Mødedato: 13.06.2024, kl. 18:30
Mødested: Trinitatis Sognehus, Pilestræde 67

B-sag: Høringssvar om udkast til Ressource- og Affaldsplan 2030

Se alle bilag

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen om udkast til Ressource- og Affaldsplan 2030, der ses i løsningsafsnittet.

Problemstilling

Teknik-og Miljøforvaltningens udkast til Ressource- og Affaldsplan 2030 er i offentlig høring på Bliv Hørt-portalen i perioden 31. maj-12. august 2024. 

Planen indeholder udviklingsaktiviteter indenfor håndtering af husholdnings- og erhvervsaffald i perioden 2025 til og med 2030.

Planen skal styrke Københavns Kommunes igangværende omstilling til et samfund, hvor ressourcer og produkter holdes i et lukket kredsløb så længe som muligt, og hvor forbruget af nye produkter minimeres. Planen indeholder en række indsatser, der skal minimere mængden af affald i København og øge mængden af genbrug og genanvendelse blandt københavnerne og virksomhederne i kommunen.

Planen bygger videre på de seneste års erfaringer og indsatser om at fremme sortering og cirkulær økonomi i København. Ressource- og Affaldsplan 2030 udgør ét af flere elementer i at skabe den bæredygtige udvikling i København, som i øvrigt rammesættes i Kommuneplanen og Københavns Kommunes Klimaplan og særligt understøttes af Mad og måltidsstrategien, Biodiversitetsstrategien og Kommunens indkøbspolitik.

Ressource- og Affaldsplan 2030 indeholder følgende fire mål: 

  • 10.000 ton genbrug fra Københavns genbrugsstationer:
    Ressource- og Affaldsplan 2030 sætter et mål om, at der årligt indsamles 10.000 ton genbrug fra Københavns nærgenbrugs- og genbrugsstationer fra 2030.

  • 60 % reel genanvendelse af husholdnings- og husholdningslignende affald:
    Målet er, at der årligt indsamles 60% husholdnings- og husholdningslignende affald fra 2030.

  • 30.000 ton erhvervsaffald til genanvendelse:
    For erhvervsaffald er målsætningen, at 30.000 ton af erhvervsaffaldet i København sorteres til genanvendelse fra 2030.

  • 60.000 ton bygge- og anlægsaffald til genanvendelse:
    Målsætningen om at flytte 60.000 ton bygge- og anlægsaffald fra forbrænding til genanvendelse opgøres som et akkumuleret tal over hele planperioden. 

Udkastet søger at opnå disse målsætninger, gennem 16 indsatser fordelt på fem temaer.

Løsning

Forperson Bent Lohmann foreslår følgende høringssvar:

"I lyset af, hvor stor betydning Ressource- og Affaldsplan 2030 får for borgernes hverdagsliv, er det yderst uheldigt, at man sender udkastet til planen i offentlig høring henover en sommerferie. 

Indre By Lokaludvalg foreslår, at høringsperioden forlænges til den 14. september 2024, så lokaludvalg, Miljøpunkter og andre instanser og organisationer har mulighed for at planlægge og gennemføre en borgerdialog om planen.

Det vil også give Teknik- og Miljøforvaltningen tid til at orientere om og drøfte planen med borgerne, fx. på borgermøder. Forvaltningen må vel have interesse i at få planen forankret blandt borgerne.

Med den nuværende svarfrist den 12. august 2024 har Indre By Lokaludvalg ikke mulighed for at få input fra borgerne som et grundlag for lokaludvalgets høringssvar.

Lokaludvalgets bemærkninger

Umiddelbart ser det ud til, at planen i hovedsagen er målrettet københavnerne, om end erhvervslivet også er nævnt her og der. Overordnet ser vi gerne, at planen uddyber, hvad erhvervslivet skal gøre.

I planen er der et fokus på bygge- og anlægsbranchen. Vi mener, at der også skal et særligt fokus på hotel-, restaurations- og turismebrancherne, nu da det angiveligt er et faktum, at disse brancher har stor betydning for København. Vi ser også gerne, at planen konkretiserer, hvad man forventer af byens gæster, bl.a. turisterne.

Side 8, 1. sætning, foreslås rettet til: "I gennemsnit er hver dansker blandt de mennesker i verden, der påvirker klodens klima og naturlige økosystemer mest."

I 3. sætning på side 8 står der: "Der er behov for et grundlæggende opgør med brug-og-smid-væk-kulturen. Københavns Kommune ønsker at bidrage til udviklingen af et samfund, hvor ressourcer og produkter holdes i et lukket kredsløb så længe som muligt, og hvor forbruget af nye produkter minimeres; et samfund baseret på cirkulær økonomi."

Indre By Lokaludvalg beder om at få oplyst, hvordan dette bliver afspejlet i kommunens øvrige planer, politikker, vurderinger og afgørelser.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
forperson i Indre By Lokaludvalg"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Sekretariatet lægger lokaludvalgets høringssvar på Bliv Hørt-portalen.

Når udkastet til Ressource- og Affaldsplan 2030 har været i høring, vil Teknik- og Miljøforvaltningen tage stilling til høringssvarene. Den endelige version af Ressource- og Affaldsplan 2030 skal godkendes af Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen ultimo 2024. 

Til top