Mødedato: 13.06.2019, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

B-sag: Monumenter i Indre Bys offentlige rum

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal drøfte status på kunst i Indre Bys offentlige rum  på baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets beslutninger om monumenter for Christian IV ved Børs-rampen, Inger Christensen i Østre Anlæg og Karen Blixen på Sankt Annæ Plads.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter status på kunst i Indre Bys offentlige rum  på baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets beslutninger om monumenter for Christian IV ved Børs-rampen, Inger Christensen i Østre Anlæg og Karen Blixen på Sankt Annæ Plads.

  2. at Indre By Lokaludvalg skriver til Teknik- og Miljøudvalget, at beslutninger om kunst i Indre Bys offentlige rum bør i offentlig høring, fx på bliv hørt-portalen eller på et borgermøde, da sådanne beslutninger betyder noget for folk.
  3. at Indre By Lokaludvalg foreslår Teknik- og Miljøudvalget, at der opsættes en sokkel på Nørreport, hvor nogle af de mange gemte/glemte skulpturere eller statuer kan stå på skift med f.eks. med en årlig udskiftning, idet der mangler et entydigt mødested på Nørreport.

Problemstilling

Statue af Christian IV ved Børs-rampen

I 2009 modtog Teknik- og Miljøforvaltningen en ansøgning fra en privat interessegruppe om opstilling af en statue af Christian IV som bygherre i det københavnske byrum af Hans Pauli Olsen.

Billedkunstudvalget fandt, at udkastet til statuen havde fine kunstneriske kvaliteter. Der blev ikke indhentet høringssvar fra Indre By Lokaludvalg, da det på daværende tidspunkt ikke var kutyme.

Den 8. februar og den 14. maj 2018 foreslog lokaludvalget, at  Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget genovervejer placeringen af Christian IV.-statuen. I mødet den 8. februar 2018 besluttede lokaludvalget at udtale, at det ud fra en skitse, som Teknik- og Miljøforvaltningen havde sendt, vurderer, at statuen er grotesk og malplaceret;.

  • grotesk, fordi man ikke kan "læse", at de nedadvendte tårne, som Christian IV står ovenpå, er spejlinger i vandet. Umiddelbart ser det ud som om, han står oven på tårne, der vender den forkerte vej.
  • malplaceret, fordi statuen vil skæmme og næsten gøre grin med Børsbygningen, der jo er en af de flotteste bygninger i Indre By.

Med brevet den 14. maj 2018 sendte lokaludvalget resultaterne af lokaludvalgets borgerpanelundersøgelse vedr. statuen.

Statuen blev opstillet og afsløret ved en ceremoni d. 10. maj 2019 ved Børs-rampen.

Monument for Inger Christensen i Østre Anlæg

Den 10. januar 2019 besluttede lokaludvalget et høringssvar om et forslag til skulptur for digteren Inger Christensen fra Creator Projects, som er et kunst- og kulturbureau.

Fra lokaludvalgets høringssvar:

"Vi er enig med forslagsstilleren i, at Inger Christensen fortjener et monument og at Østre Anlæg er det rette sted at placere monumentet.

Men lokaludvalget kan ikke kæde den foreslåede skulptur sammen med Inger Christensen; en skulptur af en kvinde uden hoved, men med bryster – hvad er ideen med værket? Den foreslåede skulptur er ikke Inger Christensen og den foreslåede kunstner er ikke den rette til at portrættere hende.

Et monument for digteren Inger Christensen skal dreje sig om hendes poesi, idet det er poesiens væsen at skabe afklaring og forenkling. Lokaludvalget ser Inger Christensen som en minimalistisk person og en systemdigter. Vi foreslår, at der udskrives en kunstnerkonkurrence, der tager udgangspunkt i dette. I den videre proces kan man spørge hendes søn Peter Borum til råds.

Hvis den foreslåede skulptur sættes op, skal der være en forklarende tekst.

Den foreslåede placering på Hundelufterhøjen er ikke velvalgt. Der kommer ingen. Plænen i hjørnet ved Oslo Plads / Stockholmsgade er bedre."


I sit møde den 8. april 2019 besluttede Teknik- og Miljøudvalget, at et monument for Inger Christensen kan opsættes i Østre Anlæg inden udgangen af 2021.

Fra sagsfremstillingen:

"Forslagsstiller til monumentet er kunst- og kulturbureauet Creator Projects. Værket, der udføres af den norske billedhugger Kaare Golles, er tænkt som en siddende bronzefigur, der ikke forestiller Inger Christensen, men fortolker og repræsenterer hendes digteriske univers. Initiativtagerne ønsker skulpturen opstillet midt i Østre Anlæg, tæt på Inger Christensens bopæl gennem mere end 40 år, en lejlighed på Dag Hammerskjölds Allé. Billedkunstudvalget finder skulpturen yderst relevant og abstraktionen over kunstneren og hendes værk spændende (19. december 2018). Indre By Lokaludvalg er enige i, at digteren fortjener et monument, og at Østre Anlæg er det rette sted at placere det.  Udvalget finder ikke den ønskede placering særlig velvalgt, men foreslår skulpturen opstillet på plænen ved Oslo Plads/Stockholmsgade (15. januar 2019).

