høringssvaret.
Økonomi
Lokaludvalget har afsat en ramme på 25.000 kr. til et borgermøde om Københavns udvikling, som skal tage udgangspunkt i en visning af Max Kestners dokumentarfilm "Drømme i København". Borgermødet kan ses som startskuddet for lokaludvalgets borgerdialog om forslaget til Kommuneplan 2024.
Videre proces
Økonomiforvaltningen vil behandle høringssvarene i en hvidbog.
Forslaget til Kommuneplan 2024 skal vedtages af Borgerrepræsentationen, hvorefter det kommer i offentlig høring; formentlig i perioden primo september-ultimo oktober 2024.
Beslutning
Et ændringsforslag fra Niels Kongshaug om, at lokaludvalget foreslår, at vejkryds ombygges, så de er tilpasset hvordan cyklisterne efter hans opfattelse bevæger sig i vejkryds, blev ikke tiltrådt.
Et ændringsforslag fra Niels Kongshaug om, at lokaludvalget foreslår, at kommunen udnytter vejarealerne bedre og får fjernet trafikpropperne i Indre By ved at lede mere trafik langs Søerne og derfra ad diverse gader ind til trafikøer og lignende i selve den indre by, blev ikke tiltrådt.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Sven Perdrup om, at linje 32-33 på side 1 formuleres: "Hvordan indretter vi vores bydel på en sund og klimavenlig måde, med fokus på dens beboere og lokale liv og samtidig sikrer beboernes fulde opbakning og indflydelse?
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Niels Kongshaug om, at linje 4-5 på side 7 formuleres: "Den kollektive trafik skal prioriteres højere også i form af elbusser i byrummet, ikke kun mere metro. Den kollektive trafik i Indre By burde være gratis."
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at der i afsnit 4.2. om turisme indføjes en bemærkning om, at man skal begrænse de negative konsekvenser for Indre By af krydstogtturismen.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at der i afsnit 5.2. om rekreation i gårdene og i byrummet indføjes et forslag om, at der ved promenaden mellem Langelinieparken og Den Lille Havfrue etableres en bystrand.
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Sally Mountfield om, at linje 23 på side 10 fortsættes med: "Det tilstræbes, at turistkørsel i Middelalderbyen og andre følsomme dele af Indre By i fremtiden betjenes af mindre elektriske busser."
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Sally Mountfield om, at linje 37-41 på side 10 ændres til: "Ingen tager til Rødovre og Ballerup bare for at tage til Rødovre eller Ballerup. Her er eksempler på attraktioner uden for centrum, der fungerer: Grundtvigs Kirke, Carlsberg og Zoo fra ældre tid, og fra nyere tid: Kødbyen, Copenhill og Reffen. Det opfordres til innovation med baggrund i de udmærkede eksempler."
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Sally Mountfield om, at følgende linje på side 11 slettes: "Enkelt gader i Indre By, eller for den sags skyld Middelalderbyen, er egnede til buskørsel."
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Sally Mountfield om, at linje 14 på side 11 fortsættes med: ".., som kun kan anvendes til korttidsparkering."
Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Sally Mountfield om, at linje 22-24 på side 11 ændres til: "Vandflyverne, der i dag flyver fra Toldboden, er til gene for andre brugere af Inderhavnen, ligesom de er til gene for beboerne og alle på jorden, når de på sightseeing-ture flyver lavt over Indre By."
Lokaludvalget godkendte høringssvaret til Økonomiforvaltningen om udkast til forslag til Kommuneplan 2024, som ses i bilaget, med de tiltrådte ændringsforslag.