Forvaltningen vurderer, at monumentet har såvel lokal som national og international betydning. Forvaltningen er enig i Billedkunstudvalgets kunstneriske vurdering og lokaludvalgets forslag til en placering på plænen ved Oslo Plads, da der på denne plæne i en årrække stod Jørn Rønnaus Ordtræ (1996), hvor Inger Christensens digt Jeg (1960) var udskåret i en udgået, nu helt forgået elmestamme. Værket er det første monument for digteren i det offentlige rum. Af ovennævnte grunde anbefaler forvaltningen, at monumentet godkendes, udføres og opsættes."

 

Statue af Karen Blixen på Sankt Annæ Plads

I mødet den 13. september 2018 besluttede lokaludvalget et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen om et forslag om at opsætte en statue af Karen Blixen på Sankt Annæ Plads. Lokaludvalget svarede, at det giver mening med en permanent placering ved Den Sorte Diamant, hvor statuen kan understrege, at området rummer Det Kongelige Bibliotek. Som alternativ foreslog lokaludvalget en placering på Bryghuspladsen mellem BLOX og Fæstningens Materielgård.

Den 8. april 2019 besluttede Teknik- og Miljøudvalget, at en statue af Karen Blixen kan opsættes på Sankt Annæ Plads inden udgangen af 2021.

Fra sagsfremstillingen:

"Forslagsstiller til monumentet er EvenTv v/Marie Breyen. Billedhuggeren Rikke Raben har udarbejdet en skitse til monumentet. Blandt de ønskede placeringer i København er én på et kommunalt areal, nemlig Sankt Annæ Plads. Initiativtageren og forvaltningen er her blevet enige om en placering, hvor Toldbodgade krydser Sankt Annæ Plads som det eneste praktisk mulige sted. Billedkunstudvalget fandt, ”at det er et sympatisk og på mange måder relevant initiativ med en kunstnerisk markering af Karen Blixen i København”, men ”at formsproget ikke tilstrækkeligt markant afspejler Karen Blixens særlige person og værk” (5. september 2018). På trods af disse bemærkninger er udvalget positivt indstillet overfor projektet. Indre By Lokaludvalg forholdt sig i deres høringssvar udelukkende til kunstværkets placering. Da forslagene alle ligger uden for kommunalt areal, har forvaltningen ikke taget stilling til placeringerne.

Karen Blixen har ikke nærmere personlig tilknytning til København, men forvaltningen vurderer, at skulpturen har national og international betydning for København på grund af Blixens litterære virke og kulturpersonlighed. Udkastet til monumentet karakteriserer forfatteren, så man umiddelbart genkender Blixens figur. Det vil være det første Karen Blixen-monument i det offentlige rum. Forvaltningen anbefaler af ovenanførte grunde, at skulpturen opsættes på Sankt Annæ Plads."

 

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter status på kunst i Indre Bys offentlige rum  på baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets beslutninger om monumenter for Christian IV ved Børs-rampen, Inger Christensen i Østre Anlæg og Karen Blixen på Sankt Annæ Plads.

Formanden foreslår endvidere, at lokaludvalget skriver til Teknik- og Miljøudvalget, at beslutninger om kunst i Indre Bys offentlige rum bør i offentlig høring, fx på bliv hørt-portalen eller på et borgermøde, da sådanne beslutninger betyder noget for folk.

Derudover vil formanden påpege, at der tilsyneladende er en rød tråd i, dels at kunstnerne selv får finansieret deres skulpturprojekter og dels at kommunen har svært ved at sige nej til selvfinansierede skulpturere.

Endelig vil formanden foreslå, at der opsættes en sokkel på Nørreport, hvor nogle af de mange gemte/glemte skulpturere eller statuer kan stå på skift med f.eks. med en årlig udskiftning. Der mangler et mødested på Nørreport, som er entydigt, det vil et skulptur sted løse.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Afhænger af lokaludvalgets drøftelse.

 

Beslutning

       

  1. Lokaludvalget besluttede at skrive til Teknik- og Miljøudvalget, at beslutninger om kunst i Indre Bys offentlige rum bør i offentlig høring, fx på bliv hørt-portalen eller på et borgermøde, da sådanne beslutninger betyder noget for folk.


  2. Lokaludvalget besluttede at foreslå Teknik- og Miljøudvalget, at der opsættes en sokkel på Nørreport, hvor nogle af de mange gemte/glemte skulpturere eller statuer kan stå på skift med f.eks. med en årlig udskiftning, idet der mangler et entydigt mødested på Nørreport.
Til top